KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

3 matematik 4 kimya kitabı bir rafa dizilecektir. dizilimde matematik kitaplarının yan yana ve kimya kitaplarının yan yana gelme olasılığı kaçtır?

cevap 2/35

Son düzenleme:
3 matematik 4 kimya kitabı bir rafa dizilecektir. dizilimde matematik kitaplarının yan yana ve kimya kitaplarının yan yana gelme olasılığı kaçtır?

cevap 2/35

3 matematik kitabı yan yana olacağı için bunu bir kitap gibi düşünürüz önce
4 kimya kitabı da yanyana bunları da bir kitap gibi düşünürsek toplamda iki kitabımız olur.
Bunlar aralarında yer değiştirirse kaç farklı şekilde dizilirler? 2! olur
birde 3 kitap kendi aralarında yer değiştirir 3! diğer 4 kitapta kendi arasında yer değiştirir o da 4!
O zaman son durum şu olur: 2!.3!.4! =72.4=288 durumda 3 matematik 4 kimya kitabı yan yana gelebilir.
Birde yanyana olma zorunluğu olmasaydı 7 kitap kaç farklı şekilde dizilirdi? 7! çünkü 7 kitap var.
Olasılık sorduğu için kitapların yana olma durumu bölü tüm durumlar deriz.
288/7! eder o da
288/7!=2/35

denemem canım ben mat çalışmaya yeni başlamadım aslında çokta kötü değilim ama bir sorunum var oda şudurki mesela bugun deneme çözüyorum süper konuları ve soruları çok rahat yorumlayıp gayet rahat çözüyorum ama ertesi gün sanki hiç bir şey bilmiyor gibiyim ve hiç bir soruyu çözemiyorum yani buna bir taktiğin falan varmı bu arada konu olarak basit eşitsizliklerdeyim ve her gün en az bir saat konu bir saat soru çalışıyorum başka tavsiyelerin varsa lütfen yaz buna ihtiyacım var çook şimdiden Allah razı olsun

denemem canım ben mat çalışmaya yeni başlamadım aslında çokta kötü değilim ama bir sorunum var oda şudurki mesela bugun deneme çözüyorum süper konuları ve soruları çok rahat yorumlayıp gayet rahat çözüyorum ama ertesi gün sanki hiç bir şey bilmiyor gibiyim ve hiç bir soruyu çözemiyorum yani buna bir taktiğin falan varmı bu arada konu olarak basit eşitsizliklerdeyim ve her gün en az bir saat konu bir saat soru çalışıyorum başka tavsiyelerin varsa lütfen yaz buna ihtiyacım var çook şimdiden Allah razı olsun
eğer unutursam diye psikolojik olarak aklına geliyorsa ondan olabilir, ya da yeterli soru çözmemişsindir gerçekten unutuyorsundur o yüzden. Her konudan 400-500 soru çözmeye çalış kolay kolay unutmazsın o zaman.Sözel derslerde bendede oluyor o temelim olmadığı için 2 gün bakmayım sanki hiç bir şey bilmiyormuşum hiç çalışmamışım gibi hissediyorum soruyu görünce yapıyorum ya da arada karıştıdıklarım da oluyor. Konuları yeni öğrendiğimiz için tam oturmamış oluyor ondan kaynaklı biraz da. Bol bol tekrar yap öğrendiklerini soru çözmesen bile hangi soruyu nasıl çözüyordum diye bir kere kafandan düşünmen bile yeterli olur . Bir de her gün öğrendiğin eski konulardan birer test çözebilirsin konuları bitirince de her gün bir deneme çöz.

5[SUP]8[/SUP]-1 =A old göre.
6.26.626 çarpımının A türünden eşiti nedir ?

Cevap A / 4 olması gerekli sanırm.

şimdi 5[SUP]8[/SUP]-1 çarpanlara ayırırsak ne olur

= ( 5[SUP]4[/SUP]+1). (5[SUP]4[/SUP]-1) tekrar çarpanlara ayıralım
=( 5[SUP]4[/SUP]+1). (5[SUP]2[/SUP]+1)( 5[SUP]2[/SUP]-1) tekrar çarpanlara ayıralım
=( 5[SUP]4[/SUP]+1). (5[SUP]2[/SUP]+1)( 5 + 1) .(5-1)

şimdi bize sorulan soruda ( 5 +1 ). ( 5[SUP]2[/SUP]+ 1). (5[SUP]4[/SUP]+1) değil mi bu ifadeye X dersek

x. (5 -1) = A yani x= A / 4 olur

Son düzenleme:
merhabalar iki tane sorulacak sorum var
1. abc üç basamaklı ve ab iki basamaklı doğal sayılardır.

abc - ab=428 olduğuna göre abc+ ab =?

2.Rakamları birbirinden farklı asal sayılar olan üç basamaklı iki doğal sayının farkının en büyük değeri nedir ?

