Konuşmayan kızım, Bayram tatili ☹️

Aynı durumda tanıdığım vardı belli belirsiz heceler söylüyordu. Duymada anlamada sıkıntı yoktu. konuşsun diye beklediler hep. Meğer çocuğun dil kasları gelişmemiş. Kreşe başladı aynı zamanda bununla ilgili terapi aldı dili çalıştıran egzersizler filan. Şöyle söyleyeyim evet çocuğunun bu ayda şakır şakır konuşmasını bekleyemeyiz ama en azından net çıkarabildiği 25 kadar kelime olmalı. Elbette her çocuğun dil gelişimi farklı ama yine de aylara göre asgari düzeyde bir gelişim bekleniyor. Kayınvalidenin söyleyiş biçimi itici olabilir ama ayına göre bu şekilde net kelimeler çıkaramıyorsa kendiliğinizden bir doktora danışmanız gerekirdi. İlla sorun vardır demiyorum belki uyaran eksikliğinden de olabilir ama tedbirli olmak iyidir bu konularda. Benim kızım sürekli benimle 3T hayatımızda yok , sürekli kitaplarla iç içeyiz. Aynı aylarda olan arkadaşı da bu şekilde ve onun dil gelişimi benim kızımdan daha önde 20 aylık arkadaşı renkleri şekilleri biliyor çat pat 5 e kadar sayabiliyor. Aynı zamanda şekilleri , hayvanları renkleriyle söyleyebiliyor mavi kare, turuncu daire , gri fil gibi. Aynı çabayı gösterdiğimiz halde elbette ki benim kızımın daha geride kalmasının başka başka sebepleri vardır ama ayına göre olması gerekenleri yapmasına dikkat ediyorum. Elbette hiçbir sorun olmadan 5 yaşında konuşan çocuk da vardır ama kime göre sorun yok? Ve neden 5 yaşında konuşsun yani . Babası da 4 yaşında konuşmuş demişsiniz de o zaman imkan yoktur üzerine düşülmemiştir. Şimdi imkan varken randevu almanız çok iyi olmuş en azından içiniz rahat eder, belki tavsiye alırsınız konuşmayı hızlandırmak için. En önemlisi de bir problem varsa dil kasları vs ile ilgili erken yol alırsınız

Benim yeğenim 2 yaşında konuşmaya başladı eşim in bir yeğeni de 4 e girecek daha tam konuşamıyor yine bir tanidigimizin kızı 6 yaşına kadar konuşmadı şu an çok güzel konuşuyor 2 yaş ne ki geç bir yaş değil merak etmeyin.

hiç kafaya takmayın benim 2 yeğenimde tam 3 yaş oldular ve konuştular. ay şimdide susmuyorlar.

malum bayram bizde kaynanagildeydik..benimde oğlumada boyu kısa amaaaan bu küçücükmüşş zayıfmış yok telefonla konuşurken çok büyük görünüyormuş göründüğü gibi değilmiş allahım daha neler neler yok 4 tane oğlan doğurmuş 4 üde iri doğmuş hele benim kocamdan için 5 kilo doğdu diyor
ya benim oğlumda 52 cm 3750 doğdu gayet iriydi hem bunlar değil benim için sağlıklı olması önemli

sizde kafanıza takmayın lütfen yoksa hayat zehir oluyor bu insaların densiz konuşmalarından

Tabiki. Bu aylarda daha önem verdiğimiz şey alıcı dil yani komut alması. Çocuklar önce anlamaya sonra konuşmaya başlarlar yani ifade edici dil sonra gelişir. Basit komutlar için 12 ay diyebiliriz. Komut alıyorsa diğer değerlendirmemiz ifade edici dil. 12. Ayda yine 4-5 anlamlı kelime bekleriz. Sadece anneye anne, sadece babaya baba demeli. 18 aya doğru kelime sayısında artış olur. Bu artışı engellememek adına tv/telefon maruziyeti olmamalı, öte yandan birebir iletişim, abc dediğimiz kitaplar ve kartlarla dil gelişimi desteklenmeli.

Şunu da belirtmek isterim ki -konu sahibi veya sizden bağımsız olarak- “bir şey olmaz konuşur, falanca da şı yaşta konuştu” denilen bu sebeplerle geç geTirilen ve konuşmamasının altında başka sebepler çıkabilen o kadar çok çocuk geldi ki bize. Biliyorum hepinizin niyeti iyi ama bırakın bir uzman değerlendirsin ve annenin içini o rahatlatsın öyle değil mi?

