- 28 Mart 2020
- 21.297
- 64.555
Bence de mümkün degil ama görüyorum. Ekstra bir gelir varsa keşke paylaşsa benimle. Insana kendini kötü hissettiriyor çünkü bu. Ben neyi yanlis yapiyorum, herkes yaşıyor, üstelik birikim bile yapıyor diye kendimi yetersiz hissetmeme sebep oluyor.Yanlış anlamayın ama asgari ücret alıp öyle bir hayatın mümkünatı yok.
Biz yurtdışındayız bu sene sadece 4 kişilik uçak biletlere tl bazında 40.000 lira ödedik. Daha buna tatil, araba kiralama, 1 ayda yediğimiz gezdiğimi dahil değil.
Ben de eşim de çalışıyoruz canım. İkimiz de üniversite mezunuyuz, 22 yıllık devlet memuruyuzSadece eşiniz mi çalışıyor siz bir iş bulamaz mısınız eğitiminiz ne durumda
Yani bir seyahatin maliyetini biliyoruz hepimiz az çok e asgari ücret de ortada, bunları borca girmeden yapabilmenin matematikte bir karşılığı yok ek gelirleri yoksa.Yok valla erkenden alınmış bir bilet değil. Aniden karar verilip gidilen seyahatler bunlar. Yurtdışı tatili de öyle gerçekleşti. Bu yil gidemeyiz diye konuşuyorduk ikimiz de. Gidebildi.
Yurtdışına nasıl çıkabiliyorlar? Vize başvurusunda bankada toplu para, maaş bordrosu falan istiyorlar. Yani imkansız geldi bana sadece asgari ücretle.Hiç ek gelirden bahsetmiyor. Karı koca ailelerini tanıyorum. Onlarin da durumu yok. Anneleri de kirada oturuyor yani. Kesin olarak eminim onlardan gelmediğine. Ama nereden geliyor bilemiyorum. Oyle faizli yatirimlara da girmezler inançları gereği. Gerçekten hayret verici.
Yanlış anlamaCanım, kızım 13 yaşında, eğitimiyle ilgili tutumluluk yapmam şu anda mümkün değil zaten müsrif bir çocuk da asla değil. Özellikle bu yıl LGS ye hazırlık sürecinde olduğu için hiçbir eğitim giderini gozardi edemiyorum ama dün eşim pazardan (son bir yıldır pazardan alıyoruz) haftalık kuruyemiş paketini ve meyvesini alamadan dönünce nevrim döndü... zaten gıda kalitemizi epey düşürmüştük, buna rağmen şu anda hiç alamiyor olmak artık bende kıtlık korkusu yaratmaya başladı sanırım.
Benimle paylaştığı bir ek geliri yok. Varsa bile yine karşılar mı emin değilim.Yani bir seyahatin maliyetini biliyoruz hepimiz az çok e asgari ücret de ortada, bunları borca girmeden yapabilmenin matematikte bir karşılığı yok ek gelirleri yoksa.
Yazacak pozitif birşey kalmadı gibi.. geçinememek hepimizin ortak derdi oldu zaten..Arkadaşlar özellikle son 6 aydır ekonomik sıkıntılar yüzünden nefes alamadigimi hissediyorum...Artık gerçek anlamda nefesim kesiliyor sanırım...Daha önce de onlarca benzer konu açıldı, hemen hemen herkes aynı darbogazda onu da biliyorum ama ben her geçen gün daha kötüye gidiyorum. Artık gülüp gecemiyorum. Artık tasarruf edecek birşey bulamıyorum. Artık nefes alamıyorum.... Çocuğumun gelecek kaygısı bir yandan, gıdaya, sağlığa kadar düşen tasarruf tedbirlerimiz öte yandan, ben artık boğuluyorum.... Eskiden burda çok pozitif üyeler vardı, tek maaşla ev alanlar filan, onların yorumları inandırıcı gelmese de iyi gelirdi okuyunca yine birileri pozitif birşeyler yazsin, bilmediğim denemediğim bir çözüm sunsun istiyorum,bir umut versin istiyorum çaresizce... Lütfen.... Bekliyorum
Vize istemeyen bir ülkeye gittiler. Gittiler valla, inanilmaz geliyor ama gittiler.Yurtdışına nasıl çıkabiliyorlar? Vize başvurusunda bankada toplu para, maaş bordrosu falan istiyorlar. Yani imkansız geldi bana sadece asgari ücretle.
