• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

‘Kocanın altına yatmayı biliyorsun ama!

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.323
298
İstanbul
Kadın doktor kürtaj olmak isteyen hastasına narkozsuz kürtaj yaptı.
Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe Arman bugünkü köşesinde okuyanı altüst eden bir kürtaj hikayesine yer verdi. Devlet hastanesinde narkozsuz kürtaj edilen Eda K.B.’nin hikayesinin anlatıldığı mektupta tüyleri diken diken ifadeler yer alıyor. Kürtaj olduğu için doktorun kendisini cahillikle suçladığını, “kocanın altına yatmayı biliyorsunuz ama..” şeklinde hakaret içeren cümleler kurduğunu yazan Eda K.B., kürtaj olanları cezalandırmak için devlet hastenesinde narkozsuz kürtaj uygulandığını iddia etti.

İşte o mektup:

‘İÇİMİZ ÇOK ACISA DA ALDIRMAYA KARAR VERDİK’
İki evladım var, 37 yaşındayım. Eşimle korunmamıza rağmen bir şekilde hamile kaldım. “Olurdu olmazdı” derken, içimiz çok acısa da, aldırmaya karar verdik. Çok zor bir karardı ama yaptırmak zorundaydık. Maddi olarak üçüncü bir çocuğu büyütmemiz, yetiştirmemiz mümkün değil. Çocuk demek para demek. Yok böyle bir imkânımız.

‘KÜRTAJ OLMAK 750 LİRADAN BAŞLIYORMUŞ’
Böyle sakin yazdığıma bakmayın. Geçen hafta hamile olduğumu öğrenince şok yaşadım. Eşim de, en az benim kadar perişandı. Hemen fiyatları araştırmaya başladık, kürtaj olmak 750 liradan başlıyormuş, dedik ki, “Devlet hastanesine gidelim…”

‘DOKTOR AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNܒ
Salı günü bir devlet hastanesinin Aile Planlama Merkezi’ne gittim. Ultrasona aldı doktor beni. Evet, bebek vardı. Kadın doktor açtı ağzını yumdu gözünü, “İlkokul mezunuyla üniversite mezunu arasında en ufak bir fark yok. Hepiniz aynısınız!” dedi. Hekimlikten ve hasta psikolojisini anlamaktan uzak, sadece kişisel egosunu tatmine dayalı bir sürü söz sarf etti. Hiç cevap vermedim, vermek de istemedim, çünkü benim üzüntüm bana yetiyordu.

‘ETEK TIRAŞI OL, BANYO YAP’
Perşembe gününe randevu verdi. Gelirken etek tıraşı olmamı, banyo yapmamı ve bir de etek getirmemi söyledi. Tuhafıma gitti. “Ha bir de gelmeden, mutlaka bir şeyler ye!” dedi. Oysa narkoz alacağımı düşündüğüm için, “Bu doğru olmaz!” diye geçirdim aklımdan.

‘KOCANIN ALTINA YATMAYI BİLİYORSUN AMA’
Perşembe sabahı erkenden kalktım ve hazırlandım, eşimle yola koyulduk. Saat tam 08.45’te hastanedeydik. Eşimi bekleme salonuna aldılar, beni de başka bir bölüme. Odada 4 kadın dık. Bir saat kadar bekledikten sonra doktor hanım geldi. Sanki çocuklarıymışız gibi, “Geçin bakim şuraya” dedi, geçtik. Üreme sistemini anlattı. Sonra da verdiği bilgilerin pekiştiğinden emin olmak adına, “Neyle korunacaksın bundan sonra?” gibi sorular sordu. Cevap veren kadına, “Madem öyle, bunu daha önce niye yapmadın?” dedi. Kadın, “Kocam…” diye geveleyince “Altına yatmayı biliyorsun ama” diye azarı bastı.

ODADAN ÇIKAN KADINLARIN YÜZÜNDEKİ DEHŞET İFADESİ
Sonra bizi ranzaların olduğu bir odaya aldılar. 4 yatak vardı 4’ü de birbirinden leş, camlar açık. Eteklerimizi giymemiz söylenince, hiç tanımadığım kadınların önünde soyundum, iç çamaşırımı çıkardım, eteğimi giydim ve sıramı beklemeye başladım. Kadınları tek tek, başka bir odaya alıyorlardı. Meğer en korkunç şey o odada yaşanacakmış da, haberim yokmuş! Ben en sonuncuydum. Odadan çıkan her kadının yüzünde dehşet ifadesi vardı ve kimsenin ağzını bıçak açmıyordu. Sıra bana geldi.

