- 5 Nisan 2021
- 6.528
- 9.252
- 34
Evet fütursuzca para harcamanın bedelini ödüyorumçok şaşkınım . Zorunlu ihtiyaçlarınız için para harcamıyorsunuz , bekarsınız . Harcamalarınızı bir gözden geçirin . Asgari ücret bile alsanız yine de birikim yapabilmeliydiniz diye düşünüyorum. Beni ilgilendirmez biliyorum ama emek vererek kazandığınız paranızı biraz daha kontrollü harcamanızı tavsiye ediyorum. Gerekirse her ay bir çeyrek alıp , kalanını harcayın . Yol parası bin TL olsa , yemek bin TL olsa , 300-500 kişisel harcamalar olsa yine de para biriktirmeliydiniz diye düşünüyorum.
5500 TL ile nasıl bunları yapacak komşunuz aklınız alıyor mu gerçekten
Yani beni ilgilendirmez ama bir abla olarak tavsiye vermek istedim . Yarının ne getireceği hiç belli olmaz. Allah korusun sağlık sorunları bile insanın tasarruf etmesi için bir motivasyon olabilir . Niyetim kimseyi yargılamak değil , arada sırada öğretmenlik hallerim tutuyor işteHanımefendi sakın böyle şeyler yazmayın, yazınca biz suçlu oluyoruz, ot gibi yaşıyor oluyoruz. Herkese ''haklısın, evet sende haklısın, tamam sen daha çok haklısın'' deyip geçmek lazım ben onu anladım artık.
3 harfli market dedikleriniz bile migrosla aynı seviyeye gelmişYaşam tarzlarımız farklı diye düşünüyorum ; benim çevremde de var bu şekilde yaşayan aileler, tek çeşit yemek, üç harfli marketlerden alış veriş, kısıtlı pazar alış verişi, etsiz, sütsüz, kuru meyvasız mutfaklar, ucuz giyim, köye giderek tatil yapma ya da kıştan herşey dahil tatil alıp aylarca ödeme şeklinde yaşıyorlar. Daha fazlası borçlanma demek başka bir açıklaması yok
Yurt dışı diyor baksana nasıl olsun yA kötü işler peşinde yA aileden destek varO bir yerde el alti calisiyordur yoksa mümkün degil
Yapamaz zaten mümkün değil. Sanki komşusunun tüm gelirini her şeyini biliyormuş gibi konuşmuş. Komşun o senin sana her şeyini anlatmaz elbette, dışarıdan bakıp ''aa, asgari ücretle nasıl yapıyor bunları'' diye düşünmek de baya bir saflık. Başkalarının hayatına, gezip tozmasına böyle gözünü dikip bakan insanları hiç anlamam zaten.5500 TL ile nasıl bunları yapacak komşunuz aklınız alıyor mu gerçekten
Mümkün degil bizim de dolap oyle cok ahım şahım degil.. bogazdan kesse bile o dediklerini yapmasi mumkun degil hele yurt dısı tatili düzenli benzin ohoo.. bir yerlerden kısarak anca az birsey birikim yapar bir asgari ücretli.. o kadar rahat yaşayamaz yani..Boğazlarından mi kesiyorlar acaba diyorum. Et yemiyorlar da kıyma mı yiyorlar, soğanı yarım yarım mı doğruyorlar? Nedir anlamıyorum ki.
Yurt dışı diyor baksana nasıl olsun yA kötü işler peşinde yA aileden destek var
Sosyetik Mune Ablacığım kibar kibar yazmış yine, ben kibar olmak istemiyorum yani yiyip tuvalete gitmeyengiller bunlar, içlerinde tutuyorlar.
Bahsettiğiniz müteahhit betimlemesinin karşılığı olan akrabam mevcut, para var, daireler var, plakalar var; ama açlıktan ölse dışarıda yemez. En fazla kuru simit, sokak arası fare aromalı tavuk döner yer. Evlerine kahvaltıya gidin, köyden gelen erzaklardan başka bir şey yok. Böyle böyle zengin oldular.
Allah aşkına siz alıntı yapmayın sinirlerimi bozuyorsunuzYapamaz zaten mümkün değil. Sanki komşusunun tüm gelirini her şeyini biliyormuş gibi konuşmuş. Komşun o senin sana her şeyini anlatmaz elbette, dışarıdan bakıp ''aa, asgari ücretle nasıl yapıyor bunları'' diye düşünmek de baya bir saflık. Başkalarının hayatına, gezip tozmasına böyle gözünü dikip bakan insanları hiç anlamam zaten.
