• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Namaza devam edememek..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Annem namazını hiç bırakmaz..Benide sürekli uyarırdı namaz kıl diye o zamanlar kızardım sen niye karışıosun günah benim günahım faln diyee ama şimdi bende öyle çok istiyorum ki namaz kılmayı.Kılıyorumda (rabbim kabuletsin cümlemizinkiyle beraber) ama devamlılığı getiremiyorum bu yüzden çok üzgünüm..Rabbim affetsin..Dünya işlerine öyle çok dalıyorum ki birazdan az snr daha var derken bi bakıyorum vakit geçmiş..

Namaza devam etmek için yahut vakti kaçırmamak için öncelikle namazla ilgili araştırma yapmanı öneririm.
Bol bol oku, namaz neden var, neden vaktinde kılınması gerekir, hadisler hatta hikayeler okuyabilirsin. Elbette biz de biliyoruz bu soruların cevabını ama mutlaka ki "böyle miymiş?" diyeceğin şeyler okuyacaksındır.

Ayrıca 40 gün diye bir şey olduğunu da düşünmüyorum aylarca namaz kılıp tamamen bırakanlar var, 2 ay kılıp artık vakitleri zamanında kılmayanlar var. O tamamen senin ruhuna bağlı,kimisi 1 gün de kılsa o bağı kurabilir kimisi aylarca da kılsa bağı kuramaz ve ciddi huzursuzluk hissetmez. Bu sebeple sağlam bir ön bilginin şart olduğunu düşünüyorum.

şimdi benim kafam karıştı:
bazı inanışlarda sünneti kılmasanızda olur deniyor.
onlar sadece sünnetmiş.

bazı inanışlar derken cnm senn inanısın ne Müslüman diilmisin sünnet ne peygamberimizin yaptıkları...peygamber efendimiz kılarmış bizde onu örnek almalıyız herzaman bnm düşüncem tabi.birde bunlar var. 1- İbni Hümam buyuruyor ki: Sünnetleri kılmamak, sevablarına ve yüksek derecelere kavuşmamaya sebep olur. (Cevhere, Dürr-ül-münteka, Redd-ül-muhtar, Tahtavi)

2-
Müekked ve gayri müekked sünnetleri terk etmek günah olmaz. Bunları terk eden, yalnız sevablarına ve yüksek derecelere kavuşamaz ve azarlanır. (Halebî-yi sagir)

3- Sabahın sünneti çok faziletli olmasına rağmen, kılmayan için bir ceza bildirilmedi. (Tahavi)
4-
Sünnetleri özürsüz terk eden, günaha girmezse de, sorguya çekilip, azarlanır. (S. Ebediyye)

bazı inanışlar derken cnm senn inanısın ne Müslüman diilmisin sünnet ne peygamberimizin yaptıkları...peygamber efendimiz kılarmış bizde onu örnek almalıyız herzaman bnm düşüncem tabi.birde bunlar var. 1- İbni Hümam buyuruyor ki: Sünnetleri kılmamak, sevablarına ve yüksek derecelere kavuşmamaya sebep olur. (Cevhere, Dürr-ül-münteka, Redd-ül-muhtar, Tahtavi)

2-
Müekked ve gayri müekked sünnetleri terk etmek günah olmaz. Bunları terk eden, yalnız sevablarına ve yüksek derecelere kavuşamaz ve azarlanır. (Halebî-yi sagir)

3- Sabahın sünneti çok faziletli olmasına rağmen, kılmayan için bir ceza bildirilmedi. (Tahavi)
4-
Sünnetleri özürsüz terk eden, günaha girmezse de, sorguya çekilip, azarlanır. (S. Ebediyye)

vehabiler diye biliyorum.
sünneti yapmayan müslümanlıktan mı çıkıyor?
her sünneti yapmıyoruz yani.
sevabı var kabul ediyorum ama sünnetler de yapılmalı kesinlikle dendiğinde bir ikilik çıkıyor onu anlatmak istedim.
yani tabii ki inan istediği gibi inanır ama ''sen müslüman değil misin?'' demekte biraz fazla bence.
farz kesindir benim içinde.
tabii ki sünnette olmalı ama yapmayanlarında olduğunu duymuştum.
bu arada sabahın sünnetinin fazileti hakkında da çok şey duydum buraya katılıyorum.

