Nişan kurban bayramında nişanlıdan koç:)

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi

Sandra35

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2010
24
0
36
İzmir
kısçeler ;)nişanlım koç getiricez diyo ben adet pek bilmem bana komik geldi:)nasıl olur ki?bizde nişanlıma birşey takmalımıyız.sizede geldimi böle bişebilmiyorumkismile

bızım komsunun kızına da gelmıstı :D ama onlar ne taktılar bılmıorum. şan şeref kudretlık sımgesı ıcın gonderılır eskı bı adettır.

Size kurban gelecek süslenip püslenip.Çok şeker oluyor:)Bilezik takılmasada olur,önemli olan kan dökülmesi.
Arefe günü gelecek kurban.Kurbanı getirene para vermeniz gerekiyor.Yani en az 100 lira:)Muhtemelen aileden abiy yada kardeşle gelir kurban.
Sizde bir tepsi baklava hazırlatıp bayramın 2.günü akşamı gidiyorsunuz kestiğiniz kurbanın sağ arka butunu bacağını alıp.Hem bayramlaşmaya hemde adeti yerine hetirmeye.
Bizde böyle gelişti kurban bayramında.Aile büyüklerimiz kurbana bu şekilde cevap vereceğimizi söylemişlerdi.

Size kurban gelecek süslenip püslenip.Çok şeker oluyor:)Bilezik takılmasada olur,önemli olan kan dökülmesi.
Arefe günü gelecek kurban.Kurbanı getirene para vermeniz gerekiyor.Yani en az 100 lira:)Muhtemelen aileden abiy yada kardeşle gelir kurban.
Sizde bir tepsi baklava hazırlatıp bayramın 2.günü akşamı gidiyorsunuz kestiğiniz kurbanın sağ arka butunu bacağını alıp.Hem bayramlaşmaya hemde adeti yerine hetirmeye.
Bizde böyle gelişti kurban bayramında.Aile büyüklerimiz kurbana bu şekilde cevap vereceğimizi söylemişlerdi.

mmm sarıböceq sen nelerde biliosun böle...ne güzel ya adet bilmem ben hiç teşekkürler:)Şeniz

bana da geçen sene gelmişti koç
o zamanlar adeti bilmediğimizden araştırmıştım.
eskiden şu şekilde olurmuş.
erkek ailesinden genç bir çoçuk koçu getirir harçlığını alırmış
daha sonra da koçun yağından da eklenerek yapılan baklava bu sefer kız ailesinden bir genç tarafından erkek ailesine götürülür bu sefer o harçlığını alırmış.
benim eşimin ailesi başka şehirdeydi bir de bizde koç gelse de gelmese de damat baklavası adeti vardır.
biz arefeden bir tepsi baklava yapıp süsleyip püsleyip göndermiştik, koçu da bize getiren istanbulda yaşayan yaşça büyük bir akrabalarıydı o yaştaki birine para vermek hoş olmaz die ben şık bir gömlekle kravat almıştım onu hediye etmiştik.

ben bu adeti şener şenin filminde görmüştüm elinde butla gelmişti annem bunu gönder nisan kocu diye:dance:çok gülmüştüm o vakit neyse sevimli bi adet genede:)))

evet bende duymuştum öyle bişey bayramda koç gelirmiş ve koçun boynuzlarınada bilezik takılırmış geline verilirmiş..

bende sözlüyüm bayramda banada gelecek hemde boynunda bilezikle :nazar:
bencede güzel bi adetopuyorumnanaktan

güzel bir adet ama bana koç falan gelmiyecek bayramın 4. gunu nişanım olucak =))) bı sürü masraf yaptık şimdiden hazırlıklardan koç aklımıza bıle gelmıyor :)

bizde koç gelme olayı yok ama bayramda gelin çarşıya götürülür baştan ayağa giydirilir bayram günü de harçlık verilir. altın bilezik para neyse.
geçen yıl komşumuzun kızına koç gelmişti. süsleyip boncuklar takmışlardı. boynuzlarında da altın vardı.

benimde koçum geçen sene kurban bayramında gelmişti.
koçu süsledik ama hava çok kötüydü apar topar içeri soktular.
ertesi sabah kesilmeden önce kayınpederim koluma bilezik takmıştı.
sonra kurbanın bi bacağından odun fırınında kapamamı ne diyorlar ondan yaptırdık kayınvalidemleri yemeğe davet ettik. sonrada biz onlarla giderken kurban yağından yapılan un baklavası yaptırdık süsledik götürdük.

güzel adetler bunlar, ama şimdiki aklım olsa kurbaı yürüttürürdüm azda olsa hiç görülmedi.

cok güzel bir adet bu :) bende cok isterdim banada gelsin kurban boynunda altinla ama biz almanyadayiz, ve henüz sözlü degiliz... cok güzel olurdu yoksa :) ayiptir söylemesi birazcik altin delisiyimdir :kedi: hehe opuyorumnanaktan

:asigim:
Bizim taraflarda da yapılır.
Ama koçun boynuzlarına reşat altın takılır kolyeyle :1rolleyes:
Hem güzel bir adet hem de unutulmayacak bir anı...
Darısı başımıza artık :sm_cool:

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de hiç bilmezdim yeni öğrendim annem söyledi böyle böyle olur diye. Bu bayramda nişanlı olmuş olcam bakalım bekleyip görücez koç mu gelir artık başka hediyeler mi kaydirigubbakcemile3

Back