- 12 Kasım 2020
- 191
- 308
- 53
- Konu Sahibi portakalkeki
-
Evet çok güzel tespit etmişsinizsizin kast ettiğiniz şeyler
konuşma sırasındaki beden dili
kişisel alanı korumak
nerede nasıl konuşulur oturulur kalkılır, kiminle ne derece samimi olur nasıl hitap edilir
diksiyon, usul, yerine göre konuşma yerli yerinde tavır, gerekirse kendini saydırma, çizgi çekme, ağırlığını koyma, saygın bir tarz edinme, yaptığını da kendine yakıştırma böyle eli ayağı birbirine dolanmadan, teklemeden tutuk olmadan...
böyle şeyler sanırım...
O zaman bu tarz şeylerin eğitimleri var, sosyal medyada bile böyle şeyler paylaşan hesaplar var. Eğitim alabilirsiniz. Etrafınızi gözlemleyeceksiniz. Zamanla uyum sağlarsınız.İnanır mısınız çok okurum sanat tarihinden klasiklere çoğu kitabı okudum daha ilkokula giderken ansiklopedi okurdum , bahsettiğim kültürel birikim değil adabımuaşeret gibi daha çok o kaslarım gelişmemiş bence , örneğin kuzenlerim İstanbul’da doğup büyüdüler ve benden kültürel olarak aşağıda olmalarına rağmen o şehirlilik onlarda mevcut kısaca bu bence okumakla alakalı değil
Tam nokta atışı eğitimler göremiyorum malesef gördüklerim hep genelgeçer bilgiler işte dik durun özgüvenli durun kitap okuyun vs benim eksiğim bunlar değil aslında kendime faydalı olacak bir içerik henüz göremedimO zaman bu tarz şeylerin eğitimleri var, sosyal medyada bile böyle şeyler paylaşan hesaplar var. Eğitim alabilirsiniz. Etrafınızi gözlemleyeceksiniz. Zamanla uyum sağlarsınız.
Drama queenKonuyu görünce aklıma gelen o sahne
Kısasta hayat vardır ve kadın tam bir Kısas Queen. Drama hafif kalır ona.Drama queen
Cok gerekmedikce sayi iceren sorulari sormaktan kacinin. Kac lira, yasin kac, kac metrekare, kac cocuk, kac kilosun gibi. Eger sormaniz gerekiyorsa "bunu merak ettim ama tabi eger paylasmak istemezsen anlarim" diyebilirsin. "Neden evlenmedin, neden cocuk yapmadin" gibi sorular da yargilayici. Dedikodu sadece en yakin arkadasla yapilir, tanidiklarla ve akrabalarla asla yapilmamali. Googleda gorgu kurallari diye aratinca soyle bir sey cikti. Google yardimci olur: https://kirikkale.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_03/24030517_grgkurallar1.pdf Ben de mesela sakatligi olan ya da bir sebeple farkli gorunen birisine dik dik bakmamayi ortaokulda bir arkadasim sakatlaninca ogrendim. Ortak gidilen bir arabada onde bir adam/kadin varken ve yanina oturacak kisi belli degilse senin hemen gelip ilk olarak arkaya oturman ayipmis. Bunu universitede ogrendim. Yeni tanistigim ve hakkinda hic bir sey bilmedigim birine "ne is yapiyosun" diye sormamam gerektigini ogreneli ise 5 yil falan oldu. Herkes iyi islerde calismadigi gibi bazilari da issiz. O yuzden boyle bir ihtimali her zaman aklinizda bulundurarak soru sormaniz gerekir. Onun yerine, ben su alanla ilgileniyorum senin neler ilgini cekiyor diyebilirsin. Bence Google ve YouTube yardimci olur sana, bir kac sey okusan izlesen yeterliBu köyde büyümekle alakalı tamamen mesela çat kapı girilir yüksek sesle konuşulur sofra adabı yoktur çinkü tarlada bağdaş kurup ortadaki tabağa ekmek banarsınız ben böyle büyüdüm en azından şehirde işçi ailede bile olsam bunların yerini daha medeni hareketler alacaktı , babam örneğin oturduğum binaya bağıra çağıra girer espri sanır ama kaba şeyler söyler, eşantiyon ürün için açılışlara gider ben bunları tasvip etmesem de mesela market market gezerim indirimli ürün için oysa arada az fark var başkası alıp geçer hepsi olmasa da çoğu köylülük ruhuyla alakalı şimdi herkesin köylü güzelleşmesini şaşırmıyorum klasik toplum ikiyüzlülüğü marketteki çalışan bile köylüye özensiz davranırken diğerine daha hoş konuşuyor kimse kimseyi kandırmasın
Memurluk zaten köylü hedefidir ashsjdjdhdBence varoşluk başlığa bakMemur oldum atandım köylü görünmek istemiyorum. Böyle görgüsüzleri kim memur yapıyor yav.
