Herkese merhaba, liseye geçiş yapan çocuğu olan anneler olarak gündemimiz ortak ve stresli. Öncelikle hepimiz için en güzeli ve hayırlısı olsun. Umarım en doğru gözlemleri yapıp, en doğru kararları veririz.
Oğlum malum pandemiden dolayı, eğitimi sekteye uğrayınca hedeflediği yüzdelik dilime giremedi malesef. Nitelikli Anadolu liselerinin sayıları da ilçe başına sadece 1 tane olunca şansımız iyice azaldı. Bu sene yüzdelik dilimler %2-3 oranında oynama yapabilir gibi bir öngörü var. Belki o zaman merkezi yerleştirmede şansımız var, şansımızı deneyeceğiz.
Lgs anneleri bilir, bir kaç sene önce sınav puanıyla girebilmek için yarışılan okulların bir çoğu yerel yerleştirme ile (adres ve diploma puanı önceliği) öğrenci alıyor son 2-3 senedir. Bu okullar nitelikliden çıksada eğitim kalitesinden ödün vermemek için diploma puanlarını (90 ve üstü) yüksek tutmuşlar. Bu sayede bulunduğumuz bölgede tyt dönemi (2-3 sene önce) isim yapmış, hatta öğrencilerin puanıyla girebilmek için savaştığı ama şimdi nitelikli olmayan okullara çok rahat girebiliyoruz. Çoğunun öğretmen kadrosu puanla aldıkları döneme göre aynı. Kısacası eğitim ve öğrenci profili çok değişmemiş demek oluyor bu. Yani sınavda heyecan yada kaydırma yapan ama ilk öğretimde başarılı bir çocuğun iyi bir lise seçeneği var açısından değerlendiriyorum bu olayı.
Ama tercih kısmı o kadar karışık ki. Dershanenin rehber öğretmeni ile görüştüm bugün, iyice karıştım. Benim durumumda ki anneler ve eğitimci üyelerimizden de fikir almak istedim.
Yerel yerleştirmede 5 seçenek hakkımız var. Kendi ilçemizde iki Anadolu lisesi, komşu kayıt alanımızdan 3 Anadolu Lisesi var istediğimiz. Buraya kadar herşey güzel, biz bu şekilde yazacağız diploma notuyla istediklerimizden biri çıkacak diye düşünüyordum ki, tercihlere meslek lisesi eklemek şart dedi rehber öğretmen. Kendi kayıt alanımızdan iki okul yazarsak, 3. tercih meslek lisesi olmak zorundaymış ve biz kesinlikle meslek lisesi istemiyoruz. Çünkü üniversite hedefi için sayısal dersleri görmesi şart, birde 90 üstü ortalama getiren bir çocuğun meslek lisesine gitmesine gönlüm razı değil.
Tercihleri bu şekilde yaparsak kendi kayıt alanımızda ki 2 Anadolu Lisesine giremezse, 3. tercihe meslek lisesi yazacağımız için komşu kayıt alanındakindeki Anadolu Lisesi asla çıkmaz. 3. tercih onaylanır direkt. O zaman niye komşu kayıt hakkı verildi ki, zaten tercihlerde koyduğun şartlar yüzünden çıkmayacak. Farkındayım çok karışık anlattım ama olay çok karışık, kusura bakmayın
Burada benim yanlış anladığım yada yanlış değerlendirdiğim bir durum var mı?
Lgs anneleri tercihlerde neleri baz alacaksınız? Eğitimci üyelerimizde fikir verirlerse çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.