- 29 Aralık 2020
- 258
- 292
- 53
- Konu Sahibi handeac123
-
Yabancı kısmı özelikle can sıkıcı, geçenlerde mc yemek istedim 2 yıldır yememiştim vejeteryandim çünkü bıraktım. Ben 100 TL verdim 15 tl para üstü aldım ama hemen önümdeki yabancı biri 3.5€ ödedi.. sonra dikkatli bakınca mc kasalarında fiyatın 3 türden de gösterildiğini farkettim ₺.$,€ cinsinden. Ben banknot bozdururken adam bozuklukları ile aldı yemeğini gitti. O kadar üzücü kiKadınlar Kulübü isimli bir sosyal platformda et alamadığımız, kahve icemedigimiz, tatile gidemedigimizi konuşuyoruz ve ekonomimiz "süper"!!! Hatırlamadığım bir gazeteci yazmisti "arkadaşlar benim tuzum kuru, ben yurtdisina çıkabilirim, guzel yerlerde yemek yer, lüks arabama biner, konserlere, tiyatroya giderim. Ben sizin için uğraşıyorum" diye ( gerçi artık ben herkesin her durumdan etkilendiğini düşünüyorum, dolar, euro malum) Ama gerçekten artik başkası için üzülme devrini kapattık ( burada futbol takimi gibi partizanca siyaset yapan yurdum insanından, telefon isteyen dedelerden bahsediyorum örneğin.) Su durumlara gelmemizi sağlayan, cebini dolduran, siyasetçileri geçtim kapi komsum, sulalemden birisi bile varsa hakkımı helal etmiyorum. Amacım siyaset değil, sadece avm'ye gidip yabancı insanların onlarca poşetler taşıdığı ortamda su alirken hesap yapmami sağlayan herkese, kendi ülkemde yabancı hissetmemi sağlayan herkese bir kez geldiğimiz hayatta söylenip duruyorum. Kim bile isteye ortak oluyorsa bu döngüye deli oluyorum. Burada kv, gorumce, es, cocuk muhabbetleri yerine ekonomi konuşuyoruz, yaa tabi hersey sukelaaa
olmayan maaşıben 5 yıldızlı otellerde çalıştım mesleğim gereği turistik olmayan.allahtan üniforma vardı da giyim kuşam derdi yoktu.yoksa tüm maaşı kılık kıyafete yatırırdım.
Doğmuş da mutlu mu bakalım, ister miydi ? Benim kaç gündür kafam kalkmıyordu mutsuzluktan gittim ilaç yazdırdım, atlatmayı bekliyorum.Niye? İnsanlar sadece çocuk sevdiği için de çocuk yapabilir. Bunu anlamayacak ne var ki? Asgari ücretli olması onların ayıbı değil,onlara bu zulmü reva görenlerin ayıbı.
Aileniz sizi doğurmuş bakın ne güzel yapmışlar siz de doğmuş bir insan olmuşsunuz. Anlamıyorum diyen insana bundan daha basit bir şekilde anlatamam yani arkadaşım
Aile evi için 2500 şahane ucuz bir rakam.2,3 odalı evler 4000, 5000. Tek odalı evler 2500, 3000 lira.eski kiracı heralde arkadaşınız.Sırf bu pahalılık sebebiyle tayin isteyip yaşam şartları daha iyi bir şehire gidemedim bu sene.
Çoğu şehirde kiralar maaşın yarısını eritecek cinste, faturaları da eklersen zaten maaş bitiyor. Ben bu kış kiradan çok doğalgaz ödeyeceğim mesela, evden kuşbaşı kıyma hiç eksik olmazdı kaç aydır ilk kez gidip aldık kilosu olmuş bilmem kaç, şimdi et de mi lüks evde iki evladım var sağlıklı beslensin desem ohooo ne gerek var diye cevap mi gelecek bana. Tavuk yaa tavuk onu bile alamıyorsun artık.
Aynı sitede oturan bir arkadaşım var eşi çalışmıyor, kirası 2500, aldığı maaş 10 bin, bu adam bu kışı nasıl çıkaracak 12 bin bir eve nasıl yetmiyor diyenler ev geçindirmemiş, evden dışarı adımını atmamış, bir çarşı pazar gezmemis kişiler mi anlamadım ben. Bu devirde 12 bin para mı Allah aşkına, aylık bir mutfak masrafı rahat 5 6 bini bulur hale gelmiş, hele bir de çocuk varsa nasıl yetsin para. Yani bu her şey çok güzel kafasında olanlar ne yiyip içiyorsa bana da söylesin, düşünüp dert etmekten ben de kurtulayım.
