Krediyle ev alma

Hanımlar merhaba.Yazın evleneceğiz ve ev almak istiyoruz.Ankara merkez’den.Nişanlim 300 kredi çeksek 10 yillik vadede aylık 4.500 ödemeyle 550 lira olarak ödeyeceğimizi söylüyor.İki maaşliyiz tamam ama 250 bin lira faiz ödeyecek beni biraz düşündürdü.Resmen bir ev parası daha.Kiraya çıksak kiralarin da cok yüksek olduğunu, paramizin çöpe gideceğini söylüyor.Vadeyi daha kısa tutmamızın imkani olmaz.Geriye tek kalan maaşla ancak geçiniriz ki yeni evli halimizle kendimizi cok sıkmak da istemem.Ev kredi faizleri böyleyken sizler nasıl ev aldınız?Ya da kirada mısınız?Ankaradakiler özellikle?Kiralar cidden cok pahalı mı?Nişanlım müfettiş, ben öğretmenim bu arada.Maaşımız total en az 7000/7500 arası.
Ankara’da bir ev kendini ortalama olarak 30 yılda amortisman yapıyor. Yani evin değeri sizin 30 yıl boyumca ödediğiniz toplam kira değerine falan geliyor, biraz birikim yapın öyle kredi çekin hem bir evliliğiniz otursun yarın öbürgün anlaşamazsanız bu borçları kim ödeyecek diye kavga edersiniz

Faiz odemek kanima dokundugu icin hic bulasmadim bu islere, ama daha cok dikkatimi ceken 7000-7500 tl gelirle 4500 tl kredi odeyince elinize 2500-3000 tl kalacak, memur maas zamlari ortada, her seye yaldir yaldir zam gelirken maaslara kuş kadar zam yapiliyor... yani 10 yil asagi yukari bu gelirle yasamayi goze alabiliyor musunuz? Cocuk olursa vs sıkıntı cekmeyecek misiniz?
4500 aylık ödemeyi duyunca bana kriz gelir resmen

ama işte bakış açısı

şöyle de yazabiliriz : bir iki yıl zorlanabiliriz ama ilerleyen yıllarda maaşlara zam gelecek ama ödediğimiz miktar aynı kalcak şu an 4 bin fazla görünebilir ama 4 yıl sonra 4 bin hiç bir şey değil.

ya işte sizin eviniz kendinizin kirada olsaydınız nasıl alınacaktı ya da her ay her ay kira verseydiniz canınız sıkılacaktı evde en ufak değişiklik yapamaycaktınız. Neyse hayırlısı deyip birikim yapmaya devam ediyoruz :)
Evet şuan bir ev parası gibi gözüksede 5-10 yıl sonra kredi bitince o bir ev parası olmayacak aslında o faize bir ev daha alınmaz bu devirde biriktirmek zor oluyor gerçekten.

faize ödediğiniz kira+ evin bedelindeki artış olarak bakın. ama bende evin değeri artacak kısmından şüpheliyim. ülkenin ekonomisi çok güvenilir gelmiyor bana. birde ülkede ne varsa sattık parasını inşaata yatırdık. bu balon patlar mı diye düşünüyor insan. bizim evimize giren para gayet iyi ama biz ev borcuna girmektense döviz biriktirmeyi tercih ediyoruz. daha stabil bir hale gelirse ekonomimiz nakit parayla ya da daha az krediyle hallederiz ev işini diye düşünüyoruz.

Bende kredi ile ev alanlardanım borcu bitti ben alalı 6 yıl oldu.Şimdi 6 yıl önce kredi oranları 1 in altındaydı,kredi ödemem nerdeyse maaşım kadardı.Ailemin desteğiyle aldım.Bende memurum,memurum işim garanti diye,elbet maaşım yükselecek borç azalacak diye aldım o zaman.Aynende öyle oldu ama şu an buna cesaret edemem.Neden dersen memur olmak bir garanti değil artık,hiçbir işin garantisi yok yani.Size tavsiyem ev alacaksanızda daha az krediyle alabileceğiniz bir ev almanız.Aslında bazı arkadaşların dediklerinede katılıyorum,evlenmeden bu kadar borca girmekte çok doğru gelmiyor bana.Daha küçük ve uygun bir ev alabilirsiniz,yada küçük ve kirası uygun bir eve taşınıp bir süre birikim yapabilirsiniz.Türkiyede konut sektörü yükselir evet ama döviz ve altında yakın oranda yükselir.Paranızı o şekilde değerlendirip kayba uğramadan biriktirebilirsiniz.Kirada 600_700 tl lik bir ev tutarsınız.