Ekonomi bakanı olmaya aday bu çiftHiç ek gelirden bahsetmiyor. Karı koca ailelerini tanıyorum. Onlarin da durumu yok. Anneleri de kirada oturuyor yani. Kesin olarak eminim onlardan gelmediğine. Ama nereden geliyor bilemiyorum. Oyle faizli yatirimlara da girmezler inançları gereği. Gerçekten hayret verici.
Ailelerin kirada yaşaması birşeyi ifade etmezBence de mümkün degil ama görüyorum. Ekstra bir gelir varsa keşke paylaşsa benimle. Insana kendini kötü hissettiriyor çünkü bu. Ben neyi yanlis yapiyorum, herkes yaşıyor, üstelik birikim bile yapıyor diye kendimi yetersiz hissetmeme sebep oluyor.
Yine de diyorum aileleri kirada yaşıyor, faizli yatırımları asla yapmazlar. Vadesiz hesaba para yatirmak bile onlar için haram. Tek maaş var. Başka bir yatırım varsa yine bu kadar karşılamaz gibi geliyor.
Zimmetine para geçiriyorsa karşılarBenimle paylaştığı bir ek geliri yok. Varsa bile yine karşılar mı emin değilim.
Bizim gelir 12 bin şu an dediğiniz gibi yaşıyoruz yine de eksi 15 K deyiz..eti alıyoruz ayda 3..4 sefer yemeklere koyuyorum onun dışında çocuk da olmasına rağmen böyle yaşıyoruz çünkü yetişmiyor özellikle bu ara eşimin işleri sıkıntılı düze çıkmayı bekliyoruz çıkabilirsekYaşam tarzlarımız farklı diye düşünüyorum ; benim çevremde de var bu şekilde yaşayan aileler, tek çeşit yemek, üç harfli marketlerden alış veriş, kısıtlı pazar alış verişi, etsiz, sütsüz, kuru meyvasız mutfaklar, ucuz giyim, köye giderek tatil yapma ya da kıştan herşey dahil tatil alıp aylarca ödeme şeklinde yaşıyorlar. Daha fazlası borçlanma demek başka bir açıklaması yok
Daha önce yazmış mıydım bilmiyorum, eşimin ortağı vardı bize ne zaman gelse siz sosyetesiniz derdiYaşam tarzlarımız farklı diye düşünüyorum ; benim çevremde de var bu şekilde yaşayan aileler, tek çeşit yemek, üç harfli marketlerden alış veriş, kısıtlı pazar alış verişi, etsiz, sütsüz, kuru meyvasız mutfaklar, ucuz giyim, köye giderek tatil yapma ya da kıştan herşey dahil tatil alıp aylarca ödeme şeklinde yaşıyorlar. Daha fazlası borçlanma demek başka bir açıklaması yok
Üstelik bu sadece ekonomiyle açıklanabilecek bir şey de değil. Eğitim sistemi çöktü, mahvoldu. Berbat bir sektör, rant kapısı haline geldi. Özel okullar tercih değil zorunluluk oldu. Kar amacı güden kuruluşlar neticede, veliyi nerden nasıl yolsak diye bekliyorlar.Dün bunu gördüm instagramda. 14 yaşındaki çocuk annesine, okul üniforması, ayakkabısı alamadığı için “Niye benim annem oldun” demiş. Çocuklara uzunca bir liste veriyorlar ama veliler bunu alabilecek güçte mi düşünen yok.