01. 522

abc-ab işlemini çözümlersek

(100a+10b+c)-(10a+b)=428

90a+9b+c=428
a b c rakam olduğuna göre a=4 olmalı çünkü 90*4=360 alabileceği en büyük değeri veriyoruz. b=7 c=5

475+47=522

Son düzenleme:
2. 518

asal sayılar 2 3 5 7 11 13 farkın fazla olması için eksileni en büyük çıkanı en küçük seçmeliyiz .

yani 753-235=518

Son düzenleme:
01. 522

abc-ab işlemini çözümlersek

(100a+10b+c)-(10a+b)=428

90a+9b+c=428
a b c rakam olduğuna göre a=4 olmalı çünkü 90*4=360 alabileceği en büyük değeri veriyoruz. b=7 c=5

475+47=522

Ben c = 8 alarak başladım çözmeye :25: çok ama çok uğraşmıştım ne kadar kolaymış.
Diğer soruda da en büyük asal sayıyı bulmak için 999dan geri geri iniyorum :37: oyyy:37::37::37 Çok teşekkür ederim :52: aslında sorulacak çok sorum var bunlar en çok kafama takılanlardı :17:

çözümleme yapınca

100x+10y+z=26*(10y+z)

100x+10y+z=260y+26z

100x=250y+25z burada sağ tarafı 25 parantezine alırsak

100x=25*(10y+z) her iki tarafı 25 ile sadeleştirirsek

4x=10y+z,

şimdi uygun en küçük değerleri yazmalıyız.. y 0 olamaz yz iki basamaklı sayı olduğu için

buüyk olan kata bakarak değer verirsek daha kolay buluruz. yani önce 10 nun katına bakalım y en küçük 1 olur. eşitlik 4 ün katı olması için z ye 2 verirsek toplamı 12 eder.

o zaman x de 3 olur eşitlik sağlanır.

xyz=312

2. sorum // xyz üç basamaklı ,yz iki basamaklı doğal sayılar

xyz = yz . 26 old. göre en küçük xyz

3. sorum // abc üç basamaklı doğalsayı a+ b=c, abc=c[SUP]3[/SUP] old göre a +b+c =?

4. sorum // 6 sayı tabanı olmak üzere
a,b,c 6'dan küçük birer rakamdır
a+b+c = 11 old. göre (abc)[SUB]6[/SUB] + (bca) 6 + (cab)6 nın 4 tabanındaki karşılığı nedir

2. soru aynısı

3. soru için abc=c^3 koşulu bir sayının küpü 3 basamaklı olsun diyor.

bunu sağlayan sadece 5 6 7 8 9 bu sayıların küpü 3 basamaklıdır. 10 nun küpü 4 basamaklı oluyor artık..

5in küpü=125 ama a+b=c koşulunu sağlamaz 1+2=5 olmaz

6nın küpü =216 buda sağlamıyor 2+1=6 olmaz

7nin küpü =343 sağlamaz

8in küpü=512

9un küpü =729 a+b=c koşulunu sağlar . yani 7+2=9

o zaman a+b+c=7+2+9=18

4. soru

altı tabanında toplama işlemi yapmalıyz. yani abc+bca+cab alt alta yazınca daha rahat olur.

birler basamağının toplamı a+b+c yani 11 bu 6 tabanında 5 eder. 1 elde var

onlar basamağının toplamı yine b+c+a yani 11 . 1 de elde vardı 12 . bu altı tabanında 0 eder. elde 2

yüzler basamağının toplamı yine a+b+c yani 11 elde 2 vardı 13.. bu altı tabanında 1 eder. ve iki elde binler basamağına yazılır..

kısaca bu sayıların toplamı 6 tabanında 2105 eder..

4lük tabana çevirmek için once 10 uk tabanda çözümlenir..

2105= (5*6^0 )+(0*6^1)+(1*6^2)+(2*6^3)=473

en son sürekli 4 e bölünerek kalanlar yazılır

13121

4. soru

altı tabanında toplama işlemi yapmalıyz. yani abc+bca+cab alt alta yazınca daha rahat olur.

birler basamağının toplamı a+b+c yani 11 bu 6 tabanında 5 eder. 1 elde var

onlar basamağının toplamı yine b+c+a yani 11 . 1 de elde vardı 12 . bu altı tabanında 0 eder. elde 2

yüzler basamağının toplamı yine a+b+c yani 11 elde 2 vardı 13.. bu altı tabanında 1 eder. ve iki elde binler basamağına yazılır..

kısaca bu sayıların toplamı 6 tabanında 2105 eder..

4lük tabana çevirmek için once 10 uk tabanda çözümlenir..

2105= (5*6^0 )+(0*6^1)+(1*6^2)+(2*6^3)=473

en son sürekli 4 e bölünerek kalanlar yazılır

13121
çok teşekkürler.Bu soruda eldekileri unutmuşum.Önceki sorularında çoğunda işlem yaparak bulmaya çalıştığım için bulamamışım :14: Hiç değer veremiyorum bundan sonra vericem ama :52: Bir buçuk yaşındaki kızımla yazdım soruları ilk silindi bir daha gönderdim aynı soruyu iki kere yazmışım kusura bakma :46: çok anlaşılır anlatıyorsun çok sağol

kızlarrr ocağınıza düştüm:((

2x+15
------
x-3

ifadesini tamsayı yapan kaç tane x değeri vardır?

sorunun çözüm yolunu öğrenmek istiyorum. yardımcı olabilir misiniz?

kızlarrr ocağınıza düştüm:((

2x+15
------
x-3

ifadesini tamsayı yapan kaç tane x değeri vardır?

sorunun çözüm yolunu öğrenmek istiyorum. yardımcı olabilir misiniz?

soruyu sorduğundan beri durup durup kafa yoruyorum bende çözemedim çok merak ettim çözümü

Back