KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

yeni sorum var :)

bir torbada 3 sarı, 4 kırmızı ve 5 mavi top vardır. bu torbadan rastgele alınan 3 toptan en az ikisinin kırmızı olma olasılığı kaçtır?

13/55

yeni sorum var :)

bir torbada 3 sarı, 4 kırmızı ve 5 mavi top vardır. bu torbadan rastgele alınan 3 toptan en az ikisinin kırmızı olma olasılığı kaçtır?

13/55
$çözüm.png

Şimdi şöyle en az iki kırmızı demiş ya, 4 tane kırmızıdan 2 kırmızı geri kalan 8 toptan bir top seçersin çünkü 3 tane seçeceğiz ya, bu birinci durum
ikinci durum 4 kırmızıdan 3 tane kırmızı seçersin. Bu iki durumu toplarız.
Olasılık dediği için de tüm olasılıkları aşağıya bölü olarak yazarız. o da 12 nin 3lüsü olur. Ara işlemleri yapmadım. Örnek göstereyim ona da:
12 nin 3lüsü = (12.11.10)/(3.2.1)=220 --> 12 top içerisinden 3 tane topu kaç farklı şekilde seçeriz sorusunun cevabı olur bu işlem
4ün 2lisi = (4.3)/(2.1) =6 --> 4 topun içinden 2 tane topu kaç farklı şekilde seçerizin cevabı olur bu işlemde.

Pek güzel anlatamadım ama anlarsın inşallah :)

Benimde bir sorum var şimdilik devamı gelir :)

Rakamları farklı üç basamaklı farklı iki doğal sayının toplamı en çok x en az y dir. Buna göre x-y farkı kaçtır ?

Benimde bir sorum var şimdilik devamı gelir :)

Rakamları farklı üç basamaklı farklı iki doğal sayının toplamı en çok x en az y dir. Buna göre x-y farkı kaçtır ?

Rakamları farklı üç basamaklı en küçük sayılar. 102 ve 103tür. En büyük sayılar ise 987 ve 986dır. En az 205 olur en çokta 1973 olur bunların farkıda 1768 olur.

Eki Görüntüle 415246

Şimdi şöyle en az iki kırmızı demiş ya, 4 tane kırmızıdan 2 kırmızı geri kalan 8 toptan bir top seçersin çünkü 3 tane seçeceğiz ya, bu birinci durum
Olasılık dediği için de tüm olasılıkları aşağıya bölü olarak yazarız. o da 12 nin 3lüsü olur. Ara işlemleri yapmadım. Örnek göstereyim ona da:
12 nin 3lüsü = (12.11.10)/(3.2.1)=220 --> 12 top içerisinden 3 tane topu kaç farklı şekilde seçeriz sorusunun cevabı olur bu işlem
4ün 2lisi = (4.3)/(2.1) =6 --> 4 topun içinden 2 tane topu kaç farklı şekilde seçerizin cevabı olur bu işlemde.

Canım çok güzel anladım ben. Olasılık, permütasyon ve kombinasyon yapamıyorum. Ne yapmam lazım, ne önerebilirsin ?

Eki Görüntüle 415246

tamam canım ara işlemleri biliyorumda en baştaki mantığı benim kurmam zordu çözümü anladım ama. ben tek tek yazmaya çalıştım yani kks ksk skk kkk ...gibi bu konu zormuş. ellerine sağlık canım bir soru bile anlasam gelişme var demektir. çok sağol. :38:

Canım çok güzel anladım ben. Olasılık, permütasyon ve kombinasyon yapamıyorum. Ne yapmam lazım, ne önerebilirsin ?

Ben de eskiden yapamazdım nasıl yaptığımı sorarsan, lisede arkadaşımın biri bu konularda çok iyiydi. Nasıl yaptığını sormuştum nasıl çalıştın demiştim? Bana demişti ki lisede defterimiz vardı onda çözümlü sorular vardı. Dedi ki çözümlü soruları önce inceledim nasıl yapmış diye sonra çözümü kapatıp kendim aynı soruyu çözmeye çalıştım demişti. Ben de öyle yapmıştım. Böylece tüm soru tiplerini tek tek çözmüştüm çözümü önce inceleyip sonra çözümü kapatıp mantığını anlayarak kendim çözmüştüm. İlk başlarda hatta biraz ezber gitmiştim sonra çöze çöze mantığını anladım. Şimdi zor soru bile gelse biraz düşünüp çözebiliyorum. Yine de bu konular biraz zor konularıdır matematiğin ama bir o kadar da zevklidir. Matematiğin en sevdiğim konularıdır, bulmaca gibi geliyor bana. Böyle düşünmek için tabi konuyu yapabilmek gerekir, bunun için tavsiyem konu anlatımlı kitaptan çalışıp, çözümlü sorulara bakıp sonra çözümleri kapatarak kendiniz çözmeye çalışmanız. Pes etmeyin bir de elinizde bu konu ile ne kadar kaynak varsa hepsini bitirin gerekirse 2-3 gün verin ama mutlaka öğrenirsiniz unutmamak üzere hem de.

