Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

çok yağ kullanmıyordum da tarifte ne yazıyorsa onu koyuyorum, bu sefer de bitiyor. ayda dört kere fırında unlu mamül yapsam, en az dört su bardağı zeytinyağı demek, içim gidiyor. tarifte 1 su bardağı yazdığından o kadar koyuyorum. kızartma bizde de nerdeyse ayda iki kere yapılıyor. ama ekmeğe, yemeğe, pastaya koya koya ayda 2 lt bitiriyorumdur :44:

yag kullanma konusunda tariflere bağlı kalırsanız yağ tüketiminiz tavan yapar maalesef. kısın biraz deneme yanılma yoluyla süper tarifler cıkar.

ayy bu topluluk bir de yemek tarifleri topiği acsa süper olacak valla.

yag kullanma konusunda tariflere bağlı kalırsanız yağ tüketiminiz tavan yapar maalesef. kısın biraz deneme yanılma yoluyla süper tarifler cıkar.

ayy bu topluluk bir de yemek tarifleri topiği acsa süper olacak valla.

aynen becerebilirsem onuda ben açmak istiyorum babam aşçı benimde çok deneme yanılma güzel tariflerim var yani :KK9: ama bakalım

krizsavar işte sana kapsamlı bir erişte tarifi:

ISPANAKLI YEŞİL ERİŞTE HAMURU
ÖLÇÜLER:

􀂾 500 g ekstra un

􀂾 2 adet yumurta

􀂾 200 g net haşlanmış, sıkılmış ve rondadan

çekilmiş ıspanak yaprağı

􀂾 15 g tuz

Domatesli Kırmızı Erişte Hamuru
Ölçüler:

500 g ekstra un

2 adet yumurta

100 g domates salçası(domates püresi)

15 g tuz

NOT:Ispanaklı ve domatesli erişteler sade hazırlanan eriştenin işlem basamağından
farklı olarak hamuruna, hazırlamada ıspanak veya domates püresi ilave edilir.Püre
kullanıldığında su miktarı artacağından un miktarı da artırılabilir.

Erişte
Malzemeler

􀂾 1 kg un

􀂾 5 adet yumurta

􀂾 1 su bardağı su veya süt

􀂾 250 g irmik

􀂾 Tuz

􀂾 Kulak memesinden sert bir hamur
hazırlayınız.
􀂾 Hamuru kesip bakınız.İçinde gözenekler
varsa yoğurmaya devam ediniz.
􀂾 Özleşen hamur kesildiğinde hava
boşluklarının olmaması gerekir.
􀂾 Elde edilen hamuru iki eşit
parçaya ayırıp, nemli bez altında
􀂾 Dinlenen hamur kolay açılır, daha kolay
Çalışırsınız

1.4. Erişte Hazırlama Dikkat Edilecek Noktalar
􀂾 Un, uygulamadan önce mutlaka elenmelidir.Eleme işlemi, unun içine hava
almasını ve hamurun daha güzel yoğrulmasını sağlar.
􀂾 Erişte yapılacak una irmikde ilave edilirse iyi kalite erişte elde edilir.
􀂾 Erişte hazırlamada yoğurma işlemi, oldukça önemlidir. Hamurun kesildiğinde
hava kabarcıkları olmayacak şekilde özleşmesi için uzun yoğurma işlemi
gerekir.
􀂾 Hamurun kıvamı kulak memesinden sert olmalıdır.
􀂾 Hamur yoğrulduktan sonra mutlaka dinlendirilmelidir. Bu süre 1/2-1saat
arasıdır.Hamur ne kadar fazla dinlendirilirse o kadar kolay açılır.
􀂾 Hamurun dinlendirilmesi esnasında,nemli mutfak bezi ile, streç folyo vb ile
sıkıca sarılır ve yüzeyinin kuruması önlenir.Önemli olan kullanılan koruyucu
örtünün, bezlerin olmasıdır.
5
􀂾 Hamur açılacağı zaman hamur tahtası, merdane veya oklava hafifçe
unlanmalıdır.
􀂾 Açılan hamur sac üzerinde veya temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya
kadar bekletilir.
􀂾 Kurutulmada pamuklu bez örtü kullanılması hamurun neminin kısa sürede
kaybetmesi açısından önemlidir.Çünkü saklama açısından eriştenin iyi
kurutulması gerekmektedir.İyi kurutulmayan erişte küflenir,bozulur.
􀂾 Erişte hamuru kesildikten sonra havadar ve gölge bir yere temiz bir örtü üzerine
serilerek kurutulmalıdır.Güneşte kurutulursa vitamin kaybı olur.Özelliklede B
grubu vitaminleri bu işlemden zarar görür. Ayrıca kesilmiş eriştelerin şekilleri
düzgün olmaz.
1.5. Erişte Hazırlama İşlem Basamakları
Erişte
Ölçüler:
Resim 1: Erişte hamurunun hazırlanması
􀂾 1 kg Un
􀂾 5 adet yumurta
􀂾 su bardağı su veya süt
􀂾 250 g irmik
􀂾 Tuz

