Malatyadan Esintiler

:teytey: :sm_cool: :teytey: :sm_cool: :teytey: :sm_cool: :teytey: :sm_cool: :teytey: :sm_cool:

ARGUVANLIM
bazı hatırlayıp sorsan ne olur
bir selamın derdime derman olur
sevdiğimdin benim ilk göz ağrımdın
ne yaptıysam gene unutulmuyor

nakarat ..
ölüm olsaydı ayrılık olmasaydı arguvanlım
olmasaydı malatyalım
olmasaydı yar yar

bey dağının başı kardır borandır
benim gibi yare yanan varmıdır
aldılar o yari benden ettiler
hasretliği bu sineme karmıdır

nakarat..

bir başka yaradır bu benim yaram
sarılmazki ölem ben nasıl saram
o eski günleri nereden bulam
el eleydik göz gözeydik bir zaman

Son düzenleme:

..:: GELİN YURDU (DÜĞÜN YURDU) EFSANESİ::..
Yeşilyurt ilçesinden, bağ ve bahçelerin bulunduğu Taftacık semtine giderken, Davullupınar'ın karşılarına düşen düzlüğe "Gelin Yurdu", "Düğün Yurdu" deniliyor.
Evvelce burası bir yerleşim yeriymiş. Bu bağ ve bahçe sahiplerinin toprak altından çıkardığı çanak-çömlek parçalarından da anlaşılıyor. Orada oturanlar düğünlerini işte bu düzlükte yaparlarmış. Birisi evleneceği zaman herkes oraya çağrılır, yenip-içilip, eğlenilirmiş.
Söylentiye göre orada yaşayanlar kısa boyluymuş. Günümüzden yaklaşık 200 yıl önce, geç saatlerde, Yeşilyurt'lu iki ikişi Düğün Yurdu'na gitmiş. Orada kısa boylu adamları, ellerinde alev çıkaran odunlar olduğu halde, oynarken görmüşler. Korktuklarından onların yanına daha fazla sokulamamışlar.
Bunlar birbirlerine çok bağlı kimselermiş. Her öğünde aynı yemeği pişirirlermiş. O gün ne yemek yapılacaksa ağanın kızı tarafından evden eve duyurulur, bunun dışında bir aş tencereye konmazmış.
Bir gün başka köyden alınan bir gelin, kocasının yemek hakkındaki uyarısına aldırış etmeden canının istediği bir yemek yapmış. Akşam olup kocası eve dönünce ortalık birden karışıvermiş. Adamcağız karısının başka bir yemek pişirdiğini görünce deliye dönmüş. Kazmayı eline almış evi yıkmaya başlamış. Yüksek sesle, "aş karıştı, iş karıştı!" diye bağırmış. Bunu duyanlar durumu anlamakta gecikmemişler.
Kazmayı eline alan evini yıkmış. Eşyalarını toplamışlar, evlerden çıkan direkleri de yanlarına alarak başka tarafa göç etmişler. Böylece birliğin bozulmasına şiddetle karşı olduklarını bir kez daha ortaya koymuşlar.
Bu gün de kendi adlarıyla söylenen, olayın geçtiği yerin sakinleri olan, Kölükoğullarının, o zamanlar sazlık ve bataklık olan Yeşilyurt'un yüksekçe bir yerine, şimdiki Tepecik'e eski yurtarının da görüleceği bir yere yerleşmiş olmaları, Yeşilyurt'ta herkes tarafından bilinmektedir. Aynı aile aynı dayanışmayı vebirliği günümüzde de sürdürmektedir.

a.s.Arkadaşlar aşağıdaki fotoğraflar Ayhan Dikmen kişisel web sitesinde alıntıa.s.
Bu güzelliği bizimle paylaştığı için değerli hocamıza teşekkür ediyorum

Fırat Türküsü
Şu Fıratın Suyu Akar Serindir
Ölem Ölem Derdo Ölem Akar Serindir
Yarimi Götürdü (Anam) Kanlı Zalimdir
Ölem Ölem Kanlı Zalimdir
Daha Gün Görmemiş Taze Gelindir
Ölem Ölem Derdo Ölem Taze Gelindir
Söyletmeyin Beni Anam Yaram Derindir
Ölem Ölem Yaram Derindir Nasıl Gülem

Kömürhan Köprüsü Harputa Bakar
Ölem Ölem Derdo Ölem Harputa Bakar
Körolası Zalim Fırat Ocaklar Yıkar
Ölem Ölem Ocaklar Yıkar Nasıl Gülem
Ahbapların Gelmiş Ağıtlar Yakar
Ölem Ölem Derdo Ölem Ağıtlar Yakar
Söyletmeyin Beni Anam Yaram Derindir
Ölem Ölem Yaram Derindir Nasıl Gülem

a.s.Sevgili arkadaşlar her ne kadar türkü sözlerinde kömürhan köprüsü harputa bakar diyorsa da aslında değil bu köprü'nün bir ucu Malatya'ya bir ucu Elazığ'a bakara.s.

Adım Adım Türkiye başlığımızda, fotoğraf, iliniz hakkında bilgi ve genel kültür içeren mesajların dışında sohbet , teşekkür, beğeni mesajları silinir.. bu tür tanışma ve sohbet mesajları için Bizim Eller bölümündeki ilinizin bulunduğu başlığı kullanınız..

a.s.Canım belli ki hiç bakmadan yazmişsınız:1no2:eğer baksaydınız ilimiz hakkında bilgi genel kültür ve fotoğraflarda başka birşey göremeyeceğinizden emin olabilirsiniz
:uhm: :uhm: :uhm:

a.s.Canım belli ki hiç bakmadan yazmişsınız:1no2:eğer baksaydınız ilimiz hakkında bilgi genel kültür ve fotoğraflarda başka birşey göremeyeceğinizden emin olabilirsiniz
:uhm: :uhm: :uhm:

tatlım sanırım dikkatinden kaçmış başlık 24 sayfan 15 sayfaya indi Adım Adım Türkiye'nin bölüm kurallarını bir daha okursanız sildiğim mesajları neden sildiğimi daha iyi anlayacaksınız..
30 mesajdan fazla hoş beş yazısı vardı burda, bunlar silindi şu an evet sadece fotoğraf ve bilgilendiren mesajlarınız kaldı..

senağlama-senağlama-senağlama Orduzu pınarbaşı göleti ağostus 2008 senağlama-senağlama-senağlama

:sm_cool:-hihoyyyt-:dance: Orduzu pınarbaşı göleti 23 mayıs 2009 :sm_cool:-hihoyyyt-:dance:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…