Lafı olur mu?

hanmadi

Love Yourself
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2017
5.270
17.389
248
Herkese iyi günler dilerim :KK52:
Benim minnak bir problemim var kafama takılan. Sizler ne dersiniz diye merak ettim.
Öncelikle ben son sınıf turizm lisans öğrencisiyim ve yazın İspanya'ya staj yapmaya gidiyorum.
Yani Erasmus kapsamında Erasmus'un faydalarından yararlanmak amacıyla dil sınavına girdim ve iyi bir puanla ilk sıradan hibe kazandım. Güzel bir hibe alacağım umarım.
Ama gideceğim oteller zaten konaklama + 3 öğün + maaş sağlayacağı için hibe bana çok ekstra olacak ve dilediğim gibi harcamak istiyorum açıkçası. Yeni bir telefon, bir fotoğraf makinesi, orada gezmek, buraya dönünce gezmek gibi hayallerim var bu parayla (malum euro 5 tela :olamaz:)

Olayın en başına gelirsem, bu fikri geçen sene benim aklıma arkadaşım soktu. Hatta dedi ki "ben gideceğim, sen de gelirsen çok iyi olur ama ben kesin gitmeyi düşünüyorum"
Bu arada kendisi henüz staj yapmadı bu benim 2. stajım.
İlk başta baya korktum hiç ailemden uzak kalmadığım için vs ama sonra fikir güzel geldi.
Fakat bir gün kendisine dedim ki "acaba anadili İngilizce olan bir yere mi gitsek"
Böylece oturduk ve başka başka ülkelere gönderen şirketlere baktık fakat bizlik bir şey yoktu
Bu sırada arkadaşım İspanya konusundan soğudu. Kendisi zaten inanılmaz derecede hırs sahibi olmayan, kafaya takmayan biri.
Bu süreçte ben kesin karar verdim, sınava falan girdim işte kazandım.
Bu arkadaşım tekrar bu fikre geri döndü (bizi gönderen şirketin toplantısından sonra) ve gelmek istediğini söyledi.
İyi dedim sen bilirsin. Kendisinin yabancı dili olmadığı için sınava girmeyi düşünmüyor yani kendi imkanlarıyla gelecek
Bana birkaç kez "ne kadar harcarız, çok fazla olur mu, yeter mi" gibi sorular sordu. Ben de "bilemiyorum gezeriz tabi ki ama oradaki fiyatlara bağlı" vs dedim. Şahsen bol bol gezmeyi yemeyi içmeyi planlıyorum.
Bir kez bana laf arasında "sıkışırsam senden alırım" gibi bir şey dedi. Ben de evet dedim tabi, olmaz diyemem o an ama bu konuyu hiç açmamıştım bir daha da hiç açmadım.
Şimdi düşünüyorum, ben kendi hakkımla kazandığım hibeden ona orada harcatmam gerekirse ne yaparım? Yani çok sıkışırsa yardım tabi ederim ama bana güvenip gelmesini de istemiyorum açıkçası. Zaten bana güvenmesine neden olacak bir şey de demedim. Sizce bu konu başımı ağrıtır mı? :KK14:

Son düzenleme:
Arkadaşınızı tanımıyorum tabii de ama size güvenip geliyor biraz bana öyle geldi en azından.
Gerçekten sıkışırsa tabii para verilir de sıkışmadığı halde yüzsüzce istiyorsa orda sıkıntı vardır ben olsam vermem. Yani yanında kendince yeteceğini düşüneceği kadar para getirmiştir ama bir şey olur yetmez o zaman para verilir de gevşekçe çok az para getirirse sıkıntı büyük demektir :/
Dili olmadan nasıl böyle bir bölüm okumuş onu da anlamadım.
Sizi İspanyolcanız ne seviyede peki sınavı geçmişsiniz de ben merak ettim İspanyolca biliyorum da ondan sormak istedim :)

bence şimdiden yolunu yap 'hibeyi de anneme verdim/vereceğim borçları kapatsınlar diye, neyse zor durumda kalırsak ek iş buluruz dimi' falan gibi gibi.sana güvenmesin. tabiki çok zor durumda arkadaşlar bir birine yardım eder de üstüne yıkılması da can sıkıcı olur.