İşlem Basamakları:
􀂾 Unu hamur yoğurma kabına eleyip
ortasını genişçe açınız.

􀂾 Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe
bir hamur yapıp iyice özleştiriniz
􀂾 Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp,
nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz
􀂾 Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile
düzgün bir daire şeklinde açınız

Resim 3: Hamurun açılması
􀂾 Açılan hamurları temiz bir örtü üzerinde
hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz.
􀂾 Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından
ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece
dört parçaya ayırınız.

Resim-4: Hamurun Kalın Şeritler Halinde Kesilmesi
􀂾 Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları
üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte
bantlara ayırınız.
􀂾 Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm
incelikte enlilikte kesip doğrayınız.
7
Resim 5
Erişte hamuru kesildikten sonra
temiz bir örtü üzerinde havadar ve
gölge bir yere sererek kurutunuz.

Ben erişte yapmayı hiç bilmememe rağmen, bu tarifle çok güzel erişteler yaptım. Bu tarif de, MEB Aşçılık Okulu Ders Kitabı'ndan alıntıdır.

Bu arada arkadaşlar, bence Goji Berry fidesi de alıp, yetiştirin. Dünyada en fazla anti oksidan barındıran bir meyvedir kendileri. Ben fidanistanbul'dan almıştım. Bu arada baharda da BitkiSandığı'ndan kekik ve biberiye fidesi de kesinlikle alacağım:KK16:

cnm bizim aldığımız zeytinyağının 3 çeşidi var 1 sızma biri kızartmalar için birde riviera biz sızmayı ve kızartmalık olanı alıyoruz o şekilde oluyor yani :KK1:

ben riviera ve sızma dışında kızartmalık zeytinyağı diye bir şeyin varlığından haberim yoktu. emin misin canım? zaten riviera nın icinde bir miktar aycicek yağı olduğu icin onu bile tercih etmiyorum ama ürünün ismini yazarsan belki biz aratıp bulabiliriz görsellerde.

ben riviera ve sızma dışında kızartmalık zeytinyağı diye bir şeyin varlığından haberim yoktu. emin misin canım? zaten riviera nın icinde bir miktar aycicek yağı olduğu icin onu bile tercih etmiyorum ama ürünün ismini yazarsan belki biz aratıp bulabiliriz görsellerde.

yani belki yanlış anlatmış olabilirim komili kullanıyoruz sıcak ve soğuk lezzetler diye çeşitleri var olarak alıyoruz sıcak için olandan kullanıyoruz kızartmalar için ama artı olarak onlarında kızartma için ayçiçek yağı var zaten bildiğiniz gibi..

krizsavar işte sana kapsamlı bir erişte tarifi:

ISPANAKLI YEŞİL ERİŞTE HAMURU
ÖLÇÜLER:

¾ 500 g ekstra un

¾ 2 adet yumurta

¾ 200 g net haşlanmış, sıkılmış ve rondadan

çekilmiş ıspanak yaprağı

¾ 15 g tuz

Domatesli Kırmızı Erişte Hamuru
Ölçüler:

500 g ekstra un

2 adet yumurta

100 g domates salçası(domates püresi)

15 g tuz

NOT:Ispanaklı ve domatesli erişteler sade hazırlanan eriştenin işlem basamağından
farklı olarak hamuruna, hazırlamada ıspanak veya domates püresi ilave edilir.Püre
kullanıldığında su miktarı artacağından un miktarı da artırılabilir.

