Korona, Nikah ve Düğün Sorunsalı

Meleqmm

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2014
387
494
Merhaba Hanımlar,

Haziranın ilk haftası nikahım var. Nikah günü dış çekimi ve dini nikahıda halledeceğiz. Evimizi satın aldık, dayadık döşedik her şeyimiz tamamıyla hazır. Haziranın ortasında ise kına ve düğünüm olacaktı. Hemen ardından da haliyle balayını ayarladık. Ancak koronadan dolayı düğünüm ve kınam ağustosa ertelendi ve ağustosta kesin olarak olup olmayacağıda belli değil... Bana kalırsa eğlenebileceğim değilde zoraki yapılan bir düğün gibi olacak, katılmasını beklediğim bir çok yakın aile üyem yaşları itibariyle katılmaktan çekinecek... Nikah ve balayında erteleme yapamadık. Balayı için anlaştığımız firma uçağı kesinlikle iptal edemeyeceğini, eğer haziranın o haftasında bir zoraki durum olmazsa otelide iptal edemeyeceğini söyledi. Bu hafta şehirler arası yasakta kalkınca iptal edilmesi pek olası durmuyor anlayacağınız. 5-6 bin TL civarlarında bir ödemeyi peşin olarak yapmıştık. Tabi ki sağlığımızdan önemli değil, zaten sorunum bu da değil...

Asıl konu balayı olayıyla başladığı için buraya kadar anlattım. Ailem balayını iptal edemediğimizi öğrendikten sonra sürekli yemeklerde ve beraber vakit geçirdiğimiz zamanlarda laf söylemeye başladılar. Biz haziranda evleneceğimiz için evimizin düzenini ve tabi ki işlerimizi ona göre ayarlamıştık. Ben bu korona olayından dolayı evden çalışmaya başladım, ancak evde benden 10 yaş küçük ergenlik çağında bir kardeşim var. Ve ev o kadar sesli oluyor ki, çalışmaya odaklanmamda çok zor oluyor. %20 performansla ya çalışabiliyorum ya çalışamıyorum. Kendimi asla tamamen işime veremiyorum. Annemin sürekli ev işleri ve yemek için ve hatta canı sıkıldığında bile beni dürtmesi, evde olsamda çalışıyor olmamı anlamaması da bu zorlu süreci daha da zorlaştırıyor. Ailem Ağustosa kadar beklememi eğer yeniden ertelenirse o zamana kadar beklememi ve evden gelinlikle çıkmamı o hayallerindeki davullu zurnalı olayı yaşamak istiyor.

Bende düğün olayını çok seviyorum, olmasını istiyorum. Ama durum böyleyken ve yeniden ertelenme ihtimali varken gelinliğimi nikahta giyerek nişanlımla evlenmek ve ardından aynı evde yaşamaya başlamak istiyorum. Eğer Ağustos ayı kesin olsa, hiç sorun yok yine beklerim. Bunca zaman beklemişim değil mi? Birkaç aydan ne olacak... Ailem ise düğün yapmadan aynı evde yaşamamızı istemiyor, hatta nikahta gelinlik giymemi bile istemiyor düğün Ağustosta olmazsa, hazır olan ve aylar önce satın almış olduğum Gelinliği hiç bir zaman giyemeyeceğim.

Sizce resmi ve dini nikahı kıydıktan sonra birlikte yaşayıp Ağustos ayı geldiğinde eğer yapılabiliyorsa düğünü yapmak çok mu tuhaf olur? Benim bakış açıma göre oldukça normal nikahlı kocamla aynı evde yaşamak ve illa düğün yaptığında birlikte oldun birlikte yaşıyorsun diye baba evinden düğün için gelinlikle çıkmanında tuhaf olduğunu düşünmüyorum. Ama ailemin düşüncesi böyle değil, bu yüzden sizlerin düşüncesini de merak ediyorum.

Uzun konumu okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.

