Arkadaşlar 3 saatin özetini çıkarmak benim için hiç kolay olmadı inanın,eminim unuttuğum atladığım bir çok nokta vardır.Öncelikle Tuğrul beye bir kez de burdan teşekkür etmek isterim.Kendilerine ameliyat olsam da olmasam da neye karar verirsem vereyim artık Tuğrul Turan ve Naci Çelik benim için özel insanlardır öncelikle bunu belirteyim.İkisini de empati yeteneklerinden,samimiyetlerinden dolayı tebrik ederim.
Görüşme ayrıntılarını şu şekilde özetledim :
Tuğrul beye göre doğru bildiğimiz yanlışlar
1. Kas ile meme aynı yerdedir.
2. Kas üstü yöntemlerde kapsül sıkışma riski daha yüksektir.
3. Yuvarlak protezlerde kapsül sıkışma riski daha yüksektir.
4. Meme ucu kesisi emzirmeye engeldir.
Görüşmenin bölümleri :
1. Anne soruları bölümü : "kızıma bir şey olacak mı,süt verebilir mi"
- Şimdi burda annen olsaydı merak edeceği tek şey bu olacaktı.O yüzden önce bunlara açıklık getirelim.Hayati risk günlük herhangi bir aktiviteyle aynıdır,yolda yürüken ne kadar hayati riskin varsa bu operasyondaki de aynıdır hatta Halaskargazi'de yürüyorsan bunun hayati riskinden daha azdır.Süt verme konusunda da hangi kesi yerinden yaparsak yapalım süt vermeni engellemez.
2. Bu kararı ne zaman aldın,neden ben vs. bölümü
- Çok zamandır düşündüğümü ancak bilgi kirliliğinden dolayı korktuğumu ifade ettim.Son zamanlarda yeniden araştırmaya bu sefer kimseyi umursamadan kendim araştırarak bu yola girdiğimi;kendisini de internet aracılığıyla kendisine ameliyat olan hastaların yorumlarıyla merak ettiğimi,tanışmak istediğimi ilettim.
3. "Kimse mükemmel değil,yapmak zorunda değilsin."
- Doktor birden ayağa kalktı,önce kelimle tanışmanı istiyorum dedi,iyice gördün mü dedi başının arka bölümünü göstererek:)Sonra açıkladı bunu neden yaptığını.Kimse mükemmel değil,ama her insan bir noktaya takılı kalıp içinde uçurumlar açar ve hep o uçurumun kenarından yürür.Halbuki kimse onun uçurumunun farkında değildir,hatta belki umrumda da değildir ama uçurumu olan bir insan,karşısındakine "birşeyler ters ama ne" hissi verir.Bu uçurumu başka türlü de yenebilirsin,gördüğüm kadarıyla bu senin hayatının merkezinde bir konu değil,inan yapmak zorunda değilsin dedi ve bunu defalarca tekrarladı.Ama ben tabii kararlıyım.İleride olabilecekleri göze alıyorum,en kötü ihtimalle tekrar bir operasyon geçiririm ama bu uçurumla yaşamak istemiyorum.Bir kadın çıplakken mutlu olmalı,aklında soru işareti olmamalı bence.
4. Kasın yerini bulma
- Sonra bir hareketle,üstü mü altı mı zarı mı tartışmalarıyla meşhur pektoral kasımızın tam yerini tespit ettik.Merak edenler bir eliyle çaprazdaki koltuk altı ile kolun ve gövdenin birleştiği noktayı parmaklarıyla tutarak,diğer eliyle de beline bastırarak hareket eden kası bulabilirler.İşte bahsi geçen meşhur kas orasıdır:)
5. Neden kas üstü
- Yetişkin bir kadında göğsün normal gelişim gösterdiği yer ne kasın altı ne kasın zarı ile meme dokusu arasıdır,normal gelişim yeri kas üstüdür.Memeler vücuttan tamamen ayrıdır,bunu doğanın,evrenin,yaratıcının artık neye inanıyorsan bu şekilde yapmasının 2 sebebi vardır: 1.Vücuttan bağımsız istediği şekilde gelişsin, 2. Emzirme,doğum sırasında genişleyecek olan doku içerde diğer organları sıkıştırmasın.Kasın üstünde şişmemiş bir balon gibi boş duran bir alan vardır.Biz bu alanı kullanırız ve orada ne doku ne sinir ne yağ hiçbir şey yoktur,adı üstünde orası boşluktur ve en ideal yerdir.
