Kültür farkı...

sevdimsevildim

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2011
110
-2
0
İstanbul
Amacım hiçbir memleketi ili yadırgamak değil bunu başta belirtmek istiyorum.
Ben karadenizli bir kızım eşim ise doğulu ve arap kökenli nasıl bir sorunla karşı karşıya kaldığımı bu durumda olan anlar zaten. İlk başta gülük gülistanlık geliyor herşey kör oluyor insan gözünün içine baka baka olan sahneleri görmüyor işte. Benimkide o mesele annem ilk başta uyarmıştı aslında kızım o aileyle yapamazsın diye düşün demişti aynı sofrada rahat edebilecek misin tabikide kötülemek istemiyordu ama kızını düşünüyordu haliyle. Flörtümüzün ilk yıllarında beni ailesiyle tanıştırmıştı eşim hiçbir kötü yanlarını görmedim bunu başka konularımdada belirttim en azından yuzume karsı birşey demeye cesaret edemediler. İlk başta yanımda arapça konuşmaları beni haliyle rahatsız etmişti bunu tabiki dile getiremedim bu hala devam etmekte ayrıca. Kendimi o kadar kötu hıssettım ki sankı arkamdan konusuyo gıbıydıler. Eşimin sevgisinden bunada goz yumdum tabi aramızda hem kultur farkı hem mezhep yemek v.s cok fark vardı. Görmedim tabi ben bunları kördüm resmen kördüm. Beni ilk istemeye geldiklerinde çoluk cocuk gelmıslerdı cocuklar pijamalı kadınlar sokaktan fırlamısta gelmıs gibi özensiz bbir o kadarda kabaydılar. Yuzükler takılıncada lilili yaparlar hanı teyzeler başladı tabi o an ölsem herhalde canım acımazdı zavallı annem tek kızıydım hıcbırıne saygıda kusur etmedı ama benım ıcın suphe edıyodu ama hıcbır zamanda kızım at yuzuklerı demedı karsı cıkmadı benı uyarmaya calıstı ama dınlermıyım asığım sonucta.. Şimdi 2 aydır evliyim ailenin içine girince daha cok anlıyo insan bu arada ben sosyete gelinim onların gözünde. Abartılcak bi evim yok kendimce en güzellerini aldım temız toplu bır evım var. Eşim benim annemin yemeklerını cok sever annem dokturur cunku hamarat elınden her ıs gelır ve benım gıbı cok tıtızdır. ama ben sevemıyorum esımın annesinin yemeklerını olabıldıgınce acı yemeklerı var yememek olmaz tadına bakıyorum bıraz mecbur yıyorum sonra yıyemıyorum benım yemeklerımı sevmıyor musun dıyo. Aramızda yemek kulturu o kadar ayrı ki bunu nasıl soyleyebılırım ki kalp kırmadan. Evlendiğimizde ilk ayı ablalarını yemeğe davet ettim o kadar özendim ki çalışmama rağmen gece ikiye kadar hazırlık yaptım sabahta temızlık yapcaktım. Çalışmama rağmen mutfakta her türlü yemek yapabiliyorum annem sağolsun kucuk yaşımdan beri alıştırdı beni baklava bile açabiliyorum. Tabiki butun yaptıgım yemeklerı cok begendıler hepsi tarif istedi kaynanamda dahil. Bu yemek öncesi bende hepsine yemeğe gitmiştim 4 görümcem var bu arada masaları olmasına ragmen yerde yemek hazırladılar bana hepside ev hanımı olmasına ragmen hazırdı biri lahmacun yaptırmıs diğeri pide çiğ köfte falan. Yerde bende yemek severim ama onun bile bir adabı var yemek senden yüksekte olmalı günahtır nimet yere koyulmaz iki büklüm şekilde yemeye çalıştım. Hepsine giderkende elim boş gitmedim tatlıdır içecektir. Ama onlar bana gelirken biri hariç hepsi boş geldi bisürü cocuklarla geldiler insan düşünür bu kız bunlara kola nasıl yetıstırır diye ama sıfır anlayış tabikide. Şimdi ben bu aileye ısınamıyorum ne yapmam gerek onuda bilmiyorum eşimde farkında kendiside diyor bizde yemek kültürü yok kendi ailen olamaz diye. Görümcelerim bana zaten yakın hepsi karşımda her gün sokaktalar Allahtan çalışıyorum pazar sabahları bile 9da sokaktalar işleri yokmu anlamıyorum. Alışmak çok zor geliyor bana eşim yönünden sıkıntım yok sanki o aileden çıkmamış gibi görünüşüyle davranışıyla o kadar farklı ki ama onun ailesini yoksayamayız ortada kalıyorum nasıl alışırım bu aileye bilmiyorum.