şimdi benim kafam karıştı:
bazı inanışlarda sünneti kılmasanızda olur deniyor.
onlar sadece sünnetmiş.

Kafan karışmasın şeker. Farz demek bizim görevimiz olan zorunlu kısımdır. Fakat biz sünnetleri, bizi düşünen, çok iyi huyları olan, sevdiğimiz, saygı duyduğumuz, öldükten sonra kavuşmak istediğimiz güzel peygamberimizin hatrına uygularız. Biliriz ki birazcık olsun onun yaşadığı gibi yaşayabilmek bile büyük bir meziyet. O Allah'a en yakın insandı. Ona cennet çok önceden müjdelenmesine rağmen sünnetlerini ve farzlarını hiç bırakmadan fazlasıyla yerine getirdi. Bizden bu sünnetleri yapmamızı istiyordu çünkü, o gün geldiği zaman hiç tahmin etmediğimiz yerlerden birsürü sevaplarımız ve günahlarımız karşımıza çıkacak, hiç ummadığımız sevaplarımız birsürü günahımızı yok edecek.

Hem dört rekat namaz toplam 3 dk sürmüyor, 3 dkcık daha sünnet kılsak çok mu rabbimize..

Sünnet evet zorunlu değil. Fakat uygularsak çok çok güzel sevapları var. Kimbilir belki şu zamana kadar kılamadığıımız kazalarımızın yerine sayılacaklar. İnsan dünyada nekadar çok namaz kılarsa, okadar gün kabri ışıklı ferah kalırmış. kılınmayan zamanlar da karanlık üzücü... Allahım günahlarımızı affetsin, bizi doğru yola sevketsin.

Hem dört rekat namaz toplam 3 dk sürmüyor, 3 dkcık daha sünnet kılsak çok mu rabbimize..

zaman meselesi değil onlar için de zaten.
ki başka şeyler de kat be kat tamamlıyorlar okuduğum kadarıyla.
ama inanışları bu konuda farklı.

1-kuran meali okumak ve namaz ile iligi yerleri fosforlu kalemlerle çizmek,
2-camilerde ara ara namaz kılmak
3-cemaat oluşturmak evde
4-namaz ile ilgili kitaplar okumak
5-zor durumdaki kardeşlerimizi düşünmek mesela filistindeki kardeşlerimiz zor durumdalar ama yoldada olsa namaz kılıyorlar fotoğraflardan görüyoruz
6- zaman konusunda sıkıntım vardı benim sürekli erteleme ama düşünüyorum şu an; ezan okuduktan 1 dk sonra hoca okusabile vakit girdiğinden sorumlu oluyorum. ondan da hesaba çekilicem. yani hemen kılmam lazım
8-okuduğumuz surelerin anlamını bilmek
bunlar namazda devamlılığı sağlayabilir.

Son düzenleme:

zaman meselesi değil onlar için de zaten.
ki başka şeyler de kat be kat tamamlıyorlar okuduğum kadarıyla.
ama inanışları bu konuda farklı.

Zaman meselesini aslında nefsimiz için örnekledim. Nefsimiz üşengeçtir. 2dk yı 1 saat gibi yorumlayıp bizi tembelliğe iter. Çoğu insan sünnetleri bu yüzden kılmıyor. Sözüm meclisten dışarı...

İnanç meselesi tabiki, insanların birazda vicdani muhasebesi oluyor. Sünnet'ler zorunlu ibadetler değildir. Fakat hep denir bunları temelli terketmek doğru olmaz. Sadece namazda değil, davranışsal ve yaşantısal sünnetler de konu içindedir.

