Manipülatif aile, sorunlu kardeş, boğulan ben

niamh12

Üye
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2024
140
168
18
30
Annem ve kardeşimle ilgili bayağı ağır bir durum var şu an. Annem aslında iyi biri ama çok kontrolcü. Kız kardeşim de tam bir ergen. 20 yaşında, üniversiteyi kazanamadı, çalışmıyor, para kazanmıyor, ama sürekli para harcamak istiyor. Evde yediği önünde yemediği arkasında, ama hiçbir şeye minnet duymuyor. Her şey sanki ona yapılmak zorundaymış gibi davranıyor. Tarzı falan da bayağı farklı — gotik bir havası var, biraz sivri dilli, sosyal anksiyetesi ve bilimum psikolojik sıkıntıları olan ve iletişim yeteneği olmayan birisi.

Annem de bu yüzden sürekli gergin. Dışarı çıktığında ne yapıyor, ne içiyor, nereye gidiyor diye kafayı yiyor. Uyuşturucuya bulaşır mı takıldığı tipler sıkıntı mı. (Ve ben kardeşimin böyle şeylere yatkınlığı olduğunu düşünüyorum, uyuşturuculu bir ortama girse net ve net dener) Ve her seferinde olay bana patlıyor: “Kardeşinle konuş”, “Kardeşin açmıyor telefonu, sen bir ara”, “Morali bozukmuş, sen bir ilgilen.” Sürekli böyle. Evdeyse bile “Bir konuşsana, niye ağlıyor bu çocuk?” diye bana dönüyor. Annem kendisi çözemeyince hep bana yıkıyor. Ama ben uzaktayım, başka ülkede yaşıyorum. Aramızda da 7 yaş var zaten. Bir noktadan sonra kendi hayatımı yaşayamıyor gibi hissediyorum.

Bir de annem, küçüklüğümden beri, babamla yaşadığı her problemi de bana anlatıyor. Sanki ben onun çocuğu değil de arkadaşıyım. İlk başta dert dinlemek sorun gibi gelmiyordu ama artık resmen “anne” gibi davranmak zorundaymışım gibi geliyor. Anneme bir şey söyleyince de “Senin dışında kimsem yok, zaten herkes beni yalnız bırakıyor” falan diyor. Bu cümleleri o kadar çok duydum ki artık duygusal olarak tıkanmış durumdayım. Yani herkesin yükünü ben mi taşıyacağım?

Babam da aynı şekilde. Annemle kavga ettiklerinde, hemen beni arayıp dert anlatıyor ve anneme küfürler ediyor. Resmen herkes dert anlatmak için sıraya girmiş gibi hissediyorum.

Türkiye’ye yılda 1-2 kere gidiyorum, ama artık gitmek bile istemiyorum. Çünkü oraya gittiğimde de kardeşimin tek arkadaşı ben oluyorum. Ve ne zaman dışarı çıkmak istersem illa “Ben de geleyim” diyor. Ama ben arkadaşlarımla vakit geçirmek istiyorum. Onları özlüyorum, denize gitmek istiyorum, sahilde oturmak istiyorum… Ama kardeşimle ilgilenmem bekleniyor hep.

Yani artık her şey görev gibi geliyor. Kardeşimle ilgilen, annemle konuş, babamın dertlerini dinle… Parasını ben veriyim aile terapisi alalım dedim yok. Kardeşim zaten terapiyi reddediyor

Bilmiyorum, sadece paylaşmak istedim. Belki de haklıyım bu hislerde ama çok yalnız hissediyorum bu yükle.

Annenizin sizi manipule etmesine izin vermeyin. "Babam hakkinda kotu soz duymak istemiyorum nokta", tavriniz bu olmali. Duygu somurusu yapmaya basladigi anda da "eger boyle yapacaksan telefonu kapatiyorum" deyip gercekten de kapatin. Babaniza karsi da ayni sekilde davranin. Hicbir cocuk anne babasinin birbirine hakaretlerini dinlemek zorunda degil.

Annesi kavga aninda duygu somurusu olarak 3-4 tane agri kesiciyle intihar etmeye calismis biri olarak yaziyorum. İstedikleri ilgiyi vermeyin bir sure sonra sanslarini zorlamazlar.

Anne-babam ne zaman birbirleri hakkinda kotu konussa veya bir tartismada bir taraf benim destegimi istese cevabim hep politiktir, bildigim veya fikrim olan bir durumsa bile ben bilmem derim hep, o cevap hic degismez. Sikayet icin ariyorlarsa dinlemek zorunda asla degilsiniz.

Annenizin sizi manipule etmesine izin vermeyin. "Babam hakkinda kotu soz duymak istemiyorum nokta", tavriniz bu olmali. Duygu somurusu yapmaya basladigi anda da "eger boyle yapacaksan telefonu kapatiyorum" deyip gercekten de kapatin. Babaniza karsi da ayni sekilde davranin. Hicbir cocuk anne babasinin birbirine hakaretlerini dinlemek zorunda degil.

Annesi kavga aninda duygu somurusu olarak 3-4 tane agri kesiciyle intihar etmeye calismis biri olarak yaziyorum. İstedikleri ilgiyi vermeyin bir sure sonra sanslarini zorlamazlar.

Anne-babam ne zaman birbirleri hakkinda kotu konussa veya bir tartismada bir taraf benim destegimi istese cevabim hep politiktir, bildigim veya fikrim olan bir durumsa bile ben bilmem derim hep, o cevap hic degismez. Sikayet icin ariyorlarsa dinlemek zorunda asla degilsiniz.

Yorumunuz için çok teşekkür ederim
Sizi gerçekten tebrik ediyorum bu sınırı baştan çizebilmişsiniz
Bunu yapıp telefonu kapatsam annem herhalde bir daha aramalarımı açmaz. :(

Siz kardesinizin ebeveyni degilsiniz .kendinizde ne kadar sorumluluk hissediyorsaniz okadar sorumlusunuz .Annenize acikca kirk yilda bir geldiginiz ulkenizde kardesiniz problemleriyle ugrasmak yerine gezip kaliteli vakit gecirmek istediginizi soyleyeceksiniz .Eger annenniz duygu somurusu yaparsa mesafe koyun .bir de kardesiniz hakkindaki endiseleri gercekci mi ?

Back
X