Tamam, ona göre yazayım. Aklımda artık eksik ya da yanlış kalmış şeyler olabilir, çünkü eğitim durumu biteli yıllar oldu.
İlk zamanlar biz de ayrı yeri olur, orada yatar diye düşünmüştük ama sonra yatakta bizimle yatar oldu. Kah biz de istediğimiz için kah titreyerek başka yerde yatmaktan korktuğunu belli ettiği için. Yatakta sizinle yatmasında saplık açısından bir sıkıntı yok, tek sıkıntı ebatları ne kadar küçük olursa olsun çok yer kaplıyorlar
Yavruluk süresinde erkencikten kalkacak ve sanki daha yeni uyanan o değilmiş gibi kısa süre sonra yeniden uyuyacak. Yavruyken kalktığında ben de kalkıyordum, ama ay olarak büyüdükçe biz uyanmadıkça o da uyanmadı ya da uyansa bile rahatsız etmedi (tuvalet sıkışması yoksa). Benimle uyusun benimle uyansın amacı taşıyan bir eğitim yok.
Tuvalet eğitimine gelince, en çok göz korkutan ama aslında en kolay olandır. Ben nasıl yapmıştım onu anlatayım.
Öğlen 2 gibi dışarı çıktık, daha önce veterinere giderken hep seyahat çantasında gitmişti, tasma ile ilk çıkışıydı ve çok korktu. Park halindeki arabaların altına saklandı vs. Yılmadım, gezdik. O ilk gün o kadar çok gezdik ki... Akşam 9 gibi eve döndük. Toplamda 7 saat dışarıda kaldık, zaten güdüsel olarak içlerinde olan şeyler var.
Gezerken yanımda sevdiği, ödül niyetine verdiğim yiyeceklerden vardı. Tuvalet pozisyonu aldığı an "aferin, aferin benim canıma" vs şeklinde onaylama-sevme anlamına geldiğini bildiği şeyler söyledim ve hemen yiyecekten verdim. 7 saatin içinde hep çiş yaptı, kaka hiç yapmadı.
Bir de çiş-kaka kelimelerini biliyordu, eğer bilmiyorsa öğretmeye başlayın. Gezerken "hadi çiş yapalım, çiş" diye teşvik ediyordum.
Ertesi gün inanın sabah 9da uyandı ve beni uyandırdı, ev kapısının önüne çekti beni. Hemen tasmayı taktık, çıktık ve dışarı yaptı çişini. Yine aferinleri yiyecekler, sevinç gösterileri
Tuvalet eğitimi sırasında asla kızmayın, asla ses yükseltme vs yapmayın; o zaman işte kaka yeme durumları olabiliyor. Bütün kaka yiyenler bu yüzden yemiyor ama bir kısmının sebebi bu.
Mama-su saatlerine gelince, asla böyle bir ley yapmadım. Veteriner yapmamı söyledi, 1 kere denedim. Damacananın uç kısmını su içmek için yalayınca ben ne yapıyorum bu ne vicdansızlık dedim ve bir daha hiç mama-su kabı kalkmadı yerden. Suyunu tazelemeyi unutmayın yeter.
Bu arada 9da yesin, 9.30 gibi kaka yapacaktır gibi laflara inanmayın, öyle bir şey yok.
5 ay kaslarını tam teşekküllü çalıştırması için erken. Şu an tuvalet eğitimi bitmiş olsaydı bile kazalar olurdu zaten. 1-2 ay daha bekleyebilirsiniz. O zamana kadar çiş ve kaka kelimelerini öğrensin bilmiyorsa.
Günde 2 çiş miktarı çok az, yeteri kadar su içmiyor mu? Yetişkin köpek değil ki bu hepsini tutup toptan yapsın. Daha fazla yapıyor olması lazım.
Destan yazmışım ya ben.