soru : üç otomatik zil sırasıyla 4/6, 6/7, 8/5 saatlik aralıklarla çalmaktadır. bu üç zil salı günü 13:12 de birlikte çaldığına göre tekrar en erken hangi gün ve saat kaçta birlikte çalar ?
:26:

bu tarz soruları hiç yapamıyorum biri bana anlatabilir mi :25:

Benimde bir sorum var yardımcı olabilirmisiniz?

ABC üç basamaklı Ab iki basamaklı sayılar ve ABC bölünen, AB bölen, x bölüm ve 7 kalan oldğuna göre x+C toplamı kaçtır?

soru : üç otomatik zil sırasıyla 4/6, 6/7, 8/5 saatlik aralıklarla çalmaktadır. bu üç zil salı günü 13:12 de birlikte çaldığına göre tekrar en erken hangi gün ve saat kaçta birlikte çalar ?
:26:

bu tarz soruları hiç yapamıyorum biri bana anlatabilir mi :25:

öncelikle hepsinin paydasını yok edelim.
hepsini 210 la çarpıyorum sonra tekrar böleriz.
4/6*210 =140
6/7*210=180
8/5*210=336

sonra bunların ortak katlarını al. sonra 210 a böl çarptık ya onu yok etmek için. Sonra da çıkan sayı 7 ye böl bir haft yedi gün olduğu için bölümün sonunda çıkan kalanı salı gününe ekleyeceksin mesela kalan 3 olsun atıyorum.
0-salı
1- çarşamba
2-perşembe
3-cuma olur.
Sonra çıkan bölümde saati gösterecek. onu da 24 e bölersin çıkan kalanı da saate eklersin mesela atıyorum kalan 12 olursa saat 01.12 olur.
mantık bu yani burdan işlem yapıp çözemedim de böyle anlattım ondan

kızlar yardım edin...:50:

soru bir

23ab1 beş basamaklı sayısının 6 ile bölümünden kalan x' tir.x'in alabileceği kaç farklı değer vardır? (cevap 3)

soru iki

ab iki basamaklı sayısının b-1'e bölümünden kalan a+1, bölüm 4 tür.bu bölme işlemini sağlayan iki basamaklı ab sayılarının toplamı kaçtır? (cevap 41)

soru üç

3'e 5'e ve 7'ye bölündüğünde sırasıyla 1,3 ve 5 kalanını veren 500'den küçük en büyük doğal sayının rakamları toplamı kaçtır? (cevap 15)

günaydın arkadaşlar işçi problemlerinden bir sorum kalmış testte bilen yardımcı olur inşallah

belli bir işte aynı hızla çalışan ülkü ve hülya birlikte bu işi 12 saatte bitirebilmektedir. aynı işte hülya hızını iki katına çıkarıp ülküde yarıya düşürerek çalışırsa işin tamamı kaç saatte biter?

cevap
9,6

günaydın arkadaşlar işçi problemlerinden bir sorum kalmış testte bilen yardımcı olur inşallah

belli bir işte aynı hızla çalışan ülkü ve hülya birlikte bu işi 12 saatte bitirebilmektedir. aynı işte hülya hızını iki katına çıkarıp ülküde yarıya düşürerek çalışırsa işin tamamı kaç saatte biter?

cevap
9,6

ülki bir saatte x kadar iş yapsın
hülya da ayn hızla çalışıyormuş o da saatte x kadar iş yapari
kisi birlikte işin tamamını 12 saatte yapıyorsa:
işin tamamı = 12x+12x=24x
hülya hızını iki katına çıkarırsa 2x kadar iş yapar saatte
ülkü de yarıya düşürürse x/2 kadar iş yapar

işin tamamı 24x
ikisi birlikte son durumda bir saatte 2x+(x/2) iş yaparlar
o da eşittir 2,5x

24x/2,5x =9,6 saatte biter tüm iş

denemem teşekkür ederim canım inşallah sınav sırasında hiç heyecanlanmazsın sınavdan sonra üzüntü yaşamazsın herşey gönlünce olsun. :38:

Back