Yöresel Tarif Muğla Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
296.787
612.977
1.098
43
Malatya
$yemek2.webp$keskek.webp$yemek1.webp$yemek3.webp$yemek4.webp


Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür sebzeyi kullanmayı başarmış. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün.

Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görmek mümkündür. Sebze ve yabanıl bitkiler, zeytinyağlılar yöre beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bölge nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Yörükler arasındaysa beslenmenin temel öğeleri et ve süttür. Sebze kurutma, pekmez, reçel, tarhana, keşkek yapımına dayalı ev içi beslenme geleneği, toplumsal değişime koşut bir süreç izler. Seracılığın yörede yaygınlaşmasının ardından, meyva ve sebze üretimi pazara yönelik bir nitelik kazanmıştır.

Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir...

Baklagiller ve sebze çeşitleri Muğla mutfağının en sık rastlanan yemeklerini oluşturur. Patlıcan en yaygın kullanılan sebzedir. Kızartma, salata ve tatlılarda sık sık kullanılır. Genellikle akşam yemekleri için hazırlanan yumurtalı patlıcanda; soğan, domates önce yağda kavrulur. İçine ince ince doğranmış patlıcan eklenir. Üstüne yumurta kırılır ve ateşten alınır. Ekşili biber de yörenin özgün kızartma yemeklerinden biridir.

Salatalarda radika, devetabanı, "gelingülü" de denen gelincik, ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri de bakladır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.

Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak adlandırılır. Kazayağı, turp otu, tekesakalı, kuşyüreği, sığırdili, tereotu, dalgan, devetabanı, ebegümeci, ıspanak, kişkincik, kuzukulağı, kapçık, ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır.

Sebze yemeklerinin başında bamya, börülce "karnıkara", nohut ve fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir.

Et yemeklerine gelince...

Kıyı kenti olmasına karşın Muğlada balığa dayalı bir beslenme biçimi yaygın değildir. Tavuk, ciğer, "biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur. Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin özgün besin kaynaklarındandır. Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında kullanılan baldan "çıtırmak" denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra yenir.


Muğla yemekleri



Çorbalar : Tarhana, ara ve dutmeş
Et: Çopur, Et Terbiyelisi, Döş Dolması, Büryan, Balıklen, Karın kumbar dolması,Çökertme
Balıklar: her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık,Ahtapotlu pilav
Sebzeler: Çıntar Kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce,hardal haşlaması,sirken otlaşı, ekşili biber,
Hamur İşleri-Tatlılar: Keşkek, Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk, Üzüm köftesi, Ballı Kabak, hoşmerim
Reçel ve Şuruplar: Bestel, Üzüm, Patlıcan, Dülek Reçeli, Gül Suyu yöreye has mutfak kültürü ürünleri olarak tadılmaya değer lezzette yiyeceklerdir.
Yemek tarifleri

Keşkek Yemeği

Malzemesi:
1kg buğday (aşurelik buğday)
1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti
tereyağı
tuz
su
Hazırlanışı:

1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır. İyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir süzgeç içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir. Ayrı bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılırak lif lif olacak şekilde parçalanır. Büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üzerine etsuyu ilave edilerek karıştırılır. Yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ilave edilerek karıştırılır. Tahta kepçe ile karıştırılan keşkek , karıştırılırken ezilmeye devam edilir. İyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır. Aydın ve yöresi düğünlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır.

Ahtapotlu pilav

Malzemesi:

1 ahtapot
3 su bardağı pirinç
5 su bardağı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:

Ahtapotu döverek temizleyip, haşlayın. Küçük parçalar halinde doğrayıp, az yağda kavurun. Kalan zeytinyağında pirinci kavurun. Ahtapotun haşlama suyunu, tuz ve karabiberini ilave edin. Ahtapotları da ekleyip pişmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra servis yapın.

Çökertme

Malzemesi:

· 400 gr dana bonfile

· 8 orta boy patates

· 2 çay kaşığı karabiber

· 2 çay kaşığı kimyon

· 2 çay kaşığı kırmızı biber

· 400 gr süzme yoğurt

· 6 diş sarmısak

· 100 gr tereyağı

· Tuz

Hazırlanışı:

Sarmısağı dövün ve süzme yoğurt ile karıştırın. Patatesleri rendeleyin ve kurutun. Kızgın yağda kızartın.
Kevgirle patatesleri alın. Geniş bir tabağa yerleştirin ve yayın. Üzerine süzme yoğurdu dökün.
Bir tavada tereyağını eritin ve tuz ekleyerek bekletin.
Etleri kömür ızgarasında pişirin. Parmak patates şeklinde kesin ve ılık bekleyen tereyağının içine atın.
Baharatları da ilave ederek 8 dakika pişirin.
Etleri süzme yoğurdun üstüne yerleştirin.
Sıcak servis yapın.