Erişte
Malzemeler

¾ 1 kg un

¾ 5 adet yumurta

¾ 1 su bardağı su veya süt

¾ 250 g irmik

¾ Tuz

¾ Kulak memesinden sert bir hamur
hazırlayınız.
¾ Hamuru kesip bakınız.İçinde gözenekler
varsa yoğurmaya devam ediniz.
¾ Özleşen hamur kesildiğinde hava
boşluklarının olmaması gerekir.
¾ Elde edilen hamuru iki eşit
parçaya ayırıp, nemli bez altında
¾ Dinlenen hamur kolay açılır, daha kolay
Çalışırsınız

1.4. Erişte Hazırlama Dikkat Edilecek Noktalar
¾ Un, uygulamadan önce mutlaka elenmelidir.Eleme işlemi, unun içine hava
almasını ve hamurun daha güzel yoğrulmasını sağlar.
¾ Erişte yapılacak una irmikde ilave edilirse iyi kalite erişte elde edilir.
¾ Erişte hazırlamada yoğurma işlemi, oldukça önemlidir. Hamurun kesildiğinde
hava kabarcıkları olmayacak şekilde özleşmesi için uzun yoğurma işlemi
gerekir.
¾ Hamurun kıvamı kulak memesinden sert olmalıdır.
¾ Hamur yoğrulduktan sonra mutlaka dinlendirilmelidir. Bu süre 1/2-1saat
arasıdır.Hamur ne kadar fazla dinlendirilirse o kadar kolay açılır.
¾ Hamurun dinlendirilmesi esnasında,nemli mutfak bezi ile, streç folyo vb ile
sıkıca sarılır ve yüzeyinin kuruması önlenir.Önemli olan kullanılan koruyucu
örtünün, bezlerin olmasıdır.
5
¾ Hamur açılacağı zaman hamur tahtası, merdane veya oklava hafifçe
unlanmalıdır.
¾ Açılan hamur sac üzerinde veya temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya
kadar bekletilir.
¾ Kurutulmada pamuklu bez örtü kullanılması hamurun neminin kısa sürede
kaybetmesi açısından önemlidir.Çünkü saklama açısından eriştenin iyi
kurutulması gerekmektedir.İyi kurutulmayan erişte küflenir,bozulur.
¾ Erişte hamuru kesildikten sonra havadar ve gölge bir yere temiz bir örtü üzerine
serilerek kurutulmalıdır.Güneşte kurutulursa vitamin kaybı olur.Özelliklede B
grubu vitaminleri bu işlemden zarar görür. Ayrıca kesilmiş eriştelerin şekilleri
düzgün olmaz.
1.5. Erişte Hazırlama İşlem Basamakları
Erişte
Ölçüler:
Resim 1: Erişte hamurunun hazırlanması
¾ 1 kg Un
¾ 5 adet yumurta
¾ su bardağı su veya süt
¾ 250 g irmik
¾ Tuz

İşlem Basamakları:
¾ Unu hamur yoğurma kabına eleyip
ortasını genişçe açınız.

¾ Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe
bir hamur yapıp iyice özleştiriniz
¾ Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp,
nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz
¾ Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile
düzgün bir daire şeklinde açınız

Resim 3: Hamurun açılması
¾ Açılan hamurları temiz bir örtü üzerinde
hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz.
¾ Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından
ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece
dört parçaya ayırınız.

Resim-4: Hamurun Kalın Şeritler Halinde Kesilmesi
¾ Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları
üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte
bantlara ayırınız.
¾ Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm
incelikte enlilikte kesip doğrayınız.
7
Resim 5
Erişte hamuru kesildikten sonra
temiz bir örtü üzerinde havadar ve
gölge bir yere sererek kurutunuz.

