AMİN diyorum, Allah herkese sağlıklı ve vicdanlı evlat nasip etsin. Aslında benim asıl hastalığım RA. Bu nedenle gebelik öncesi hastalığımın kontrol altına alınması, ilaç bırakma, yeni başlama, olanları vücuttan atma vs. derken kendi doktorumun bana izin vermesi 2 yıl sürdü. Sonra Sinan hocaya yönlendirdi. Bende pıhtılaşma geni MTHFR 1298 homozigot çıktı. Onun dışında B12, folikasit vb. hatta homosistein değerim bile normal aralıktaydı. C4 komplemanım da normal aralıktaydı. Ama C3 düşüktü. (RA nedeniyle)
Malum bu değerler tek başına anlam ifade etmiyor, altta yatan hastalık öyküsüne göre size iyi olan bana kötü olabiliyor. Sinan Hoca normal aralıkta olmasına karşın (11.6) homosisteinin 10'un altında olmasını istiyorum dedi. 3 ay sıkı bir diyet yaptım (yalan değil, yanlışlıkla yaladığım tahini bile dilimden kağıt havluyla sildim o kadar disiplinliydim)ama ilginçtir ki 12.4'e çıktı. Anlam veremedim. Gebeliğe izin vermeden önce homosisteini 7'yekadar düşürdüm. En son testte yine yükselmişti (11.4) Evet 30 gr. yerine herhalde bi 40-50 gr et tüketmiştim o sıra. C4 en son (26.1).
Hamileliği öğrenir öğrenmez ne yaptım? Hıçkıra hıçkıra ağladım :) Şaka bir yana, akşam idrar testiyle öğrendim, ertesi gün kan testinde de onaylanınca eczaneden 0.4 Clexane'den 1 kutu aldım. (içinde 10 tane var ve 128 tl) Sinan hoca en son demişti; piyasada 0.2 yok, 0.4lükten al yarısı kadarını günde 1 defa vur, bana gel diye. Yani tekrar hocadan randevu alana kadar 3 defa vurmuş oldum. Benim kullandığım ilaçlar; kendi RA ilaçlarım, coraspirin, Bemiks c, folbiol ve artık clexane. Şimdi gebe olduğum için dozajları arttı ve değişti ; diyete devam, çay-kahve-bitki çayını da yasakladı. 4 hafta 4 günlük gittiğim için randevuya, "sack belli belirsiz görüldü " dendi. 3 hafta sonra yine gideceğim.