6. Kas altı yöntemi ile mutlu olamamış kişiler
- Kas altı yöntemlerinin uzun vadede daha doğal sonuçlar verdiği fikrine katılmadığını bana resimlerle izah etti.Öncelikle meme anatomisini bilmemiz lazım bu izahı anlayabilmek için.Meme anatomisi nasıldır?En altta kaburga,üstünde bahsettiğimiz kas,üstünde meme dokusu ve derimiz bulunur.Meme ile kas genç bir kadının vücudunda aynı hizada bulunabilir ama birlikte hareket etme sözleşmeleri yoktur.Zamanla meme dokusu yerçekimiyle aşağıya doğru kaydıkça kas yerinde durmaya devam eder.Dolayısıyla kas altına konan protezler de ordaki varlıklarını sürdürmeye devam eder.Ancak aşağıda sarkan ikinci bir meme şeklinde görüntü oluşur ki benim resimlerde gördüğüm tam anlamıyla buydu.Yukarıda güzel bir dekolte ama aşağıda sanki farklı bir insanın memeleri vardı.Sadece memenin sarkması durumunda oluşan olumsuzluklar değil farklı olumsuzlukları da var,bir mankenin başına gelmiş bir durum da şöyle.Manken spora başladıktan 3 ay sonra her hareketinde kendisinin tabiriyle "all together hepberaber" görüntüsü oluşmuş.Yani kolunu kaldırdığında malzemenin tümünün kalkması sendromu.
7. Damla-yuvarlak protez
- Damla protezin dönmesi durumunda oluşan nahoş görüntü için ameliyattan başka çare yoktur,oysa yuvarlak protez dönse bile şekli değişmez.Damla protezin dönmemesini sağlamak için açılan ceple silikonun yerleştirileceği alan eşit olmalı yani birbirine teğet olmalılar.Ama bunu yapmak için de bu defa kapsül kontraktürü olasılığını arttırmış oluruz.Çünkü vücuda giren yabancı madde her ne olursa olsun(çene veya elmacık kemiği protezinde kullanılan tahta protezler dahi olsa) etrafında mutlaka vücut tarafından üretilen kapsül oluşur,bu normal bir durum.Ancak oluşacak bu çeper için alan bırakmazsak o alan protezi sıkıştırarak vücuttan atmaya çalışır,böylece etrafında sert bir tabaka oluşturur ve anormal görüntülere yol açar,en iyi ihtimalle de kötü bir görüntü oluşmasa dahi ağrıya sebep olur,bu durumda doktorlar da normal ağrı diyerek geçiştirir.Aslında bu kapsül sıkışmasıdır diyor.
8. Kapsül kontraktürü riski
- Kapsül kontraktürü riski ne protezin cinsine ne konduğu yere bağlı değildir.Yukarıda açıkladığım şekilde protez için yeterli alan açılmamasına bağlıdır diyor.
9. Hangi durumlarda kas altı
- Çok çok nadiren kas altı yöntemini tercih ettiğini,bunu da meme dokusuna ve derinin kalınlığına göre değil,meme dokusu ve deri kalınlığının izin verdiği protezi yeterli bulmayıp büyük meme isteyenlere mecburen yaptığını ve yaptığı kişilere de bu tür olumsuzluklalrın varlığını anlattığını ifade ediyor.
