• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfak masrafı ..(!)

Millet Asgari ücretle hem kira hem ev gecindiriyor,
Sen 1000 sadece mutfak masrafı yetermi diyorsun ?:işsiz:
Öyle deme kuzu, biz İstanbul'da yaşarken sadece mutfak masrafı aylık 1000 TL'yi geçiyordu, İstanbul'da alt tarafı domates dersin onun bile kilosu 3-4 lira ki yaz mevsimi fiyatı bu.
Meyvelerin yanına dahi yaklaşmaya korkulur, kirazın kilosu 12-14 lira arasıydı.
Pazarları bile pahalı, hamsinin kilosu olmuş 15 tl.
Geçim şehirden şehire değişiyor, fiyatlarda öyle, İstanbul'u terk ettik mutfak masrafı düştü, İstanbul'luların 1-1,5 liradan yediği maydanozu ben 50 kuruştan yiyorum artık, mandalina portakalı da öyle.

Konu sahibesi, mutfağın aylık sabit alınması gereken şeyleri vardır, misal çay içiyorsanız aylık kaç kilo çay içiyorsunuz, yanında ne kadar şeker gidiyor, ayda kaç litre sıvıyağ tüketirsiniz, patates soğan kaç kilo gidiyor, kalem kalem aylık rutin olmazsa olmazınız olan ürünleri listeleyin, sonra çay, şeker, sıvıyağ, un vb bir haftada bozulmayan şeyleri market market gezip fiyat aldıktan sonra aylık tüketim miktarınıza göre toptan alın, sebze ve meyveleri de haftalık olarak uygun satan, indirime giren yerlerden alırsınız, et, tavuk gibi ihtiyaçlarınızı da marketlerin haftalık indirim günlerinde alırsanız yaşadığınız şehirde de fiyatlar uçuk değilse 1000 lira yeter.

Canım eger bişeylerden kısacaksanız yani eşin bunu istiyorsa bigün sade çorba bile olsa sesini çıkarmamak zorunda,
Hergün 3 çeşit yemektir tatlıdır ararsa zaten geçinemezsiniz o paraya :)
1000 lirayı 30 a bölüp hergün mesela 33 lira harcama sınırın var.
Onu gecmemeye çalışırsın olur bence :)
Çok haklısın öyle olmalı.. Mesela ben çok yemek yemeyi seven ayıran biri de değilim ama eşim 3 öğün ister mutlaka e bunu da söyleyim ben eşime bildiğim iyi oldu canım saol :halay:

Eşimin arada bir mesaisiyle yuvarlak 3000 yapalım onu.1000 lirayla nasıl geçinilir ??? ortalama 400 lira toplam faturamız var 100 lirada benim yol param var elde kaldı 500 lira. Valla geçinmesini bilene 500 lira iyi para bence. Minimal yaşam var başta bizim evde. Az eşya az kıyafet az deterjan çikolata ve kuruyemiş hariç abur cubur genelde eve sokmam. Atıyorum pazar günü balık günümüz en fazla herşeyiyle 50 lira tutar o gün akşam yemeğimiz. Bence çok yemek yemekte israf Allaha şükür hiçbir şeyden geri kalmayız canımız istediğini yeyip canımızın istediği gibi gezeriz yeri gelir dışarda yemekte yeriz uygunu varken göz göre göre aşırıya kaçmak sırf markaya para vermek mantıksız bence.

Çocuğunuz var mı? Tebrik ederim sizi. Bizim de lüksümüz yoktur. Sadece ayakkabı alırken paraya kıyarım. İşim gereği hep dışarlardayım. Ayaklar rahat ben rahat. Dediğiniz gibiyiz ama hep içerdeyiz. Demek biz bu işi bilmiyoruz. Eşimin,oğlumun ve benim yol param sadece aylık 205 TL *2 yetişkin aylık kart+ 85 TL oğlanın öğrenci kartı sadece
495 TL yol paramız tutuyor. Hesap böyle oluncada para kalmıyor. Aylık kart almazsak daha zararlı oluruz .

