Kira için ev arkadaşı önerebilirim. Diliniz var, ilgili yabancı siteleri bulun, hoş, iç rahatlatan bir ilân yazın. Benim arkadaşım 40 yaşındayken, boşandı ve hemen arkasından işsiz kaldı. Bu şekilde önce bir Avusturyalı kadın sonra da bir Fransiz çift buldu ev arkadaşı. Kira + masraflar yükünün yarısından fazlası ortadan kalktı. Yaşadığı yer, İstanbul, Ankara, İzmir olmadığı halde.
Borçlar için, kendi tecrübelerime dayanarak şunları söyleyeyim;
- Örneğin Garanti Bankası, ertelemeli ihtiyaç kredisi veriyor. Bugün alıp, taksitlerin ödemesini 3-6 ay sonra başlatabiliyorsunuz. Bir Garanti Şubesinde çalışan tanıdık, internet başvurusuna göre çok daha yardımcı olabilir. Başka - tanıdık olan- bankalara da sorun, tek bir banka bunu yapıyor olamaz.
- Faizler düşüyor; eğer olanağınız var ise, yeni kredi alıp, eski daha yüksek fazili kredileriniz varsa kapamaya çalışın.
- Daha çok çok yeni, BDDK, tüketici kredileri vade sınırının değiştirilmesine karar verdi. Yani ihtiyaç kredilerinde 12, 24 ve 36 ay vadeye kadar olan limitlerde değişikliğe gidildi. Atıyorum, 100 lira borcu olan sadece 12 aylık kredi alabiliyorken, bu miktar 200 lira olacak. Bunun sizin işinize nasıl yarayabileceğini araştırın, varsa kredilerinizi yeniden yapılandırmaya çalışın. Vade uzatıp, aylık ödeme düşürmeyi kastediyorum.
- Yine bazı bankaların, kredi kapama kredisi var, araştırın.
- Çevrenizde buna uygun kim varsa, somut bir ödeme planı ve borçlarınızın listesiyle gidin, yastık altındakileri kastederek, altın cinsinden borç isteyin, 1 sene sonra ödeyeceğim deyin. İkinci bir altın cinsinden borç bulursanız, 18 ay sonra ödeyeceğim deyin, vs.. Ben böyle toplamda 5 Cumhuriyet ve 35 gram bilezik almıştım, o kadar ilâç gibi gelmişti ki... Hepsini zamanında ödedim. Evli yakın arkadaşınız/akrabanız varsa, borçasında bilezik vardır, yeter ki tutarlı/güvenilir bir planla gidin.
- Ve bence en önemlisi, kredi katlarınızı, ücra bir köşeye kaldırın. Kolay görünür ama insanı en çok bu zorlar. Nakite dönmenin en şahane tarafı, elinizin titremeye başlamasıdır bir şey alacakken. Buna en temel ihtiyaçlar dahil. Ben tüm deterjan markalarımı bile değiştirmiştim, bu para verilir mi diye... :) Bir de pazarda 'bu parayı buna veremem' deyip, menülerimi değiştirdiğim oldu. Taksitli çekimler devam eder, ama borç donar bir yerde. Asgarileri ödemeye çalışın.
- Bildiğiniz yabancı dilde de derslerinde yardımcı olabileceğinizi de en başa yazarak, çocukları okul derslerine çalıştırmak için 'etüt ablası' diye tüm sitelere ilân verin. Akşam- Hafta sonları. Talep ettiğiniz ücreti düşük tutun. O kadar çok aile, biri başında dursa da şu dersleri çalıştırsa diyor ki...
Düşük düzenli gelir, hiç gelirden çok daha iyidir. Borç ödenir, siz yeter ki bunalmadan, umutsuzluğa kapılmadan inat edin.
Kolaylıklar dilerim.