Ben erişte yapmayı hiç bilmememe rağmen, bu tarifle çok güzel erişteler yaptım. Bu tarif de, MEB Aşçılık Okulu Ders Kitabı'ndan alıntıdır.

Bu arada arkadaşlar, bence Goji Berry fidesi de alıp, yetiştirin. Dünyada en fazla anti oksidan barındıran bir meyvedir kendileri. Ben fidanistanbul'dan almıştım. Bu arada baharda da BitkiSandığı'ndan kekik ve biberiye fidesi de kesinlikle alacağım:KK16:

tarif icin teşekkürler canım. şu hamur acma işini de becersem süper olacak:KK1:
kayınvalıdeyle yapalım bakalım nasıl olacak. bir de elde ettiğin bu erişteleri tüketme şeklini de yazarsan belki farklı birşeyler öğreniriz senden.

bu arada hem annemin hem de kayınvalidemin elleriyle hazırladıkları sade erişteyi kullanıyorum zaten ama bu tarifler daha cok ilgimi cekti icinde sebze ve irmik var...

Son düzenleme:
tarif icin teşekkürler canım. şu hamur acma işini de becersem süper olacak:KK1:
kayınvalıdeyle yapalım bakalım nasıl olacak. bir de elde ettiğin bu erişteleri tüketme şeklini de yazarsan belki farklı birşeyler öğreniriz senden.

bizde normal erişte yapyoruz bunları ilk defa gördüm değişik denenebilir ama nasıl buyrun sayın borea09 dinliyoruz :KK9:

günaydın canım arkadaşlarımm (öğlen oldu ama gece 2 de eve gelince bana henüz sabah),

ben bu topiği yanlış zamanda açtım galiba... yanlış derken akşam yoğunluğumun içinde dayanamayıp açtım, ne yazabildim ne okuyabildim...

ama hepiniz o kadar güzel insanlarsınız ki...

"topiğimiz" 24 saat geçmeden 3 sayfa olmuş bile...

gece o kafayla bilgisayarımı ofiste unuttum, evdeki netbookum da çok yavaşladı artık. o yüzden okumakta ve yazmakta güçlük çekiyorum..

birazdan pazara gidicem... yoğunluktan 2 haftadır ne pazara ne markete gidemedik.. 2 haftadır yemekhanede yediğimiz yemekler dışında hamburger, pizza vb.. sağlıksız yiyeceklerle beslenmek zorunda kaldım..

yazdığınız mesajlara ekleyecek, söyleyecek bir sürü şeyim var.. sabırsızlanıyorum aktarabilmek için... akşama hepsini yazarım inşallah..

okuduğum kitaplardan da alıntı yapmak istiyorum buraya zaman zaman...

ziraat teknisyeni kardeşimden de yardım isteyeceğim.. pazarlarda sağlıklı olanı bulabilmek, zirai ilaçlara karşı neler yapabilirizi öğrenmek, saksılarda yetiştirdiklerimize nasıl bakmalıyız vs vs...

çok heyecanlıyım çok... bu topikten neler çıkacak, neler neler öğreneceğiz hep birlikte...

şubat geldi, şubat mart tohum ekme zamanlarıdır bildiğim kadarıyla.. balkonumun ihyasına az kaldı yani:KK1: balkon bahçeciliğinde 3 yıldır baya bir tecrübem oldu kendi çapımda..

erişte tarifine de bayıldım.. ilk fırsatta deneyeceğim.. ama ilk aklıma takılan "extra un" ne demek?

"yağ" konusu çok önemli.. detaylanması gerekiyor..

