• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ne gerek varmış

Canım benim günümüz şartlarında mümkün değil zaten sizin dediğiniz takılar yaşamlar evler arabalar .. Yapabilen azınlık yapıyor ama imkanı olmayıp zorla yaptırılanlar zaten boşanıyor boşanmaların çoğu evlilik öncesi bu tarz aşırı isteklere harcanan borç alınan paralar oluyor .. Siz nasıl isterseniz tabiki yaşarsınız ama dediğim gibi günümüz şartlarında özellikle büyük şehirlerde mümkün değil.. Hayat çok pahalı .. Allah hepimizin yardımcısı olsun
ama mesela benim cevremde biriinin oglu oldu baslar biriktirmyee zaten cogunlugunun evi vardı hatta kendi apartmanları ama evi olmasa bile ogluna bi sekılde evlenir yani köyde tarlasını satar istanbulda arasasını satar emekli ikramıyesini koyar alır yani ev zaetn alınmıs oldugu icin dügünde pek masrfa olmuyo takılarında cogunlugu lira olarak kenarda durur cumhuriyet yani gelin olunca giderler kuyumcuya kac bilezikse yaparlar takarlar hani erkek anneside ben oglumu okuruyorum ayagına bisey yapmıyolar ben bile simdiden günlere giriyorum oglum olursa bilezikleri hazır olsun diye gelinlik bileziklerimden sonra biraz daha yaptım onları takmıyorm oglum olursa onun yada kızım olursa

mesela bizde erkek cocugun sünnetinde bile anane babannde ve dedeler bilezik takar göremezsen icimde kalmasın benden hatıra olsun diye cocugun annesi babasıda takar yani bunları hep biriktiricen

k

kimsesizsen nasıl okucan bacım nerde öyle sans esirgeme kurumlarını görüyoruz haberlerde bidne bir cıkar okumus insan
Valla isteyen öyle bir okuyor ki canım,yeter ki okumak istesin..Herkes özel ünv.okuyacak diye bir şey yok..Bir sürü devlet okulu var,burslar var..İsteyen insan şartlar ne olursa olsun okur ve kendini geliştirir..Gerekirse açıköğretim okur,bir yandan çalışır yine hayatını kazanır..Önemli olan,okuma isteği olsun insanın içinde...

Ayrıca senin yanlış anladığın bir şey var..Biz erkeğe para yedirelim,gelinliğimizi kendimiz alalım,düğünümüzü kendimiz yapalım demiyoruz..Konu sahibine de bunu önermiyoruz..Herkes imkanları doğrultusun da ortak bir şeyler yapsın diyoruz..Eğer ki konu sahibinin eşinin ailesi bohça yapmak istemiyorlarsa,konu sahibi böyle ufak şeylere takılmasın..Alsın 2 tane çamaşır kendine kapatsın konuyu,olay çıkartmaya gerek yok diyoruz..Şimdi kızı 2 tane gecelik için,ayrıl diye gazlarsak ne olacak? Boşu boşuna ilişkisi mi bitsin yani,bunu mu yapalım? Mantıklı olanı söylüyoruz yani gerek yok büyütmeye..Ha illa ki ben istiyorum diyorsa,karşı tarafta yapmıyor, bu durum da ya kabul edecek ya da ayrılacak kendisi bilir..Bunun başka yolu yok yani..Kimseye zorla bir şey yaptıramazsın...

Ya valla o kadar mesaj yazıldı ki o kısmı okumadım. Herkesin sözü kendine. Herkesin yaşantısı da kendine.
Ben öyle isterim. O öyle ister. Bu böyle ister. Benim demek istediğim o. Ortak bir noktaya varmak zorunda değiliz.
Sanki biz konu açan kişinin tarafı, uymayanlar erkek tarafı gibi oldu. Aramızda anlaşalım hadi.
Gençler evlensin mi ayrılsın mı? :KK70::KK70::KK70:
Yani açıkçası ben sözü attım. Konuları okuyup teselli bulucaktım kafamca. Keşke kendime konu açaydım da
benimkine hep beraber sayaydık. Bu konuya yazmak kolayıma geldi gelmez olaydı.
Herneyse ne diyorduk, konuyu açankızımıza herşey yapılsın yoksa atıcaz nişanı ona göre. diceğim bu. :KK70:
Ya benim anlamadığım birşey oldu bu konuda. Biz burda kadınların hakkını savunurken erkek tarafını göçertelim derken,
bize kızan yine kadınlar olması çok saçma değil mi? Hani nerde kadın dayanışması. Erkek tarafını niye tutuyorsunuz bir anlasam. :KK31:
Çünkü kadın hakkını savunmak "erkek tarafını göçertmek" değildir.