Balıklen

Malzemesi:

1 kg dana ciğeri
2 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
Sos için:

1.5 yemek kaşığı margarin
10 diş sarmısak
4 yemek kaşığı un
1.5 yemek kaşığı salça
1.5 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:

Dana ciğerini küçük parçalar halinde doğrayın. Una bulayıp tavada kızdırdığınız sıvıyağında kızartın.
Ayrı bir kapta margarin, iri doğranmış sarmısak, un, salça ve limon suyunu kavurun. Sosunuzu hazırlayın.
Kızarmış ciğerleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.
ALINTIDIR...
 
Deniz Börülcesi Kavurması
$585280953643.webp
Malzemeler
Yarım kg deniz börülcesi
2 adet soğan
3-4 diş sarmısak
2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet yumurta, tuz

Yapılışı
DENİZ börülcelerini ayıklayıp, hafif diri kalacak biçimde haşlayın. Suyunu süzün. Bir tavada zeytinyağı ile yemeklik doğranmış soğan ve sarmısakları pembeleştirin. Deniz börülcesini de tencereye ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Dilerseniz üzerine yumurta kırıp, biraz daha pişirin.
ALINTIDIR..
 
OTLU DOLAMA
$otlu-dolama-150x150.webp
Malzemeler

1 kg böreklik karışık ot (dalgan, arapsaçı, gelincik, pancar yaprağı, pazı yaprağı, soğan, dereotu, taze nane, maydanoz)
4 hazır yufka
4 kahve fincanı zeytinyağı
Karabiber, tuz


Yapılışı

Böreklik karışık otları yıkayarak ince ince kıyın. Süzgece koyun, üzerinden kaynar su geçirin. Tuz ve karabiberle karıştırarak süzülmeye bırakın.
Bir yufkayı rulo yapın, ortasından ikiye bölün. Yarım yufkayı düz zemin üzerine açın. Alt kısmına boydan boya yaklaşık iki parmak kalınlığında, suyu sıkılmış karışık ot koyun. Yufkayı alttan başlayarak rulo yapın. Salyangoz gibi döndürün. Zeytin yağıyla yağlanmış geniş yüzeyli tavanın ortasına koyun. İkinci yufkayı da aynı hiç de rulo yapın. Tavadaki salyangoz gibi dolanmış birinci yufkanın etrafına dolayın
Tavayı, üzerine kapak örterek, kısık ateşteki ocağın üstüne oturtun. Böreğin altını kontrol ederek kahverengi oluncaya kadar kızartın. Böreğin pişmemiş üstünü yağlayarak alt üst edin. Yüzeyi de piştikten sonra tepsiye çıkarın. Sıcak ortamda bekletin.
Aynı pişirme işlemlerini sürdürerek bütün malzemeyi kullanın. Otlu dolamayı, yanında ayran ya da cacıkla sıcak servis yapın. İsterseniz otları zeytinyağıyla kavurduktan sonra harç malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
AHTAPOTLU PİRİNÇ PİLAVI
$Mugla-Usulu-Ahtapotlu-pirinc-pilavi-150x150.webp
Malzemeler

2 bardak pirinç
2 kaşık zeytinyağı
1 ahtapot
Tuz

Yemeğin Yapılışı

Pirinci tuzlu ılık suya koyarak yarım saat ıslatın.
Dövülmüş ahtapotu çiğden doğrayın, tencereye koyun. Kısık ateşte susuz ve tuzsuz, tencerenin kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Ahtapot saldığı suları çektikçe bir kahve fincanı su ekleyin. Ahtapot etleri, çatal batacak kıvamda pişip suyunu çektiğinde, tencereye zeytinyağını ekleyerek yağda kavurun Sonra tuz ve üç buçuk bardak su (pirinci demleyecek kadar) ekleyerek kaynatın.
Pirinci içinde beklettiğiniz ilik sudan süzereic alın, kaynayan ahtapotlu suya ilave edin. Bir iki taşım (beş dakika) kaynattıktan sonra kısık ateşte demlenmeye bırakın.
Aynı pilavı ahtapot yerine kalamarla da yapabilirsiniz. Mürekkep keseleriyle birlikte koyarsanız pilavın rengi siyah olur. Buna Girit pilavı da denir.
ALINTIDIR..
 