Siz zaten doğru olanı düşünüyorsunuz. Sıkışırsa elbette yardımcı olursunuz ama kendiniz kadarı ona da harcayamazsınız. Aynı şekilde bunu ona belirtin, hibenin hepsini harcamak istemediğinizi kenara atıp başka planlarınız olduğunu söyleyin o da durumu bilsin ona göre plan yapsın.

Arkadaşınızı tanımıyorum tabii de ama size güvenip geliyor biraz bana öyle geldi en azından.
Gerçekten sıkışırsa tabii para verilir de sıkışmadığı halde yüzsüzce istiyorsa orda sıkıntı vardır ben olsam vermem. Yani yanında kendince yeteceğini düşüneceği kadar para getirmiştir ama bir şey olur yetmez o zaman para verilir de gevşekçe çok az para getirirse sıkıntı büyük demektir :/
Dili olmadan nasıl böyle bir bölüm okumuş onu da anlamadım.
Sizi İspanyolcanız ne seviyede peki sınavı geçmişsiniz de ben merak ettim İspanyolca biliyorum da ondan sormak istedim :)
İnanın ben de anlamıyorum. Sadece o da değil, fakültemde İngilizce konuşamayan bir yığın insan var. İçler acısı bir durum.
Ya dediğim gibi Euro 5 tl oldu ve ailesinin durumu da öyle çok iyi olmadığı için orada gezmeye vs yetecek parayı nasıl denkleştirecek diye içime bir kurt düşüyor. Temel ihtiyaçlarımız gideriliyor allahtan da :olamaz:
Geçtiğim sınav İngilizce sınavı aslında :olamaz: İspanyolca'da herhangi bir sınavı geçebilecek durumda değilim :D Ama başladım kendi çabalarımla yavaş yavaş çözmeye çalışıyorum, yeni kitap aldım hatta.
İspanyolca biliyor musunuuuzz ya çok imrendim inanılmaz hoş bir dil :KK36: İspanya'da bulundunuz mu?

bence şimdiden yolunu yap 'hibeyi de anneme verdim/vereceğim borçları kapatsınlar diye, neyse zor durumda kalırsak ek iş buluruz dimi' falan gibi gibi.sana güvenmesin. tabiki çok zor durumda arkadaşlar bir birine yardım eder de üstüne yıkılması da can sıkıcı olur.
Yalan söylemeyi de asla beceremem umarım anlamaz :olamaz: Muhtemelen kullanacağımı söylemem gerekcek

Bu konu sizin bayaa başınızı ağrıtır gibi.. Parayı başka bişey için harcadım deseniz orada gezip tozup yerken ondan gizleyemezsiniz sonuçta.. E sen git çalış ben gezeyim demek de biraz tuhaf gözükebilir arkadaşlık derecenize bağlı olarak.. Bence gitmeden önce geliceksen kendine göre bütçe ayarlamadan gelme çünkü orda zorda kalırsın ya da para biriktirip sen de seneye git falan diyebilirsiniz.. Birlikte giderseniz ihtiyaçlarına kayıtsız kalamazsınız çünkü zor bi durum :(

Yalan söylemeyi de asla beceremem umarım anlamaz :olamaz: Muhtemelen kullanacağımı söylemem gerekcek
mecbur canım diğer türlü ya sen kötü olursun ya da üstüne yıkılır ve çıldırırsın. gitmeden önce kullanacağını söyle de ordayken nasılsa kafalarım diye düşünmesin hazırlıklı gitsin