İnsan kendinde ne eksikse onu ister, benim de hayatımda görüp göreceğim hediye bu olsaydı içimde kalmasın diye isterdim belki. Onun dışında bence de ne gereği var fakat burada sorun yine de ailesinin lafıyla 180 derece dönen müstakbel damat, başka bir şey değil.

Sayfalarca bu yorumu bekledim, neyse ki çok ileri sayfalara kalmamışsınız.

Konunun nişanın, bohçanın, elbisenin, geceliğin, alışverişin gerekliliği ile ne alakası var?

Herkesin yaşadığı çevre farklı. Bence gelinliğin beyaz olması da saçma, o halde evet gelinlik almasınlar beyazsa, haklılar mı demeliyim?

Adam ailesinin yanına uğradığı gibi zıt yönde değişmiş fikirleri. Aile de bohçaya saçma diye itiraz ediyor ama bizde adet, düğünden önce size baklava yollayacağız deseler kabul eder.

Karşılıklı jest olarak hediyeleşmenin eski zamanlardaki adı biraz da bohça vs. Saçmaysa saçma, bence de saçma. Ama kim saçma diye 3-5 küçük şey almaya çirkin bir şekilde burun kıvırır onu da merak etmiyor değilim.

Bir kız gelmiş, size aile olarak hediye yollayacağız diyor. Öbür taraf bizce çok saçma diyor. Bence bu daha saçma. Kimse onların alışverişe çıkmasını beklemiyordur da muhtemelen, alt tarafı 3-5 şey alınacak.

Takı lafı eden de erkek ve ailesi zaten. Düğünde takmazlar o zaman falan deniyor. Takı hesabı yapıldığı buradan belli, yoksa ne fark eder nerede takıldığı?

Sonuç olarak konu sahibi haklısınız. Erkek arkadaşınız da yanardöner bir karaktere sahipmiş. Üslubunuzu ve 50 000 lirayı karıştırmasaymışsınız haklı bulunacakmışsınız.

Not: Adetler çok saçma diyerek hiçbir adeti yerine getirmeyenleri takdir ediyor, ama ailelerden hiçbir yardım almamayı adetler saçma diyerek savunup sabah akşam el öpmeye gidenlere saygılarımı sunuyorum.

ayy sizin gibi iyi insanlarda var mi, kizmayin ama ben bu yorumdaki samimiyete inanmiyorum, herkesin icinde kalir ya herkes ister, bilmiyorum gercekten dediginiz gibiyse helal olsun
yahu neden inanmıyorsunuz? gelinlik dediğiniz alt tarafı 3-5 metre kumaş, daha yakın yüzyılda meşhur olmuş bir şey ondan önce gelinler en yeni giysilerini giyer öyle evlenirdi.
vallaha ben kocamla yurtdışına balayına gitmek için gayet de düğünden vazgeçebilirim gelinliği de beyaz bir tuvalet uydururum olur biter, milleti eğlicem diye dünyanın parasını harcamak saçma gelir, ha imkanım varsa toplarım yakın arkadaşlarımı vur dibine eğlencenin ama 5 kat el gelsin pasta yesin 50 lira taksın diye düğün müğün yapamam vallaha