Peşinat biriktirin kesinlikle sonra da çok lüks olmayan bi yerden ev alın. Eryaman Batikent cidden hoş yerler özellikle sakinlik ve nezihlik istiyorsanız Eryaman'ın bazı bölgeleri tam sizlik. Kısa vadeli kredi cekin hemen bitirin elinizde pesinat ,yüksek miktarda para olur daha sonra satıp daha güzelini alırsınız. Yeni evlisiniz 4 500 tl krediye verip gönlünüzce gezemezsiniz. Bu güzel zamanları daha iyi degerlendirirsiniz. Biz tek maaşla ama sizinkinden daha yüksek maaşlı eşim. Pesinat biriktirip kendimize uygun çok da yeni olmayan bir ev aldik 1 buçuk yilda 40 bin kâr ettirdi evimiz. 3 yıllık kredimizi 1 yilda kapattık. Şimdi satıp bir zamanlar hayal olan çok güzel dairelere bakmaya başladım bile;) biz böyle bir yol takip ettik ve başarılı da olduk. Darısı sizin başınıza. Ama şunu söyleyeyim asla 250 bin faiz ödemeyi eşim kabul etmezdi bana da zerre mantıklı gelmiyor kusura bakmayin;)

Evimizi 10 yıl önce 98 bin e aldık , 2 yıl ödedikten sonra faiZler düştü yapılandırma yaptık, 8 yıldan 5 yıla düştü. Ve. Evimi kredim biter bitmez 192 bin e sattık. FaiZler yüksek ama yüksek diye kredi çekmeseydik ev sahibi olamazdık .maaştan maaşa bukadar ev parası biriktirmek mümkün değil ama peşinat biriktirin düğünde takılan altınlar vs daha az çekmiş olursunuz.

Hanımlar merhaba.Yazın evleneceğiz ve ev almak istiyoruz.Ankara merkez’den.Nişanlim 300 kredi çeksek 10 yillik vadede aylık 4.500 ödemeyle 550 lira olarak ödeyeceğimizi söylüyor.İki maaşliyiz tamam ama 250 bin lira faiz ödeyecek beni biraz düşündürdü.Resmen bir ev parası daha.Kiraya çıksak kiralarin da cok yüksek olduğunu, paramizin çöpe gideceğini söylüyor.Vadeyi daha kısa tutmamızın imkani olmaz.Geriye tek kalan maaşla ancak geçiniriz ki yeni evli halimizle kendimizi cok sıkmak da istemem.Ev kredi faizleri böyleyken sizler nasıl ev aldınız?Ya da kirada mısınız?Ankaradakiler özellikle?Kiralar cidden cok pahalı mı?Nişanlım müfettiş, ben öğretmenim bu arada.Maaşımız total en az 7000/7500 arası.
Düğün öncesi ev almak çok sıkıntı, biz de düşünüyoruz ve sanırım vazgececeğiz. Bir sene en azından kirada oturup gelen gideni geçimi net görüp ev işine soyunmak daha mantıklı geldi. Düğünden gelenleri de peşinata katarsınız hem. Belki düğün sonrası ufak tefek borç harç da olur. Birden borca boğulmayı ben istemem şahsen. Kriterleri bir tık düşürüp daha uygun ödemeli bir ev secerseniz çok da zorlanmazsınız iki maaşla.

Biz evin parasının bi kısmını peşin verip kalanı kredi cektik. Bizim de 5 yıllıktı. Bitmek üzere. İyiki bu ev işine girmişiz ne güzel yatırım oldu. Evi 180 bine aldik şimdi değeri 350 bin oldu. Zorlandigimiz zamanlarda oldu ama bi sekilde ödeniyor. İleride geliriniz artar ya da elinize bi toplu para geçerse krediyi yapilandirabilirsiniz de. Eğer işsiz kalma ihtimaliniz düşükse evinizi alın derim.

Biz Ankara da geçen nisan ayında ev aldık sıfır küçük bi ev 260 bine aldık merkezde sayılır.
Bizim 100 bin pesinatimiz vardı 160 bin kredi çektik 7 yıl odicez.
Aylık ödeme 2800 küsür 2900 diyelim hadi.
Aylık gelirimizde 6 küsür bin falan.
Açıkçası ilk aylar çok zor geçti çünkü taşınma eşya borçları filan da vardı.
Ama şu an daha rahatız alıştık borçlar da bitti.
Yani ekstra bi durum olmaması lazım kredi öderken bir şey alırken önceden birikim falan yapmanız lazım mesela.

Ben mümkün olduğunca peşinat toplamanizi tavsiye ederim takılar olur ne bileyim satılacak arsa olur vs.
Ne kadar peşinatiniz olursa o kadar iyi.

Herkes önümüzdeki 2 yıl ev alınmaz diyor. Seçim şu bu geçsin biraz önümüzü görelim.
Ekonomik sıkıntıda var ülkede.
Biz 2. evimizi almayı düşünüyorduk vazgeçtik.

Ankara’da bir ev kendini ortalama olarak 30 yılda amortisman yapıyor. Yani evin değeri sizin 30 yıl boyumca ödediğiniz toplam kira değerine falan geliyor, biraz birikim yapın öyle kredi çekin hem bir evliliğiniz otursun yarın öbürgün anlaşamazsanız bu borçları kim ödeyecek diye kavga edersiniz
Amorti süresini düşününce Ankarada ev almak çok mantıksız oluyor. Küçük illerde evler daha kısa sürede kendini amorti ediyor.

Back
X