Merhaba
Eminim cok fazla artan HPV icin bir cok kisi buralara girip arastirma yapiyor. Ben de daha once burada yazdim. Yurtdisinda oldugum icin farkli doktorlara kontrole gitmek zorunda kaldim. Sonunda hallettim, size kendi deneyimimi madde madde ozetleyerek yol gostermek istedim.
· Yaklasik 1.5 sene once 3 yil aradan sonra yaptirdigim 1. smear testim cok hatirlamasam da “garip lezyonlar var”gibi birsey cikmisti, anlamamistim. Doktor da 6 ay sonra tekrar et deyince dayanamayip baska doktora gitmistim Amerikan Hastanesinde. Oradaki smear sonucuna gore ise daha detayli bir sonuc gelmisti ve HPV den ciddi ciddi suphelenmisti doktor. Iyiki 6 ay beklememisim.
· Orada doktor biopsi yapip 6 parca almisti ve birsey yok, 6 ay sonra gel demisti. 6 ay sonra tavsiye uzerine “Suleyman Engin Akhan” a gittim. Kendisi 6 ay sonra biopsi icin sadece 3 parca aldi ve Cin 2 cikti.
· Bana hemen leep yapildi. O sonuca gore de Cin3 cikti ama yayilmamisti lezyonlar. HPV ise hem 16 hem 18 cikti. Suleyman Bey’in dedigine gore ilerleyebilirdi. Son safhada onlemini aldik. Leep sonrasi cok kanamam oldu, panik oldugum, doktorumu sorguladigim zamanlar da oldu ama sonra kanamam durdu ve regl’im duzeldi. Doktorum bu esnada her zaman ulasilabilirdi ve bu beni cok rahatlatti.
· 1.5 senedir duzenli olarak smear yaptiriyorum ve son smear imin sonuclarini da gecenlerde aldim, cok sukur temiz cikti.
Benim bu surecten cikardigim sonuclar :
® Duzenli smear hayat kurtarir. Duzenli kontrolleri olan kimse bu HPV den dolayi kanser olmaz.
® Doktorlar smear herseyi gostermez, uyarir deselerde labaratuar ve testin kalitesi de onemli bence. Ben ilk smear ime guvensem6 ay daha kaybedecektim.
® Doktorun isinin ehli, bu konuda uzman olmasi onemli. Ilk gittigim doktor
tup bebek uzmaniydi ve aldigi 6 parca da temiz cikmisti. Oysa Suleyman Bey gordu, aldi ve sorunlu bolgeden aldi.
® HPV cinsi onemli. Mesela arkadasimin HPV testi sonucu, kanser yapmayan bir HPV turu cikti. Onun leep olmasina gerek kalmadi. Mutlaka HPV numaranizi ogrenin.
® Ben cok sigara icerdim, HPV sonrasi hemen biraktim. Her gittigim doktor sigaranin negative etkisinden bahsediyor. Kesinlikle leep oncesi ve sonrasi sigarayi birakin, duzenli beslenin.Saglikli beslenmeye cok dikkat ettim, bunlarin etkisi olduguna eminim.
® Her doktor kendi kafasina gore birsey soyluyor mutlaka 1 doktora guvenin ve bu doktorun onkolog jinekolog olmasina dikkat edin. Ben yasadigim yerde gittigim doktorlardan bazisi beni sacma sapan yonlendirmisti, biri yeni bir leep gerekiyor bile demisti bir tanesi smear im temizken. O yuzden doktor cok onemli!
® 10% tekrar etme sansi var. O yuzden tekrar etmesi de illa doktorunuzun hatasi degil ama iyi temizlenmesi bence cok onemli. Burada kontrole gittigim son doktorum “benim bir hastamda 3 kere tekrarladi ve leep yaptim, ona artik bana guvenmiyorsan anlarim, baskasina git dedim ama simdi cocugu oldu, kurtuldu” dedi. Yorumunu da yapti “senin iyi temizlenmis” Yani doktor iyi bir leep yapsa da eger tam olarak lezyonu temizleyemiyorsa tekrar edebiliyor. O yuzden dedigim gibi doktor onemli.