Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

2 sene önce olsa iyi bir gelir derdim ceycey. Bahsedilen kazancın yarısı kadar kazanıyorum, bu ay 12 bin tl sadece kredi kartım gelmiş. Oğlanın kresi, özel eğitimi derken 20 bini gitti zaten. Bugün ayrıca dişçiye götüreceğim, en az 500 TL. Daha kreş için kıyafet almam lazım. Ev kredisi vs hesabın içinde yok. Hangi parayla yatılı temizlikçi alıp, her ay tatile gidebilirim ki? Çocuğumun geleceğini çok daha fazla düşünmem lazım, yarın bugünden iyi olmayacak. Ama sonuç olarak bakış açısı... Ben azda olsa birikim yapmaktan yanayım. Maalesef birikim içinde insani haklardan vazgeçmek gerekiyor.

Kusura bakmayin sakin sakin okuyordum kuzenim hirsiz kismini beklemedigim icin bos bulunup guldum.

Benim ailemin de Porsche ve Range Rover jeepleri var ama annemin de babamin da 30-35 senelik oturmus isleri var (hukuk burosu ve psikiyatri klinigi).
Rica ederim. Tabii çoğu insan sizin ailenizde olduğu gibi belli bir zaman içerisinde birikimle elde ediyor. Ben hazmedemiyorum kuzenimin durumunu. Gerçekten bir alt yapısı olsa, çalışarak kazansa helali hoş olsun. Ama hile hurda ile, birilerinin maşası olup sefa içinde yaşaması benim sinirimi bozuyor. O yüzden görüşmüyorum. Ama sürekli akrabalarımızdan servetini ne kadar büyüttüğünü duyuyorum.

Elbette öyle kenarda 3 5 kuruş olmadan tüm kazancı yemek olmaz. Artık biriktiremiyoruz ama eskiden aldığımız altın döviz saklıyoruz. Onu da yesek sıfırı tüketir ele güne muhtaç oluruz. Aniden bir ihtiyaç çıkabilir hesapta olmayan. Ben eskiden ayda 2 kadın alırdım artık 2 ayda bir alıyorum o da cam falan silemediğim için. Kimi köşeye ayda 300 koyar kimi 5000 kimi 10 000 ama konmalı. O 300 ler bile insana güvence veriyor birike birike.

Benimde demek istediğim bu. Bu ülkede bizim gibi maaşlı ailelerin garantisi yok. Hepsini bugün harcarsak, işsiz kaldığım ya da Allah korusun sağlık problemi yaşadığım ilk anda çok zor duruma düşerim. Ciddi birikim yapamıyorum ama her ay bireysel emekliliği ödüyorum..oğluma da küçük bir miktarda bireysel emeklilik açtım. Onu yapmak içinde aldığım şeyleri ya almıyorum ya da daha alt segment alıyorum..LCW da bile eşofman 200 TL olmuş

Bebek için ne kadar doğru olur bilmem ama kendi vitamin takviyelerimi internetten alıyorum ben hep. S.t.t tarihine 1-2 ay kalmış ürünler bayağı uygun oluyor hep

Konuyu okudukça fenalıklar geliyor. İyi ki çocuk doğurmadım diyorum gerçekten çünkü yapamazmışız belli ki. Kendimi nispeten şanslı buluyorum eşimle ikimizin de yaşlılıkta mülk kaygısı olmayacak, ikimize de kalacak daireler var. Biz şu an sadece yaşamakla yükümlüyüz zaten fazlasını da yapamayız bu ülkede.

Senden bana utanma sırası gelmiyor durup dururken insanları bozmaya çalışanların utanma sırası daha uzunmuş
Durup dururken mi?
Siz fazlasıyla bozuksunuz zaten bundan fazlası yok ki
Siz sonuna gülücük koyup insanları zan altında bırakınca, hırsız diye iftira atınca utanmıyorsunuz da haddinizi bildirdiğimde ben mi utanacam
İnsan gibi konuşmayı da beceremiyorsunuz ki
Bu da burada kalsın
Hesap günü görüşmek üzere

Bilmem ne marka arabası olanlar hırsız diye düşünüyorum vs denilmiş bence çok çirkin bir yaklaşım . BÖyle genelleme yapmak yanlış babamın iyi bir mercedesi var ve hırsız değil amcamın porch var hırsız değil diğer amcamın audisi var bunların hepsi iyi modellerdeler. Hepsi ortak çalışıyorlar ve 1985 den beri ortak çalışıp gece gündüz çalışan insanlar . Amcamın oğlunun 1.5 milyon değerinde mercedesi var ona babası aldı mesela ki Oda babamlarla çalışıyor geceli gündüzlü .

