Ne yapmalıyım?

cokomellix

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
20 Ağustos 2024
38
10
1
30
Eşim para biriktirme konusunda sen bana gönder ben ortak havuz yapayım ortak yerde biriksin paramız diyor. Ben de kendi hesabımda biriktirip atarım sana ihtiyaç olduğunda dedim. Bu sefer tartıştık biraz. İkimizin de ulaşacağı bir ortak hesap olsa belki ama onun hesabında olacak para. Yeni evliyim para hesabı yapmak istemiyorum ama bu yaşıma kadar bireysel yaşadım, annem babam bile bilmez ne kadar param olduğunu. Ne yapmalıyım bilmiyorum.

Eşim para biriktirme konusunda sen bana gönder ben ortak havuz yapayım ortak yerde biriksin paramız diyor. Ben de kendi hesabımda biriktirip atarım sana ihtiyaç olduğunda dedim. Bu sefer tartıştık biraz. İkimizin de ulaşacağı bir ortak hesap olsa belki ama onun hesabında olacak para. Yeni evliyim para hesabı yapmak istemiyorum ama bu yaşıma kadar bireysel yaşadım, annem babam bile bilmez ne kadar param olduğunu. Ne yapmalıyım bilmiyorum.
Sizin dediğiniz mantıklı, ortak hesap açın , ikinizin de girebileceği, para akışını kontrol edebileceği bir sistem yaratın 👍

boyle konular evlenmeden once konuşulmaz mi?
nisanliyken nasil planlamistiniz?
aslinda en cok konuşulması gereken seyler evde is bölümü, para yönetimi, ne yonde bir birikim yapılacağı, tatillerde ne yapilacagi, ailelerle iliskinin sıklıği, cocuk sahibi olma zamani, istenen cocuk sayisi, istenen cocuk yetistirme stilleri, nasil bir yaslilik gecirme hayali falan ama nedense bizim ulkede sevgililer nişanlilar evlilikten once sadece askim canim, seni seviyorum, takilacak altin, ceyiz meyiz esya secimi falan konusuyorlar.

Kesinlikle kabul etme. Sonra çok pişman olursun. Bu tarz sınırları koymak için en doğru zaman şimdi. Ortak hesap olsun ikiniz de her ay oraya bir miktar koyun. Geri kalan herkesin kendi hesabında kalsın. Bunu kabul etmiyorsa da kendi bilir. Asla onun dediği şekilde yapmayacağını kesin bir dille söyle.

Bunun için neden tartışıyor eşiniz sizinle? Madem isteği normal, birinin hesabında birikim olabilir o size göndersin.
Eşinizin dediği şekilde de olabilir ama iki tarafta bunu kabul ediyorsa. Siz istemiyorsanız ve eşiniz ortak hesabı da kabul etmeyip sorun çıkarıyorsa art niyet aranır altında.

Tamam ben açayım hesap orada biriksin diyin. Bu erkeklerin de gözü pek bir açık anacım

boyle konular evlenmeden once konuşulmaz mi?
nisanliyken nasil planlamistiniz?
aslinda en cok konuşulması gereken seyler evde is bölümü, para yönetimi, ne yonde bir birikim yapılacağı, tatillerde ne yapilacagi, ailelerle iliskinin sıklıği, cocuk sahibi olma zamani, istenen cocuk sayisi, istenen cocuk yetistirme stilleri, nasil bir yaslilik gecirme hayali falan ama nedense bizim ulkede sevgililer nişanlilar evlilikten once sadece askim canim, seni seviyorum, takilacak altin, ceyiz meyiz esya secimi falan konusuyorlar.
Konuştuk birçok şeyi ama birikim konusunda benim söylediğim şekilde bir karara varmıştık. Ama şimdi başka türlü söylüyor ve bana gerçekten mantıksız geliyor bu durum. Fikrimi söyleyince de cimri oluyorum. Ayrıca biz iş sebebiyle farklı şehirlerde yaşıyoruz, benim aylık kira vs giderlerim var. Diyor ki, her giderini (faturalar, kira vs) kendine harcadığın kısmı çıkar, artanı bana gönder.

