Merhaba tecrubelerinize ihtiyacım war arkadaşlar.
Benim 2 aylık rot kızım war henüz ilk gecemizi geçirdik.
Çok bakımsız ve çok zayıf sadece 1.5 kg.
Dün veterinerde muane olduk iç dış parazit aşısı olduk. Gece boyunca kakasinda bir karış 3tane ,3 tane yarım karış spagetti gibi solucan çıktı. Çok üzüldük eşimle olması gereken kg da da deil. Ve üstünde piremi bit mi bilmediğim böcek war. Dün gece yere düştü bitanesi peceteyle öldürdüm panikle.
Yere yaptığı için halı kaldırdım yeri sürekli siliorum surekli pisliyor. Ve kokuyor da minik.
Şimdi bi kac soru sormak istiorum sizlere.
1. Sabah 3 kere yaptığı dışkıda parazit yoktu sizce bitti mi içindeki pislikler yoksa hala warmidir ?
2. Mamasini suyunu sürekli önünde tutmalimiyim yoksa öğün ler halindemi wermeliyim ?
3. Veteriner yikamayin dedi sizce ne yapayım yıkama konusunda ?
4. Tuvalet için gazete kağıdına çişini bırakıyorum ama oraya gitmiyor yeri tercih ediyor. Başka ne yapsam ?
5. Tuvaleti gelince önce mızırdıyor ağlıyor biraz öyle yapıyor canımı yanıyor acaba ?
Bide totosunu mızırdıyarak kokluo yalamaya çalışıyor pazitmi war hala acaba ?
6. Hala kulağını kaşıyor. Arka ayaklarını kemiriyor bide bakıyorum birşey yok nden öyle yapıyor normal mi ? (Oyuncağı war onları kemiriyor zaten)
7. Bide uyurken üstünü orteyimmi üşürmü
Çok soru sordum kızlar ama bilen birinden duymak bilmek daha iyi oluyor.
Güle güle büyütün. İki rottweilerım var benim de.
1. İç parazitin tamamı hemen bitmez. Köpeğiniz ergin olanları dökmüş ve siz görebilmişsiniz. Ancak küçük boylu ve yumurta olarak da vardır halen, bunları dökmeye devam eder. Yumurta ve larvaları siz görmeyebilirsiniz.
2. Su her daim dursun. Plastik su kabı kullanmayın, paslanmaz metal olanları tercih edin. Suyunu da kontrol edin çünkü özellikle yemek sonrası ağızlarından salya bulaşıyor suya, su kirlenirse içmeyebiliyorlar. Mamayı sadece öğün saatlerinde verin ve yemezse önünden kaldırın. Mamayı yedirmek için fazla uğraşmayın, mümkün olduğu kadar takviye madde koymayın. Bu yaşta nasıl alışırsa öyle gider.
3. Yıkamayın. Dış parazit sonrası zaten bir süre yıkanmaz etkisi kaybolmasın diye. Ayrıca bu yaşlarda bağışıklıkları hassas, hele ki sizinki düşük kiloda, sonra hasta olma ihtimali var. Büyüyünce de çok sık yıkamayın zatnen
4. Hemen gazeteye alışmaz. Gazeteye de sizin alıştırmanız lazım. Gazete dışında bir yere yaptığında kızmadan, üstüne koşmadan, korkutmadan sakince alıp gazeteye götürün. Gazeteye yaptığında ödüllendirin ama abartmayın, bu sefer en doğru şey gazeteye yapmak olarak düşünüp dışarıda yapmıyorlar :) Eğer gazete dışında hep aynı yeri seçiyorsa ve sizin için çok sorun yaratan bir yer değilse ilk başta inatlaşmayın. Gazeteyi oraya serin, maksat önce gazeteye alışması. Sonra gazeteyi kaydırırsınız.
5. Canının yandığını sanmıyorum, veteriner muayenesinde zaten çıkar eğer sağlık sorunu varsa.
6. Kulağını kaşıması enfeksiyon belirtisi olabilir. Hafif de olsa bir koku var mı kulakta? Arka ayaklarını kemirmesi de iyi değil, göremediğiniz pire vs olabilir mi? Ayrıca mama alerji yapmış da olabilir, ne kadar süredir veriyorsunuz ve hangi mamayı veriyorsunuz? Egzama vs türü bir şey de yine kaşınmasına-kemirmesine sebep olabilir. Kulak kaşıntısı da pire belirtisi olabilir.
7. Size üşüyor gibi geliyor mu? Normalde rottlar üşüyen köpekler değillerdir istisnai durumlar dışında, benim büyük kız balkonda oturup kar izler :) Ama ufaklık kışın çok soğuk olduğunda battaniyesinin altında yatar, üşüyor çünkü. Yaptığım araştırmalara göre kalça sorunu olan rottlarda üşüme daha fazla görülebiliyormuş, benimkinde de implant var.
Eğer size üşüyor gibi geliyorsa üstünü örtebilirsiniz, zaten küçük bebek, göz göre göre üşümesinin anlamı yok. İstemezse zaten üstünden atar örtüyü. Ağır bir şey örtmeyin ve ağzını yüzü kapanmasın, istediği an örtünün altından çıkabilecek gibi olsun yeter.
Üç aylık olduğunda mutlaka pennhip denilen kalça filmini çektirin. Rottlar eklem rahatsızlığı olan kalça displazisine çok yatkın ırklardır, böyle bir durum varsa ne kadar erken teşhis o kadar etkin tedavi demektir. İstanbul'dasınız sanıyorum, bazı veterinerlerin yanısıra İstanbul Üni. Vetereiner Fakültesi (Avcılar'da) de pennhip çekiyor. "Gerek yok" veya "normal röntgen yeter" diyen vet.lere lütfen inanmayın, gereksiz masraf gibi görünebilir ama inanın eklem sorunu varsa ileride çok daha fazla uğraşırsınız.
Kalça displazisi ve pennhiple ilgili istediğinizi sorabilirsiniz.
Bunun dışında bilhassa kalça hassasiyeti nedeniyle köpeğinizi zıplatmayın, zıplamasına izin vermeyin, büyüyene kadar mümkün olduğunca merdiven indirip çıkarmayın, yüksek yerlerden atlamasına izin vermeyin. Kaygan yerlerde olmasına, kaymasına izin vermeyin, bu nedenle mermer gibi zeminlerde tutmayın.
Irk veya köpek yetiştirme konularında her zaman istediğinizi sorabilirsiniz, yardımcı olurum.