Başlıkta sorunsal yazdığı için geldim. Bu forumda Yanlış kullanılması beni çok geriyor. O zaman iyi yorumlar dilerim

tuhaf olmaz ama bu ailenin kabul edip edemeyecegi bir sey sonucta en iyi kendin bilirsin.
dini nikah imam nikahi vs olduktan sonra evlisiniz artik. balayina da gidilir evinize de gecilir. geri kalan kismi eglence vs tantana, adet, töre.. onemsiz seyler ama aileniz bunu kabul eder mi..

yazik gunah boyle beklemek de ucu gozukmuyor cunku. eylul ayinda ikinci dalga bekleniyor. asi bulunana kadar da mumkun degil hayatin normale donmesi. doner doner tekrar virus yayilir. geri askiya alinir her sey.

Ben olsam şimdiden gider mis gibi bomboş evde kafam rahat çalışırdım..Herkes duymuş bilmiş nikahınız olmuş evlenmişsiniz, düğün de düğün saçmalığı beni benden alıyor. Şimdiden mutluluklar dilerim, bunlardan ziyade inşallah ağzınızın tadının bozulmadığı musmutlu bir yuvanız olur

Akrabalarımızda şuanda bizimle aynı durumu yaşayan birkaç çift var ve onlarda mantıklı olarak aynı evde yaşamaya başlamışlar. Ve çevreden çok fazla olumsuz tepki aldıkları için, ailemde buna şahit olduğu için... Şu benim sevmediğim ''millet ne der'' baskısı ve düşüncesi ile beni bu şekilde sıkıştırdıklarını düşünüyorum. Hayatım boyunca kimsenin lafına göre hareket etmedim. Eğer bir şeyi danışacaksam ailemle paylaştım, verdikleri fikirleri dinledim ve mantıklıysa eyleme geçirdim ya da ona göre bir düzenleme yaptım. Bu yüzden akrabalarım arasında çok fazla dedikodusu dönen dik başlı olarak tarif edilen biriyim. Ailemde bu durumu bildiği için o çiftlerin hiç konusunu açmayarak kendi fikirleriymişcesine (halbuki kaçarak evlenmişler ve daha resmi nikahları bile yokken birlikte yaşamaya başlamışlar, resmi nikahlarını yaptıktan sonra taaaaa ben doğmadan 4 ay öncesinde düğün yapmışlar) dile getiriyorlar. Bu yüzden kesin bir dille düşüncelerini istemediğimi dile mi getirmeliyim yoksa onlar gibi düşünen kişilerde olursa onlarıda anlamak amacıyla burada yazılanların yardımıyla düşüncelerini anlayabilir miyim diye fikir danışmak istedim.

akrabalariniz ve aileniz su noktada ikna olmali ki; virus oyle hafife alinacak bir sey degil. biz de yurtdisindayiz. bu yaz gelebilecegimizi sanmiyoruz. baslarda bir iki ay surer gecer dedik. ama simdi belli ki gelemicez. ikinci dalga bekleniyor, asi yok.. yaklasilmis bile degil bulunsa dahi bir yil insanlar uzerinde denenmeden sonuclari gorulmeden herkese yapilamaz..

ne yapsin bu insanlar yani nikahsiz yasamiyorlar ya.. neyi kiniyorlar.. dugun yapmadilar bizi agarlamadilar, yedirip icirmediler diye mi.. acele etmeyin hemen kavge etmeyin gidishattan anlayacaklar ki bu isin sonu yok.. mantikli olan yuvaniza gecmeniz..