her ciftin mantikli bir yolu olur, bana gore en mantiklisi soyle bir yol (simdilik teoride anlastik ayni eve girmeden detaylandiracagiz);
bir listeyapip içine tum gider kalemlerini tek tek yazmak.
kira - faturalar- market alisverisi - eve alınacak/ yenilenecek elektronik esyalar - eve alinacak/yenilenecek mobilyalar - (varsa) kedi mamasi - benzin - trafik cezalari ve yol ucretleri - disarida yenen yemekler - ese dosta duğunde takilacaklar, tatil gibi.
akla gelen her olsun.
sonra ortak oylamaya sunun, bunlarin hangilerinin ortak butceden odenmesi gerektigine karar vermek icin
ciftlerden biri "bu ortak butcede olmasin" derse onu silin
ikinci olarak herkesin hemfikir oldugu seyler icin soyle uc asagi bes yukarı bir hesap yapin ve maasinizin yuzde kacini ortak butceye koyacaginiz konusunda anlasin. yuzde 30-40-50 ideal. o kisim ortak butceye konsun geri kalaniyla kim ne yaparsa yapsin - kalan masraflarini odesin, birikim yapsin falan.
ortak hesapta olan parayla da ay sonunda hala kalan rakami anlastiginiz uzere doviz altin falan yapin banka yoluyla - o evin ortak parasi olsun.
bence en temizi boyle. ama ciftler kendi kararina gore - maaslara gore degisim yapabilirler. ya da erkegin maasi kadindan 4-5 kat fazladir adam tum ekonomik islerle ilgilenir kadin da aldigiyla evin basit ihtiyaclarini karsilar, kendine harclik yapar, birikim yapar vs.
bir sekilde bir orta nokta bulunur.
bunca secenek icinde
en mantıksizi kadinin tüm parani er kisiye gonderip ondan harclik almasi

Son düzenleme:
Konuştuk birçok şeyi ama birikim konusunda benim söylediğim şekilde bir karara varmıştık. Ama şimdi başka türlü söylüyor ve bana gerçekten mantıksız geliyor bu durum. Fikrimi söyleyince de cimri oluyorum. Ayrıca biz iş sebebiyle farklı şehirlerde yaşıyoruz, benim aylık kira vs giderlerim var. Diyor ki, her giderini (faturalar, kira vs) kendine harcadığın kısmı çıkar, artanı bana gönder.
senin anan guzel mi de
bekarken tum kazandigin para seninken ac kalmaya mi evlendin?

Şu şartlarda sizden para istemek yerine, yetişmediğin yerde ben destek olurum demesi lazım. Siz istemezsiniz belki ama olması gereken budur. Erkekliğinde suyu çıkmış cidden. Bir de utanmadan cimrilikle suçluyor sizi uyanık.

her ciftin mantikli bir yolu olur, bana gore en mantiklisi soyle bir yol (simdilik teoride anlastik ayni eve girmeden detaylandiracagiz);
bir listeyapip içine tum gider kalemlerini tek tek yazmak.
kira - faturalar- market alisverisi - eve alınacak/ yenilenecek elektronik esyalar - eve alinacak/yenilenecek mobilyalar - (varsa) kedi mamasi - benzin - trafik cezalari ve yol ucretleri - disarida yenen yemekler - ese dosta duyunde takilacaklar, tatil gibi.
akla gelen her olsun.
sonra ortak oylamaya sunun, bunlarin hangilerinin ortak butceden odenmesi gerektigine karar vermek icin
ciftlerden biri "bu ortak butcede olmasin" derse onu silin
ikinci olarak herkesin hemfikir oldugu seyler icin soyle uc asagi bes yukarı bir hesap yapin ve maasinizin yuzde kacini ortak butceye koyacaginiz konusunda anlasin. yuzde 30-40-50 ideal. o kisim ortak butceye konsun geri kalaniyla kim ne yaparsa yapsin - kalan masraflarini odesin, birikim yapsin falan.
ortak hesapta olan parayla da ay sonunda hala kalan rakami anlastiginiz uzere doviz altin falan yapin banka yoluyla - o evin ortak parasi olsun.
bence en temizi boyle. ama ciftler kendi kararina gore - maaslara gore degisim yapabilirler. ya da erkegin maasi kadindan 4-5 kat fazladir adam tum ekonomik islerle ilgilenir kadin da aldigiyla evin basit ihtiyaclarini karsilar, kendine harclik yapar, birikim yapar vs.
bir sekilde bir orta nokta bulunur.
bunca secenek icinde
en mantıksizi kadinin tüm parani er kisiye gonderip ondan harclik almasi
Valla çok mantıklı bir yol haritası sizin önerdiğiniz. Ben de karşıyım aldığım maaşın illaki bir kısmını her ay gönderme konusunda, ben de kenarda birikim yapabilirim. Sonuçta aynı çatı altinda da yaşamıyoruz hali hazırda, ben aylık giderin ne kadar tutacağını veya elime ne kalacağını kestiremem ki. Bir daha konusu açılırsa ortak hesap varsa varım diyeceğim, öbür türlü çok saçma geliyor bana.

Şu şartlarda sizden para istemek yerine, yetişmediğin yerde ben destek olurum demesi lazım. Siz istemezsiniz belki ama olması gereken budur. Erkekliğinde suyu çıkmış cidden. Bir de utanmadan cimrilikle suçluyor sizi uyanık.
Yok hakkını yemeyeyim onu dedi, ben sana gönderirim bir durum olduğunda diyor. Ama benim canımı sıkan neden onun hesabında biriksin para. Ortak hesap dese evet mantıklı derim

Siz daha paranızı birbirinizle paylaşamıyosunuz, hayatınızı paylaşmaya nasıl karar verdiniz :silah:

Back
X