Testosteron
Bir düşerse bak neler olur: Testosteron
Hem kadında hem erkekte bulunan testosteron, kas kütlesinin korunmasından libidoya kadar pek çok önemli işlevden sorumlu. Erkeklerde yaş ilerledikçe genellikle düşer ve belli bir yaşta kadınlarla eşitlenir. Ancak düşürmemek de elimizde.
İSTANBUL - Vücutta, hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı öncül maddelerden testesteron oluşur. Ve testesteron, her iki cinste de pek cok işlevden sorumludur. Kas kütlesinin korunması, vücutta biriken yağin azaltılması, libido ve genel ruh halinin iyiliği, yeterli testeron seviyeleriyle sağlanır. Doktor Ayşegül Çoruhlu, testosteronun önemini şöyle anlatıyor:
“ Genç erkeklerde testosteron seviyesinin östrojene (kadınlık hormonu) oranı yüksektir. Yani testosteron yüksek, östrojen düşüktür. Bu yüzden genç erkekler yüksek enerji ve agresiflik seviyelerine sahiptirler. Yaş ilerledikçe testosteron seviyesi düşer ve dolayısıyle östrojen seviyesi oran olarak artar. Erkek davranışı daha pasif ve hoşgörülü hale gelir ki bu bence iyi bir şeydir. Çünkü bu orta yaşlı dönemlerde erkekler hem ergenlik çağindaki çocukları hem de menapoza giren eşleriyle uğraşmak zorundadırlar. Komiktir ki, 54 yaşındaki bir erkekteki östrojen (kadınlık hormonu ) miktarı, 54 yaşındaki ( tabii ki menopozda olan ) bir kadınınkinden daha fazladır.!
35 yaşından sonra her yıl yüzde 2 ila yüzde 5 arası testosteron seviyesi düşmeye başlar. Enerji düşüklüğü, kas kitlesi azalması, göğüslerde yağlanma (jinekomasti), bel bölgesinde yağlanma (aşk tutacakları) oluşur. Cinsel güç ve libido azalması olur.
Bazı yaşam tarzı özellikleri bu düşmeye katkıda bulunur.
Fazla kilo: Yağ dokusunda bulunan bir enzim testosteronu östrojene dönüştürür. Yaş ilerledikçe her erkekte olan bu dönüşüm, fazla kilolularda 10 kat fazladır.
Alkol: Alkol karaciğerde temizlenir. Fazla östrojen de karaciğerde temizlenir. Alkol alımı olduğunda östrojen temizliği yeterince yapılamaz.
EGZERSİZİN SÜRESİNE DİKKAT
Egzersiz yaparak kas dokusunu koruyup testosteron seviyesini arttırabileceğimizi biliyoruz. Ancak bazı püf noktarına dikkat edilmesi gerekir.
Öncelikle günlük egzersiz, 20- dakika aerobik-kardiyo egzersizi, ardından 30 dakika ağırlık egzersizi şeklinde olmalıdır.10 dakikalık esneme egzersizi ile bitirilmelidir. Buradaki en önemli nokta egzersiz süresidir. Egzersiz bu sürenin üzerine çıktığında vücut kortizol (stres hormonu) üretir. Kortizol ortaya çıkınca da yapılan egzersiz kas kitlesini arttırmaya yardımcı olmaz. Çünkü kortizol, testosteron ve büyüme hormununu azaltır. Oysa bu iki hormon kas kitlesinin arttırılmasi için çok önemlidir. Egzersizin 30 ila 50 dakikaları arası büyüme hormonu maksimum seviyededir,. Bundan sonra vücut strese girer, mitekondrilerde enerji biter. (Mitekondiriler kas hücrelerindeki enerji üretim fabrikalarıdır.) Kortizol artar , gençleşeceğinize hızla yaşlanırsınız.
Vücut kaslarının yüzde 65′i üst vücutta bulunduğundan daha çok üst bölgeye yönelik ağırlık egzersizi yapılır. Ama bacak kaslarını da aynı oranda çalıştırmalısınız . Çünkü uzun bacak kaslarının çalışması testosteron ve büyüme hormununu arttırır. Siz bacak çalışırken artan bu hormonlar sayesinde üst kısmınız da aynı anda gelişmeye devam eder.
ÖSTROJEN TEMİZLİĞİNE YARDIM EDEN YİYECEKLER
Bazı yiyecekler karaciğerinizin östrojeni temizlemesine yardım eder.
Flavoniodle, sebzelerde, tam tahıllılarda, meyvelerde bulunur.
Polifenoller, yeşil çayda bulunur.
Karetenoidle, sarı-kırmızı sebzeler ve meyvelerde bulunur.
Linganla, keten tohumunda bulunur.
Brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar, zerdeçal, tarçın,ceviz, badem, somon tüketilmesi önerilen yiyeceklerdir.
Yararlı yağlar, avakado, balık, keten tohumu yağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağıdır. Bu yağların çoğunda bulunan Omega 3 karaciğeri korumada çok etkilidir. Ayrıca egzersize bağlı eklem zedelenmelerine karşı da koruyucudur.
Karaciğere yardım için elbette alkol alımı da sınırlandırılmalıdır. (Radikal)