• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişanlığımı kendim alacağım

Kendi giyeceğiniz elbiseyi kendiniz alacaksınız tabii ki, niye elaleme yıkıyorsunuz ki? Hem utanmayacak mısınız istemeyen insanlara zorla elbise aldırtmaya? Yorumlar ısrarla adet adet demiş ya... İnsanlar adet adı altında kendilerini küçük düşürmeye ne kadar meraklılar, şaşıyorum.
Kendi giydiği elbiseyi ya da gelinliği kendinin almasını olağanüstü birşeymiş, fedakarlıkmuş gibi anlatanı da anlamıyorum.

Bir de şu kullanılmak deyimi var. Kendi evliliğiniz için yaptığınız şeyi, kendi üstünüze giyeceğiniz elbisenin parasını vermeyi nasıl kullanılmak olarak görüyorsunuz? Kullanılan biri varsa o da başkasının her türlü masrafını karşılaması istenen kişi bence. Sizin kullanılma ve taviz verme anlayışınızı çok garip buldum kendi adıma.
Sonuçta senin evliliğinden, nişanlığından, gelinliğinden ona ne? Kendin giyiyorsun ne alıyorsan.

Bu başlık parası zihniyeti bitmedi gitti yüzyıllardır. Habire bekle, bekle, bekle, gelin alıyorlar ya, donuna kadar giydirmeliler o gelini. Bol bol gelinin masrafını yüklenmeliler. Çünkü gelin alıyorlar, para ödemeleri lazım tabii. Bu zihniyeti hiç kabul edemeyeceğim.

En iyisi herşeyini kendin yapmak. Benim adetime göre de olması gereken bu.

Devir baya degisti ama benim bildigimde karsilikli olur, ki bunuda sacma bulurum, damatin kini siz sizinkini onlar almasi lazim diye biliyorum ama bi durumda yine bi kaybiniz yok, en azindan damatin kini onlar alcak asil onusa size yükleseydiler tuaf olurdu... Gerci bunlar nisanda gecerlimi onuda bilmem ama dügünde öyle, yani baska sorun yoksa bence kabul edin bundan sorun cikartmayin...:ssz:

adetler genelde dediğiniz gibi ama madem kaynananız böyle demiş çok takılmayın bence bohçanızı damada göre yapın dıdısının dıdısına kadar doldurmayın.

hem yarın öbür gün minnet duymanızda gerekmez 1 elbise için.bence pek karıştırmayın eş adayınızla halledin bu meseleleri.yoksa evlendikten sonra çok başınız ağrıyabilir bir elbise için bunu yapıyorlarsa.

Bana bu tip şeyler çok ters geliyor. Adetlerimizin çoğunun geçmişte kaldığının ve günümüz için zaman aşımına uğramış olduklarını düşünüyorum. Evlilik, her iki tarafın ortak attığı bir adım. Hayat müşterektir diye düşünen biri olarak, her şeyin bir tarafa yıkılmasına karşıyım. Yani nişan kız tarafının, düğün erkek tarafınındır adeti de bana saçma geliyor. Herkes imkanı doğrultusunda ortaya parayı koyar ve her şey yapılır. Gelir dağılımının ülkemizde adil olmadığı bir dönemde de, herkes bütçesi ve imkanına göre katkıda bulunur. Ben şahsen her konuda sevgilime destek olacağım ve her şeyi ortak yapacağız. O yüzden fazla takılmayın. Nişanlığı siz almışsınız o almış ne önemi var. Bir ömre ortak olacaksınız siz, bir nişanlığın lafı mı olur?

Benim nişan kıyafetimi eşimin ailesi aldı.
Eşimin nişan takımlarınıda benim ailem aldı..Bizde boyle oldu..
oyle Alman hesabı gibi herkez kendi hesabını odesin olmadı..
Anneniz haklı,belliki onceden konuşmuş anlaşmış onlar orda da oyle deyince Anneniz bişey diyememiş..Keşke de deseydi...

Aslında sorun mu değil mi ondan pek emin değilim, ancak ailem bu konuda söylendikleri için benim de kafama takıldı.

2 ay sonra nişanım var kızlar. Mekan tutuldu ama daha alışverişe çıkılmadı. Geçtiğimiz gün kayınvalidem annemi arayıp dışarda kahveye davet etti. Kayınvalidem, onun kız kardeşi ve büyük gelini de vardı. Annem de dayımın eşiyle gitti. Ben farklı bir şehirde çalıştığım için onlara katılamadım. Tarihler ve alışveriş konusunda konuşmak istemiş. Konuşma esnasında takım elbise ve nişanlığın alınmasına gelince kayınvalidem yarım ağızla "Biz alabiliriz nişanlığı." demiş. Ordan büyük gelin (sevgilimin büyük abisinin eşi) "Ben nişanlığımı kendim aldım." vs diye atılmış. Benim annem kibar bir insandır, asla siz alın diye diretmez. Onlar öyle gönülsüz konuşunca herkes kendisi alsın o zaman demiş. Teyze de "Tamam o zaman herkes için de uygunsa biz takım elbiseyi, siz de nişanlığı alırsınız."demiş ve bu konu da böylece kapanmış.

