- 31 Aralık 2014
- 1.930
- 3.340
- 133
- Konu Sahibi Yepyenihayat
-
Avrupa'da bizim kadar kredi kartı kullanan bir Millet daha yoktur. Nakit harcıyorlar, taksit yok. Çeyiz diye birşey yok. Çeyiz dediğimiz kap,kacak, çul çaput. Adına çeyiz deyip gereksiz bir önem veriyoruz. Çeyizi seriyoruz, sergiliyoruz. Komşulara gösteriyoruz. Norveçliye anlatın bunu bakalım. Tencere setime gelip bakın şeklinde. Böyle bir önem verincede çok gereksiz paralar harcıyoruz. Olan harcasın. Ama aşağılanmamak için olmayan da alıyor.
Ben de cok severim fotograf cekinmeyi.. Ona sozum yok asla.. Ama bazisinda takintiya donusmus, bunu demek istedim.. O ani paylasamadiginda mutsuz olan veya sirf gosteris olsun diye cok eğleniyorum ben'i ispat icin yasayanlar var.. Sacma sapan her seyi paylasanlar keza..Yeni gelin evleri konusunda bişey demeyeceğim. Onlar ayrı bir dünya.
Ama fotoğraf çekmek maksimum 30 saniye, bu fotoğrafı paylaşmak da öyle. Harcanan 1 dakika insanların anı yaşamasına engel olmuyor. Eskiden de fotoğraf çekerdik, bizim evde binlerce basılı fotoğraf var mesela. Anı biriktirmektir bu. Tek fark o zaman kutularda biriken anılar şimdi sosyal hesaplarda birikiyor.
Bana çok tuhaf gelmedi açıkçası. Yeni evlenecek insanların genelde paraları olmuyor ki. Ama ev dörtdörtlük dayanıp döşeniyor. Mesela salonda yemek masası diye bir şey yoktu önceleri, veya vitrin veya aynalık. Yemek masası olunca, yemek takımı da oldu vs. Eskiden de kimse aç kalmıyordu Allah'a şükür. Ama şimdi günlük şeyler çok havalı ve masraflı hale getirildi. Banyo takımları falan. Eskiden de yıkanıyorduk. Yanlış anlaşılmasın prensip olarak karşı değilim bunlara. Ama parası olan alsın lütfen. Damatlar veya gelinler borçla evlenmesin. Dedikodu yapılmasın çeyizi eksik falan diye. Ev kuruyoruz sonuçta diyorsunuz, ama eskiden o evler çok daha az şey ile kuruluyordu. Avrupalı ile karşılaştırıyorum çünkü adamlar almış başını gitmiş. Çok daha faydalı şeylerle ilgileniyor çoğunluğu. Kişi başı yılda 20 poşet kullanıyorlar, daha da düşürmeye çalışıyorlar. Markette bol bol poşet almıyorlar. Kendilerini değil, gelecek nesilleri düşünmeye çalışıyorlar. Az tüketmek iyidir. Hem cüzdanımız için hem dünyamız için.Batıya göre yaşarsak olay bambaşka bi hale gelir.
Madem öyle Hindistanda da düğün nişan kına dahil çeyiz mobilya komple kızın ailesine ait böyle bi örnek vermek nasıl olur?? Avrupa örneği gibi bu da gayet absürd olur.
Türkiyede yasıyoruz kap kacak olayı evet gereksiz ama evleniyoruz sonuçta ev kuruyoruz kendi adıma söylüyorum çeyiz falan sermiycem kimseye evime gelin eşyalarımı görün de demiycem. Aldıklarım da tamamen nişanlıma destek amaçlı biz bu yola ikimiz çıktık o tek başına yapıyor herşeyi tamamen ona yüklenmemek bir nebze olsa yükünü hafifletmek için kap kacak dediklerimiz yine kendi adıma konuşuyorum 20 bin liradan fazla harcadım şu ana kadar halada eksiklerim var.
İsteseydim yapmayabilirdim o yüküde karşı tarafa yığabilirdim yapan yokmu çok var. Ama ne gerek var??
Ayrıca Her aldığımı kendim için alıyorum kendi rahatlığım için sonuçta bunları kendim kullanıcam evimde.
Demek istediğim şu biz alıyoruz harcıyoruz ama gerekli ama gereksiz konu sahibinin böyle bi konudan yakınması bana çok tuhaf geldi.
Bana çok tuhaf gelmedi açıkçası. Yeni evlenecek insanların genelde paraları olmuyor ki. Ama ev dörtdörtlük dayanıp döşeniyor. Mesela salonda yemek masası diye bir şey yoktu önceleri, veya vitrin veya aynalık. Yemek masası olunca, yemek takımı da oldu vs. Eskiden de kimse aç kalmıyordu Allah'a şükür. Ama şimdi günlük şeyler çok havalı ve masraflı hale getirildi. Banyo takımları falan. Eskiden de yıkanıyorduk. Yanlış anlaşılmasın prensip olarak karşı değilim bunlara. Ama parası olan alsın lütfen. Damatlar veya gelinler borçla evlenmesin. Dedikodu yapılmasın çeyizi eksik falan diye. Ev kuruyoruz sonuçta diyorsunuz, ama eskiden o evler çok daha az şey ile kuruluyordu. Avrupalı ile karşılaştırıyorum çünkü adamlar almış başını gitmiş. Çok daha faydalı şeylerle ilgileniyor çoğunluğu. Kişi başı yılda 20 poşet kullanıyorlar, daha da düşürmeye çalışıyorlar. Markette bol bol poşet almıyorlar. Kendilerini değil, gelecek nesilleri düşünmeye çalışıyorlar. Az tüketmek iyidir. Hem cüzdanımız için hem dünyamız için.
Burada bir konuya değinilmiş,
Konu: çeyize harcanan para.
İnsanlar fotoğraf çekilip sosyal medyada paylaşmaya kanlamdaki tirmiş konuyu. Eğer konu üzerinde tartışılırsa daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.
Zira konuyu genel anlamda savurganlık olarak değerlendiriyorsak hepiniz kurduğunuz cümlelerde haklısınız.
Ama konu çeyiz adı altında dar kapsamlı ise herkes tepki vermekte haklı.
Kesinlikle katılıyorum heves edip almak gayet normal birşey hadi bir kaç tane aldın buda iyi bizi bağlamıyor ama herkesi demiyorum istisnalar var ama bazıları koyuyor sosyal medyaya görsünler onunda hoşuna gitsin düşünsene arkadasim senin aldıklarını alamayan larda içi gidenler de var nedir bizim bu yaptığımız ne yapıyoruzBiraz da tüketim toplumu olduğumuzdan..
Hamur açmayı bilmeyen kızın on tane merdanesi var değişik şekillerde, pembe kırmızı veya kalpli diye sadece..
Kahve kültürü olmayan bir ailenin bile birkaç kahve makinesi vs..
Her şeyi takım yapma alma hevesi var bir de...
Evi doldrmaktan başka bir işe yaramıyor oysa./
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?