tam aksini savunuyırum Usha. Eskiden çok daha vahimdi Hastane ortamları. çünkü hasta bir hiç doktor ilahtı. hemşireler, temzilik işçileri de o ilahın kutsayıcıları. bundan 10 sene önce hastanalerde hasta hakları bildirgesi varmıydı. ben hatırlmaıyorum. en basidi bu. insanlar artık daha bilinçli. hakkını biliyo. söke söke de alıyor. çünkü yaşaya yaşaya , bu konular tartışla tartışıla gelindi bu noktalara. abes bir örnek olacak , farkındayım ama eskiden hiç doktora şiddet haberi olurmuydu. abartmayı seven halk hakkını aramayı o kadar artırdıki işi darpa kadar götürdü. doktorlar ilah değil madur oldular. inanın bu haber 10 yıl öncesinin sıradan bir diyaloğu idi. özellikle doğu kökenli, çok çocuk yapmış bayanların değişmez kaderi. e çoğu da artık duymamaya çalışıyodu. biz onları hep umursamaz bildiğimiz için bunuda umursamadıklarını, nasırlaştıklarını düşünüyorduk. 11 sen önce oda arkadaşımın yaşadıkları hala hatırımda . kendi yaşadığım tecrübelerim var. olayın tek çözümü, hastanın haklarını bilip bilinçli davranarak, olayın peşini bırakmadan gerekli şikayetleri yapması. çok bildğini görünce kimse kolay kolay sesini çıkaramıyorSevgili Mune,
Tüm iyi niyetinle yazdığının farkındayım ve çok değil 10-15 yıl öncesi için doğru tespitler bunlar... Ancak günümüz Türkiyesinde bir kadına edilebilecek en büyük dua ''allah devletin doğum evine düşürmesin'' dir muhtemelen... Bunun sebebi elbette sadece sağlıkçılar da değil sadece sistem de... En başta insanların insani vasıflarının yozlaşması... O durumdaki hastasına bağıran doktor, doktorun haksız bağırmasına ''ne oluyor bu hastanın da hakkı var'' diyemeyen hemşire, o anki acısıyla birşey diyemese de sonra dönüp şikayet etmeyen hasta, gelen şikayetleri yazılı olmadığı ve ısrar edilmediği sürece kulak arkası yapan hastane yönetimleri....
İçinde olmadığım bir sektör ama dışarıdan da görünen köy durumunda....
Maddi şartları uygun olan ''çoğu'' kadın kazara hamile kalsa da doğurur çocuğunu diye düşünüyorum...Toplumumuzun kadınları (ben dahil) her ne kadar kariyer vs desek de anaç yapıda ve duygusal kadınlardır çünkü...
Şöyle düşünelim çocuk başına asgari ücret bağlansa kadına en az çocuk yapan bile belki 3 tane doğurur... Ama devlet hem çalış ama çocuğu aldırma derse, izin verilen durumlarda bile kamudaki bir doktorun ''kocanın altına yatmayı biliyorsun'' şeklinde hakaretine izin verirse o kadının psikolojisi ne olur....
O saatten sonra yaşadığı travmaların da etkisi ile evliliğini yürütemezse peki o kadın... bu durum da diyanet kanalı ile sebepsiz boşanma olarak gösterilirse oluşacak toplum/mahalle baskısı o kadını ne hale getirir...
Bu yazı üzerine ''devlet kürtajı cezalandırıyor '' diyemeyiz...ama başka bir soru sorabiliriz...Bu gibi durumların oluşmasında bütün suç devlette mi? ... bence evet... Çünkü o doktoru da, o sağlıkçıyı da, o hastane yönetimini de, o kadınları da, o erkekleri de, bu hale getiren, kişilere yaptıkları işe odaklanamayacak kadar ekstra dert yükleyen, bireylerin sağlıklı psikolojileri olmasını önemsemeyen, toplumun büyük bir kesimini yoksulluk hatta açlık sınırının altında yaşamaya iten devlet yönetimlerinin uyguladığı yada uygulamadığı politikalarıdır....