ben yurt dışında tatil diyorum ve siz bunu mu anlıyorsunuz? gerçekten hoşmuş.
sizin hayattaki yegane başarınız size düğün dernek yapacak bir koca bulmak olmuş olabilir, ama benim değil. o yüzden kendi kriterlerinizle beni değerlendirmeyin.
evet düğünsüz de evlenirim gerekirse, gelinliksiz de. kocam ters bir şey olup da işsiz kaldığında ona da ben bakarım, çünkü eşim olacak insan benim hayat arkadaşımdır benim için ben onunla maddiyatı değil hayatı paylaşırım. kendi maddiyatçı fikirlerinizi benim hayatıma adapte edemezsiniz. farklı durumlardayız.
basa gel basaaa
seni istemeey geldi ama parasız bulsun ailesdie arkasını dönmüs sen kaldır onu anenn babanda sana aferin kızım elin cocuguna yedirdinde yetirdin desin

ama mesela benim cevremde biriinin oglu oldu baslar biriktirmyee zaten cogunlugunun evi vardı hatta kendi apartmanları ama evi olmasa bile ogluna bi sekılde evlenir yani köyde tarlasını satar istanbulda arasasını satar emekli ikramıyesini koyar alır yani ev zaetn alınmıs oldugu icin dügünde pek masrfa olmuyo takılarında cogunlugu lira olarak kenarda durur cumhuriyet yani gelin olunca giderler kuyumcuya kac bilezikse yaparlar takarlar hani erkek anneside ben oglumu okuruyorum ayagına bisey yapmıyolar ben bile simdiden günlere giriyorum oglum olursa bilezikleri hazır olsun diye gelinlik bileziklerimden sonra biraz daha yaptım onları takmıyorm oglum olursa onun yada kızım olursa

mesela bizde erkek cocugun sünnetinde bile anane babannde ve dedeler bilezik takar göremezsen icimde kalmasın benden hatıra olsun diye cocugun annesi babasıda takar yani bunları hep biriktiricen
Canım seni anlıyorum ama şuanki ekonomide kenara kaç kişi para atabiliyor, atanlarda çocuklarının evlilikleri için değil eğitimleri sağlık giderleri için kenara para atıyor.. Hayat o kadar zor ki herkes çalışıyor ay sonunu zar zor getiriyor .. Senin yaşadığın çevre dediğin birikimleri yapabiliyor olabilir ama bu tarz topluluklar artık % 10 falan .. Geri kalan % 90 zaten açlık sınırında yaşıyor.. Dediğim gibi hayat şartları artık kültür örf adet falan tanımıyor yavaş yavaş bitiyor azalıyor..

basa gel basaaa
seni istemeey geldi ama parasız bulsun ailesdie arkasını dönmüs sen kaldır onu anenn babanda sana aferin kızım elin cocuguna yedirdinde yetirdin desin
ya vallaha ben gerçekten anlamıyorum senin yazdığını ya...
ben ne yapıyorum da annem babam ne diyor, anladıysam 2 gözüm birden klavyeme aksın. bi anlaşılır yaz da cevap vereyim kurban olam

yahu neden inanmıyorsunuz? gelinlik dediğiniz alt tarafı 3-5 metre kumaş, daha yakın yüzyılda meşhur olmuş bir şey ondan önce gelinler en yeni giysilerini giyer öyle evlenirdi.
vallaha ben kocamla yurtdışına balayına gitmek için gayet de düğünden vazgeçebilirim gelinliği de beyaz bir tuvalet uydururum olur biter, milleti eğlicem diye dünyanın parasını harcamak saçma gelir, ha imkanım varsa toplarım yakın arkadaşlarımı vur dibine eğlencenin ama 5 kat el gelsin pasta yesin 50 lira taksın diye düğün müğün yapamam vallaha
iyide siz o zaman amca dayı hala teyze bunları hic sayıyosunuz el diyorunuz siz kuzenleriizin dügününe gitmediniz mi bileizk takmadımı size teyzenler birlil berabaerlık nerde arkadasta kimmi gene ne varsa ailesinde var adamın
3 5capulunın ıckı parasını vericegime anlı sanlı dügünümü yapar amca dayı hala teyzeme karsılıklı oynarım

Güzel düşünüyorsun ama o zaman ailenin de beklentisi olmamalı. Madem evladını el gibi görüyor ben sana para harcamak zorunda değilim diyorlar o zaman aman evladım fırsatını bulduğunuz gibi dibimizde bitin modun da olmamalılar bence. Bilemiyorum ya bana evlattan para esirgemek çok haince geliyor.

