Konuşmayan kızım, Bayram tatili ☹️

Oğlum üçbuçuk yaşında konuştu. Kızımsa 8 aylıkken.Ağzından tek hece de olsa çıkıyorsa sıkıntı yapmayın. Kaldı ki babası da geç konuşmuş.
Kayınvalideniz konuşmayı biliyormuş da ne işe yaramış demek geldi içimden.

Otizm/gelişme geriliği için değerlendirme yapan uzmanlardan biriyim. Çocuğunuzu görmeden yorum yapamam ancak yaşadığınız durum konuşma gecikmesi evet. 2 yaşta 50 kelime ve 2 kelimelik cümleler bekleriz. Bu durumda gelişim değerlendirmesi yapılır. Tv/telefon maruziyeti sorulur, kitap ve dil gelişimle ilgili kartlar öneririz ve kaliteli zaman arttırımı

Evet tv ye bn çalışırken çok maruz kaldı annem bakıyordu

Of of of yaaaaa kıl oluyorum şu cahiliye üniversitesi ord. Prof.lara

Bizimki de 20 aylık aynen dediğiniz gibi. Baba değil de Ba diyor. Başka da bi şey demiyor, soranlara da direkt "geç konuşacak babası da geç konuşmuş diyorum" kafama takmıyorum. Doktoru "isteklerini ifade ediyorsa komutları yerine getiriyorsa sorun yok" dedi

32 aylik kizim var 26 aylikti konustuklarini sadece ben anliyordum asama asama sonra babasi anlamaya basladi simdi genel olarak anlasiliyor ama bazen yine de ben haric kimse anlamiyor.ama bir onceki aydan anlasilir yine de.ama cocugum da cok konusmak istemiyor ortamlarda biraz cekingen. Ayni sekilde gec yurudu (17 aylikti) endiselendim ama soyle yaptim; yasitlariyla bir araya getirdim komsuluk benim icin onemli degil ama sirf onun icin milleti evimde agirladim surekli cagirdim:) surekli kitap okudum masal anlattim sarki soyledim tv sinirli. Bizim doktor da endiselnmek icin 2.5 yas dedi. Onumuz kis is bulamazsam oyun grubu dusunuyorum benim kizim rahatina duskun anne demezdi psst derdi 22 aylikti dedim ki bana bi daha pst dersen konusmam senle:)anliyor yani dusunun psst dedi bakmadim anne dedi sonra yani dediklerini anlamayin bu arada biriktirip konusuyorlar gercekten

Bol bol konuşun.
Mesela bak bu elma deyin ve ona sorun bu ne diye
Ve sürekli soru sorun. Ne istiyorsun ne yapıyorsun gibi.

Her işaret ettiğini anlamayın.

Ve ilk hecesini söylemesi de normal yine de siz düzeltin.
Mesela o bol dedi siz Evet kızım gol oldu deyin.

Bizde evde üç kişiyiz ama sürekli konuşuyoruz ve gündüz hep dışardayız lojmanda oturıyoruz.

Son düzenleme:
Ayni yasta oglum var ayni sizinki gibi birkac kelime konusuyor. Dediginiz gibi uyaran eksikliginden oluyor. Imkaniniz varsa hafta 3 gun falan krese verin

Benim kizim 3 yasini gecerken acildi simdi 3.5 yasinda akici mukemmel konusmaz ama cümle kurar biz de şüphelenmiştik ama baska şeyler uymuyordu doktor da sorun yok dedi. 2 yasindaki bir cocuk icin fazla endişeli degil misiniz?

Her çocuk da gelişim aynı zamanda ilerleyecek diye bir kaide yok.
Gelişimde çevre çok etkilidir çocuğunuzu daha çok sosyal ortamlara sokun.
Cocugunuzda bir anormallik olduğunu sanmıyorum içiniz rahat olsun. Doktora gittiğinizde sizde göreceksiniz bence normal sadece biraz yalnız bir çocuk. O yüzden konuşmasi gecikmiş anladığım kadarıyla.
Tablet telefon veriyorsanız vermeyin lütfen çok zararlı çocuk gelişiminde. Tv de izletmeyin. Çocukla birebir oyunlar oynayın.
Genelde teknoloji çok etkliyor buna dikkat ederseniz çocuğunuz daha hızlı bir süreçde konuşmaya başlayacaktır.

Çocukların bazı kelimeleri değiştirmesi normal benim oğlum da mesela Topa önce pa dedi , sonra pop dedi. Şimdilerde baba yülü (yürü) topa gidek diyor.