Sizi o kadar iyi anlıyorum ki oğlum neredeyse dört yaşında konuştu doktora goturdum kreşe gönderdim tam olarak konuşması birinci sınıfı buldu şimdi maşallah susmak bilmiyor üçüncü sınıfa geçti ve çokta başarılı

Kızım 3 yaşından sonra konuştu ilk çocuktu evde abi abla yoktu ayni dediginiz gibiydi kızımda
Oğlum çok erken konuşmaya başladı evde kendinden 2 yas buyuk ablası sürekli konuşurdu onunla
Ama kızımla iletişimimiz daha güçlüydü konuşamasa anlaşırdık oğlan herseyi konuşuyor rahatlıkla ama iletişim kurmakta zorlaniyorum aşırı inat ve huysuz

Canim oğlum 4 yaşında daha doğru düzgün konuşmuyor. Laf anlatıyor çoğu zaman anlamiyorum. Kim ne derse desin kime ne csni isterse konuşur diyorum. Çocukta çok konuşmak istiyor ama olmayınca olmuyor. Ama yinede göstermeni isterim kaynımın oğlunda mesela sorun cıktı ondan konuşamıyormuş çocuk. Göster sorun yoksa hiç kafana takma doktoru bile umursama. Elbet konuşur bu seferde bi sus artik dersin. Büyük oğlum erken konuştu susmak bilmiyo uykusunda bile konusuyo. Sağlıklı olsunda geç konuşsun sıkma canını

Tabiki çok haklısınız. Her işi ehline bırakmak lazım ama zaten konu sahıbı uzmana gidecegini basta belirtmiş. Ondan herkes daha rahat deneyimlerinden yola cıkarak fikir belirtmiş fikrimce.
Bizdeki durum sadece bana bilinçli anne diyor. Dedesini anneannesini halasını teyzsesini yegenlerinin isimlerini tanıyıp doğru kişiye gider. Ama konusmada biraz tembellik mi bilmiyorum sorun var sanki. Ihı ıhıyla herşeyi anlatıyor. Ben de anlamamazlık yapmıyorum erken konussun diye nerdeyse bakısarak anlasıyoruz. Çogunlukla bir adım sonra ne yapcagını tahmin edebildiğim için ya da ne istediğini anlayabildiğim için konusmak istemiyor gibi. Anne de derim normalde sürekli söylediği bir şey ya demez baba de demez. Mo de derim ona biraz alıştı 10 kere istediysem 2 kere der yani bilinçli olarak uğraşmak istemiyor gibi geliyor bana. Yürümek için çok hevesliydi yürüyemediği için çok huysuzdu. 10 aylık yürüdü şükür. O hevesi bildiğim için konusma anlamında bir heves görmüyorum kızımda mesela.
Ama anlama yani alıco dili iyi. Hemen hemen herşeyi anlıyor. Hadi banyo yapcak oyuncaklarından bir tane oyuncak getir diyorum banyoya oyuncağıyla geliyor. Ya da bezi al dolayları sil. Bezi alıp dolapları siler gibi. Bunlarda bir sıkıntı yok.

Son düzenleme:
Ih ıh diye neyi söylüyorsa adını söyleyerek verin. Su mu istedin, al bakalım su iç, çok mu susadın gibi çoğaltın. Bir de sözcük kartları kesinlikle çok etkili

Ih ıh diye neyi söylüyorsa adını söyleyerek verin. Su mu istedin, al bakalım su iç, çok mu susadın gibi çoğaltın. Bir de sözcük kartları kesinlikle çok etkili
İstediği şeylerin adını soylüyorum su mu istedin sen al sana su. Su de su istediğin zaman falan diyorum ama çok katı uygulamıyorum aslında. Bazen o gösteriyor elindekileri ıhh diye kalem diyorum iki elinde varsa iki elini de sırayla 5 10 kez gösteriyor her seferinde ismini söylerim. Dısardan bir ses gelse hemen ıhh der araba hurmacı vs neyse söylerim ezan okunur ıhhlar. Dolasmaya çıktıgımızda işaret eder söylerim falan ama şimdilik sadece anlamaya ful konsantre duruyor. Konuşmaya nasıl teşfik edilir. Bu yaptıklarım herşeyi anlamasına yardımcı oluyor sanki. Çok meraklıdır herşeye dokunmak bakmak anlamak ister ayrıca ama işte konusma yok gibi. Ya da anlamsız bazen kendi kendine kelimeleri arka arkasına sıralıyor ama anlamsız seyler hep.

Gecikmiş konuşma vakası. Çocuk ruh sağlığından dil ve konuşma terapistine yönlendireceklerdir muhtemelen sizi. Otizm olduğunu düşündürmedi ama çocuğunuzun çok zeki olduğunu da düsünmeyin lütfen tüm anneler... onlar çok normal gelişim basamakları. Bilecek tabiki çocuk

Gecikmiş konuşma vakası. Çocuk ruh sağlığından dil ve konuşma terapistine yönlendireceklerdir muhtemelen sizi. Otizm olduğunu düşündürmedi ama çocuğunuzun çok zeki olduğunu da düsünmeyin lütfen tüm anneler... onlar çok normal gelişim basamakları. Bilecek tabiki çocuk

Kayınvaliden amacına ulaşmış

Oglum 4 yasinda konusamiyor bi kac kelime disinda.bizde genetiktir şöledr böledr dedik ama otzm dediler.baska doktra gittik uyaran eksikligi dediler.mutlaka bir kac doktra gosterin