Oyunu oynayacak bilgisayar da çok pahalı, bilgisayar oyunları da çok pahalı ayrıcaBen bir yıllık evliyim ve aynı sorunlarla boğuşuyorum, durumumuz kötü değil ama ucu ucuna yani ,çocuk yok ve bu şartlarda olmayacak gibi görünüyor :) yeni evlendiğimde arkadaşlarımızı ağırlardık her hafta sonu bir şeyler yapardık… kayınbabamlar markalı bir araba hediye etmişti düğün hediyesi (yarısı kadarı eşimin emeği tabi üstüne eklemişlerdi ) arabayı yerinden hareket ettirmek için min 200 TL koymak gerekiyor bir yemek ye bir kahve iç etti sana bir 200 daha.. akşam bir dışarı çıkmanın maliyeti en az 400 TL . Arabayı satar ev alırız diyorduk ev fiyatları da uçtu gitti.. böyle kala kaldık online oyunlara sardık. Önceden 15 kiloluk kedi köpek mamasını bagaja atıp akşamları geze geze besleme yapardık şimdi nerdeee… akşamları elde kalan yemek artıklarıyla yürüyüş yaparken götürüyoruz hayvanlara. Çocuklulara hayat daha zor, iyi eğitim alsın desen zaten ortalama özel okullar bile aylık olmuş 3-5 bin.. herkese kolaylık dilerim.. şu andan itibaren de çocuk yaparken herkes değil 2 , 100000 kere düşünmeli
6lirqya makarna nerde var,9 ,10 gidiyor o dasadece makarna yiyelim bence herkes rahatlasin diyecegimde oda olmus 6 lira.
Dark tek çocukluyum ben deHalbuki çocuğun masraflarını anlayabilmek ve hak verebilmek için çocuğumuzun olması gerekmiyor. Asgari ücretlinin halini anlamak için asgari ücretli olmak gerekmiyor,sadece bir çalışan beyne sahip olmak yeterli oysa
Şu an dünyanın bir yerlerinde, bazı ülkelerde insanlar belli refah seviyesinin üstünde yaşayabiliyor, asgari ihtiyaçlarını düşünmeden alabiliyor, yaşadığı ülkede güvenle gezebiliyor, adalete eğitime sağlık sistemine güvenebiliyorsa bir şeyleri çözebilmişler demek ki değil mi?Öyle düşünmüyorum tabiki. Benim sorum, insanlığın gerçekten çözdüğü tek bir sorun var mı? En basitinden kölelik mesela, evet eskisi gibi kölelik diye bir kavram yok ama, tamamen silindi mi kölelik acaba? Ya da farklı bir şekle bürünmüş olabilir mi? İnsanlık sorun çözdüğünü zannedip sürekli yeni sorun çıkarır tarih boyunca da hep böyle olmuştur.
a101 ve bimin ucuz makarlanaları bile olmuş 6 lira.6lirqya makarna nerde var,9 ,10 gidiyor o da
Asgari ücretle 2-3 çocuk geçindiren yok. Asla inanmam.. Kirada değildir ve kuru ekmek yiyordur.Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim
Kendimizden örnek vereyim eve giren aylık tutar net 23000 evimiz kendi evimiz (kredisi devam ediyor), arabamız yok şirket aracı kullanıyoruz. Bir çocuk var ama eşimin ilk evliliğinden de bir çocuğu var onunda haliyle eğitim sağlık vs gider masrafı eşimde yani 2 çocuğumuz var gibi düşünün.Merhaba arkadaslar eşim maasi 12bin ustu ama kucuk bebegimiz var evimiz kira degil ama borclar vesayre derken yetmiyor. Hayat inanilmaz pahali bebegin en ufak bir gaz damlasi bile 200tl ve 10gün anca gidiyor ekstra 2 damlasi daha var her ay ozel muayenesi var bezi vesayre var vitamin haplari var ve daha yazdayiz bide buna dogalgaz eklenecek Ne sigarimiz var ne dogru duzgun disari ciktigimiz yetmedigi zaman elde nakit paralarimzdan harciyoruz. Ama disari bakiyorum butun kafeler heryer tiklim tiklim dolu acaba bizdemi sikinti var bu durumda olan varmi. Boyle giderse kisin arabamizi satmak durumunda kalacagiz. Siz gecinebiliyormusunuz
Kimseyi yargılamaya çalışmıyorum ben. Aylık gelirimi ve kiramı da soran olmadı zaten, o yüzden durduk yere de yazmadım. Gelir 8500 lira, kiram da 2000 lira.