Ben ailelerden yardım alınmaması gerektiğini düşünüyorum ama size de katılmamak elde değil. Bütün forum ''idealistliğinden'' düğününü kendi yapan ama o idealistliği diğer konularda gösteremeyen kadınlarla dolu.

Düğünü kendileri yapmış, aileye yardım etmiş, yetmemiş borçlarını ödemiş, o da yetmemiş haftada neden 6 kere gelmedin diye azar işitiyor.

Bu sebeple konunun adetlere karşı olmakla değil de evlenmeye çok meraklı olup, ses çıkarılamayan konulara ''Çok saçma bir adet bence.'' diye bir savunma geliştirilmesiyle alakası olduğunu düşünüyorum. Yoksa neden bayramda ailelere gitmek hiçbir zaman saçma değil de, karşı taraftan maddi beklentiler her zaman saçma?

bu konunun bu kadar uzamasının birbirini asla anlamayacak 2 kadın profilinin birbirine kendi doğrusunu ıspatlamaya çalışmasına bağlıyorum. limoncu belli ki hayat kaygısı evinin eşyası ve siparişle yemek yiyebilmek üzerine kurulu bir kadın. konularına girip okudum, tahsilli değil, çalışmayı düşünmüyor, sahip çıktığını iddia ettiği ailesinden kaçarak evlenmiş, eşinin babası onlara ev açmış, 70 bin liralık masraf yapmış içini döşemiş, düğünde kollarını bilezik doldurmuş. kocası da 1700 tl maaşla vardiyalı bir işte çalışıyor, bu maaş limoncunun istediği yaşam standardı için yeterli ve hatta birikim bile yapıyor, nasıl olsa ailem ölünce bana para kalacak, kocam da o paranın farkında, başkasına yedirmez, o yüzden beni de bırakmaz diyor, yanlış mıyım limoncu? bunları senin yazdıklarından okudum hep. kendi içinde çelişkilisin, ailen bir el üstünde tutuyor, bir evde oturduğun süre için senden doğalgaz parası istiyor. eh, senin bakış açınla bu doğalgaz meselesi tam bir paradoks, madem doğurmuş, bakmak zorunda olan, mutlu etmek zorunda olan ana baba ısıtmak zorunda değil? ya da 70 bin liralık eşya alan kayınpeder mi ısıtmak zorunda acaba? o kısmı tam anlamadım. veya kollar boydan boya bilezikle dolduğu andan itibaren sana bakma yükümlülüğü kocana geçiyor da olabilir. neyse. özetle limoncu zaten böyle bir hayal etmiş, tam da kendi hayal ettiği hayatı yaşıyor, doğru bildiği gibi davranmış, istediğine ulaşmış, o yüzden de çok mutlu. limoncu neden çalışsın, zaten karnı tok, sırtı pek, bankada parası, kolunda bileziği var, canı çekti mi iskenderini söylüyor, size ne? :)
diğer gruba gelelim. belli ki çoğunlukla tahsil sahibi, okumuş, kendi ayakları üstünde duran, okumasa bile belli bir hayat görüşü edinmiş, kendi kendine yetebildiği için de başkasının verdiğine tenezzül etmeyen insanlar. bilezik takılsa ne, takılmasa ne. önemli olan evdeki huzur, biz olma hissi, aile olma hissi. baş başa verince herşey yapılır. hem kadın mal mı, bir aileden çıkıp diğerine "verilen" birşey mi? altınla değer biçilmeyi kadınlık haysiyetine yakıştıramayan, gururu, kendi düğünü kendi yaptığı için ödediği kredi yüzünden her estiğinde dışarıda yiyemediği yemeğin önünde kadınlar. Limoncuya "çalışsana" diyorlar. Limoncu neden çalışsın? limoncunun hayatla işi bitmiş. alacağını almış, pardon aldıracağını aldırmış. birbirinizi anlamanız mümkün değil. değer yargılarınız başka. limoncu sizin yastığa başınıza koyduğunuzda hissettiğiniz o "karnı doyduğu için kimseye minnet duymama" hissini anlayamaz. bir de küçümser o hissi. herkesin doğrularını vizyonu belirler. birbirinizden umudu kesin:)