şeker konusunda kardeşimden detaylarını alacağım bi mucize var "stevia bitkisi"... nereden bulur nasıl kullanırız yetiştirebilir miyiz.....

tuz da çok önemli... gerçek tuzu nereden buluruz... nedir ne değildir...

ekmeğe değinilmiş, ona da söyleyeceklerim var tabii ki..

uydurma tariflerim, pişirme yöntemlerinden hangisini kullanmak daha iyi...

kardeşim hep diyor abla sen niye avukat oldun.. hakkat acaba ben niye avukat oldum:KK1::KK1: hayalim kardeşimle birlikte bir doğal yaşam köyü kurup, yetiştirdiğimizi yiyeceğimiz ve yedireceğimiz bir mutfağımın olması....

yokluğumu belli etmeyeceğinizi biliyorum...konuyu açtı kaçtı demeyin haa.. yukarıda başlıkları yazmaya çalıştım.. çok heyecanlandım çok:KK52: öpüyorum şimdi hepinizi... :KK54::KK54::KK54:

taydin sende ne cevherler varmış :KK16: balkonda neler yetiştiriyorsun? ekstra unu ben de anlamadım :44: sanırım gerekirse biraz daha fazlası demek istenmiş. zirai ilaçlarla ilgili bilgi de süper olur. ya ben bu bilgilerin naısl kaydını tutacağım, kafam karıştı :44::KK14:

Kızlar extra un, sert buğday unu. Ispanaklıyı da domatesliyi de normal erişte pişirir gibi pişiriyorum. İrmiği zaten biliyordum. Bundan 20 sene önce Ayaşlı bir teyzemiz vardı, o irmik koyardı. Yani tarifte irmiği görünce işte tamam bu demiştim. Hem daha lezzetli hem de daha artımlı oluyor. Ayaşlı teyze, irmiği bir gün önceden ıslatarak hamura eklerdi. Ben 10-15 dk önceden ıslatıyorum. Bu yaptığım erişteleri de pilav haricinde çorbalara koyuyorum. Mesela yeşil mercimeğe domestli çok yakışıyor.. Erişte pilavını da bazen üçünü karıştırarak yapıyorum. Hem görsellik hem lezzet değişik oluyor.

kızartma yağına gelince, iz TV'de izlemiştim. Kızartma açısından en uygun yağ fındık yağıymış. Hem yanma derecesi yüksek; yani kolay kolay yanıp tehlikeli olacak bir yağ değil, hem de aynı yağı iki üç kere kullanabiliyormuşsun. O belgeseli izlediğimden beri fındık yağı kullanıyorum. Üstelik e vitamini açısından zeytinyağından da zengin bir yağ

defne için daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz burda inşallah, hoşgeldinizzz :emir_bebek:

ekmek yapma makinesinde yapıyorum. teflon zararlı evet de ne bilim dışardaki ekmekler daha zararlı geliyor bana, bir de tüketimi artırıyor. artık en az zarar prensibiyle çalışıyorz ne yapalım :) dışardan alınan ekmeği bitirmek kolay oluyor; ama evde yapınca bitmek üzere olunca ekmek yeme oranı düşüyor, bir dahaki ekmek konana kadar. ben düzenli koymadığımdan:KK9: bazen de elimde yapıyorum, bu sıralar aksattım:KK17: aslında şimdi seramik eymler üretildi ama Türkiyede satışı yoktu bir sene öncesine kadar. b'yle başlayan pahalı bir alman markasının vardı sanırım, unuttum şimdi:44:

konserveler sağlıksız diyorlar, daha doğrusu sağlıksız olabilirler hazırlanma şartlarına göre diyorlar. bu konuyu araştırmadıysanız bugün bilgi sahibi olanlarla ele alabiliriz, ben açıklayıcı pek bir şey bilmiyorum şimdilik. sadece içerdeki gazlarla ilgiliydi galiba açıklaması:44:

bu arada bugünden itibaren artık tam buğday unum var :KK8:
bana da teflonun zararı una katılan kimyasallardan daha fazla gibi geldi bi gece üşenmeyip sabaha kadar araştırmıştım :) fırında yapmaya kalksak da heralde fabrika kadar elektrik faturası gelir gibime geldi hiç bulaşmadım.
konserveyi bilmiyorum. yani hazır konservelerin zararlarını çok duyudum da ev yapımı konservelerin zararlarını duymadım bi araştırmak lazım bakalım hep beraber.