ÇÖKERTME KEBABI
$cokertme-kebabi-150x150.webp

Malzemeler

1 bardak yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 diş sarmısak
2 kaşık zeytinyağı
5 patates
Dinlendirme malzemeleri:
1 kahve fincan! zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 soğan
kontrfile)
1 bardak kızartma yağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
2 kaşık tereyağ
Yarım deme t roka
Domates
1 bardak süt
1 şişe maden sodası
1 kaşık kekik
1 soğan

Yemeğin Yapılışı

Dilimlenmiş etleri parmak gibi doğrayın. Çukur bir kaba koyun. Üzerine listedeki dinlendirme malzemelerini katarak karıştırın. Buzdolabında en az altı saat dinlenmeye bırakın.
Yoğurdu az tuz, iki kaşık zeytinyağı ve ezilmiş sarmısak dişleriyle çırpın. Hazır edin.
Patateslerin kabuklarını soyun, rendeleyin ve tuzlu suda bekletin. Rende patatesleri bol kızgın yağda sararıncaya kadar parti parti kızartın. Kızaranları, yağını süzdürerek servis kabının dibine döşeyin. Üzerlerine sarmısaklı yoğurdu gezdirin.
Dinlenmiş şerit etleri dinlendirme sosunun içinden çıkarın (sosu atabilirsiniz), daha sonra ızgara ya da tavada az yağla pişirin. Servis tabağına yoğurdun üzerine döşeyin. Etlerin üzerine kırmızıbiberli kızgın tereyağ gezdirin. Roka, domates gibi malzemelerle süsleyerek servis yapın.
ALINTIDIR..
 
PÜRYAN KEBABI
$puryan-kebabi-150x150.webp

Malzemeler

1 bütün genç oğlak
Karaciğer
Pilav
250 gr sivribiber
2 kg domates
Kim yon
2-3 diş sarmısak
Karabiber, tuz
Yemeğin Yapılışı

Bu kebap evde yapılamaz. Muğla yöresine has bir pişirme yöntemi vardır. Bir buçuk metre derinliğinde, etrafı tuğlayla örülmüş, toprağa kazılmış bir kuyuda pişirilir. Kuyu iki saat süreyle çıralı odunlarla ısıtılır. Oğlaktan akan yağlar is ve duman yapmasın diye kuyunun dibine bir toprak kap konur. Kızgın yağ bu kaba damlar.
Temizlenmiş oğlağın içi karaciğer, domates, biber ve baharat karışımıyla doldurulur, Bazen içine pilav da konduğu olur. Doldurulmuş oğlak kızgın kuyuya sallandırılır.
Kuyunun ağzı sac levhayla kapandıktan sonra kırmızı çamuda sıvanır. Oğlak uyunun içinde bir buçuk-iki saat pişirilir. Kuyudan çıkarılarak sıcak sıcak servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
TOPTOP KÖFTE
$top-top-kofte-1251902657-150x150.webp

Malzemeler

Köfte harcı için:
Yarım kilo koyun kıyması
1 kahve fincanı bulgur
1 kahve firıcanı pirinç
1 soğan
Diğer malzemeler:
1 bardak un
1,5 kaşık domates salçası
1 yumurta
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Karabiber, tuz
2 diş sarmısak
2 kaşık tereyağ
Yemeğin Yapılışı

Kıymayı çukur bir kaba koyun. Üzerine rendelenmiş soğan, yumurta, kıyılmış maydanoz, bulgur, pirinç, tuz ve baharat katın. Bütün malzemeyi iyice en az on dakika yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından bilye büyüklüğünde top top köfteler yapın. Hazırladığımız köfteleri elek içinde unlayın. Silkeleyerek fazla unlarını giderin. Kulaklı tencerenin dibini yağlayıp unladıktan sonra köfteleri döşeyin.
Salçayı iki buçuk bardak suda eritin. İçine ezilmiş sarmısak dişleriyle erimiş tereyağ katın ve kulaklıdaki köftelerin üzerine gezdirin. Kulaklıyı, kapağı olarak, orta ateş üstüne oturtun. Birkaç dakika kaynattıktan sonra ocağı kısın. Pişirmeyi kısık ateşte sürdürün. Köfteler piştiğinde, yemek kıvamını bulduğunda ocağı kapayın. Hazırladığınız köfteleri servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.
ALINTIDIR..
 