Bitmiyorlar bunlar anacim. Benim kiz 8 aylik oldu. Emeklemek istemiyor. Napayim iteyim mi cocugu zorla? Sevmiyor yuzustu durmayi. Yuzustu oldugu anda yuvarlanip hemen sirt ustu donup kalkip oturuyor. Ama desteksiz guzel oturuyor , oturdugu yerden herseye uzaniyor, poposu ustunde ziplaya ziplaya ilerliyor yattigi yerden kalkip oturabiliyor. Dahasi cocuk koltuklara tutunup kalkmak istiyor. Bunun icin cabaliyor. Ama butun bu olumlu seylere ragmen hala bu cocuk neden emeklemiyor, sorun mu var acaba diye soruyorlar. Onun bebesi 6 aylik emeklemis de 8 aylik yurumus de 10 aylik konusmus da bilmem ne.
Yahu sanane diyorum sanane benim cocugumdan. Tembel belki. Cani istemiyo sanane arkadas. Yok illa can sıkacaklar.
Hepsini bogmak istiyorum.

Size oncelikle sunu soylemek istiyorum; eger siz cocugunuzun konusamamasi disinda gelisiminde herhangi bir gerilik gormuyorsaniz kesinlikle endise etmeyin. Birde unutmadan; otizmli cocuklar kesinlikle ve kesinlikle sizin kizinizi anlattiginiz gibi davranmazlar. Bunu ben cok yakinimda bi arkadasimin oglundan biliyorum, kizinizdan cok daha kucuktu biz onun otizmli oldugunu daha uzmanlara basvurmadan anladigimizda..

Benim kizimda gec konustu. Ayni sizin anlattiginiz gibi kendi dilinde birseyleri ifade ederdi ama gercek anlamda konusmak yoktu. Neredeyse 2,5 yasindaydi konusmayi tam sokmeye basladiginda. Biz yurt disinda yasiyoruz, bazen bende endiseleniyordum acaba bir sorunmu varda konusmuyorki diye. Yasadigimiz ulkede bi cocuk uzmanindan yardim istedim ilk once. Bir kac defa eve gelip kizimi evde gozlemledi, gayet zeki ve gelisiminde hicbir sorun olmadigini gozlemledi. Sonra isitmesinde bir sorun olmadigindanda emin olmak icin genis kapsamli isitme testleri yaptirdik, bu teste psikolojik testte dahildi. Allah’a sukur ordanda bir sorun cikmadi. Butun bunlari yaptirirken bir yandanda annelik ic gudume guvenerek kizimin ne isitmesinde, ne gelisiminde nede psikolojisinde bir sorun olmadigindan emindim aslinda.

Kizim dogdugundan beri geceleri nefes alip vermesinde bi tuhaflik hissediyordum, cok horluyordu, bazen nefesi kesilir gibi oluyordu. Daha 1,5 yasindayken geniz eti buyumesi nedeniyle ameliyat oldu. Icimdende hep bir ses konusmamasinin bununla ilgili oldugunu soyluyordu. Ameliyattan once doktorumuz buyuk ihtimalle geniz etinin tekrar buyuyecegini soyledi. Oylede oldu. Yaklasik bir yil sonra tekrar ameliyat edildi kizim. Bu defa hem geniz eti hemde bademcikleri alindi. Bu ameliyattan sonra kizim hizla konusmayi ogrendi. Simdi 3,5 yasinda ve gayet guzel konusuyor. S ve R’leri tam soyleyemiyor ama buda ona bir sirinlik katiyor. Bilmislik yapmak istemem ama eger daha once baktirmadiysaniz bunlara bir baktirmanizi oneririm. Benim icimdeki ses hakli cikti. Ayrica her cocuk ayni yasta ayni hizda konusacak gelisecek diye bir kural yok dunyada. Buyuk kizim 1,5 yasinda sarkilar soylerdi. Kucuk kizim gec konustu ama ne fark ederki? Saglikli olsunlar yeter. Benim kizimda hic bir sorun yok, onun canida gec konusmak istiyormus dersiniz soranlara elestirenlerede. Dert etmeyin lutfen, nasil olsa oda konusacak.

Aman bosversene takma kimseyi
Oglum 20 aylik , anne baba dede mama dışında konuşmuyor. Ama onun disinda her komutu ve hee gördüğünü söyleneni aninda yapar. Hic takmıyorum. Eltimin oglu konuşmuyordu dediler otizim iste rehabilitasyon merkezine yatırın yok rapor alin. Bizde dedik acele etme gec konusur,cocuga bosa rapor yazdırma. 4 yasinda tamamen konusmaya basladi bu senede okula basliyor masallah zehir gibi. Iyiki dinlemişim sizi diyor. Bosveeeer. Herseyine birsey bulurlar surekli. Ver cevaplarini susup otursunlar

hic uzulme . bénim kizimda iki bucuk belki uc yasina kadar konusmadi. arkadasmn ayni yastaki oglu sakir sakirdi. kizim hic biseyini diyemezdi . 3 yasindan sonra bir qcildi simdi susmuyo. ve oyle seyler kelimeler cumleler soyluyoki nerden duyuyo diyorum. yurtdisindayim cok turkce de duymuyo.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…