O köylülükten değil yahu sizin kişisel vizyonsuzluğunuzla alakalı.Çok değişik bir site iki dakikada herkes nasıl saldırmışköylülüğümden utanıyorum demedim buraya da belirttim zaten aksine becerilerim konusunda mutluyum fakat atıyorum bir iş yemeği ya da resmî bir ortamda bazı şeylerden emin olamıyorum mesela eşimin akrabası hakim onlar tatillerinden bahsediyordu ben de ne kadara mal oldu demiştim aslında bir bayanın böyle şeyler sorması hoş değil para sorma demişti eşim benim aklıma kaba olacağı gelmezdi , bu tip detaylar demek istiyorum anlatabildim inşallah
En yakın arkadaşın olur o ayrı ama eşimin pek de samimi olmadığım akrabasına ortam içinde böyle sorular sorsam adamın başından aşağı kaynar sular dökülür kesin. Eşi iyi ki uyarmış, bundan sonra nerede ne konuşacağını bilir belki.Eşinin senin soruna öyle tepki vermesi çok kaba olmuş. Bir kadın sohbet sırasında gayette böyle sorular sorabilir.
En başta diksiyon. Bir kalite ortaya konmak isteniyorsa bunun yolu hitabetten geçer. Düzgün diksiyon, doğru jest ve mimiklerle bunun yarısını sağlamış olursunuz. Gerisi de adap, usul ve yol yordamdır.Tam nokta atışı eğitimler göremiyorum malesef gördüklerim hep genelgeçer bilgiler işte dik durun özgüvenli durun kitap okuyun vs benim eksiğim bunlar değil aslında kendime faydalı olacak bir içerik henüz göremedim
Bazı insanların kendi tercihi bence bu. Sağ elle yemek dinen makbul olanı. Sanırım hadis ya da öyle bir şey. Ben sol elle yediğimde babaannem illa sağ elime aldırırdı çatalı kaşığı.Misal ben çatalı sağda gördüğüm an deliriyorum, bu yaşta hala nasıl yapılıyor bu hata
Eksik ifade etmişim sanırım, bıçağı sol çatalı sağla alıp kesme durumuydu aslında. Yoksa tek çatalı istediğiniz elinizle kullanmak herhangi bir görgü kuralına aykırı değil.Bazı insanların kendi tercihi bence bu. Sağ elle yemek dinen makbul olanı. Sanırım hadis ya da öyle bir şey. Ben sol elle yediğimde babaannem illa sağ elime aldırırdı çatalı kaşığı.
Ben de tam tersi şehirde yaşamış memur olanlara ayar oluyorum..bi tafralar falan bazılarında..ortamları yapay ve kasıntı..benim samimi olduğum tipler daha çok köy insanları emin olun (köy hayatı nedir bilmem yaşamadım ama rahat konuşup samimi olduğum arkadaşlarım köylü insanlar )Merhaba arkadaşlar ben memurum aktif çalışıyorum ailem çiftçi atanana kadar da köyde yaşadım o ortamda büyüdüm ailem genel nezaketten yoksundu köyde nezaket olmaz zaten bilirsiniz ben çok kitap okudum büyükşehirlerde yaşadım ama özümdeki o köylü kızı silinmiyor sanki o üstüme yapışmış modern birisi olsam da ailesi memur olan öyle yetişmiş biriyle aynı ortamda bazı detaylarda geri kaldığımı hissediyorum misal ben birine misafir giderken ev yapımı şeyler ( reçel , evde yapılan ekmek vs ) götürmeyi hoş bulurum ama diğerleri daha şık ( çikolata, paketli bişi ) götürüyor, sohbette de içimdeki kısıtlı görmüşlük acaba belli olıyor mu diye düşünüyorum diğerlerinin sanki duruşu bakışı bile daha kendinden emin hatta sokakta kim köylü bi aileden gelmiş kim modern bi ortamda büyümüş anlıyorum bakışından duruşundan yanlış anlaşılmasın köylülükle bir derdim yok zaten her fıssatta köyde büyüdüğümü söylerim ama her ortamın farklı bir dokusu oluyor ya ben bi tık üst ortamlarda kendimi pek iyi hissetmiyorum, kendimi her açıdan geliştirmiş olmama rağmen, sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz, benim gibi hisseden varsa dertleşmek isterim.
Bana çikolata getireceklerine ev yapımı reçel getirsinler mutlu olurum bence bu gayet normal ve kesinle kendini olduğundan farklı göstermeye çalışma her zaman doğal bir olmakmdaha güzelMerhaba arkadaşlar ben memurum aktif çalışıyorum ailem çiftçi atanana kadar da köyde yaşadım o ortamda büyüdüm ailem genel nezaketten yoksundu köyde nezaket olmaz zaten bilirsiniz ben çok kitap okudum büyükşehirlerde yaşadım ama özümdeki o köylü kızı silinmiyor sanki o üstüme yapışmış modern birisi olsam da ailesi memur olan öyle yetişmiş biriyle aynı ortamda bazı detaylarda geri kaldığımı hissediyorum misal ben birine misafir giderken ev yapımı şeyler ( reçel , evde yapılan ekmek vs ) götürmeyi hoş bulurum ama diğerleri daha şık ( çikolata, paketli bişi ) götürüyor, sohbette de içimdeki kısıtlı görmüşlük acaba belli olıyor mu diye düşünüyorum diğerlerinin sanki duruşu bakışı bile daha kendinden emin hatta sokakta kim köylü bi aileden gelmiş kim modern bi ortamda büyümüş anlıyorum bakışından duruşundan yanlış anlaşılmasın köylülükle bir derdim yok zaten her fıssatta köyde büyüdüğümü söylerim ama her ortamın farklı bir dokusu oluyor ya ben bi tık üst ortamlarda kendimi pek iyi hissetmiyorum, kendimi her açıdan geliştirmiş olmama rağmen, sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz, benim gibi hisseden varsa dertleşmek isterim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?