ALBAKOR ÇİĞ BALIK

$albakor-cig-balik-150x150.webp
Malzemeler

1 kg albakor balığı löp eti
3 Limon suyu
Zeytinyağı
Karabiber, tuz

Yemeğin Yapılışı

Beş-on kilo olabilen albakor balığının yalnızca bir kısmı yeterli olacaktır. Beyaz kısmından kuyruk ye derileri ayıklayarak çıkardığınız löp eti yarım santim kalınlığında şeritler halinde kesin. Çukur bir kabın içine koyun, üstünü bir parmak geçinceye kadar limon suyuyla doldurun, 15-20 dakika sonra, eti bembeyaz kesilince çıkarın. Kayık tabağa dizin, üzerine sızma zeytinyağı, limon, tuz, biber koyarak servis yapın.
Çiğ balığı, hamsi, kolyoz ve palamuttan da yapabilirsiniz
ALINTIDIR...
 
AHTAPOT GÜVEÇ
$ahtapot-guvec-150x150.webp

Malzemeler

1 çay bardağı dövülerek pişirilmiş ve doğranmış ahtapot
2 kaşık zeytinyağı ve doğranmış yeşil biberle hazırlanmış domates püresi
1 kaşık kebere turşusu (kapari)
2 kaşık rendelenmiş kaşar peyniri
1 de/ne yaprağı
1 parça dil peyniri
2 parça kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 kaşık tere yağ
Maydanoz
Karabiber

Yemeğin Yapılışı

Porsiyonluk güveç kabının dibine yeşil biberli domates püresini koyun. İçine rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın ve sırasıyla ahtapotları, defne yaprağını, kebere turşusunu döşeyerek karabiber gezdirin.
Güveci, önceden 180-200 C ısıttığınız fırına beş dakikalığına verin. Çıkardıktan sonra malzemelerin üzerine dil ve kaşar peynirini döşeyin. Kırmızı pulbiberi gezdirin. Tereyağ katarak tekrar fırına verin.
Yaklaşık üç beş dakika sonra peynirler eriyince güveci fırından alın. Üzerine maydanoz serperek sıcak sıcak sofraya getirin.
ALINTIDIR...
 
ŞİŞ KEBAP
$milas-sis-kebabi-150x150.webp

Malzemeler

200 gr füme et ya da dil
çemensiz pastırma
1 kuzu böbreği, yüreği ve karaciğerinden oluşan karışım
1 demet maydanoz
4 dolmalık yeşil biber
1 tatlı kaşığı kekik
Soğan ya da domates
2 limon suyu
Karabiber, tuz
1 bardak zeytinyağı

Yemeğin Yapılışı

Böbreğin, yüreğin ve karaciğerin yağlı ve sinirli bölümlerini çıkarın, kuşbaşı doğrayın. Füme eti de aynı biçimde doğradıktan sonra hepsini çukur bir kaba koyun. Üzerine kıyılmış yarım demet maydanoz, limon suyu, tuz, kekik ve karabiber serpin. Bir bardak zeytinyağı da koyduktan sonra ara ara karıştırarak soğuk bir yerde üç saat kadar dinlendirin.
Bu arada dolmalık biberleri ateşe tutun, zar gibi ince kabukları kavurarak kabartın, sert bir bezle temizleyin. Bol suda iyice yıkayın. Biberleri etlere uygun büyüklükte doğrayın.
Etleri ve sakatatı üç saat dinlendirdikten sonra zeytinyağlarını silkeleyerek alın.
Böbrek, yürek, ciğer ve filme et parçalarından birer tane şişe geçirin, araya bir parça dolmalık biber koyun, aynı sırayı takip ederek şişleri doldurun.
Şişlerin hazırlanması tamamlanınca kuvvetli ama alevsiz odun kömürü ateşinden beş parmak yükseğe düzenli aralıklarla yerleştirin. Ara ara sakatat ve etlerden arta kalan zeytinyağından etlere fırçayla sürerek şişlerin her tarafını iyice kızartın.
Pişenleri sıcak bir yerde tuttuğunuz servis tabağına şişleriyle birlikte koyun. Bütün şişler pişince kebabı sıcak sıcak servis yapın, sırası ve düzeni bozulmadan şişlerden çıkararak tabaklara koyun. Artan yarım demet kıyılmış maydanoz ve ince doğranmış bir soğanla piyaz yapın, kebapla birlikte sunun. Soğan piyazından hoşlanmayanlar için dilimlenmiş domatesleri ızgarada pişirdikten sonra kebapların yanında servis yapabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
TARATORLU BÖRÜLCE

$1045132_579354212087337_411836870_n.webp
Malzemeler:
1 kg taze börülce
7 adet yeşil biber
2 adet domates
5 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı koruk ekşisi
1 yemek kaşığı salça
Yapılışı: Taze börülceler ayıklanır ve üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile haşlanır. Tarator sosu için; 5 diş sarımsak ezilir, 1 adet kuru soğan küçük küçük doğranır. Domatesler rendelenir. 1 çay bardağı zeytinyağında sarımsaklar çevrilip soğanlar eklenir. Yeşil biberler fırında közlenir. Sarımsakla sotelenip pembeleşen soğanlara 3 yemek kaşığı un katılır ve kokusu çıkana kadar kavrulur. 1 yemek kaşığı salça ve koruk ekşisi ilave edilir. Haşlanan taze börülcelerin suyu ile tarator sosun kıvamı seyreltilir. Haşlanmış börülceler sosa atılıp harmanlanır. Közlenmiş yeşil biberlerle süslenir.
Taratorlu Börülce servise hazırdır.
ALINTIDIR...
 