10. Muayene
- Muayenede sütyen çizgimi göstererek kesi yerinin o civarda olacağını,yeni memenin hacminin o kadar genişleyeceğini gösterdi.Yani merkezi meme ucu kenarı sütyen çizgisi olan bir daire şeklinde olacağını anlattı.Bu arada meme ucu kesiğinin de emzirmeye engel teşkil etmediğini,yalnızca meme ucu yeterli büyüklükte olmayan veya benim gibi meme alanı genişleyecek kişilerde tercih edilmediğini ifade etti.
11. Ameliyat öncesi-sonrası süreç
- Ameliyattan önceki gün ameliyat olacak kişi ve doktor mutlaka konuşmalı,herkes ameliyata hazır olmalı.Bu yüzden ben ameliyattan önceki gün mutlaka iletişime geçerim.Her insanın başına gelebilecek ameliyatı olumsuz etkileyebilecek şeyler vardır,hem hasta hem doktor açısından.Örneğin bir acınız vardır,bir sağlık probleminiz vardır vs.Böyle durumlarda ameliyat ertelenmeli,bu şekilde ne hasta ne doktor ameliyata girmemeli.Bunun yaşanmış bir örneği varmış,doktorun ismini şu anda vermeyeceğim ama 3 saat kanını durduramamışlar hastanın,en sonunda burdan bir arkadaşımız kanı durdurmaya gitti diye anlattı.Ameliyat lokal anestezi alltında,narkozsuz,ilaçlı ve uyuşmuş bir şekilde 25-35 dk sürer.Bu sürede seni anestezistlerimiz uyutur,tatlı bir uyku halinde olursun ve hiçbir şeyin farkında olmazsın,uykunun en derin anındaki gibi çok sarsarsam isminle seslenirsem uyanırsın ama hiçbir şey hissetmezsin diyor.Ameliyatlarımda kanama olmaz,sadece 2 gazlı bez kullanırım,dolayısıyla diren olmaz.Günde sadece bir ameliyat yaparım ve tüm konsantrasyonumu o ameliyata veririm,genelde 9:30-10 gibi alırım,14:30 gibi hastaneden çıkacak hale gelirsin,eğer araba kullanacaksan 16:30 gibi çıkarırım tam olarak ameliyat psikolojisinden çıkman için.Bu süreye kadar tüm hastalar "oof çıkayım artık" moduna girer.İlk gün kol hareketleri yapabilirsin,ertesi gün işe gidebilirsin.O akşam eve gittiğinde kimse anlamaz,annene masayı hazırlamasına yardım edebilir sofrayı toplayıp bulaşık yıkayabilirsin,ilacın verdiği bir mahmurluk olacağından biraz erken yatarsın sadece.İlk bir hafta sargıların durur,ikinci hafta ameliyat sonrası sütyen takarız,16.gün onu da çıkarırız sonra ne istersen takabilirsin.Perşembe günü ameliyat olan bir hastam dün kına gecesine gitti,bugün de ud çalıyor şu anda konserinde.(Dün yani Cumartesi söylüyor bunu :)Anlayacağın normal hayat için herhangi bir kısıtlama yok diyor.Ben böyle pratik anlatınca bir soru sordum.Peki diğer doktorların ameliyatları neden 2 saat sürüyor diye,sizin farkınız narkoz olmaması,bundan dolayı mıdır deyince benim farkım narkoz olmaması değil sadece dedi,kan yoktu benim ameliyatlarımda dedi.Bunu çalıştığım bütün hastanelerdeki bütün ameliyat hemşirelerine sorabilirsin,kan olmayınca kanı dindirmek için de vakit harcamazsın,diğer doktorlar memenin dokularıyla veya kasla uğraştıkları için kanama olur ve bunu dindirmeyle uğraşırlar,o kadar uğraşırlar ki bazen protezi koyacakları yeri bile tam olarak bulamazlar diye de ekliyor.