Hanımefendi çok üzüldüm adınıza gerçekten geçmiş olsun

Büyük çocukluk zaten böyle. Senelerce dişi ile tırnağı ile bir birikim yapıyorlar. Torunlarına bile yetecek servet yapıyorlar.
Ama diğer taraftan hırsız olan bir azınlık var. Bunların geçmişleri yok. Bir anda zengin oluyorlar. Biz istanbul’da bir devlet hastanesinin kantin ihalesine girmek istedik. “Önce bir vakıf var. Ona bağış yapacaksınız” dediler. Ülkede bazı şeyler o kadar yolsuzlaştı ki. Spor arabada yasaklı madde içip, “pudra şekeri” diyen vardı. Bunların bir an önce sonu gelmeli.

Bu çok doğru gerçekten. Biz ailecek fedakarlık ederek bir yerlere geldik evet şimdi Allah’a çok şükür ki babamın yaptıkları oğlumu bile yaşatır . Ama nasıl yapıldı neler oldu anlatsak roman İşe otobüsle gidilirdi sonra da iner yürürlerdi çünkü sanayiye giden otobüse verecek para yoktu babam amcamlar dedem soğuktan bıyıklarından buz sarkıtları olmuş eve gelirlerdi neler neler . İyi yerlere gelmek için yA böyle çalışmak lazım ya babandan birşeylerin gelmesi lazım veya kötü işlere bulaşmak lazım . Ben babamlarla bir süre çalıştım ve psikolojik anlamda çok yorucuydu inanılmaz stresli bir yaşamdı . Memur insanlar yani her ay aynı maaşı alan insanların bir yerlere gelmesi çok zor böyle Mercedes’e vs binilmez yani . Eşim yurt dışında görev yapmasaydı oradan dolar kazanmış olmasaydı ( onda da kaç kez şehit olmaktan kurtuldu ) öyle evi aldık ki üzerine 2 sene kredi çektik aldık . Böyle olmasa evimizin kredisi daha belki bitmemişti bile. Arabayı da eşim yurt dışı görevindeydi ben üniversitede öğrenci part time çalışmaya başladım sonra babama araba alacağım dedim 1 sene maaşıma hiç dokunmadım biriktirdim ( o zaman kurum çok iyiydi120 saat çalışıyordum ama asgari alıyordum ) üzerini babam tamamladı bende ona borçlandım Arabayı aldım babama ödemeye başladım . En son işten ayrılma tazminatımı da babama verdim borç bitti ve evlenmiştim . Eşim 6 aylık evliyken afrine gitti oradan elimizde kalan parayı biriktirdim arabayı satıp biraz yükselttik üzerine borca girdik onu ödedik yine sattık yine borca girdik . Böyle böyle derken ben borsaya ve coine girdim Sıkıtakip ettim borcukapattık yeniden arabayı sattık borca girdik şuan onu ödüyoruz. Demem o ki herşey artık zor

Son düzenleme:
Geçinemiyoruz herkes kendi standardına göre geçinemiyor ve düştü alışık olduğu standarttan
Binlerce şey var ama örnek ben akdeniz kızıyım ege de yaşıyorum sabah kahvaltida bile balık yiyen biriyim çok seviyorum ve düzenli balık alırım alim gücüm düştü alamıyorum eskiden tek yediyim balığı iki kişi yiyoruz 2 güne bir alıyorduk hafta 1 max 2 somon daima alirdik onu unuttuk
3 tarafimiz denizlerle çevrili ama balik fiyatları????
Cok degil 2019 un sonbaharinda 100 tl ye bir pazar arabasini doldurup 2 tane de levrek alip dönüyordum pazardan istanbul gibi bir yerde
Şimdi o.fiyata 400 gr 1 adet levrek alabiliyorum
Temel gida maddelerini seçerek alirdim A sınıfı markalardan simdi cok fazla takılmıyorum mecburen
Eski standartlarimda (eski 3 yil falan) yasamaya devam etsem x2 gider hic gecinemeyiz kalite ve standart düşürerek devam

