Maladaptive daydreaming hastalığına öneriler

turkoblomov

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2020
412
583
Merhabalar. Yaklaşık 13-14 yaşlarından beri bende olan bir durum, maladaptive daydreaming (Md). Türkçesi uyumsuz hayal kurma bozukluğu. Kafanda karakterler yaratıyorsun, senaryolar kuruyorsun. Onların hissettiğini hissediyorsun. Kurduğum karakterin rolüne bürünüyorum mesela. Ağlıyorum, gülüyorum, müzik dinlerken değişik hareketler yapıyorum, sinirleniyorum vs. Dışarıdan görülse şizofreni denir o derece. İnsanlarla konuşurken bile hayal alemindeyim, çoğu zaman konuştuklarını kaçırıyorum. Bir iş yaparken yine kafam işte değil, uyuşuğum ve bir işi uzattıkça uzatıyorum. Derse hele hiç odaklanamıyorum, dikkatim çok kolay dağılıyor ve hayal kurmaya başlıyorum. Bu sorun sıkıntı yaratmaya başladı. Zaten eskisi gibi sosyal de değilim nerdeyse hiçbir arkadaşımla görüşmüyorum, çok az konuşuyorum gün içinde, hep hayal kuruyorum. Bu sorun yüzünden mi böyleyim yoksa fark etmediğim sorunlarfan dolayı böyle bir sorun mu oluştu bilmiyorum. İnsanlarla konuşmaya da çekinmeye başladım, eskiden özgüvenli konuşkan biriydim. Şuan yeni bir ortama girmeye, yeni insanlara tanışmaya çekiniyorum. Acaba irade sorunu mu diye de düşünüyorum. Benim gibi bir durumu olan var mı, ya da olmayıp da tavsiye verecek olan? Bu durumu atlatabilen? Hayatım elimden kayacak diye korkuyorum çünkü hiçbir şey yapmadan geçiyor günler. Tavsiyelerinizi bekliyorum...

Bir arkadaşım bahsetmişti bu hastalıktan ilgimi çektiği için çok araştırmıştım. Okuduğum yorumlar çalışınca, dışarıda olunca, bir meşguliyetin olunca hayal kurmanın azaldığı ve zamanla kontrol altına alınabildiği yönündeydi. Asıl önemli olan siz istiyor musunuz bu ama. Daha rahat hayal kurmak adına sürekli evde olursanız yenemezsiniz bu durumu

Profesyonel destek alıyor musunuz?
Hayır.
Benim meşguliyetim var aslında, şuan çalışmasam da hep çalışıyorum bir mağazada. Meşgulken de oluyor artık bayağı alışmış zihnim herhalde. Başka bir yöntemi yok mu, arkadaşınız ne diyor?

Malaptive daydreaming kendi başına bir hastalık değil. Bir çeşit coping mekanizması sadece. Bunu birkaç farklı psikiyatrist ve psikologla konuşarak teyit ettim. Rahatlıkla kesin olarak söyleyebiliyorum o yüzden. Benimki altta yatan depresyon ve sosyal fobiyi basit bir antidepresanla çözüp hayata rahat karışıp hayal etmek yerine kendi dramalarımı yaşamaya başlayınca geçmişti şahsen.

profesyonel destek almadıysanız bu tanıyı size kim koydu?
böyle bir tanınız varsa ve baya baya dışardan şizofreni gibi görünüyorsa neden profesyonel destek almıyorsunuz?
bahsettikleriniz üzerine tavsiye bekliyorsunuz, kaynımda fıtık vardı çektirdik geçti gibi cahilce yorumlar dışında yorum almanız aşırı olası.. zira böyle durumlarda profesyonel destek isteğe bağlı değil şarttır..

Dışardan bakıldığında şizofreni gibi görülen şey ya gerçekten şizofreniyse değil mi? Gerçek hayata adapte olamadan hayal aleminde yaşamak çok normal bir şeymiş gibi burdan tavsiye istenmesi ne acayip.

aa..
Ya bu bi dozda herkeste var.
Çocukluğundaki rol karakteri ileri taşımak sıkıntı ama araştırma diyor ki her çocuğun bi Defne'si, Emre'si vs var. Kaç yaşında başladı? Kök sebep ne? Bakmak ve terapi lazım bence.
Meşguliyet alışkanlığı kırıyor bu arada.