Çoook teşekkür ederim. Eve gittiğimde aile bireylerimden biri illa benimle geliyor babam ya da annem. Sanki gizli kapaklı iş çevirecekmişim gibi geliyor sanırım anlamıyorum. İlk başlarda yalnız gitmeyeyim yanıma yoldaş olmak için geliyorlar sanıyodum. Belki de öyleydi bilmiyorum. Bu balayı erteleyememe olaylarından sonra geçen cuma günü ''artık yapamıyorum çok fazla ses var, evin interneti de çok kötü eve gidip işlerimi halledip iftardan önce geleyim'' dedim. Demez olaydım. Sanırsınız nişanlım beni evde bekliyor kaçıp gidip nikah yapacağız ya da başka bir şeyler yapacağız gibi bir alt metinli davranışlarla karşılaştım. Daha düne kadar nişanlımla nereye gittiğimi,eve kaçta geldiğimi bile sormayan ailem bir an da ortada nişanlımla ilgili bir durum bile yokken bu şekilde davranmaya başladı. Onlar olmadan evime bile gidemiyorum.

Valla ailelere dürüstlük de işe yaramıyor. Tekrar işe dönüyoruz evden çalışma bitti artık de git evinde çalış ya, gizli bişey yapcak olsan şimdiye kadar kırk kere yapardın onların da ruhu duymazdı ama gel de anlat. Bi de kaçarak evlenmişler nolur halden anlasınız, asla bitmez bizdeki bu elalem ne der düşüncesi, hiçbir konuda bitmez

Normalde siz haklısınız çoğumuz öyle düşünürdük. Ancak maalesef ki içinde bulunduğumuz toplum buna hazır değil, hep bir laf söz olur mantığından dolayı çevreye bağlı yaşıyoruz. Ailenizi karşınıza alıp güzelce buradaki gibi açıklamaya çalışın son kez. Sonuçta onlar da içten içe size hak veriyordur belki ama elalem ne der düşüncesiyle sizin içinde bulunduğunuz buhranın farkında değillerdir. Sizin arkanızda dururlarsa kimsenin ne dediğinin onemli olmadığını yanlış bir şey yapmadığınızı aslında nikahtan sonra evlendiğinizi düğünün falan tamamen adet yerini bulsun diye yapılacağını söyleyin. Normalde düğünü istiyordum ama içinde bulunulan şartlar nedeniyle nikahımızı düğün olarak yapalım, izin verilirse de düğünü yaparız şansa artık deyin. O kaçanlar kaçarak evlenmiş siz korona dolayısıyla nikahınızı düğün yerine sayacaksınız. Ailenize düğünü hiç istemesek nikah töreni tek olacaktı öyle düşünün. Eğer isler yoluna girmezse Ağustos’ta da düğün olmayacak zaten boşuna beklemiş oluruz garantisi yok deyin. Hatta akrabalara düğünü iptal ettik nikah olacak, işler düzelirse çocuklara
düğün de yaparız Ağustos’ta diye konuşurlarsa insanlar da laf etmez belki .

Son düzenleme:
Sonrasında düğün de yapmayın ne gerek var ki, benim abimin 31 Mayıs'ta nikahı Temmuz gibi de düğünü olacaktı. Olaylardan dolayı düğün iptal edildi ama nikahı kıyacaklar sonrasında da evlerine geçecekler damatlık gelinlik alındı nikakta giyilecek. Ben başka şehirde yaşıyorum ve memleketime de yaşadığım şehire giriş çıkışlar yasak, nikaha gidemiyorum üzgünüm çok ama abicim evlensin yuvasını kursun yeter diyorum. Yaza kadar ortalık sakinleşirse öyle gidicem artık napalim. Belirsizlik çok kötü bir şey şimdi siz Ağustosa kadar bekleyeceksiniz mesela, o zamana düğün salonlarının açılma garantisi var mı yok, boş yere beklemiş olacaksınız. Aman bosverin kıyın nikahı geçin evinize. Mis gibi düğün masrafından da kurtulmuş olursunuz. İnsanların yıllardır yapmak isteyip de elalem ne der korkusuyla yapamadığı şey bu tadını çıkarın.

