Hangi şehirdesiniz? Ben de Almanya' dayım. Çocuğunuz zaten Alman vatandaşı olarak doğmuştur, doğumu burada gerçekleştiyse.
Ayriyetten sosyal yardım hizmeti var (Hartz IV eski adıyla), çocuk parası da alırsınız. Birkaç saatlik okul kantinlerinde yemekçi olarak işe girebilirsiniz. Gidip okullara direkt sorun, illa ki Türk biri olur, Türkçe sorarsınız. Kuzenimin de çok az çat pat Almancası var ama kantinde çocuklara yemek yaptığı için, kimseyle muhatap olma imkanı pek yok, o yüzden Almanca' yı pek şart görmiyorlar. Bize temizlik için gelen Bulgar bayan var, onun da Almancası yok, okul katininde ayriyeten çalışıyor.
Ayrıca Almanca bilmeyen kadınlar için projeler oluyor, Almanca bilmeyen ve mesleği olmayan kadınları yönlendiriyorlar. Aynı sorunu yaşayan her ırktan kadınlarla tanışıyorsunuz, bağ kurup arkadaşlık edersiniz, yalnızlık çekmezsiniz.
Hemen iş bulamasanız bile, sosyal yardım size para vermek için aylık, Almanca kursunu şart koşuyor. Işiniz yani sadece Almanca kursuna gitmek oluyor. Hem de çevre edinirsiniz.
O sırada siz de rahat rahat iş bakarsınız. Bunlar Türk bakkalı, mağazaları da olabilir. Yine kendi ayaklarınızın üstünde durabilirsiniz.
Iyi Almanca bilen ve güvendiğiniz biriyle Sozialamta gidin. Önce ayrı ev tutmanızı tavsiye ederler. Sonra yardım başlar. Genelde Sozialamt'ta sizinle her yere gidip yerinize Almanca konuşan "Sozialarbeiter"' da oluyor.
Önemli olan şu, yılmayın. Kendiniz de başarabilirsiniz.
Koca için hiçbir şey demeyeceğim zaten, o konuyu konuşmaya değmez.