Hamilelikte Tetanoz Aşısı Gerekli mi, Şart mı?
Hamilelikte tetanoz aşısı aslında şart değildir ancak doğum yapan her anne tetanoz için bağışık olmalıdır. Bunun için de hamilelikte tetanoz aşısının yapılması gerekebilir. İdeali hamilelik öncesi kadının tüm aşılarını tamamlamış olmasıdır. Ancak genellikle bu yapılmadığı için tetanoz aşılarının hamilelikte yapılması gerekmektedir.
Tüm dünyada her yıl 180.000 bebek ve 30.000 kadın tetanoz nedeniyle hayatını kaybetmektedir (yenidoğan ve anne ölümlerinin yaklaşaık %5′i; 2002 datası). Eğer anneye yeterli sayıda tetanoz aşısı yapılmamışsa ne kendisi ne de bebeği doğumda tetanoza karşı korunmuş olur.
Tetanoz hastalığına, tetanoz mikrobu tarafından salgılanan bir toksin neden olur. Enfeksiyon, bir yara veya kesilmiş göbek kordonunun bakteri sporlarıyla temas etmesi sonucu oluşur. Bu sporlar her toprakta bulunur. Fakirlik, kötü hijyen ve yeterli sağlık hizmeti alamama tetanoz riskini artırır.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır?
Doğurganlık çağında ve hamilelikte tetanoz aşısı yapılmasının amacı kadının kendisi ve bebeğini tetanoza karşı korumaktır. İki doz tetanoz aşısından sonra aşılananların %80′den fazlasında koruyucu düzeylerde antikor üretilir. İki doz tetanoz aşısı 1-3 yıl koruma sağlar. Hamilelikte tetanoz aşısı güvenlidir.