Öyle deme kuzu, biz İstanbul'da yaşarken sadece mutfak masrafı aylık 1000 TL'yi geçiyordu, İstanbul'da alt tarafı domates dersin onun bile kilosu 3-4 lira ki yaz mevsimi fiyatı bu.
Meyvelerin yanına dahi yaklaşmaya korkulur, kirazın kilosu 12-14 lira arasıydı.
Pazarları bile pahalı, hamsinin kilosu olmuş 15 tl.
Geçim şehirden şehire değişiyor, fiyatlarda öyle, İstanbul'u terk ettik mutfak masrafı düştü, İstanbul'luların 1-1,5 liradan yediği maydanozu ben 50 kuruştan yiyorum artık, mandalina portakalı da öyle.

Konu sahibesi, mutfağın aylık sabit alınması gereken şeyleri vardır, misal çay içiyorsanız aylık kaç kilo çay içiyorsunuz, yanında ne kadar şeker gidiyor, ayda kaç litre sıvıyağ tüketirsiniz, patates soğan kaç kilo gidiyor, kalem kalem aylık rutin olmazsa olmazınız olan ürünleri listeleyin, sonra çay, şeker, sıvıyağ, un vb bir haftada bozulmayan şeyleri market market gezip fiyat aldıktan sonra aylık tüketim miktarınıza göre toptan alın, sebze ve meyveleri de haftalık olarak uygun satan giren yerlerden alırsınız, et, tavuk gibi ihtiyaçlarınızı da marketlerin haftalık indirim günlerinde alırsanız yaşadığınız şehirde de fiyatlar uçuk değilse 1000 lira yeter.
Dogrudur abla tam şehirler arası fiyat bilmiyorum ama işte herşeyden yemiyeceksin o zaman :)

tutar mı hiç mümkün değil...
ben ilk paketli sütü istanbulda 20 li yaşlarımda içmiştim, bu ne la demiştim, bizim orda sütler misss gibi olur.
bu arada ümraniyedeydin değil mi yanlış hatırlamıyorum,
şile otoyolunda beşiktaş tesislerini geçince ufak bir çiftlik var, adam süt de satıyor, arada alıyordu eşim bıraktı şimdi, yolun düşerse dene derim :kk77:
Evet canım ordayım.
Orayı biliyorum, ama süt sattıklarını bilmiyordum.
Ugrarım muhakkak.
En azından market sütünden iyidir.

Çok haklısın öyle olmalı.. Mesela ben çok yemek yemeyi seven ayıran biri de değilim ama eşim 3 öğün ister mutlaka e bunu da söyleyim ben eşime bildiğim iyi oldu canım saol :halay:
Valla eşiniz sofrada 3 çeşit olsun, ana yemek etli olsun, yemek sonrası tatlı, meyve, çerez olsun derse kesenin ağzını açacak, etin kilosu 45-50 lira ki kuşbaşı et oluyor kendileri, biftek, pirzola derse 80-90 diye göbek attırır insana :-)
Eh malum çerezler zaten altının gramıyla yarışır durumda :KK70:

Evet canım ordayım.
Orayı biliyorum, ama süt sattıklarını bilmiyordum.
Ugrarım muhakkak.
En azından market sütünden iyidir.

biz çocuk ufakken hep öyle yerlerden aldık,
çekmeköyden çavuşbaşına giderken de yol üstünde bikaç yer var,
ama şimdi ona ekstra vakit ayıramıyoruz, eşim işten çıkıp alelacele kızı alıp geliyor, benim işyeri uzak, olmuyor yani,
ama arada yoğurtluk alınır 3-5 kilo, fiyatları pahalı ama en azından gerçek süt :)

3 kg süt 11 TL her hafta yoğurt yaparım buda ortalama 44 tl tutar.