Benim şöyle bir umudum var. Eski senelerde bu kadar memnuniyetsizliğini dile getiren yoktu. Demek ki, insanlar sandıkta da cevabını verecek. Gelen daha mı iyi olur bilmiyorum ama en azından kamuoyu düzeltmesi yönünde baskı yapar.
Yok dostum, burada sorulan hiçbir soruyu yanlış anlamam, çünkü samimiyetle çözüm arıyorum. Evet toplam gelirimiz kurusu kuruşuna 20bin, evet kira derdimiz yok, çok yüklü olmasa da 3yildir devam eden ( toplamda 3bin aylık) bir kredi borcumuz var. Bu sene ve geçen sene fazladan hiçbir masraf yapmadık. Hatta ihtiyaç oteledik.Ve evet kuruyemiş bu hafta itibariyle ihtiyaç listemizden çıktıYanlış anlama
Durum berbat, farkındayım
Hani birikimi geçtim zaten artık ama normal bir yaşamdan bahsediyoruz şuan
Anlamak için soruyorum o yüzden
İki kişi çalışıyor, eve en az 20-25 bin giriyordır. Kira olmadığını varsayıyorum. Yüklü bir kredi borcunuz mu var? Veya bu sene biryere fazladan bir masrafmı yaptınız. Yoksa diğer türlü meyve kuruyemiş alamamanı anlayamam.
valla ben 27 yaşındayım beni bu ülkede tutan sadece annem babam var, eşim veya sevgilim yok, yurtdışına gitme ihtimali var ama yine de korkuyorum bambaşka bir hayat olacak diye sizce şansımı denemeli miyim? yalnız kalırım bir aile kuramam diye korkuyorum ama bu sene mühendis doktor o kadar kişi gitti ki..Arkadaşlar özellikle son 6 aydır ekonomik sıkıntılar yüzünden nefes alamadigimi hissediyorum...Artık gerçek anlamda nefesim kesiliyor sanırım...Daha önce de onlarca benzer konu açıldı, hemen hemen herkes aynı darbogazda onu da biliyorum ama ben her geçen gün daha kötüye gidiyorum. Artık gülüp gecemiyorum. Artık tasarruf edecek birşey bulamıyorum. Artık nefes alamıyorum.... Çocuğumun gelecek kaygısı bir yandan, gıdaya, sağlığa kadar düşen tasarruf tedbirlerimiz öte yandan, ben artık boğuluyorum.... Eskiden burda çok pozitif üyeler vardı, tek maaşla ev alanlar filan, onların yorumları inandırıcı gelmese de iyi gelirdi okuyunca yine birileri pozitif birşeyler yazsin, bilmediğim denemediğim bir çözüm sunsun istiyorum,bir umut versin istiyorum çaresizce... Lütfen.... Bekliyorum
Zengin tanıdığım iki aile var ikisi de kirada oturuyor. Biri asla mal sahibi olmuyor, şirket gideri olarak mı gösteriyor artık bilmiyorum vergi falan kaçırıyorlar bir yerlerden. Diğeri de kendi evini kiraya verip satın almayacağı ama birkaç sene de oturup tecrübe etmek istediği evlerde kirada oturuyor.Ailelerin kirada yaşaması birşeyi ifade etmez
Aylık 3 bin kira var 30 bin kira var
Çok yüksek maaş alan herkes ev almiyor
Benim kiracım yaklaşık 40 bin lira maaşı var, 8 bine oturuyor evimde.
onun dışında fındık şu bu bi okadarda yıllık ek geliri olduğunu biliyorum
Kirada bağ, bahçe, tarlası vb bir ek gelir mutlaka vardır
Yoksa asgari ücret aldım kıyma et yemeğim ama yurrdışına çıkayım diye bişey olamaz. Yurdışı değil yurtiçi bile mümkün değil