Sünnet deyince insanlar işin sadece ibadet kısmını düşünür, gerisini düşünmez ona göre yaşamaz. Oysaki sünnet komple Peygamberimizin hayatı yaşayışıdır.

Ayrıca peygamberimiz, sünnetlerin zorunlu olmadığını hep söylemiş ve bazı günler bazı vakitler kendisi bile sünnetleri kılmazmış.

Kimin içi nasıl rahat ediyorsa onu yapsın. Mesela ben sünneti kılmadığım günler kendimi rahatsız hissederim. Böyle hissetmektense kılmam daha iyi.

Hem sünnetler için farz'a hazırlık da denir, Farz namazına komple zihnen ve bedenen hazır hissediyorsun.

selamün aleyküm kızlar. Allaha çok şükür namazıma yeniden başladım bu kez bırakmamak üzere çok kararlıyım :)
ramazanının son 10 günü teravihlere gittim her akşam sonra bir baktım 5 vakitimi kılmaya başlamışım Rabbim yeniden nasip etti bana çok mutluyum adet günümdeyken bile namaz kılmayı özler oldum Allah herkese nasip eder inşallah:46:

Bu konuyu her gördüğümde yüzüm gülüyor. Allah razı olsun sizden ve tüm ümmeti Muhammed'den. Çoğumuz boş dertler edinirken arkadaşımız namaz kılmak istiyor fakat yapamıyor diye bunun derdine düşüyor . Vallahi süper. En yakın zamanda başlayıp bırakmadan kılacağınıza inanıyorum. :46: :46:

Son düzenleme:
ya bende kılamıyorum ve çok üzülüyorum 40 gün değil önceden kaç ay devamlı kıldım yok ama kaçınca kaçıyo. Geçenlerde yine başladım ramazan ayında işti güçtü kaçtı yine :(

maşallah 13 sene :31: tembel uyuşuk bir insan değilimdir ama bir istekle başlıyorum sonra sanki " kılmasam da olur" şeklinde bir düşünce kafama yerleşiyor. Allah affetsin ne kadar yanlış ve günah biliyorum ama.. :26:

dediğiniz gibi ben de düşünüyorum abdest alıp kılmak 10 dakikacık ama nedense alışkanlık haline getiremiyorum.
:25:

İçindeki vesveseyi yenmen lazım.
Ya nasılsa olmuyor diyip bırakmaman lazım kazaya mı kaldı diğer vakitte kıl.

Bende düzenli namaz kılmayı çok istiyorum babam falan da kılıyo namaz.
Olmuyo ama ezan okunuyo mesela işte diyorum 5 dk sonra kılarım yok şu dizi bitsin sonra kılarım diye diyeee daha da kılamadım :43:
Daha gencim belki yapabilirm Allah'ın izniyle :17::26:

öncelikle burada herkez olabildiğince kendi görüşünü savunmuş yalnız doğru birdir sizinde bildiğinz üzere. Şöyle açıklıyayım Allah ın kati emri farzlardır. yalnız Peygamberimiz(sav) kendi şefaatinden faydalanmak isteyenlere kendi kıldığı sünnetleri devam etmeleri halinde verecektir. bunu kimse inkar edemez. ancak şöyle olabilir mesela bir yerden geldik vakit çok dar o an farz kılınır sünnet kılınmaz ve sünneti kılamadığın için Allah hesap sormayacaktır çünkü sen görevini yerine getirmişsindir.ANCAK SÜNNETİ HAFİF BİRŞEY OLARAK GÖRÜP VAKİT ÇOKKEN KILMAMAK HZ. MUHAMMED(SAV) İN ŞEFAATİNDEN MAHRUM KALMAYI YAKLAŞTIRIR.

