lisansüstü eğitim yapanlar veya bitirmiş olanlar buraya

yüksek lisans tezdeyim, hocam sayesinde doktora gibi tez hazırlıyorum, sosyal bilimler deneysel araştırma, ön-son test uygulaması, ölçek geçerlik güvenirlik çalışması, uzman görüşü, ikili ölçek karşılaştırması... hepsi benim tezimde mevcut ve kafayı yiyeceğim..masterda bu kadar zorlamanın anlamı ne, 3. sömestri bitiriyorum tez aşamasında, hocam sağolsun hergün bir şey ekliyor, nasıl bitecek bu tez, herhalde 250-300 sayfaya dayanır, sırf literatür üç ana başlık, artı yeni denenen bir model......

bitiremezsem diye uykularım kaçıyor artık.....

"kaçacak" daha güzel bir varış noktanız daha güzel bir seçeniğiniz varsa dediklerinize katılıyorum...Ki o zaman bile kendine çok şey katmış yüksek lisans doktora öğrencileri var...

Ama hayat malum, yüksek lisans ve/veya doktora iş bulamayan, arayan, bir yandan kpps'ye hazırlanan, kursa giden vs gibi kişiler için hem bir "amaç" hem de "yerinde saymaya" karşı verilen kişisel bir mücadele şekli olmuştur...

Literatüre ne kattığımıza değil kendimize ne kattığımıza bakmak yüksek lisans ve/veya doktoranın önemini ya da faydasını gösterebilir...

Başladığımız andaki akademik bilgi, ingilizce bilgisi, doğru bilgiye-doğru kaynaktan ulaşma, mesleki güncel bilgiler vs.. bitirdiğimizde gelişmemişse orada hata vardır. Bu hata öğrencinindir, bu eğitimleri gereksiz yapmaz....
Zaman zaman ağır gelsede eğitim bu böyle...
Şahsen benim hayatımda çok önemli bir yerdedir yapmakta olduğum master programı...

(Akademisyen olmak isteyenler için olay bambaşka bir boyutta tabi)

Son düzenleme:
Ben de bu yıl başladım yüksek lisansa. Ders aşamasını bu yıl bitirecem aynı zamanda tezime başlayacam. Eğer bi aksilik olmazsa (ki inşallah olmaz ) 2012 Ocakta tezimi savunup yüksek lisans mezunu olacam.
İlk dönem çok zorlandım. Hocaların hakaretleri verdikleri saçma sapan ödevler beni bıktırdı ve bırakma kararı verdim sonra nişanlımın baskılarıyla vazgeçtim. Umarım erken bitirip kurtulurum

Hocalar kendine neler katttığına değil ne kadar literatür yazdığına, hocaların şahsi işleri olmak üzere okuldaki işlerini ne kadar yaptığına, odasına kaç kez çay, kahve götürüp yalakalık yaptığına bakıyorlar malesef. Baştan bunları kabullenip başlamıştım zaten ama yüksek lisans öğrencisine hakaret edilebileceği, ses yükseltileceği aklıma gelmemişti. Seviye bu kadar düşüyor işte

aynı şekilde bende öyle düşünüyorum çay kahve işi yok bizde ama yalakalık hakeret hepsi var

ama mecburuz buradan sonra artık başladık ve biticereğiz alnımızın akıyla

Aranızda başka fakülteden mezun olupta güzel sanatlar fakültesinde kendi bölümüne benzer
bir alanda master yapmış/yapmakta olan var mı?

Ya da güzel sanatların mülakat süreci/sınavları hakkında bilgisi olan?:26:

arkadaşlar doktora mülakatına gireceğim 12 gün sonra, az kaldı. bulunduğum şehirde bölüm açılmıyor 2 senedir. yakın bir ile başvurdum. aynı zamanda çalışıyorum aynı zamanda evliyim. doktroa dersleri için haftada 1 gün izin alabilirim işten. olmadı yıllık mazeret ne varsa kullanırım da bunun mülakatta bana problem yaratmasından korkuyorum. hem çalışıp hem doktora yapılamaz mı gerçekten. çok fazla istiyorum yapmayı ama çalışmam da gerek.

mühendislikte yüksek lisans yapan arkadaşlar var mı

merhaba canım biraz geç olmuş sanırım ama cevap için ben mühendisim ve mühendislikte aynı bölümümde yüksek lisansımı tamamladım çok şükür sormak istediğin birşeyler olursa memnuniyetle cevaplayabilirim

Son düzenleme:

merhaba
bir konu hakkında fikir danışmak istiyorum. şu an tam mesai çalışsam da, benim haftada bir iki gün gidebileceğim ve evden çalışma imkanım olan bir işim var. yaptığım işi seviyorum. yüksek lisansı bir sene önce bitirdim. şimdi doktora yapıp yapmamakta kararsızım. evliyim ve artık yaşım 30'a dayandığından yavaş yavaş hamilelik de düşünüyorum. daha fazla ertelemek istemiyorum ama doktorayla beraber hem iş hem evlilik hem de hamilelik zor olur mu sizce? hiç bulaşmasam mı? sonra içimde kalmasından korkuyorum. doktora bittikten sonra akademisyenlik rahat mı olur sadece derslere girip çıkarak? ne dersiniz?