PİLAVLI KARNIYARIK

$1044462_581037118585713_822537170_n.webp
Malzemeler:
300 gr dana kıyma
10 adet patlıcan
2 su bardağı pirinç
3 adet soğan
1 adet domates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: 2 su bardağı pirinç tuzlu sıcak suyla ıslatılır. Patlıcanlar kabuklarıyla bereber enine yarılır ve sandal gibi içi çıkartılarak kararmamaları için tuzlu suya atılır. Patlıcan içleri küp küp doğranır. 3 adet soğan küçük küçük doğranıp sıvı yağda diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Kavrulmaya devam eden soğanlara 300 gram dana kıyma eklenir. Süzülüp yıkanan patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Pirinçler ve 1 adet küçük küçük doğranan domates suyunu çeken kıymaya eklenir. 1 tatlı kaşığı biber salçası katılan kıymalı iç, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle lezzetlendirilip maydanozlar eklenir. Harmanlanıp ocaktan alınır ve kızarmış patlıcanların içlerine doldurulur. Patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Kalan kıymalı harç patlıanların arasına yerleştirilir. Karnıyarıkların üzerine çıkmayacak kadar su dökülür ve tepsinin ağzı folyoyla kapatılarak ağır ateşte pişmeye bırakılır.
Pilavlı Karnıyarık servise hazırdır.
Alıntıdır..
 
SOĞAN GÖBEĞİ KAVURMASI

$1044676_581037345252357_1690312127_n.webp
Malzemeler:
3 demet soğan göbeği
1 su bardağı çökelek
3 adet yumurta
2 adet kuru soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı: Soğanların yeşil sapları doğranır. 2 adet kuru soğan yemeklik kıyılır. Yarım çay bardağı zeytinyağında soğanlar kavrulur. Diriliğini kaybeden soğanşara 1 su bardağı çökelek katılır ve karıştırılır. 3 adet yumurta kırılıp biraz çevrilir ve ocaktan alınır.
Soğan kavurması servise hazırdır.
Alıntıdır..
 
TANDIR EKMEĞİ

$10584_575166195839472_1706835457_n.webp
Tandır ekmeği için gerekli malzemeler:
1 kase ekşi maya
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı: Aldığı kadar una bir kase ekşi maya 1 tatlı kaşığı tuz ve bir bardak su koyularak yoğurulur. İstenen kıvama gelen ekmek hamuru üzeri bezle örtülerek dinlendirilir. Dinlenen hamurdan kaç ekmek yapılacaksa, istenen büyüklükte bezelere ayırılır. Ekmek hamurlar unda yuvarlanıp bez örtüye koyulup tekrar dinlendirilir. Yeterince dinlenen hamurlar önceden yakılan taş veya normal fırında pişirilir.
Tandır ekmeği sunuma hazırdır…
Alıntıdır..
 
KAYMAÇİNA

$941374_573532756002816_741879869_n.webp
Malzemeler:
1 litre süt
8 adet yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 tutam nane
Sosu için;
8 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı su
Yapılışı: sosu için 8 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı suyla kahverengi renk alana kadar karıştırılarak pişirilir. Pişen sosla kalıpların tabanları kaplanır. 1 litre süte 1 su bardağı şeker ve 1 paket vanilya eklenip karıştırılır. Muhallebisi için 8 adet yumurtanın sarısı yavaş yavaş karıştırılır ve üzerine şekerli süt dökülür. Hazırlanan karışım kalıplara alınır. Kalıplar tepsiye yerleştirilir. Tepsiye kalıpları 1-2 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir ve kaymaçinalar ortalama 170 derecedeki fırında pişirilir. Pişen ikram dolapta soğutulur, servis tabağına ters çevrilir ve nane yapraklarıyla süslenir.
Kaymaçina servise hazırdır.
ALINTIDIR..
 
muğla mutfağının zeytinyağlı yemeklerni çok seviyorum. zeytinyağının kalitesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. uzun zaman sonra değiştirdiğim zeytinyağıyla anladım bunu size de şiddetle tavsiye ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back
X