Allah en büyüktür

Allah’tan başka ilâh olmadığına şehadet ederim

Muhammed’in, Allah’ın elçisi olduğuna şehadet ederim

Haydin namaza

Haydin kurtuluşa

Allah en büyüktür

Allah’tan başka ilâh yoktur

SABAH EZANINDA EK OLARAK NAMAZ UYKUDAN HAYIRLIDIR VARDIR SON OLARAK . :72:

Bir söz duymuştum bu beni çok teşvik ediyor inşallah sizide aşka getirir. "mümin namazda secdeye başını koyunca allah la en yakın olduğu zaman bu zamandır .bu yüzden namazı kaçıranlar neyi kaçırdığını bir düşünsünler "diye. çok hoşuma gitmişti .

Bir söz duymuştum bu beni çok teşvik ediyor inşallah sizide aşka getirir. "mümin namazda secdeye başını koyunca allah la en yakın olduğu zaman bu zamandır .bu yüzden namazı kaçıranlar neyi kaçırdığını bir düşünsünler "diye. çok hoşuma gitmişti .

benimde bu;

Namazdayken Rabbin şöyle diyor sana:
İşte şimdi en sevdiğime benzedin,
Beni en çok sevene benzedin,
Beni sevenin beni en çok sevdiği,
Beni de en çok sevenin seni en çok sevdiği yerdesin,
Hz Muhammed S.A.V ile beraber benimlesin

Bayanlar ben ne zaman namaza başlasam bi türlü devamını getiremiyorum.
Çok istiyorum fire vermemek ama 5 vaktin biri hep kaçıyor.
Ya da 5 vakit kılsam da devamını getiremiyorum. Sürekli olmuyor bi türlü :50:

İllaki siz de yaşamışsınızdır böyle bi sorun. Sürekli hale getirdiyseniz nasıl başardınız acaba :26::26:

19 yaşındayım daha önce bi çok kez namaza başladım sonra dediğiniz gibi yarım kaldı bıraktım ama bu sene ramazan ayının ilk günü tekrar başladım bugüne kadar Allaha çok şükür bırakmayı aklıma dahi getirmedim. nacizane şöyle bir tavsiyem olacak ezan okunduğunda beni yaratan evreni yaratan bana bu nimetleri veren rabbim beni çağırıyor onun davetine karşılık vermem , ona gitmem gerekiyor diye düşünürseniz belki size biraz da olsa yardımcı olur bende bu yöntem işe yaradı çünkü zaten 40 gün devam etseniz daha sonra şeytan sizin namazınızla uğraşmayı bırakırmış Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah :16:

gerçekten etkileyici bir cümle olmuş.. hiç namaz kılmayan insan olur mu..
benim de 85 yaşında dedem birrrr kere bile aksatmadan kılarr senelerdirr.
Maşallahı var çok takdir ederim onu hep ağır ağır kılar bi de :nazar::nazar::nazar::nazar:

:nazar:Zaten hep derler.
-Abdesti 17 lik genç gibi hızlı alıp, namazı 80 lik ihtiyar gibi yavaş yavaş kılacaksın.Ondaki sevap hiçbirşeyde yok.

öncelikle burada herkez olabildiğince kendi görüşünü savunmuş yalnız doğru birdir sizinde bildiğinz üzere. Şöyle açıklıyayım Allah ın kati emri farzlardır. yalnız Peygamberimiz(sav) kendi şefaatinden faydalanmak isteyenlere kendi kıldığı sünnetleri devam etmeleri halinde verecektir. bunu kimse inkar edemez. ancak şöyle olabilir mesela bir yerden geldik vakit çok dar o an farz kılınır sünnet kılınmaz ve sünneti kılamadığın için Allah hesap sormayacaktır çünkü sen görevini yerine getirmişsindir.ANCAK SÜNNETİ HAFİF BİRŞEY OLARAK GÖRÜP VAKİT ÇOKKEN KILMAMAK HZ. MUHAMMED(SAV) İN ŞEFAATİNDEN MAHRUM KALMAYI YAKLAŞTIRIR.

Eğer namaz islam için örülen duvarsa farzlar tuğlası, sünnetler de harcıdır. Sünnete devam etmeyenlerin namaza devam edememesi bu yüzdendir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back