ve bende yazim daha evli değilim ama burdan çok güzel şeyler öğrenerek daha düzenli sağlıklı bir yuva kurabileceğimi düşünüyorum..bu yüzden annemle yaptıklarımızı söylim bende bu konularda yeniyim yazları bizde kovanozlara domates koyarız bizim tabirimizle kahvaltılık yaparız acılı bi patlıcan biber baharat gibi karışım cevizde ekleyip sabah kavaltıda yiyoruz onun haricinde tereyağ süzme peynir köyden anneannem babaannemler sağolsun gönderiyor yada yazları alıyoruz nane ısırganı kurtup yolluyorlar acı biberi teyzemin bir komşusu var doğu bölgesinden kendileri yapıyorlar ordan alıyoruz yufka erişte bizde siron derler kesme hamur yapıyoruz tarhanayı yakın bir komşumuz var saolsun o yapınca bizede veriyor ve onların köü yakın tekirdağ çorlu oraya gittikelrinde süt aldırıyoruz sütü kaynattıktan sonra köy yoğurdundan bi kağıt karıştırıyor annem mayalanıyor yoğurt bşteceği zaman 1 kaşaık ayırıyor herzaman onu battaniyeyle kapatıyor güzelce sabah tutmuş oluyor başkaa aklıma gelen :KK1: balkonumuz oldukça büyük geniş saksılarda maydonoz soğan yaş nanemiz oluyor mevsim şartlarına göre bende bitki sandığından yeni fide almayı düşünüyorum biberiye fln ama temizlik malz konusunda eksiklerimiz var kimyasallardan kurtulmuş değiliz onlarıda sizin sayenizde araştırarak buluyorum çamaşır suyuyla eşit temizlik sağlayan ama kimyasal kokusu fln olmayan bi madde duydum bilen duyan kullanan varmı acaba adı boraks şimdilik aklıma geen bunlar he bide bizim trakyalı komşu yeni bşy denedi :!: şeftalileri kavonozara koydu kesip kesip sonra bulaşık makinesine attı kavanozları deterjansız yıkandı çıktı yazın yerleştirdi onları bu günlerde çıkardımış robottan geçirmiş ve su eklemiş bildiğimiz doğal şftali suyu oldu yani ve bizim köydede pekmez yapıyoruz şimdilik bu kdrr daha çook paylaşıcak şey var çookk güzel bi topik olmuş :KK1:

harikasın valla :KK16: şeftaliyi benim arkadaş buzluğa atıyor kışın aynı şekilde çözdürüyor kaynatıyor falan meyve suyu yapıyor seneye bende düşünüyorum. ayrıca sadece şeftali değil vişne kayısı da atıyor buzluğa

maşallah:nazar: bekar olupta bu kadar hassasiyet takdire şayan :KK9::KK9:

bende bir ara yazacağım da üşeniyorum biraz uzun sürecek:KK1:

bu arada camaşır bulaşık ve genel ev tamizliği icin ve daha bir cok şey icin burda coğumuz ersağı tercih ediyoruz canım.diğer topicten tavsiyelere göz atmanı tavsiye ederim annene büyük iyilik yaparsın..

haydi yaz yaz çok mnerak ediyorum senin yazacaklarını baya bilgilendirirsin bizi :KK16:

Kızlar ben sizleri şahsen tanımasam da çok seviyorum. Sabah kalkar kalkmaz ilk işim hemen telefonu alıp kk'ya bakmak.. Sayenizde hayatımda yeni bir renk oldu:KK16:
krizsavar, erişte tarifimi bekle!