NARKOZSUZ KÜRTAJ
Odaya girdim. O odanın da camı açıktı, jinekoloji masası da camın yanındaydı. Uzanmam söylendi. Ben hâlâ saf bir şekilde narkozcu bekliyorum. “Herhalde bir narkozitör gelip beni uyutacak” diyorum. Masanın hemen yanında ağzı açık bir tıbbi atık çöp kovası var, içi de kanlı gazlı bez ve pamuk dolu, ona bakıyorum. Bu arada, odanın kapısı açık hasta mahremiyeti yok, isteyen istediği gibi girip çıkıyor. “Allah’ım ben n’apıyorum burada? Bu insanların arasında işim ne?” demeye kalmadan, bir spekülümün kabaca içime yerleştirilmesiyle irkildim. Meğer kürtaj yaparken ne narkoz, ne sakinleştirici, ne de ağrı kesici hiçbir şey vermiyorlarmış!

‘BEBEĞİMİ, BEN KENDİMDEYKEN VAKUMLADILAR’
O an yaşadığım bedensel ve duygusal travmayı asla unutmayacağım. Ağlamaya başladım. Ki ben ketum bir insanım kolay kolay ağlamam ama rızam da olsa, gözümün önünde bebeğimin alınması, kocaman bir aletin bebeğimi ben kendimdeyken vakumlaması…

‘HER ŞEYDEN NEFRET ETTİM’
Beni çok sarstı. Her şeyden nefret ettim. Kendimden, eşimden, çaresizliğimizden, bunu bana yapan insanlardan, maruz kaldığım bu iğrençlikten, bu zihniyetten… Beş dakika kadar sürdü. Masanın kenarlarını sıkmaktan avuçlarımın içi acıdı, morardı. Ayağa kalktığımda titriyordum. Kendimi tecavüze uğramış gibi hissediyordum. Zaten duygusal olarak, orada tecavüz ettiler bana.

‘DEVLET KADINLARI BÖYLE CEZALANDIRIYOR’
Yaşadıklarımı şimdi değerlendirdiğimde… Kürtajın, narkoz, sakinleştirici, hatta ağrı kesici bile verilmeden yapılmasını, devletin kadınları bir tür “cezalandırma” şekli olduğunu düşünüyorum. “Benim bedenim, benim kararım diyorsunuz öyle mi? Alın size!” demek bu. Başka yerlerde, tür acı deneyimler yaşayan kadınlar var mı bilmiyorum. Ben yaşadıklarımı paylaşmak istedim, belki konu dikkatini çeker, yazarsın ve bu sayede bazı şeylerin değişmesine vesile olursun… Sevgiler. (Eda K.B.)

$1474544_659026350787397_1863931909_n.jpg

valla genelleme yapmak istemem o yüzden "çoğu" diyeyim, çoğu kadın jinekolog, özensiz ve çok kaba saba oluyor

Çok kötü şeyler yazasım geldi bu röportajı okuduğumda ama yüzleri kızarmaz ki şerefsizlerin...

aynen oyle valla bende dogumumu devlet hastanesınde yapmıstım bı dayak yemedıgım kalmıstı cok ılgısızler cok kotuydu ıste hamıle kalmayı bılıyosunuz o zaman cekın boyle dıyolardı ıgrenclerdı

kadın doğum stajı yaptığımda görmüştüm olanları.......yaşananlar doğru......kadın doğum bölümünde çok büyük bir baskı vardır.....en kıdemlisi altındaki kıdemsizleri sürekli ezer yediklerini ödettirir....kıdemsizlerin bazıları hastaları ezerdi......Allah düşürmesin

yalnız kürtajda olanlar fazla abartı.......evet etek giyeceksin nesi tuhaf......düşük yapmıştım ve bende narkozsuz oldum.....abartıldığı gibi bir acı değil.......yemek yemelisin evet tansiyonun düşer invaziv bir işlem geçireceksin

:51::51::51::51::51::51:

Bu yazı üzerine devlet kürtaj olanları cezalandırıyor diyemeyiz, tümüyle doktorun ayıbı:50:
Sağlık sektöründe çalışanları genelleyemeyiz, malesef aralarında kötü muamele yapanda var, bende devlet hastanesinde doğum yaptım, hiç kötü davranmadılar, aksine herkes çok ilgili davrandı fakat aynı devlet hastanesinde sancı çeken gencecik kadınlara ....... iyiydi şimdi ne bağırıyorsun diyenlere de şahit oldum:50:

Bu yazı üzerine devlet kürtaj olanları cezalandırıyor diyemeyiz, tümüyle doktorun ayıbı:50:
Sağlık sektöründe çalışanları genelleyemeyiz, malesef aralarında kötü muamele yapanda var, bende devlet hastanesinde doğum yaptım, hiç kötü davranmadılar, aksine herkes çok ilgili davrandı fakat aynı devlet hastanesinde sancı çeken gencecik kadınlara ....... iyiydi şimdi ne bağırıyorsun diyenlere de şahit oldum:50:

Bu çok terbiyesizce... Ağzının payını verirdim ben olsam o diyenlere... :47:

ben butun devlet hastanelerını kastetmedım ama benım dogum yaptıgım hastane tamamen berbattı cok kotu sozler soylenıyodu ozellıkle ebeler dogumdan bu nedenle tıksınmıstım o derece yanı bıde bence boyle olmamalı o devlet hastanesınde calısan doktor hemsıre neıcın var halk ıcın ılgılenmelerı lazım bıde kesınlıkle kotu seyler konusmamalılar

bılmıyorumda bu denlı doktorlara bıde unıverste okumus falan fılan dıyolarya ınsan olmayı unutmus unıverste okusa ne olur sadece boyle davranan doktorlara sozum

doktoru kınıyorum çok çirkin bir durum. Hastaların mahremiyetine vurdumduymaz davranmalarınada çıldırıyorum. Ne olursa olsun hakaret etmeye, aşağlamaya hakkı yok. terbiyesiz:20:

Kardesim kabahat bizim Turk milletinde! Susmayin! Yikin ortaligi! Kimse size hakaret edemez! Kovun doktor bozuntusunu, baska doktor yok mu dogum yaptiracak bu hastanede? diye bagirin. Cagirin bashekimi... Hepinizi saglik bakanligina sikayet edecegim, bu doktor nereden almis diplomasini! Nasil benim hastama (bana) "kocanla yatarken iyiydi" diye laf edebilir? diye bagirin uluorta, rezil rusva edin o doktor bozuntusunu.. Bakalim bir daha kimseye bu tarz laf edebilecek mi omru boyunca.. Utanmayin, o utansin! :47:

Kardesim kabahat bizim Turk milletinde! Susmayin! Yikin ortaligi! Kimse size hakaret edemez! Kovun doktor bozuntusunu, baska doktor yok mu dogum yaptiracak bu hastanede? diye bagirin. Cagirin bashekimi... Hepinizi saglik bakanligina sikayet edecegim, bu doktor nereden almis diplomasini! Nasil benim hastama (bana) "kocanla yatarken iyiydi" diye laf edebilir? diye bagirin uluorta, rezil rusva edin o doktor bozuntusunu.. Bakalim bir daha kimseye bu tarz laf edebilecek mi omru boyunca.. Utanmayin, o utansin! :47:

sonra hasta yakınları doktorlar niye kavga ediyorlar dimi? demekki bu tarz yaklaşımlar çok oluyor ,tabii asla onaylamıyorum böyle şeyleri ama herkes işini doğru dürüst yapmalı ,sonuçta candan can ayrılıyor bide orada kullandıkları kelimeye bak... anaları nasıl doğurmuş acaba kocasıyla yatmadan mı ? of of hastanelerde daha iyi koşulları hasta ve hekim olarak hepimiz hakediyoruz ,sevgiler..............

vslls bu olay kürtaj yasağından sonraysa doktor suçlu kurta yapmıs he değil daha onceyse ozaman cezalandırma olarak bakılamaz olaya arkadas hakedıyoruz demıs ya cok dogru o kadar kadınsınız bu durumu esınıze anlatıp hastaneden cıkar cıkmaz hmen sıkayetcı olsaydınız hala da olabılırsınız sağlık bakanlığına bu konuları cıddıye alacaklarını dusunuyorum doktor her halukarda suclu yasak donemde yapılmıssa zaten suclu degılsede yıne suclu.

Sevgili Mune,

Tüm iyi niyetinle yazdığının farkındayım ve çok değil 10-15 yıl öncesi için doğru tespitler bunlar... Ancak günümüz Türkiyesinde bir kadına edilebilecek en büyük dua ''allah devletin doğum evine düşürmesin'' dir muhtemelen... Bunun sebebi elbette sadece sağlıkçılar da değil sadece sistem de... En başta insanların insani vasıflarının yozlaşması... O durumdaki hastasına bağıran doktor, doktorun haksız bağırmasına ''ne oluyor bu hastanın da hakkı var'' diyemeyen hemşire, o anki acısıyla birşey diyemese de sonra dönüp şikayet etmeyen hasta, gelen şikayetleri yazılı olmadığı ve ısrar edilmediği sürece kulak arkası yapan hastane yönetimleri....

İçinde olmadığım bir sektör ama dışarıdan da görünen köy durumunda....

Maddi şartları uygun olan ''çoğu'' kadın kazara hamile kalsa da doğurur çocuğunu diye düşünüyorum...Toplumumuzun kadınları (ben dahil) her ne kadar kariyer vs desek de anaç yapıda ve duygusal kadınlardır çünkü...

Şöyle düşünelim çocuk başına asgari ücret bağlansa kadına en az çocuk yapan bile belki 3 tane doğurur... Ama devlet hem çalış ama çocuğu aldırma derse, izin verilen durumlarda bile kamudaki bir doktorun ''kocanın altına yatmayı biliyorsun'' şeklinde hakaretine izin verirse o kadının psikolojisi ne olur....