İnanın ben de anlamıyorum. Sadece o da değil, fakültemde İngilizce konuşamayan bir yığın insan var. İçler acısı bir durum.
Ya dediğim gibi Euro 5 tl oldu ve ailesinin durumu da öyle çok iyi olmadığı için orada gezmeye vs yetecek parayı nasıl denkleştirecek diye içime bir kurt düşüyor. Temel ihtiyaçlarımız gideriliyor allahtan da :olamaz:
Geçtiğim sınav İngilizce sınavı aslında :olamaz: İspanyolca'da herhangi bir sınavı geçebilecek durumda değilim :KK70: Ama başladım kendi çabalarımla yavaş yavaş çözmeye çalışıyorum, yeni kitap aldım hatta.
İspanyolca biliyor musunuuuzz ya çok imrendim inanılmaz hoş bir dil :KK36: İspanya'da bulundunuz mu?
Bence kendi çabanızla da olsa geliştirin İspanyolcanızı temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şeyleri öğrenin ki rahatça iletişim kurun :)
Ben İspanya'da bulunmadım ama hocam anlattı İngilizce konuşma ihtimaliniz düşük diye ben de test etmiştim temel İspanyolcamla anlaşmaya çalıştım İspanyollarla çoğu İngilizce bilmiyor çünkü :/ Bu arada ben bir konuşma programında yazıştım orda test ettim bu durumu ne yazık ki :/
İki yıldır kursa gidiyorum ben çok güzel dil öğrenmenizi tavsiye ederim :)

Bu konu sizin bayaa başınızı ağrıtır gibi.. Parayı başka bişey için harcadım deseniz orada gezip tozup yerken ondan gizleyemezsiniz sonuçta.. E sen git çalış ben gezeyim demek de biraz tuhaf gözükebilir arkadaşlık derecenize bağlı olarak.. Bence gitmeden önce geliceksen kendine göre bütçe ayarlamadan gelme çünkü orda zorda kalırsın ya da para biriktirip sen de seneye git falan diyebilirsiniz.. Birlikte giderseniz ihtiyaçlarına kayıtsız kalamazsınız çünkü zor bi durum :KK43:
Öyle diyemem de muhtemelen "bütçe ayarladın mı, emin misin" gibi sorarım.. Dediğiniz gibi tatil günümüzde "ben gezmeye gidiyorum" diyemem onun parası yokken :KK43: Ulaşımı var, yeme içmesi var, belki konaklaması var.. Var oğlu var :olamaz:

mecbur canım diğer türlü ya sen kötü olursun ya da üstüne yıkılır ve çıldırırsın. gitmeden önce kullanacağını söyle de ordayken nasılsa kafalarım diye düşünmesin hazırlıklı gitsin
Valla bir kez "parayı orada harcamayı düşünmüyorum" dedim de "niye ki orada harcarsın" dedi. Telefon alacağımı söylediğimde bir şey demedi :olamaz: Böyle ufak ufak planlarımdan bahsedeyim o zaman, çok sağ olun

Yalan söylemeyi ben de sevmem ama bazı durumlarda ufakta olsa söyleniyor para konusunda mesela,arkadaşınız sıkışırsam senden alırım dediğinde evet demiyecektin mesela ben kendime zor yeterim sana karışamam demen gerekti,madem kendine güvenmiyor gitmesin gidiyorsada bütçesini ayarlasın muhtemelen bir yere gittiğinizde hep sizden bekliyecek ödemenizi hanmadi hem hibe hem maaş alıyor nasılsa o öder diye düşünecek.

Kardeşiminde 1-2 arkadaşı vardı kardeşim de yok diyemezdi hep o öderdi,birgün bu arkadaşlar kardeşime mesaj atıyorlar biz şuraya gitmek istiyoruz x le hadi sen de gel kardeşime dedim ki hadi şöyle bir mesaj at param kalmadı sıkışığım diye attı cevabı tamam oldu sen gel şimdiye kadar hep sen ödedin bu seferde bizden olsun demediler ve en son görüşmeleri oldu.

Hibe içinde babama verdim kredi borcu vardı onu ödedi dersin.