Benim billdiğim nişanlığı damat tarafı alır, bizimkiler de bayağı bozuldular ve evde bayağı söylendiler. Hatta ben anneme madem bu kdr bozuldun o zaman orda bunu belli etseydin, bizim adetimiz böyle deseydn dedim ama annem "Belli ki bu konuşmayı önceden planlamışlar, teyze de gelin de bu sebeple ordaydı ve kayınvaliden de yarım ğızla konuştu, ne yapsaydım."dedi. Biraz canım sıkıldı arkadaşlar. Sizce bu normal mi? Nişan kıyafetini kendisi alan var mı? Salonda nişan yapıoruz, mekanı tuttuk. Artı damada bohça vs yapılacak daha. Fotoğraf, kuaför masrafı vs gibi daha bir sürü detay var. Bunların hepsini kız tarafı mı öder?

Yani bence sorun yapılacak birşey değil aksine rahatça, kendi isteğine göre almak çok daha güzel. Keşke böyle bir danışıklı dövüş olmasaymış ama olmuş. Çok da sorun etmeyin bence.

Doğrusu ben de evlenirken bu şekilde yapmayı planlıyorum. Sevgiler :KK54:

Aslında sorun mu değil mi ondan pek emin değilim, ancak ailem bu konuda söylendikleri için benim de kafama takıldı.

2 ay sonra nişanım var kızlar. Mekan tutuldu ama daha alışverişe çıkılmadı. Geçtiğimiz gün kayınvalidem annemi arayıp dışarda kahveye davet etti. Kayınvalidem, onun kız kardeşi ve büyük gelini de vardı. Annem de dayımın eşiyle gitti. Ben farklı bir şehirde çalıştığım için onlara katılamadım. Tarihler ve alışveriş konusunda konuşmak istemiş. Konuşma esnasında takım elbise ve nişanlığın alınmasına gelince kayınvalidem yarım ağızla "Biz alabiliriz nişanlığı." demiş. Ordan büyük gelin (sevgilimin büyük abisinin eşi) "Ben nişanlığımı kendim aldım." vs diye atılmış. Benim annem kibar bir insandır, asla siz alın diye diretmez. Onlar öyle gönülsüz konuşunca herkes kendisi alsın o zaman demiş. Teyze de "Tamam o zaman herkes için de uygunsa biz takım elbiseyi, siz de nişanlığı alırsınız."demiş ve bu konu da böylece kapanmış.

Benim billdiğim nişanlığı damat tarafı alır, bizimkiler de bayağı bozuldular ve evde bayağı söylendiler. Hatta ben anneme madem bu kdr bozuldun o zaman orda bunu belli etseydin, bizim adetimiz böyle deseydn dedim ama annem "Belli ki bu konuşmayı önceden planlamışlar, teyze de gelin de bu sebeple ordaydı ve kayınvaliden de yarım ğızla konuştu, ne yapsaydım."dedi. Biraz canım sıkıldı arkadaşlar. Sizce bu normal mi? Nişan kıyafetini kendisi alan var mı? Salonda nişan yapıoruz, mekanı tuttuk. Artı damada bohça vs yapılacak daha. Fotoğraf, kuaför masrafı vs gibi daha bir sürü detay var. Bunların hepsini kız tarafı mı öder?
Sizde damada bohca yapmayiverin

herkesin kendi tercihi ama nişanı salonda yapmak gereksiz gelmiştir bana herzaman.abartılı masraf oluyor düğünden bi farkı kalmıyor.maddi durumu iyi olan tabi yapar ama maddi durumu iyi olan ailelerde böyle o aldı ben aldım demez.kendimden örnek veriyim;nişanımız evde akraba arası olmuştu.nişanda şık bi elbise giymiştim eşim almıştı.eşim hiç giymediğim yeni takımım var onu giyeceğim demişti,onu giydi.fotoğrafçı,kuaför masraflarını eşim ödedi.düğündede gelinliğimi eşim aldı,damatlığıda biz aldık.kuaför,düğün mekanınıda eşim ödedi.

Yani aileler herşeyi adete uygun yapmak istiyorlar çünkü öyle görmüşler bu yüzden bu çok doğal ama artık günümüzün şartları daha değişik tabiki bunuda düşünmek gerek. Ablam evlenirken gelinliğini kendisi aldı eniştem de damatlığını aldı bunu ikisi konuşup karar verdi ve kimsede niye demedi yani böyle bişey için kayınvalideniz yok eltiniz yok görümceniz toplanıp tiyatro oynamasaymış da durumu siz ve müstakbel nişanlınız konuşup anlaşsaymışsınız daha hoş olurmuş böyle yapmaları pek hoş olmamış gerçekten anneniz haklı orda söylenecek bişey kalmamış kadına ama onun dışında dert edilecek bişey yok bunlar sizin en güzel günleriniz olacak ve ömür boyu hatırlanacak böyle nahoş durumlara boşuna canınızı sıkmayın bence herşey gönlünüzce olsun mutluluklar dilerim :KK36:

iyide müstakbel nişanşını ailesi sana nişanlık alıcak sende damatlık alıcaksın zaten aynı paraya geliyor,,,,
ben sözde de nişanda aynı kıyafeti giydim,, gittim çarşıya canım ne istiyorsa fıstıklar gibi aldım,,,, (ayrıca nişanlık almadım çünkü canım istemedi),,,
gelinliğimide gittim kendim aldım,,,,,, annemle , arkadaşlarımla, kuzenlerimle doya doya gezdim,,,,canım nasıl istiyorsa öyle diktirdim,,,,oğlan annesi ilede içinde kalmasın diye öylesine gelinlik bakmak için çarşıya gittim bir saatliğine,,,, kayınvalidem düğün salonunda gördü gelinliğimi,,,,
bende eşimin hiçbir şeyine karışmadım,, o kendi aldı ben kendim aldım,,, misler gibi,,,,
ama ben kuaför parasını eşimden istedim,,,onuda istemeyecekdim ama baktım paranın fazlası görümcelerime gidicek ,,eşim ödedi kuaför parasını,, hemde kuaförü eve getirttim,,, makyözümüde ayrı getirttim, eve,,, fotoğraf parasını da eşim ödedi,,,
bu arada sende kuaförü eve çağırtıtrt,, çok rahat oluyor cidden ama ev çok kalabalık olmasın,, annen kızkardeşin yada yanında sana yardımcı olucak bir kuzen bir arkadaş,,,
nişan bohçası da yapma tatlım,,, düğünde yaparsın,, ama onuda çok abartma,,,

valla damadın takım elbisesi vardır almazlar onu kullanır bilemezsiniz nişanlık heleki salondaysa gosterişli birabiye olurfiyatta yukselir onlarda bunun hesabını yapmıs

Ömür boyu unutmazsın ilerde sorun olur... ister istemez unutlmuo bi kadarmı değerszm dedirtio... kibarca herkes ustüne düseni yapmalı...

hepsini erkek tarafi odemeli.. biraksinlar siyrilma cabasini.. lafini ederken bile cekinmezler mi ya hic, karsidaki intibamiz cirkin olur diye..

benim ablam yeni evlendi nişanlığınıda gelinliğinde erkek tarafı aldı bizde böle adet ama senin eltin var ona nasıl yapıldıysa sanada aynısını yapmak isterler fesatlık olur eltin sonuçta

benim ablam yeni evlendi nişanlığınıda gelinliğinde erkek tarafı aldı bizde böle adet ama senin eltin var ona nasıl yapıldıysa sanada aynısını yapmak isterler fesatlık olur eltin sonuçta

işte bu düşünceye deli oluyorum. bende büyük eltiyim ama asla bunu ben almıştım onu da o alacak diye fesatlık yapmam. herkesin rızkı farklıdır adeti,töresi farklıdır neden böyle bir düşünceye girer kadın milleti anlamıyorum :KK12:

Ahh ah. 1.5 yıldır evliyim. Hiç sen ben olmadı.
Çoğunu da o üstlendi zaten masrafların. Kimse kimseye lafını da yapmadı. Hatta aileler bile karışmadı. Kocamla biz kendi aramızda karar verdik. Bence takmamalısın. Yani aslında yaptıkları çok hoş değil ama bu sebepten de ilişki bitrilmez.

Bence yol yakınken vazgeç umursamaz davranmaları hos degıl bu senin en önemli günün:(( benim eski nişanlımın anneside nişan olmasada olur diordu yani kısaca cok isteksizlerdi bu yüzden 10 yıllık iliskimi bitirdim sözden sonra ..cok sevıyodum ama ailesi yüzünden bitti ...

aslinda olur normal bişey.nişanliğinizi kendiniz alabilirsiniz.NORMAL. Ama burda ANORMAL bir durum var ve sizin bu duruma bir an önce el atmaniz gerek.. ELTI tabikide... eltiniz nişanliğini kendisi aldi diye siz de mi almak zorundasiniz. Eltiniz resmen sivrilmiş. dediğinide yaptirmiş. o sivrilmeseydi konu siz alın demeye gelmeyecekti.Siz ve eltiniz birbirinizden farklısınız..Elti hanım ''bana bu yapıldı ona bu yapılcak ben bunu aldım ona da bu alıncak bunu biz aldık onlarda kendi alsın'' demesin. aradan aradan zıplamasın.Nişanlınızla bu durumu konuşun lutfen.Nişan kıyafetı almak sorun değil diyin. 300 500 lira. biz alırız ama gidişat böyle mi gidicek. bazi şeyler yengene alınmadı diye bana alınmayacak yapılmadı diye yapılmayacak mı diyin.Resmen kiskançlık yapmış ya. çok sinir oldum.:KK62:

dip not: nişan yeri kiralama tutma kameraman ve ücreti kuafor kız tarafına aittir.
nişan albumu yapacaksanız, aslında bu da kız tarafına aittir ama genel de erkekler öder.:KK66:

Back