Çocuğunuz var mı? Tebrik ederim sizi. Bizim de lüksümüz yoktur. Sadece ayakkabı alırken paraya kıyarım. İşim gereği hep dışarlardayım. Ayaklar rahat ben rahat. Dediğiniz gibiyiz ama hep içerdeyiz. Demek biz bu işi bilmiyoruz. Eşimin,oğlumun ve benim yol param sadece aylık 205 TL *2 yetişkin aylık kart+ 85 TL oğlanın öğrenci kartı sadece
495 TL yol paramız tutuyor. Hesap böyle oluncada para kalmıyor. Aylık kart almazsak daha zararlı oluruz .
Evet büyüğü 8 yaşında 2. sınıfa gidiyor küçükte 2.5 yaşında.Geçinmekten başka çare yok tırnağın varsa başını kaşı demişler kimseden hayır yok.İdareli olmak zorundayız ama şunu da söyleyim biz çok yemek yiyen bi aile değiliz yani çok boğazlı değiliz hepimizde. Örneğin hepimizde çorba çok severiz çoğu akşam çorba salata yeriz yanına ekstra yemek yapsam yenmez kalır mutlaka.Marketlere fazla para verilmesinin sebebi biraz yemek alışkanlığı birazda marka takıntısı malesef . Size tavsiyem markete gittiğinizde en bilinen X markası 5 liraysa birde daha az bilinen Y markasına bakın mutlaka 3 liradır ve emin olun o Y markası da zehir değildir sonuçta hepsi gıda kontrollerinden geçiyor.

bu arada diğer şehirleri bilmiyorum ama istanbulda bu sene balık inanılmaz pahalı,
doğru düzgün bir deniz balığı alalım desek (çinekop, mezgit vs) kilosu 60 tl, barbun falan yaklaşılacak gibi değil zaten.
hamsi bile pazarda 15 tlydi, çok da kötüydü, beğenmediğimiz çiftlik balıkları 25 tl nin altında değil.
doktorlar çıkıp haftada 3 gün balık yiyin diyorlar da, 2 gün alabilen şükretsin bence :)

Kızlar direk konuya giriyorum. Biz oğlumuzla birlikte 3 kişilik bir aileyiz. Dün eşim aylık mutfak giderinin fazla olduğunu biraz kısmamız gerektiğini söyledi. Belirli bir giderimiz yok her ay harcadığımız tutar farklılık gösteriyor. Bir de şu mutfak bu eğlence felan diye ayırmıyoruz onun için eşime fazla harcıyormuşuz gibi geliyor. Bin tl nakit vereyim 1 ay için ihtiyaçlarımızı ona göre ayarla dedi. Daha önce hiç böyle yapmadığımız için yetiştirebilir miyim bilmiyorum :/ Sizin aylık mutfak masrafınız ne kadar alışveriş yaparken özellikle dikkat ettiğiniz maddi anlamda planınız programınız var mı?
Ayın sonuna kadar 1000 TL’yi ihtiyaçlarımın hepsini karşılamak için nasıl bir yol izlemeliyim? Tecrübeli olan arkadaşlarım sizlerden yardım istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim :KK50:
Not: Biraz tartıştık bu konu için yani bu da dert mi demeyin dert oldu bana

Ankaranin neresinde oturuyosun bilmiyorum ama Gimsa marketler zinciri acayipp ucuzzz. Dolabim tika basa dolar detarjanim etim eksik olmaz 15 gunde bir 300 tllik alisveris yapiyoruz. Oranin fiyatlari normal markete gore yuxde 30 indirimli

Bu kişiden kişiye , şehirden şehire hatta semtten semte bile değişen bişey. Bizim mutfak giderleri 2 yetişkin iki bebek için 1500 tl.