hay ağzınıza sağlık ne kadar güzel doğru söylemişsiniz. Bizde şu var koyun psikolojisi, eğer konuşursak işimiz görülmez korkusu var. Ne olursa olsun statüsü, hakkını aramak senin en önemli sorumluluğunKardesim kabahat bizim Turk milletinde! Susmayin! Yikin ortaligi! Kimse size hakaret edemez! Kovun doktor bozuntusunu, baska doktor yok mu dogum yaptiracak bu hastanede? diye bagirin. Cagirin bashekimi... Hepinizi saglik bakanligina sikayet edecegim, bu doktor nereden almis diplomasini! Nasil benim hastama (bana) "kocanla yatarken iyiydi" diye laf edebilir? diye bagirin uluorta, rezil rusva edin o doktor bozuntusunu.. Bakalim bir daha kimseye bu tarz laf edebilecek mi omru boyunca.. Utanmayin, o utansin!
bu eski bir haberdi ve yanılmıyosam konu tekrarı...
neyse,ben yorumuma geçeyim,neler var nelerrr
benim eski ev arkadaşım kist sorunuyla boğuşuyo,bundan iki sene önce bir doktora gitmişti -kadın hastalıkları hastanesinde,yaşlı bir adam...
kız kapıdan girer girmez ilk sorusu "gız mısın gadın mısın?" olmuş,bakire olup olmadığı işlem gerekiyosa sorulur tabii ama bu şekilde değil,
üstelik adam dövecek gibi sormuş,kızım deyince de şööyle bi inanmaz inanmaz süzmüş...
geçen hafta telefonum çaldı,yine o arkadaşım. "kız" dedi, "ben geçen yine kadın doğuma gittim,bu gız mısın gadın mısın diyen adama denk geldim"
"ee" dedim "ne olmuş,iki yılda değişmiş mi adam?"
"yok" dedi,niye geldin evlendin mi?? diye sormuş.Hayır,bekarım deyince imalı imalı "bakire misin?" diye sormuş.
Sonuç olarak doktor aşırı ters bi adammış ki üstüne ilaç milaç fırlatır diye korkup yine gerçeği söyleyememiş :)))
böyle ahlak zabıtası doktorlar yüzünden yarım yamalak tedavi oluyo millet...
Bi başka ev arkadaşım da özel hastaneye gidiyo,daha kayıt sırasında görevli "yalnız biz bekaret testi yapmıyoruz hanfendi" diyo.
Oysa arkadaş iki aydır gelmeyen adeti için gitmiş hastaneye...
Daha duymadığımız,dile gelmeyen neler neler vardır acaba.
ne olursa olsun hiç şaşırmıyorum artık :-/
bu konu taa ne zamandan yahu
aynı konu zaten açılmıştı
evet küretaj esnasında anestezi yapılmıyor
sebep anestezi öncesi sonrası gözlem-derlenme olması, başında anestezi uzmanı olması gerekliliği, anestezi olayı alınması gerekliliği vs vs.
herkese anesteziyle yapılsaydı bir günde birkaç işlem yapılırdı en fazla.
o kadın doğumcu muayene mi yapacak, küretaj mı, gebelik takibi mi, sezaryen mi, acil op mu vs vs
ayrıca genelde bakire misin diye sorulmasını hakaret olarak algılıyorlar, burda bile gördük kaç kere
o yüzden bekar mısın evli misin diyorlar
hee şahsım olarak bakire misin diye soruyorum denk gelince.
ayrıyetten hastaların bu konuda çok defa yalan söylediğini de gördük
Benim saflığıma gelmiş işte anlamadım evli misin bekar mısın diyince.. direk cevap verdim bekarım diye.:) bekarım ama bakire değilim demem gerekiyordu heralde bu durumda benim doğrudan. Evli misin bekar mısın şeklinde bunu soran doktordan da çekindim :)
banada tam etrsi adam yaşımı duyunca en az 4 kere bakiremisin fitil vercem doktor olarak soruyorum diyo yok arkadaş olarak sorcaktın canım hayatım bi lakayıklık sorma gitsin dr demeye bin şahit lazım p..ç herif. bakireyim dedikçe ısrar ediyo
sağlık çalışanlarındaki mantık aaynen şu: hasta hakkını arayamayacak biriyse sessiz sakin sabırlıysa anasını ağlat bütün sinirini ondan çıkar aşağıla işini yapma alay et vs vs ha ama hasta dişli cazgırsa el pençe olki memnun olsun başına dert alma oyüzden bazıları dayağın alasını hak ediyo sevdiklerini kaybetme korkusu yaşayan bi hasta yakınının hastasına keyfi olarak bakmazsan dayağı fazlasıyla hakediyosun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?