nikahınızı sosyal medyada canlı yayınla paylaşın. herkes görsün, duysun izlesin.
ailenizin millet ne der düşüncesi de olmaz böylece. çünkü bence muhtemelen insanlar nikah vs olmadı sanacak diyip yükseliyorlar.
bir de bizim toplumumuzda kalıplaşmış bir düşünce var. mesela nikah ocakta oldu, düğün ağustosta olduysa gerdek düğün gecesi olduğu için o insanları ağustosta evlenmiş sayıyorlar.
ee evlilik sadece gerdekle belirlenecekse o zaman neden nikah var. herkes sevdiği ile gerdeğe girip evlendim desin..
*gerdek lafını da sevmem de toplumsal bakış açısı böyle diye yazdım.

asıl olan resmi ve dini nikahınızıdr. allah ve kanun huzurunda eş ilan edildikten sonra elaleme .ok yemek düşer.
keza o başkalarının hayatına laf edip dedikodusunu yapan el alemin IQsu da genelde 10 falandır. siz çok çok daha zekisiniz, biliyorsunuz. aldırmayın.

Bu toplum esas olanın düğün değil nikah olduğunu ne zaman anlayacak? Düğün olmayınca neden bir suç bir günah işleniyormuş gibi davranıyorlar? Düğün yapmadan evlenen binlerce kişi var, geçersiz mi yani onların evlilikleri şimdi? Saçma sapan işler.
Siz peki ne sebeple nikahı 1 ay önceden yapacaktınız madem aileniz bu kafada? Belli ki tayin vs durumu yok hemen nikahtan sonra geçip yaşayabileceğinize göre. Düğünle beraber neden planlamadınız en başta?

Yorumunuz ve düşünceniz için teşekkür ederim. Bende yazılanlardan fikir danıştıktan sonra ailemi karşıma alıp konuşmayı düşünüyorum.

Düğünü ailem ya da eş dost için yapmıyorum eğer öyle düşüncede biri olsam haklı olabilirdiniz. Ama düğün yapmayı, o heyecanı aile ile birlikte olma hissini seviyorum. Bu tarz anılara çok önem veriyorum. Eşim ailesinin tek çocuğu kayınvalidemde benim gibi çok özeniyor. Düğünle ve Kınayla ilgili herşeyi annem ben ve kayınvalidem özenerek hazırladık. Allah nazardan korusun, bu süreçle bir kere bile sorun yaşamadım. (Tüm nişan, bohça işleri, ev, ev mobilyası vs hiç bir konuda) Kayınvalidem beni ilgilendiren konularda her zaman fikrime önem verir ve nişanlımla ikimizin karar vermesini ancak fikir istersek yalnızca fikir verebileceğini söyler. Malumunuz korona yüzünden birinci derece akraba hariç kimsede nikaha alınamıyor. Eğer alınabiliyor olsa inanın tek nikahıda en azından babannem, dedem, anneannem katılabilse kabul edecektim. Ama düğün yapmayı çok istiyorum ve herşeyi hazırlamışken vazgeçmemde çok zor gözüküyor. Annemde seneye geçse seneye mi evleneceksin? Oldu olacak birinci yıl dönümünüzde düğün yapın olur da bir sürpriz olursa karnı burnunda düğün yapmış olursun diyerek dalga geçiyor (

Yorumda iki lafından biri ailem de ailem. Senin ne istediyin önemli. Onlar evlenmiyor k i

Bende sizin gibi düşünüyorum. Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Evet şimdi sırada o var. Bakalım nasıl anlatacağım

Nikah ayın başında Pazartesi günü, düğün ise yalnızca 1 hafta sonra haftasonuydu çok yoğun bir dönem olduğu için dış çekimi düğünden önce yapmak istedik. Dış çekimde zaten saç makyaj yaptıracağım için nikahta aynı gün olsun ondan bir gün önce hafta sonu olduğu içinde çeyiz serme muhabbetini yaparız diye konuşup kararlaştırmıştık. Korona ile düğün tarihi ertelenince arap saçına döndü. Bende sizin gibi düşünüyorum, ama eğer düğün sevmeyen biri olsaydım ailem yine düğün için illa ısrar ederdi.