Ya kızlar hesap yapalım bakalım.
Ben İstanbul'a göre bir liste sunayım size madem.
Her şeyin azami fiyatlı olanını yazacagım.
Domates 2.5 tl
salatalık 2,5-3 tl
Patates, soğan kilosu 1.5 tl
Yeşillik tanesi (dere otu, maydonoz) 1 tl.
Marul 2 tl
Mevsim sebzelerinin kilosu en az 2 tl'den başlıyor.
Etin kilosu ihalesini alan bim, a 101 de 30-35 tl civarı sanırım. Kasaplarda 40 tl bu fiyat.
Balık tüketimi yapıyorsanız hamsi 15 tl, çupra gibi iri balıklar 35 tl.
Mevsim meyvelerinin kilosu 4 tl'den başlıyor. (mandalina, portakal 2-2,5 tl) ucuz olanlar bunlar.
Çerez vs tüketiminiz varsa en az 20 tl tutuyor karışık cerezin kilosu.
Markette bakliyat ve temizlik ürünleri alsanız aylık hadi 150 tl tutsun diyelim.
Dışarıda yemek yeseniz en kötü fastfood menü 50 tl tutuyor.
Market sütü ve yogurdu alsanız marketten toplam 10 tl.
Kahvaltılık türü inanın ben hafta sonu kahvaltı yapıyorum sadece en az 30 tl. (hepsinden neredeyse tadımlık gibi bir şey alıyorum)
Bunlar sadece ana fiyatları, herkesin evine aldıgı haftalık pazar masrafı nereden baksanız sebze ve meyveler günlük yemek pişirenler için 50-80 tl arası degişiyor.
E bebegi olanlar beziydi, mamasıydı, mendiliydi derken 100 tl neredeyse haftalık gideri buluyor benim kızımın küçüklük zamanında milupa 900 gr mama 1 hafta gidiyordu kutusu 38 tl idi. Ayda 4 kutu mama tüketiyordu bezi hariç 150 tl idi.
Okula giden çocuklarınız varsa beslenme koyuyorsunuz muhakkak e bunun da bir gideri var.
Yani bunları hesaba vurunca ciddi ciddi 500-1000 tl arası bir gider var.
2016 yılında 4 kişilik bir ailenin masket masrafı 1610 tl tutuyormuş. Yani bir ailenin saglıklı beslenmesi için gereken gıda ve temizlik maddelerinin tutarı bu.
En muhimi dolar olmuş 3,92 euro olmuş 4,64
Benzin olmuş 5 lira :D
Neyin hesabını yapıyoruz lan biz :D

Ah o gerçek sütü bulsam 5 lira da dese kilosunu alırdım.
Ama bulamıyorum ya.
Köylerde küçükken içtigimiz o sütler mis gibiydi mis.
Şimdi pastorize sütlere kaldık.
Günlük sütler bile tutmuyor köy sütünün yerini
Ay mesajınızı görünce arayım benim sütcüyü getirsin diyesim geldi ülkemizdeki en bol şeyi bile ağız tadıyla içemez olmuş insanım yaaaa:bicak:

bu arada diğer şehirleri bilmiyorum ama istanbulda bu sene balık inanılmaz pahalı,
doğru düzgün bir deniz balığı alalım desek (çinekop, mezgit vs) kilosu 60 tl, barbun falan yaklaşılacak gibi değil zaten.
hamsi bile pazarda 15 tlydi, çok da kötüydü, beğenmediğimiz çiftlik balıkları 25 tl nin altında değil.
doktorlar çıkıp haftada 3 gün balık yiyin diyorlar da, 2 gün alabilen şükretsin bence :)
Deniz çuprası 70 tl kilosu.
Çiftlik balıgı ise 35 tl.
Hamsi 15 tl idi.
Levrekte aynısı idi.
Kuzu büyüklügünde cupraya 150 tl dedi adam :KK70:
Sarıkanat, çinekop 60-70 tl idi vallahi.
Yuh dedim.
Kalkan 80 tl.
Zargana 35 tl.
Yuh mfkjdkjfkjdfd