Ya bak ne kadar güzel anlatmışsın. Bizim ailede de durum öyle. Biz de abimin nişanı, düğünü, oturacağı evine kadar herşeyi
önceden konuştuk aramızda. Gelini gram sevmesek de tanısak da istemese de herşeyi yapacağız. Var sevgilisi şuan tanıştırmadı ama mesela diye dedim sevmeme kısmını.
Bende mesela kendim çalıştım çeyiz param var, ufaktan almaya başlamıştım. Bizim iş kalınca bir sonrakine artık.
Kendi ailemde büyük şeyler için parasını çoktan kenara koydu. Bunlar kötü değil, bunlar olması gereken.
Kaldı ki bugünden olmayan torunlara ilerde şu evler verilir deniyor. Ben yeğenime şunu yaparım diye düşünüyorum ki abim evlenmedi.
Ama öte yandan başkalarında göremedik o duyarlılığı aileden de.
Kendisi çalışsın yapsın diyen anne baba da çok. Ama ola ki yapamadı kalıcak mı ortada dımdızlak.
Anne baba kenara ufaktan para biriktirmeli.

Konunun nişanın, bohçanın, elbisenin, geceliğin, alışverişin gerekliliği ile ne alakası var?

Herkesin yaşadığı çevre farklı. Bence gelinliğin beyaz olması da saçma, o halde evet gelinlik almasınlar beyazsa, haklılar mı demeliyim?

Adam ailesinin yanına uğradığı gibi zıt yönde değişmiş fikirleri. Aile de bohçaya saçma diye itiraz ediyor ama bizde adet, düğünden önce size baklava yollayacağız deseler kabul eder.

Karşılıklı jest olarak hediyeleşmenin eski zamanlardaki adı biraz da bohça vs. Saçmaysa saçma, bence de saçma. Ama kim saçma diye 3-5 küçük şey almaya çirkin bir şekilde burun kıvırır onu da merak etmiyor değilim.

Bir kız gelmiş, size aile olarak hediye yollayacağız diyor. Öbür taraf bizce çok saçma diyor. Bence bu daha saçma. Kimse onların alışverişe çıkmasını beklemiyordur da muhtemelen, alt tarafı 3-5 şey alınacak.

Takı lafı eden de erkek ve ailesi zaten. Düğünde takmazlar o zaman falan deniyor. Takı hesabı yapıldığı buradan belli, yoksa ne fark eder nerede takıldığı?

Sonuç olarak konu sahibi haklısınız. Erkek arkadaşınız da yanardöner bir karaktere sahipmiş. Üslubunuzu ve 50 000 lirayı karıştırmasaymışsınız haklı bulunacakmışsınız.

Not: Adetler çok saçma diyerek hiçbir adeti yerine getirmeyenleri takdir ediyor, ama ailelerden hiçbir yardım almamayı adetler saçma diyerek savunup sabah akşam el öpmeye gidenlere saygılarımı sunuyorum.

supersiniz, bastan sona dogru butun yazdiklariniz

ben cünkü bayanın calısma zorunlulugum yok ama bi erkek her zamiçtlsır erkek yani kadın gibi evde oturup oyamı yapsın

Gerçekten zorunlu kalmazsın hayatın boyunca umarım,eşin ailen hep yanında bulunsun,eşin işinden falan olmasın,içten söylüyorum..

[/QUOTE]
bende bu yorumu bekliyordum
ellerinize sağlık
deminden beri anlatmaya çalıştığım bu
erkek tarafında ki bu bizim paramız yok moderniz böyle şeylere gerek yok laflarına karşın kız tarafına yüklenilmesini kızın bir çok hayalinden istediği gelinlikden vazgeçirilmesini
ve bununda bir çok hemcinsim tarafından alkışlanmasını anlamıyorum

Back