Zekanız ortalama üzeri mi? Ve yaşınız kaç?

Coping mekanizması derken ne demek istediniz tam olarak? Aslında bir çeşit bozukluk bence de, başka sebeplerin yansıması

Bu sorun henüz psikoloji kitaplarına girmemiş, psikologların çoğunun haberi yok bile. Tanıyı koymak basit. Profesör eli somer adında bir adamın testi var, ve zaten Md olan herkes anlıyor ne olduğunu. Psikologlar genelde farklı farklı tanılar koyup yolluyorlar, ilaçlar daha da kötü yapıyor. Yaşayan varsa diye buraya yazdım.

Şizofreni değil, şizofreni de gerçek olduğunu zannediyorsun. Ben hayal alemi olduğunun farkındayım. Dışarıdan öyle gözüküyor demiştim.

Tanınızı kim koydu?

Ben de kendimde düşük gizli ket vurma hastalığı olduğunu düşünüyorum. Şu prison break’deki elemanın rahatsızlığı.

Çocukluktan kaynaklanıyor olabilir mi? Çok çok küçükken her çocukta var olan bir şey tabiki ama bu yaşta Defne'lerimin Emre'lerimin falan olması Yazdığınız farklı bir açıdan bakmamı sağladı şuan, düşüneceğim. Teşekkürler
Zekanız ortalama üzeri mi? Ve yaşınız kaç?
Zeki olduğumu söylerler ama üstün zeka durumları falan yok tabii, 23

Yoo aslında çok yaygın bir durum. Psikiyatri derslerinde okutuluyor. O yüzden psikoloğa değil öncelikle bir psikiyatri doktoruna gitmelisiniz. Doktordan başka kimsenin tanı koyma yetkisi yoktur. Psikologlar dahil.

Belki de başka bir durum yaşıyorsunuz ama farkında değilsiniz.

Lütfen doktora gidin. Yapacağınız en önemli adım bu şu anda.

Ha bir de internetten hastalık bakıp, belirtileri çok kolay bir şekilde kendiyle eşleştirebiliyor insanlar biliyorsunuz.

Hasta muayeneye geliyor, hocam internetten baktım böyle yazıyor, bende de var bu semptomlar, bende kesin x hastalığı var diyorlar mesela. Kaç kez yaşadım.

Ama muayene ettikten sonra hemen tamamının tanısı çok farklı bir şey çıktı. Anlatabildim mi bilmiyorum ama

size doktor tarafindan bir tani konuldu mu yoksa siz kendiniz mi oyle oldugunuzu dusundunuz? bahsettiginiz durumun baska psikiyatrik tanilarla iliskisi olabilir. mesela dikkat eksikligi, mesela anksiyete gibi

Siz sanırım doktorsunuz, öyle anladım. Psikolog çağla hanım'ın kurduğu Özgür Düş Platformu'nu takip ediyordum. Davranış bozukluğu olduğunu söyledi ve bölümde buna dair eğitim almadıklarını söylemişti. Bir de aynı durumu yaşayan arkadaşım psikiyatra gitti, ilaç yazıp yolladı. Koyduğu tanı da dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu idi, halbuki Md'li biri saatlerce odaklanıp hayal kurabilir. İlaç derslerdeki performansını iyileştirdi fakat insani ilişkileri kötüleşti. Ben de kendim baş edebilirsem halledeceğim, olmazsa uzmana görünceğim dedim.

size doktor tarafindan bir tani konuldu mu yoksa siz kendiniz mi oyle oldugunuzu dusundunuz? bahsettiginiz durumun baska psikiyatrik tanilarla iliskisi olabilir. mesela dikkat eksikligi, mesela anksiyete gibi
Kendim öyle düşündüm, anlıyorsunuz. Diğerleri yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…