ben en son aldigimda 6 liraydi demek ki6lirqya makarna nerde var,9 ,10 gidiyor o da
ben mi yanlıs anladim özel okul ve iki ayri kursun toplam miktari 4 bin mi yani?Kendimizden örnek vereyim eve giren aylık tutar net 23000 evimiz kendi evimiz (kredisi devam ediyor), arabamız yok şirket aracı kullanıyoruz. Bir çocuk var ama eşimin ilk evliliğinden de bir çocuğu var onunda haliyle eğitim sağlık vs gider masrafı eşimde yani 2 çocuğumuz var gibi düşünün.
Her sene tatil yaparız, ben kendi adıma giyim kuşama fazla harcama yapmam ama artık pazarada çıksam eli ayağı düzgün şeyler minimum 50 TL. Alkol senede bir içeriz, eşimin sigarası var bende arada ondan otlanırım paket almam. Hastane mevzusunda çocuğun acil duurmu varsa özele gideriz ama kendimiz için acil bir durum yoksa devlette hallederiz işlerimizi. Özel sigortamız falan da yok.
Yeme içme aç açıkta değiliz ama her gün et yemiyoruz. Bazen kahvaltı takılıyoruz ama haftada 1 muhakkak dışarıda ailecek yemek yeriz.
Şimdi okullar açılıyor kızım 1 e geçti bugün okul alışverişini yapacağız kırtasiye forma kitap vs özele yazdırdık, birde 2 ayrı kursa gidecek. Onun aylık masrafı sadece 4000 TL yeme içme-sağlık-kıyafet ve sosyalleşme için gezintiler dahil değil.
Biz sadece yatırım yapmıyoruz tek yaptığım kıştan tatil için para biriktirme ne bende ne eşimde köşemzde kötü gün parası adı altında 1 kuruş yok gerekte yok sıkışırsak kredi kartlarımız var az da olsa takım var satarız çok zorda kalırsak ama yinede Allah göstermesin.
Evin masraflarını eşimle bölüştük ve bu dünyaya bir kere geliyoruz o nedenle elimde kalan olursa onu yemeye içmeye gezmeye haramaktan yanayım.
Birde herkes dışarda demişiniz ya EVET bizde dahil herkes bir yerlerde ama ne yapalım olmasa zaten evden dışarı adım atılmaz çünkü dışarı çıkmak en az 100 TL bu devirde ama az çok olanlada sosyalleşip kafa dağıtıyoruz yoksa çalışmanın da bir anlamı yok..
Yaniherkesin geliri, yaşantısı, harcamaları kendine göre.
Başkası için sizin geliriniz çok para bana göre az para ama geçinilmez mi kredi kira yoksa çokta rahat geçinilir. Baızları demiş ya asgari kazanıp 3-5 çocuğu olan ne yapıyor diye bunu sormanın alemi bile yok ya ek iş yapılıyor ya da herşeyden kısılıp karın tokluğuna bazen o da olmadan yaşanılıyor hatta çocuklar bazen yurda veriliyor bazen çalışmak zorunda kalıyor. Bu konuda da o nedenle şundan yanayım bir çocuğa iyi bir gelecek sunamayacak isek çocuk sahibi olmayalım ya da tek ile kalalım.
Saygılar..
Kapıcılar bildiğim kadarı ile hiç kira ücreti ödemez ve aidatta odemezler sadece kendi harcadıkları elektrik su benim yaşadığım semtte yok o zaman ekonomik kriz çünkü çocukların ayaklarında en az bin TL'lik ayakkabı ve karı koca altlarında iyi markaların arabalari varBizim apartman görevlisi mesela. Kira ödemiyor, apartman dairesinde. Bir renault tarzı arabası bir de nakliye yaptığı kamyonu var. Memur emeklisi babamda o kadar araba yok.
Bence de imkansız.kış geliyor zaten geçen sene doğalgaz 1000 liraya dayanmıştı.şimdi 1500 falan bekliyorum ben doğalgaz faturalarını.elektrik 500 olsa su da 100 olur artık.yarısı fatura zaten.bilemedin 50 olsa hadi suya o kadar zam gelmiyor.haaa bir de telefon faturaları da 200 e dayandı.aidatlar da 200, 300 lira.yarısı fatura yani.Asgari ücretle 2-3 çocuk geçindiren yok. Asla inanmam.. Kirada değildir ve kuru ekmek yiyordur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?