Aman aman boşverin, kendi düşünmüyorsa bize ne biz mi düşünelim?Yani beni ilgilendirmez ama bir abla olarak tavsiye vermek istedim . Yarının ne getireceği hiç belli olmaz. Allah korusun sağlık sorunları bile insanın tasarruf etmesi için bir motivasyon olabilir . Niyetim kimseyi yargılamak değil , arada sırada öğretmenlik hallerim tutuyor işte
Gözünü dikip bakmiyor farkındaysanız o tek maasla nasil geciniyor da ben zorlaniyorum kismini sorguluyor..Yapamaz zaten mümkün değil. Sanki komşusunun tüm gelirini her şeyini biliyormuş gibi konuşmuş. Komşun o senin sana her şeyini anlatmaz elbette, dışarıdan bakıp ''aa, asgari ücretle nasıl yapıyor bunları'' diye düşünmek de baya bir saflık. Başkalarının hayatına, gezip tozmasına böyle gözünü dikip bakan insanları hiç anlamam zaten.
Belki de doğrusu odur bilmiyorum. İşe başladığımdan beri birikim yaparım. Biriktir biriktir noldu? Hiçbir şey alamazsın o parayla şimdi. Dövize de yatırsan altın da alsan alamazsın. Hiçbir emtia yaşadığımız pahalılık kadar değerlenmedi. Varken harcayacaksın belki de.
Mutlaka farklı işler yapılıyordur yoksa şuanki sabit gelirimle ben yurt dışına gidememEl alti is yapip vergiden para kaciran cok. Veya pis isler yapan. Burda gecenlerde uyusturuca satan bir grubu yakaladilar. Iki kisi haric hepsi yabanci uyruklu.
Normalde cevrenizde olanlar kontrolunuz disinda ama kendi hislerinizi kontrol edebilirsiniz, yardim almayi dusunmez misiniz derdim ama benim terapistimin tek seans ucreti 750tl. Tabii ki orasi da bir isletme sonucta vergisi, stopaji, kirasi vb.anliyorum ama olumsuz ruh halinden kurtulmak icin terapiye ulasmak bile cok zorlasti sanirim artik.
Sorgulamasın işte. Başkasının asgari ücretle geçindiğini, gezip tozduğunu görmek ne fayda sağlayacak ki? Herkes kendi derdinde zaten.Gözünü dikip bakmiyor farkındaysanız o tek maasla nasil geciniyor da ben zorlaniyorum kismini sorguluyor..
Bizim de hayatımiz etsiz geciyor kp senede bir keserse veriyor da senede 5 6 ay yetiriyoruz onun disinda ete verdigim para ayda bir 50 60 liralik kofte ve kıyma.. yani ete para vermedigim halde neden tatile gidemiyorum3 harfli marketler de ateş pahası. Oradan alışveriş yapıyorlar ama yine pahalı her şey. Dediginiz gibi etsiz sütsüz geçen bir hayat olabilir.
Hani hep Avrupa’dan üstünüz naraları atanlar var ya onlar için örnek verdim sadece. Her ne olursa olsun adamlar 3. Yardımını yapıyor bizde de bilmem kaç milyoncu kere zam açıklaması yapıldı. Dediğiniz gibi en azından birşeyler yapıyorlar. Gaz konusu apayrı bir olay.Durduk yere zam yapmıyorlar savaştan dolayı Rusya gazı kestiği için yapıyorlar. Bizdekiler de hava atıyor Avrupa’da gaz yok bizde var diye. Sonuç: doğalgaza %50 zamAlmanyadaki yardim paketi biraz göz boyamaktan ibaret. Mesela size bir kere 300 Euro ödüyorlar enerjiye gelen zamalar icin, ama o yapilan zamlarin iki ayligini karsilamiyor bile. Kendimden örnek veriyim. Tek gaz icin gelen aylik 199 Eurodan 320 Euroya cikarttilar. Bunun daha elektrik faturasi da var. Su zaten ayri. Daha kış aylarına girmedik bile. Normal ailelere sene sonu icin en az 1500 Euro kenara atin denildi gecenlerde. Hükümet de bu yardimlarin yetersiz kalacagini bal gibi biliyor da, ama "en azindan birsey yaptik" diyebilmek icin ne ala. Simdi en azindan emeklilere de bu 300 Euro ödenecekmis. Isin komik tarafi ne kadar ödesende sana gaz harcamamaya calisan yoksa kış gaz yetmiyebilir diyorlar.. Türkiyede ki durumla karsilastiralamaz tabi ki yinede. Sadece bende yardim paketlerini az önce okudum. Almanya son aylarda bu enerji konusunda ama bi güzel kendi ayagina sıktı