Son düzenleme:
Alışırsın sanırım zamanla.
bunları önceleride görebilirdin bence ama ilk heyecan ve duygulardan göremedin sanırım...

Durumunuz zor.
Ama onları eğitemezsiniz ve değiştiremezsiniz.
Daha az görüşmeye çalışın.
Eğitimsizliklerini, cahilliklerini ve kültürlerel farkları görmemeye, sorun etmemeye çalışın.
Öyle yetişmişler ve sizin istediğiniz gibi olmayacaklardır. Böyle beklentiler içine girmeyin.
Eğer sizin onları aşağıladığınızı, beğenmediğinizi hissederlerse sizi soyutlarlar.
Bu insanlar başta kendilerini farklı gösterip sonradan değişmediler sonuç itibariyle.
Eğer benim gözüm kördü ve ben görmedim diyorsanız bu sizin kusurunuz. Ortada kusur varsa..
Ya böyle kabul edeceksiniz ya da herşeyi sorun edip acı çekeceksiniz. Ya da yolunuzu ayıracaksınız

Son düzenleme:

Yolumu nasıl ayırabilirim ki

eşinizi sevip evlenmişsiniz tamam ama aileyi değiştiremezsiniz.bence siz annenizin uyarısını yanlış zamanda uyguluyorsunuz.insanları olduğu gibi kabul edin,kafanıza takmayın ki mutlu olasınız

atalarımız bildikleri var da konuşuyolar. boşuna dememişler davul bile dengi dengine çalar diye. eşini seviyosan ve bi sorununuz yoksa onun hatrına katlanacaksın sonuçta. başka yapabileceğin bişey yok ki. hem şimdiden alışıp kendini hazırlasan daha iyi olur çünkü çocuğunuz olduğu zaman daha da zorlaşacak herşey, yetiştirme konusunda kültür farkı daha çok ön plana çıkacak bence.

yani bunu evlenmeden önce görmüşsün canım hani bu saatten sonra yapılacak tek şey mesafeli olmak..onları zaten değiştiremezsin eşin için artık alışmak zorundasın..zaten çok yenisiniz..bence öenmli olan eşinle bi sorunun olmaması..:82:

Doğulu insanların örfleri adetleri herseyleri farklıdır.

Zordur alışmak,ayak uydurmak,benimsemek.

Evlenmeden önce eşiniz demedi mi size,

bak bizim adetlerimiz,kültürümüz farklıdır yapabilecek misin vs. diye?

Mesela Akdenizle-Karadenizin kültürel yapıları,yaşayışları,yemekleri bile farklıyken

siz Doğuyla-Batının ayrımını nasıl yapamadınız onu anlamadım.

Sevmek,aşık olmak,gözü kör etmek tamam amenna,

Anneniz uyarıyor dinlemiyorsunuz,herkesin bildiği farklılıkları görmezden geliyorsunuz vs...

Şimdi neden peki bu kültürel farkın farkındasınız ve rahatsız oluyorsunuz?

Aşık değil misiniz ki gözleriniz açıldı merak ettim?