Sürekli dışarı çıkarın çocuklarla oynasın birbirlerinden de çok şey öğreniyorlar.

Her gördüğünüzün adını söyleyin sonra ona sorun.

Zamanla konuşur. İçiniz rahat olsun.

Sabırlı olun nornal ve hormanlarla da alakalı araştırın isterseniz.

Komşunun yeğeni iki buçuk yaşında sadece baba diyormuş. Üstelik uyaranı çok babaanne dedesiyle kalıyorlar ve abiside var.

Bizimde çok konuştuk. yani şöyle ki komşularla oturunca bile komşularla değil hep oğlumla konuştuk herşeyi gösterip adını söyleyip ona sorduk.

( bu arada Mesajımı bitiremeden yolladım o yüzden alıntı yaptım.)

Kızım 27 aylık oldu anne baba aba(abla) buv(su) dışında konuşamıyordu.şu sıralar iki kelimeli cünlelere gecti ,baba gel,anne git gibi.baya sasırdık
Kafanıza takıp canınızı sıkmayın
Bize doktorumuz normal dedi,bol bol parka götür dedi

Eşim diyoki evde senden ve büyük kızımdan fırsat bulup konuşamıyo cocukcagaz

Her çocuk farklı ya kv size takik olmasın

Arkadaşın konusuna müdahil oluyorum ama benim kzım 16 aylık oldu. Sadece anne baba dede nene diyor. Ama en çok anne diyor. Taklit etmesi için söylediğim kelimeleri pek taklit etmiyor.Bu aylarda var mı söylemesi gereken kelime sayısı falan böyle bir bilgim yok. Aydınlatabilirmisiniz beni de rica etsem.

Kaçıncı kere yazıyorum tekrar edeyim.
Oğlum 3 yaşından sonra konuştu.
Her çocuğun gelişimi farklıdır.
Kızım 1 yaşındayken bile yaşına göre çok üstün konuşuyordu.
Takmayin kafaniza.
Zamanı gelince konuşur.

Bu yaşta babıldamayı bırakmış olması lazım, en azından birkaç kelimeyi söylüyor olması gerekiyor. Yani küçük de olsa bir kelime dağarcığı olmalı. İsmini söyleyince bakıyorsa, "evet, hayır" gibi komutları anlıyorsa olumlu. Bir uzman görsün mümkünse tabi, gelişim testi, zeka testi vs. yapılsın. Geç konuşan çocuklara kreş öneriyoruz, uyaran eksikliğinden kaynaklı olabilir çünkü durum. Faydasını görürsünüz.

Artik otizim milletin dillerine pelesenk olmus. Ciddi birsey olmasina ragmen, af edersin her ota.. otizm kelimise telaffüz edilmesi bile artik isleri basitlestiriyor. Yok yere anneler endiseleniyor ve bos yere uzmanlardan randevu aliniyor.

@Onertazcan Korkulcak bir durum yok. Bende ayni korkulari yasadim bir anne olarak. Doktorum daima sunu dedi "önemli olan çoçugun herseyi anlamasi, yani kitapta atiyorum elma nerede, armut nerede dediginde isaretlemesi. Daha geç konusursa önemli degil" demisti. Benim kizimda sanirim 26-27 aylikken felan konustu.

Ama biz önce kulagina tüp taktirdik. Kulagi sürekli enfeksiyon oluyordu. Seninde kizin tüm kelimeyi telaffüz etmedigine göre ayni sorun olabilir. Yani ugultulu sekilde kelimeleri duyarsa, kelimeleri telaffuz etmesi daha zor oluyor. Yani bence çoçuk psikyatri bölümünden degil, kulak burun bogaz bölümünden ilk önce randevu al.

Ve kv'denin söylediklerini kafana takma. Cocugun mutlu ise, herseyi anliyorsa, sorun yok. Her çoçugun kendi zamani var. Sabirsizlanmaya gerek yok canim :)

Boşuna evhamlanma. Çocuğun gayet normal. Benimki 26 aya kadar öyleydi. Meğer içinde biriktirmiş. Bir günde konuşmaya başladı baya cümleler kura kura.

Aa benim kizimda öyle. Ben hatta isyan ediyordum artik bu kiz konusmaz diye. Sonra birden, sanki bir tusa basilmis gibi konusmaya basladi. Dedigin gibi cümleler ile. Simdide susmaz. Bazen esime saka ile diyorum "artik o konusamadigi zamanlari özledim" diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…