bende heycanla bekliyodum ki baktım paylaşmışsın çok sevindim teşekkürler

aynen becerebilirsem onuda ben açmak istiyorum babam aşçı benimde çok deneme yanılma güzel tariflerim var yani :KK9: ama bakalım

aaa bizi mahrum bırakma bilgilerinden

bende anlatayım:
yoğurdu kayınvalidem yapıyor harika oluyor sağolsun.tarhana ve erişteyi annem yaptı artı konservede yapmış sağolsun.
salçamıda kayınvalidem yapıyor.
kesinlikle hamur işi hariç zeytinyağı kullanıyorum.ayrıca ben kızartmayada öyle aşırı yağda koymuyorum yada az yağlayıp borcama fırına atıyorum öylede ççok güzel oluyor.
teflon tencereleride yavaş yavaş elden çıkarıp seramiğe yönelmiş bulunmaktayım.
bulaşık makinesinde ne yazıkki tek yapabildiğim sirke kullanmak oluyor.çamaşır suyunu da yavaş yavaş terkediyorum tükenince ersağ genel temizlik almayı düşünüyorum.
duş jelindede ersağa yöneleceğim elimdeki bitince.ama şampuanda ona cesaret edemiyorum.şimdiilik dalin kullanıyorum fakat uçlarına saç kremi tüketiyorum.
sahi arkadaşlar aranızda otacının şampuanını kullanan varmı?içeriği nasıl bileniniz varsa aktarmasını rica ediyorum.

gerçekten daha mı zararlıymış teflon :KK53: :KK14:

Ben araştıralı belki 1 sene belki daha fazla oldu tam hatırlamıyorum da mesela biz çizildiğinde zararlı olduğunu sanıyoruz oysa ki normalde ısındığı zaman kanserojen yaymaya başlıyormuş hemde sadece içinde pişen yemeğe değil. Zehirli bir de gaz yayıyormuş etrafa. Bazı ülkelerde satışı yasaklanmış şuan ülkeleri hatırlamıyorum. Ciddi zararları var yani. Ben bunları okuduktan sonra evdeki teflonları attım hemen

Arkadaşlar hazır sütten yoğurt yapan varmı? Ben burada açık süt bulamıyorum da :KK43:(

Canım hazır sütün mantığı da aynı. Kaynatabilirsin onu da ya da mayalayacak kadar ısıtabilirsin. Sonra mayayı katıp, tencerenin ya da kabın ağzını kapatıp, üstünü örtüp mayalanmasını beklersin. Hazır sütle de yoğurt çok güzel olur bu arada:KK16:

Hamarat kızlar hepinize maşallah :KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9:

Çok anlamıyorum mutfaktan maalesef .Ben biraz hazırcıyım,sağlıklı yapan yer olsun alabildiğim ölçüde satın alıyım .:KK17::KK17::KK17::KK17:

2 senedir domates sosu yapıyorum,bu sene ilk kez dondurucuya taze fasülye attım.Yazın her haftasonu çatalca da yol kenarında bahçelerinin önünde ,kendi yetiştirdiklerini satan bi aile var,ordan meyve sebze alıyoruz,.Doğallığına inanıyorum uzun süre kalınca kurtlanıyorlar çünkü, malum marketten aldıklarımız sapa sağlam duruyor haftalarca,
Tereyağı,tarhana ve pekmezi eşimin teyzesi yapıyor, bazen de Ahm....M.... mağazasından alıyoruz .Daha güvenilir yer önerisi olan varsa memnun olurum.Eskiden önemsemezdim ama şimdi çocuk olunca kahvaltıda tereyağ mutlaka veriyorum.
Bir ara yoğurt mayalıyordum fakat hazır sütle bi anlamı yok denince bıraktım.Sağlıklı sütü bulamıyorum.
Tüm yemekleri zeytinyağı ile yapıyorum ama bazen riviera bazen sızma ile hangisi denk gelirse.Burdaki yazışmalardan anladım ki bende yağı çok kullananlardanım anlaşılan.Biraz daha dikkat etmek gerekiyor demek ki.

boreas09, ben tam buğday unundan yapsam erişteyi tutmaz mı ki :26:
ozokun dediklerin doğruysa yandım :KK14: ama marketi de sevmiyorum. kekim de teflonda pişiyor hem. bir tanecik teflon kalıbım var :KK17:

X