O yüzden cocuk düşünmüyorum en azından bu kadar yakınken asla uzak olcam cocugumuda ben buyutcem zaten evıme zor gelıyolar uzak olan yerede gıtmezler genelde semtten cıkınca onları yıyolar

İşin içine girince değişiyor işte hala seviyorum ama gelecekten şüphe ediyorum

Yolumu nasıl ayırabilirim ki

Yani o olmasını hiç istemediğim şey
Ayrılacaksınız.
Anlatmak istediğim boşanın ayrılın demek değil yanlışlığa neden olmasın
Yani herşeyi biliyordunuz. Ama aşıktınız ve gözünüz birşeyi görmüyordu
O zaman bu insanların ne suçu var. Öyle görmüşler öyle yapmışlar
Sizin için değişecek değiller ya
sizin için de yapılacak şey onlarla mutlu olmayı becerebilmek. Az görüşmeye çalışın. Ama onlar sizin için değerli oludğunuzu bilsinler.
Çünkü anladığım kadarıyla size zararları yok
Sadece sizin gibi yetişmemiş yetiştirilmemişler
Onlar ısrar ediyorlar mı bizim gibi olacaksın diye.
Eşinizi seviyorsanız ve huzur arıyorsanız evliliğinizde biraz da siz uyumlu olacaksınız.

işin gercekten zor canım,benim baba tarafımda aynen senin yazdığın gibi annem hep dert yanardı hala da söler,ya bu deveyi güdeceğim yada bu diyardan gideceğim derdi.inannırmısım babam ve ailesi hiç değişmedi en son çareyi erzurumdan istanbula gelmekte bulmuşlar 40 sene öncede annem öle kurtulmuş babaannem ve halalarımdan:)))))
kültür aynı memleket içinde bile değişiyor anlayacağın..

Kimseyi değiştirmek değil zaten niyetim şuan çalıştığım için zaten rahatım ama ya çalışamazsam birgün ne biliyim hem evde kalırsam daha cok sorun olur dıye dusnuyorum ama en ıyısı uzaklasmak sanırım

Hiçbirinin bana şimdiye kadar zararı yok çünkü oalbildiğince aynı ortamda bulunmamaya çalışıyorum çünkü ortak yapabilceğimiz hiçbirşey yok sohbet olsun v.b hiç yani

İşin içine girince değişiyor işte hala seviyorum ama gelecekten şüphe ediyorum

Kaç yaşındasınız bilmiyorum ama kusura bakmayında

''işin içine girince'' herşeyin değişeceğini hepimiz biliyoruz.

seviyorsanız böylede kabul etmelisiniz...

Ailesini,memleketini değiştiremezsiniz.

Eşiniz kendini yetiştirmiş olsada sonuçta o DOĞULU ailenin çocuğu,

Özünde kimse değişmez yani

Nasıl sorun olurlar? Bunlar sizin eşinizin ailesi.
Çok mu rahatsız ederler. bir konunuzdan hatırlıyorum gelip gidiyorlar diye şikayet ediyordunuz.
Eğer birgün işten ayrılırsanız bütün gün sizde mi otururlar. Herşeyinize mi karışırlar? Ne yaparlar
Kusura bakmayın ben size ne gibi zararları olduğunu kavrayamıyorum

Kendine hakim ol ve bana yazmamayı dene bu sefer olur mu fikrini aldım bana aynı sözlerle gelme daha

Kendine hakim ol ve bana yazmamayı dene bu sefer olur mu fikrini aldım bana aynı sözlerle gelme daha

Sizin gibi birine isteseniz de yazmam zaten. sadece soru sordum ne gibi zarar verirler diye. Nasıl sorun olurlar diye.
Tavrınız çok çirkin. Kimseyi aşağılamazsınız değil mi siz?
Evet öyleymiş.....
kusura bakmayın sizin istediğiniz gibi küçümseyemedim o insanları.
Ayrıca siz diye konuşuyorum. Bilmem bunu anlayabildiniz mi.
Allah yolunuzu açık etsin..

ya canım şimdi ben şunu anlamadım ..evlenmeden önce görmüşsün ailesini sana süpriz yapmamışlarki..sana zararları yok sadece kültür farkı var diyosun ..aynı apartmanda oturacağınızıda biliyodun..aşıktın sevdin evlendin ve bu durumları kabul ettin.. şimdi neden bukadar şikayet ..:82:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…