Bence kendi çabanızla da olsa geliştirin İspanyolcanızı temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şeyleri öğrenin ki rahatça iletişim kurun :)
Ben İspanya'da bulunmadım ama hocam anlattı İngilizce konuşma ihtimaliniz düşük diye ben de test etmiştim temel İspanyolcamla anlaşmaya çalıştım İspanyollarla çoğu İngilizce bilmiyor çünkü :/ Bu arada ben bir konuşma programında yazıştım orda test ettim bu durumu ne yazık ki :/
İki yıldır kursa gidiyorum ben çok güzel dil öğrenmenizi tavsiye ederim :)
O durum çok kötü.. Geçen sene giden biri bana "İngilizce bilseler de konuşmuyorlar" demişti yıkılmıştım :olamaz:
Gidene kadar öğrenmeye uğraşırım, sonra saçmalaya saçmalaya anlatırım anlarlar herhalde :eek:
İki yıldır ooo baya pro olmuşsunuzdur şimdiye :dondurma: Çok teşekkür ederim :KK200:

O durum çok kötü.. Geçen sene giden biri bana "İngilizce bilseler de konuşmuyorlar" demişti yıkılmıştım :olamaz:
Gidene kadar öğrenmeye uğraşırım, sonra saçmalaya saçmalaya anlatırım anlarlar herhalde :eek:
İki yıldır ooo baya pro olmuşsunuzdur şimdiye :dondurma: Çok teşekkür ederim :KK200:
Yok canım daha pro olmadım :D
Rica ederim ben de teşekkür ederim soruma cevap verdiniz :KK200:
Her şey gönlünüzce olsun dönünce İspanya anılarınızı bana anlatırsınız artık :)

Öyle diyemem de muhtemelen "bütçe ayarladın mı, emin misin" gibi sorarım.. Dediğiniz gibi tatil günümüzde "ben gezmeye gidiyorum" diyemem onun parası yokken :KK43: Ulaşımı var, yeme içmesi var, belki konaklaması var.. Var oğlu var :olamaz:
Yani eğer varsa gözü sizin hibede gitmeden önce onu bi zahmet unutmasını sağlayacak bişeyler mutlaka söylemelisiniz.. Bi kısmını bi ihtiyacınız için kullanacağınızı diğer kısmıyla da sadece kendinize yeticek kadar gezme tozma planladığınızı bi şekilde gitmeden söylemek lazım ki ona güvenerek gelmesin ya da size orda geziyosunuz yiyosunuz diye trip atmasın.. Sonuçta fikir ondan çıkmış olabilir ama bu para sizin emeğinizin karşılığı paylaşma zorunluluğunuz da yok..tabi arkadaşlar yeri gelir birbirine destek de olur vs. ama bu keyfi bi durum bi nevi o da bedavadan fikir vericeğine çalışıp kendisi de kazansaydı.. Geliyosa da size güvenip gelmesin yani.. Bileğinizin hakkıyla kazandığınız parayı gönlünüzce harcamak en doğal hakkınız.

Yalan söylemeyi ben de sevmem ama bazı durumlarda ufakta olsa söyleniyor para konusunda mesela,arkadaşınız sıkışırsam senden alırım dediğinde evet demiyecektin mesela ben kendime zor yeterim sana karışamam demen gerekti,madem kendine güvenmiyor gitmesin gidiyorsada bütçesini ayarlasın muhtemelen bir yere gittiğinizde hep sizden bekliyecek ödemenizi hanmadi hem hibe hem maaş alıyor nasılsa o öder diye düşünecek.

Kardeşiminde 1-2 arkadaşı vardı kardeşim de yok diyemezdi hep o öderdi,birgün bu arkadaşlar kardeşime mesaj atıyorlar biz şuraya gitmek istiyoruz x le hadi sen de gel kardeşime dedim ki hadi şöyle bir mesaj at param kalmadı sıkışığım diye attı cevabı tamam oldu sen gel şimdiye kadar hep sen ödedin bu seferde bizden olsun demediler ve en son görüşmeleri oldu.

Hibe içinde babama verdim kredi borcu vardı onu ödedi dersin.
Aslında söylerdim de o an ayak üstüydü ve birden söyleyince onaylamak durumunda kaldım.. Ama istemediğimi belli etmişimdir bence :olamaz: Bedavacı biri de değil aslında ama dediğiniz gibi hem hibe hem maaş alıyor benim param yok diye düşünüp rahat davranabilir, ben de orada delirebilirim :bicak:
Şirkete ödeyeceğimiz bir miktar var aslında, onu ve uçak biletlerimi hibeden karşılayacağım vs de diyebilirim

Back