Eşimin yigeni 50-60 arası kazaniyo valla dışardan bakıldığında gayet iyiler evlerinde yatılı temizlikçi kızları İncek tede gidiyor ve her ay tatile gidiyolar haftada iki gün dışardan yiyolar
bana biraz ilginç geldi. 50 binle.

baktım TED koleji ilk okul ücreti kitap yemek servis hariç 70 bin bandında, aylık 10 binden aşağı çocuğun masrafı olmaz bu durumda.

ayda yatılı temizlikçi sigortasıyla filan 12-13 binden aşağı olmuyordur- hiç temizlikçi almadım ama normal işçinin asgari ücretlinin masrafı maaş + sigorta + yemek 8-9 bin zaten.

2 arabanın benzini bakımı ayda 8- 10 bin yapar her ay tatile de arabalardan biriyle gitsinler uçağa filan binmesinler dedim. (çünkü benim uçakla tek başıma gidiş-gelişim 3500 TL de bodruma)

her tatilde de bodruma gitmesinler de arada amasraya gitsinler ya da kış tatiline hep uludağa değil de kayseriye filan gitsinler tatilleri 2 şer gün diye bile alsak 2 yetişkin 1 çocuk 2 gece 5 bin liradan aşağı yine çıkmazlar. (çadırda pansiyonda kalmayacaklardır)

yani burası 35 bin filan yaptı kalıyor 15 bin filan.

ev kendilerinin olsun kredi de olmasın.
faturalar var daha? o sitenin aidat 2bin liradır şimdi zaten

mutfakta haftada 2 gün dışarıda yemelerine birşey demiyorum ben de 2 gün dışardan yerim ama ev yemeği filan yerim...bunlar çok boğazlı olmasınlar hadi şarap balık filan da yemesinler, normal yesinler 5 binden az yine olmaz. normal ailenin market alışverişi 5 bin zaten. (ki böyle bir ailenin beklentisi organik filan olmalı aslında?)

e bunların özel sağlık sigortası olması gerekir, (bir diş temizletmek 500 lira olmuş bu arada), ne biliyim bi düğüne bi d.gününe 100 liralık bir şey götüremezler, onu geçtim makyajı parfümü, kılığı kıyafeti, kuaförü, hiç mi arkadaşları misafirleri gelmeyecek bir yere gitmeyecekler, bir sinema, konser?

evdeki beyaz eşya hiç bozulmayacak mı, kimse telefon bilgisayar yenilemeyecek mi? yani normal bir ailede genelde şey oluyor çocuğa tablet alıyorsun, 6 ay sonra kadının telefon suya düşüyor sizlere ömür, 6 ay sonra kurutucu alalım ya olmuyor böyle deniyor, o bitiyor airfryer alınıyor o bitiyor başka birşey. çocuk büyüyor odası değişiyor. kısacası neredeyse sene boyu hep birşeyin taksiti/ödemesi oluyor, demek istediğim o.

tüm bunlar için geriye 15 bin kalıyor, yani normal ailelerin artık yetişmiyor dediği miktar...normal aile yetiştiremiyorsa bunların nasıl yetişecek ?

çocuğun okulunu filan dede-nine ödüyorsa. tatile gidip kendi yazlıklarında kalıyorlarsa, tatile gitmek dışında başka bir sosyallikleri yoksa, ahlatlıbelde kahvaltıcılara at binmeye filan hiç gitmiyorlarsa, ne biliyim çocuğu da TED'e yolluyoruz başka kurs murs gerekmez diyorlarsa belki o zaman.

Evini o zamanın çok uyguna aldı valla gayet geciniyolar bende şaşıyorum çünkü aynı sitede oturuyoruz ama biz kaç senedir tatil yüzü görmedik sadece sitenin havuzuna gidiyoruz dışarda yemekte senede bir

Yarı aç yarı tok değilim gayet de sağlıklı besleniyorum. Eksiye girmeden yaşayınca yarı aç yarı tok olunmuyor. Bence gerçekten sizin durumunuz normal değil. Farkında değilsiniz durumunuzun.
Balık da yiyo musunuz? Fosfor aliyo musunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…