O saatten sonra yaşadığı travmaların da etkisi ile evliliğini yürütemezse peki o kadın... bu durum da diyanet kanalı ile sebepsiz boşanma olarak gösterilirse oluşacak toplum/mahalle baskısı o kadını ne hale getirir...

Bu yazı üzerine ''devlet kürtajı cezalandırıyor '' diyemeyiz...ama başka bir soru sorabiliriz...Bu gibi durumların oluşmasında bütün suç devlette mi? ... bence evet... Çünkü o doktoru da, o sağlıkçıyı da, o hastane yönetimini de, o kadınları da, o erkekleri de, bu hale getiren, kişilere yaptıkları işe odaklanamayacak kadar ekstra dert yükleyen, bireylerin sağlıklı psikolojileri olmasını önemsemeyen, toplumun büyük bir kesimini yoksulluk hatta açlık sınırının altında yaşamaya iten devlet yönetimlerinin uyguladığı yada uygulamadığı politikalarıdır....

İnşallah canım yaa..
Çook güzel söylüyorsun...

ama

Kimi kime şikayet edelim pardon..

Devletin doktorunu sağlık BAKANLIĞINA mı..

Bu ülkede birileri bir şeylerden şikayetçiyse bunu demokratik haklarına dayanarak savunmak isterse anti-demokratik şekilde karşılık buldu ve buluyor..

Türkiye demokratik bir ülke olmadığı için sokaklara çıkıp bas bas bağırsan da,gidip ilgili yerlere şikayet etsen de hatta olmadı direneceğim dersen kendini bulacağın yer en son ''Silivri'' canım benim.. :7:

Hadi öptüm..

abartıyı ne kadar çok seviyoruz........bu insanlık dışı muamele insanın kendisi ile ilgili bir durum....bir mesleğe mal edilemez........kaldı ki bu sistem sorunudur

şu an bu vahim durumlar görülmüyor çünkü hastaneler artık özel hastane mantığı ile çalışıyor.......yani hasta müşteri bağlamaya çalışıyor ......başta hastane yönetimi bu çirkinliğe izin vermez

eskiden devlet kavramı vardı.....kimi kime şikayet edecektin....bugün git yarın gel mentalitesi.......öğretmeninden şiddet gören çocuklar da dahil..............şimdi herşey çok mu iyi oldu derseniz devlet kalktı müşteri memnuniyeti esası geldi........

içerde olanları tüm resmiyle anlatacak olursam eğer hasta yakınları gerçekten çok kaba..........sizler doktor değiştirme hakkına sahipken sağlık çalışanları hastaya bakmama hakkına yeni sahip oldu.........keyfi olarak değil sözlü ya da fiziksel şiddet durumunda

bir de oraya gelir çalışanların sülalesinden başlarım gibi bir atraksiyon yapmanızı tavsiye etmem......çünkü yapılacak ilk iş savcılığa haber verip olayın yargıya intikal etmesi sağlanacak........hapis cezası ertelenmiyor

yazar gündemi geriden takip etmiş.........hastaneden yaşanan şiddet olaylarını engellemek için yeni yasalar çıkartıldı:ssz::ssz::ssz:

bazı sağlık çalışanları tarafından özellikle ilkokul mezunu, utangaç, sessiz hastlara karşı çok aşağılayıcı muameler yapılıyor. bir dönem oldukça da fazlaydı. bizzat şahit olduğum olaylar vardır. Hatta kızımda yaşadığım diyaloğu anlatıp güldüğümüzde çok oldu.
9 ay özel hastaneye gidip son gün kazıklarını yiyince mecburen devlet hastanesine geçiş yaptım. tabi iyi gözle bakmadılar. "Parayı onlara yedir doğumu bizde yap", şeklinde doktor bizzat yakındı. ama hastaneye ilk yatışımda yaşadığım diyaloglar çok komikti.

Hemşire-Hişt sen gel buraya
Ben elimde serum ıhlaya tıslaya yürüyorum. sesimi çıkaramam elim mahkum.
Hemşire-bilgilerini yazacaz. adın?
-xxxxx
Hemşire-Yaşın?
-XXX
Hemşire-Ev hanımısın demi ?
Ben-Yok çalışıyorum...
-A öylemi canım
Ben-:44:evet
Hemşire "ablam"-nerde çalışıyosun canım?
Sevgili Ben-:44::44:mırın kırın mırın kırın
tabi sonra dilim çözüldü. güzel muhabbetler edilidi.
ama dili çözülemeyen, horlanan, yaptığı dünyanın en aşağılık şeyiymiş gibi muamele edilen diğer hastaları paylamaya devam .........

Back