Merhaba,
Bana fikir sorduğunuz için şahsi olarak rahatça konuşabilirim sanırım :)
Durumunuz bana kendimi hatırlattı.
Tam mesai çalışıyorum.
28 yaşımdayım, yüksek lisansı geçen yıl bitirdim..
Seneye yavaştan çocuk çocuk diye hayaller kuracağımı hissediyorum.
Ve ben doktora yapmayı düşünmüyorum, kesinlikle düşünmüyorum
Belki yüksek lisans eğitimimi tamamladığım orta ölçekli üniversiteden kaynaklı, belki benim daha domestik bir hal almamdan bilmiyorum ama doktoraya akademisyenlik belki olur diye başlamak bence çok mantıklı değil.
Doktora çok yıpratıcı, hocaların üzerinizdeki bazı planlarının (!) hat sahfaya ulaştığı bir dönem benim gördüğüm...
Öğrencinin o kısmı çabuk atlaması istenmiyor neden bilmiyorum...
Araştırma görevlisi olduğu halde doktora yaparken yıpranan çok kişi tanıdım
Araştırma görevlisi olanların çoğu lisans dönemlerinde bunu kafalarına koymuş kişiler bir d ebu yönü var.
Ve ben bebek düşündüğüm, huzurlu olduğum bir dönemde yaşımda neredeyse 30 olmuşken o gergin,bol beklemeli, bol bol yeniden başlamayı gerektirecek ortamlara gelemem...
Artık sükunet istiyorum.

Fakat; kütüphanedeki o kokuyu, literatür araştırmalarını, tez özetlerini incelediğim notlar aldığım zamanları özlüyorum yüksek lisans yapmak çok geliştiriciydi ama hocaların kapısında, labaratuarın kapısında, enstitüdeki prosedürlerle uğraşmak veya beklemek hiç cazip gelmiyor. Hele de evde bir bebek varsa...
Benim için durum bu.
Umarım çok uzatmadım, hakkınızda hayırlısını dilerim.

çok iyi geldi yazdıklarınız.. aynı yaşta aynı durumdayız gerçekten. dediğiniz gibi hocalarla ve bazı prosedürlerle uğraşmak çok yıpratıcı. ki yüksek lisans tezimde tez hocamın sorumsuzluğundan dolayı çok yıprandım, savunmayı geçtikten sonra koşarak uzaklaştım okuldan. tam dersimi almamışım ki hâlâ kafam karışık:) bazı arkadaşlar yap, bazıları yapma diyor. bir yanım acaba derken, bir yanım da sizin de söylediğiniz gibi bebeği ertelemeye ya da onu da bu stresin içine sokmaya değmez diyor..

merhaba; akademik kariyer düşünmüyorsanız doktora yapmayın, hele ki sorumlu olduğunuz bir aileniz de varsa, sizi stresten strese sürükler sadece... doktora yapmış olmanız size maddi anlamda kar sağlayacaksa ileride düşünebilirsiniz belki... ama doktora idealizm uğruna katlanılacak bir süreç değil... kronik huzursuzluk, kabuslar, sonu gelmeyen çalışmalar...

bebek mi doktora mı derseniz tabi ki bebek... yazdığınız tez sizi duygusal olarak bir yere kadar tatmin edecek, ama bir bebek yazılacak onlarca teze bedeldir....

teşekkür ederim cevabınıza, rahatladım:) doktora yapan sorduğum çoğu kişinin görüşü bu yönde oldu.

arkadaşlar yaş hiç önemli değil bence..bence zihin yaşı önemli...36 yaşındayım ve yeni yüksek lisansa kabul edildim...biyokimya...1.5 yılda bitirip doktora yapıcağım..hayalimdi ve şimdi fırsatım oldu...üstelik genel akçe bir mesleğim var(eczacılık) ama bunca sene sonra en iyi ve en zevk alarak yaptığım işin ders çalışmak araştırmak ve öğrenmek olduğunu anladım...çalışıyorum ve evliyimde yorucu oluyor ama zevkle gidiyorum (başka bir şehirde yaklaşık 2 saat)..haftanın 1 günü işten izinliyim şimdilik iyi gidiyor bakalım .planlarım tutarsa 42 de yar.doc olucam

akademisyenlik cidden sabır gerektiren bir meslek olduğuna inanıyorum...
benim karakterime uyuyormu uyuyor evet,çünkü rutin işler beni her zaman sıktı, o laboratuvara girdiğim zaman dünyaları unutuyorum ben...öğrencilere birşeyler yaptırmak, bildiklerimi aktarmak çok mutlu ediyor beni... ancak bu iş gerçekten özveri gerektiriyor...evliyim doktora tez aşamasındayım her akşam, haftasonları mutlaka yapmam gerekenler oluyor, yorgunluktan öldüğüm, stresten uyuyamadığım geceler oluyor...bu uğurda hayatımı erteliyorum...çocuk bitince olur nasıl olsa diyorum ama allahın işi bilinmez ki...izin alıp evde oturacak lüksüm yok çünkü deneyimi aksatmamam lazım, yeri geliyor haftasonları okuldayım...ama biliyorumki elbet bitecek ve bu sıkıntılar geçecek yaşım 28 bu arada...bu hayatı seçtim ben dolayısıyla artısıyla eksisiyle bu yönde ilerliyorum,fedakarlıklar yapıyorum...ama başka meslekte olsam bu fedakarlıkları yaparmıydım? Asla...

23 yaşındayım yüksek lisansın tez aşamasındayım. Bu yola hocamın ikna çabalarıyla girişmiştim, akademisyen olmak gibi bi hayalim başta olmasa da zamanla düşünmeye başladım. Ancak süreç oldukça yıpratıcı diğer arkadaşların da dediği gibi, şundan bi 15-20 sene önce doğmuş olsaydım yapacağım meslek kesinlikle akademisyenlik olurdu ancak günümüzün şartları oldukça farklılaştı. akademisyenlik maalesef çok cazip değil.
kendi fikrimi söylemek gerekirse, bence bebek her şeyden önemli, belli bir yaşa getirdikten sonra yine içinizde kalmaması amacıyla doktoraya başlayabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…