Şu durumda nikahı erteleyin o zaman, o düğün illa olacak ve aileniz de böyle konuşacaksa sizin nikah hükümsüz olacak zaten baksanıza. Çok manasız. Aynı evde yaşayamayacaksanız, evlilik hayatına başlayamayacaksanız, düğün olana kadar ki ne zaman o aşamaya geliriz ne zaman böyle toplantılara kutlamalara izin verilir daha belli değil, hiç nikah yapmayın daha iyi. Bu süreçte medeni durumunuzun değişmiş olmasının size hiç faydası yok, aksine manen yıpranırsınız diye düşünüyorum.
Ha mantıklı olan nikahta gelinliğinizi giyip bu işi halletmek, düğünü falan da boşvermek. Olmaz ya oldu diyelim bir daha düğüne müsade edilmese sonsuza kadar bekleyecek misiniz?

Bizi boşu boşuna süründürüyorlar gibi geliyor... Nişanlım bu konu hakkında babamla konuşurken konu açıldığını babamında baktınız olmuyor en son çare gelinliğini giyer yine usulune uygun baba evinden çıkar dediğini söyledi. Ama hangi en son çare? Ne zaman? Koca bir bilinmezlik.. Yine Ağustosa kadar beklenecek ve iptal olursa mı? Hatta babamın direkt iptal etseydiniz düğünü dediğini söyledi. Bana bunları hiç söylemedi ya da en ufak ima da bulunmadı. Hatta daha önceki yazılarımda yazdıklarımı yaptı. Babam anneme oranla daha çok benim gibi düşünüp mantıksal yaklaşır. Annemin babamın üstünde bu konuda baskı kurduğunu bile düşünmeye başladım. Annemi ikna etmek gerçekten çok zor. İlk işim zaten onu ikna etmek olacak.

Anneniz ne düşünüyor tam olarak?

Annemin ne düşündüğünü inanın ben bile anlamıyorum gün içinde tek bir konu hakkında 3 kere farklı fikir beyan edebiliyor. Dış etmenleri çok fazla kafasına takıyor. Evlenme ne gerek var, evlenince ne oluyor ki zaten deyip ardına artık sende yuvanı kurda git bir düzenin olsun diyor. (Farkında mı bilmiyorum ama bir ay sonra evleniyorum) Daha sonra ben kızımı baba evinden çıkmadan kuşak bağlatmadan davullu zurnalı çıkartmazsam gözüm açık gider diyor. Durumu anlatıyorum, ne kadar zor bir süreçten geçtiğimizi söylüyorum. Koronanın uzun süre geçmeyeceğini anlatıyorum etkilerinden bahsediyorum. Geçer geçer diyip kestirip atıyor. Damadı gelince kırk çeşit yemek hazırlayıp canım oğlum diyip seviyor, ne isterse yapıyor. Çeyizim için çeşit çeşit şeyler almaya devam ediyor. Sonra ben artık şu çeyizlikleri götürelim yavaş yavaş dediğimde daha zaman var bakalım ne zaman evlenceksin diyor. Sanki bir sonraki ay çok sevdiği damadının soyadını almayacakmışım ve hiç nikah düğün konuları konuşulmamış gibi davranıyor. Ya durumun ciddiyetinin farkında değil ya da benimle dalga geçiyor gibi hissediyorum. Her konuşmamızda farklı davranıyor. Kayın valideme biz evlenmeyeceğine o kadar odaklanmıştık ki kızım için ev bakıyorduk satın alıp yalnız yaşaması için diyerek hava atan bir kadın. Annemin gözünde yalnız yaşamamda ya da istediğim zaman istediğim saatte arkadaşlarımla takılıp dönmemde sorun yokta nikahlı kocamla yaşamamda sorun var. Artık cidden anlayamıyorum. Bu aralar bana kaynanamdan daha çok kaynanalık yaptını da söyleyebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…