Ya kızlar hesap yapalım bakalım.
Ben İstanbul'a göre bir liste sunayım size madem.
Her şeyin azami fiyatlı olanını yazacagım.
Domates 2.5 tl
salatalık 2,5-3 tl
Patates, soğan kilosu 1.5 tl
Yeşillik tanesi (dere otu, maydonoz) 1 tl.
Marul 2 tl
Mevsim sebzelerinin kilosu en az 2 tl'den başlıyor.
Etin kilosu ihalesini alan bim, a 101 de 30-35 tl civarı sanırım. Kasaplarda 40 tl bu fiyat.
Balık tüketimi yapıyorsanız hamsi 15 tl, çupra gibi iri balıklar 35 tl.
Mevsim meyvelerinin kilosu 4 tl'den başlıyor. (mandalina, portakal 2-2,5 tl) ucuz olanlar bunlar.
Çerez vs tüketiminiz varsa en az 20 tl tutuyor karışık cerezin kilosu.
Markette bakliyat ve temizlik ürünleri alsanız aylık hadi 150 tl tutsun diyelim.
Dışarıda yemek yeseniz en kötü fastfood menü 50 tl tutuyor.
Market sütü ve yogurdu alsanız marketten toplam 10 tl.
Kahvaltılık türü inanın ben hafta sonu kahvaltı yapıyorum sadece en az 30 tl. (hepsinden neredeyse tadımlık gibi bir şey alıyorum)
Bunlar sadece ana fiyatları, herkesin evine aldıgı haftalık pazar masrafı nereden baksanız sebze ve meyveler günlük yemek pişirenler için 50-80 tl arası degişiyor.
E bebegi olanlar beziydi, mamasıydı, mendiliydi derken 100 tl neredeyse haftalık gideri buluyor benim kızımın küçüklük zamanında milupa 900 gr mama 1 hafta gidiyordu kutusu 38 tl idi. Ayda 4 kutu mama tüketiyordu bezi hariç 150 tl idi.
Okula giden çocuklarınız varsa beslenme koyuyorsunuz muhakkak e bunun da bir gideri var.
Yani bunları hesaba vurunca ciddi ciddi 500-1000 tl arası bir gider var.
2016 yılında 4 kişilik bir ailenin masket masrafı 1610 tl tutuyormuş. Yani bir ailenin saglıklı beslenmesi için gereken gıda ve temizlik maddelerinin tutarı bu.
En muhimi dolar olmuş 3,92 euro olmuş 4,64
Benzin olmuş 5 lira :KK70:
Neyin hesabını yapıyoruz lan biz :KK70:

Sen minimum harcamaları yazmışsın bacım, bizde haftanın 7 günü kahvaltı yapılıyor, peyniri, zeytini vs vs ki sosis, salam gibi şeyleri kimyasal içerdiği için almayız, bizim sadece haftalık kahvaltılık buranın fiyatlarına göre söylüyorum 50 lira, aman bu sabah poğaça yiyelim, hadi çörek alalım gibi ekstraları saymıyorum.
Annem geçen gün sizin o taraflardaydı, yerel ve uygun fiyatlı bir markete girmiş, pirzola fiyatına bakayım demiş, kadın akşam telefonda gözleri fırlamış bir halde çocuğuuuuum pirzola 93 lira olmuş dedi :KK70:

Bir de kabağın fiyatından dert yandı ama bence çoğu su olan bir sebze için pahalıydı, 2 liraymış kilosu.

Kaldı ki sizler daha aylık bulaşık ve çamaşır deterjanı, diğer temizlik ürünleri, tuvalet kağıdı gibi şeyleri hesaba katmıyorsunuz, WC'ye gidince eskiler gibi bez asalım kenara :KK70:

Bebekli bir ailenin masrafını düşünemiyorum dahi, her ay o çocuğun ek gıdalarının, yemesi gereken meyvelerin, hazır mamasının, bezinin masrafını düşününce :ıslık:

Evet büyüğü 8 yaşında 2. sınıfa gidiyor küçükte 2.5 yaşında.Geçinmekten başka çare yok tırnağın varsa başını kaşı demişler kimseden hayır yok.İdareli olmak zorundayız ama şunu da söyleyim biz çok yemek yiyen bi aile değiliz yani çok boğazlı değiliz hepimizde. Örneğin hepimizde çorba çok severiz çoğu akşam çorba salata yeriz yanına ekstra yemek yapsam yenmez kalır mutlaka.Marketlere fazla para verilmesinin sebebi biraz yemek alışkanlığı birazda marka takıntısı malesef . Size tavsiyem markete gittiğinizde en bilinen X markası 5 liraysa birde daha az bilinen Y markasına bakın mutlaka 3 liradır ve emin olun o Y markası da zehir değildir sonuçta hepsi gıda kontrollerinden geçiyor.

Herşey gıda değil ki. Misal kendim için lüksüm kitaplarım vardır. Her ay ortalama 50 TL kitap alırım. Bir kitap ortalama 20 TL örgü örmeyi severim yünü vs. Ben okumazsam, örmezsem ben olamam ki .

Back
X