Kocam, Misafir ve İkram olayı

Benim evimde misafir gelince çıkan tabaklar yoktur. Kendime de en güzel tabakları kullanırım misafire de..

Misafir demek gözünü doyurmak demek değil hem. Sohbet etmek, gönül doyurmak manasına geliyor bana göre. İkram tabi ki hazırlanır ama abartısız.. Bu insanlar 1 haftalık yoldan aç susuz gelmiyor, bizi görmeye geliyor. Evimizin en ince ayrıntısına kadar toz var mı diye bakmaya da gelmiyorlar..

Ben yerinizde olsam her misafir geleceği zaman arar kocama ne yapayım diye sorardım. Bir zaman sonra O da hep bana soruyorsun diyerek sıkılır size bırakır :)

Esinize evin ikram ve yemek islerine karismamayi ogretin bildigin cimrilikten yapiyor. Sen gorgusuz olabilirsin cimride olabilirsin ama ben degilim misafiri nasil agirlayacagima karisma diyin bune ya tabiki ana menu ve ortaya dedikleriniz misafir geldiginde olmasi gereken seyler bicakta olmali esiniz dagdami yasamis acaba
Aslında çevremizde gerçekten masaya bıçak koyan pek kimse yok. Evet esiminde benimde ailelerimiz köyde yetismis ama ben sizin yorumunuzu biraz kaba buldum. Gayet saygın mesleklere sahip insanlarız. Çevremizdeki insanlarda öyle ama gerçekten bizim çevremizde Yani ev ziyaretlerinde akşam yemeklerinde pek bıçak kullanılmıyor. Tabiiki restorana gittiğimizde veya ortam gerektiriyorsa kullanıyoruz ama benim hoşuma gittiği için masaya koyuyorum. Arkadaşlarda bazen kullanıyor bazen bicaksız devam ediyor. Cimrilik olmadigina eminim çünkü mesela çerez alayım diyor. Aldığı çerezler falan inanılmaz pahalı olanlardan.
Kocanizi garipsemedim yaa bende böyleyim. 😁. Acaba yetişme kültüründen kaynaklanıyor olabilir mi? Mesela bizim oturduğumuz tarafta insanlar hep çok çalışıyor bu yüzden sadece çay ikram etme gibi zorunluluklar dogabiliyor. Belki onun ailesinde de böyle çok fazla çeşit yapmiyorlardir. Ben de çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bence bir misafire bu kadar yapılmaz. Normal 3/4 çeşit gayet uygun.
Evet aileside böyle. Mesela 3.4 cesitten kastınız nedir akşam yemeğinde çorba ana yemek tatlı salata mi bunlar bile 3 4 çeşidi aşıyor zaten. Gerçekten yanlış anlamayın ben öğrenmek için soruyorum. Bu şekilde yeterli oluyor degilmi. Artık bunu problem etmek istemiyorum çünkü.
Benim eşim de sevmez. Neyse ki ben beceriksizim. 🤣 Hazırlık bile yapsam yalın basit olur illa. Ister ki çaya sizdeyiz diye pat diye gidilsin gelinsin sadece sohbet mühim olsun ikram hiç olmasa da olur. Bu kadar düz olmadı tabi şimdiye dek hic bir gidiş geliş evimizde. Ama neden rahatsız olduğunu anlıyorum.
Basit bir kek bile yapılacaksa bile o 5 dklık telaşı sevmiyor. O da kendince haklı. Ben eşinizi anladım. Kim haklı derseniz herkes haklı. 🤣
Ah inanın ki onluk bir durum yok. Ben hallediyorum, zevk alıyorum hatta.
Selam seni düşünüyor olabilir mi bazı eşler vardır düşünür ama belli etmez yaaa işte ne gerek var ona ne gerek var buna aslında düşünce sen ?
Hic sanmıyorum 🙊
zaten açım, size misafirliğe gelesim geldi.
Ayy kuzum keşke yakın olsak 🌺
Eşin allahtan kadın doğmamış feci bir kaynana olurdu
Kesinlikle eminim.

Aslında çevremizde gerçekten masaya bıçak koyan pek kimse yok. Evet esiminde benimde ailelerimiz köyde yetismis ama ben sizin yorumunuzu biraz kaba buldum. Gayet saygın mesleklere sahip insanlarız. Çevremizdeki insanlarda öyle ama gerçekten bizim çevremizde Yani ev ziyaretlerinde akşam yemeklerinde pek bıçak kullanılmıyor. Tabiiki restorana gittiğimizde veya ortam gerektiriyorsa kullanıyoruz ama benim hoşuma gittiği için masaya koyuyorum. Arkadaşlarda bazen kullanıyor bazen bicaksız devam ediyor. Cimrilik olmadigina eminim çünkü mesela çerez alayım diyor. Aldığı çerezler falan inanılmaz pahalı olanlardan.

Evet aileside böyle. Mesela 3.4 cesitten kastınız nedir akşam yemeğinde çorba ana yemek tatlı salata mi bunlar bile 3 4 çeşidi aşıyor zaten. Gerçekten yanlış anlamayın ben öğrenmek için soruyorum. Bu şekilde yeterli oluyor degilmi. Artık bunu problem etmek istemiyorum çünkü.

Hic sanmıyorum 🙊

Kesinlikle eminim.
Olabilir de olmayabilir de :KK66:

Biz esimle ikimizde ayni kültür ve sehirden olmamiza ragmen ben sizin gibiyim ama eşim benim gibi degil. Ayni sizin eşiniz gibi karisiyor ve gereksiz buluyordu ilk evlendigimizde. Bende her seferinde bunlar kadin işi, sen karisma, ben yapmaktan keyif aliyorum, stres atıyorum diye cevap veriyordum. 3 senedir evliyiz. Ayni bana döndü şimdi. Tatli da yapacak misin? Cig kofte mi yoğursak felan diyor 😀
O da nasipleniyor sonuçta😂.

Ben yapmayı ikram etmeyi seviyorum deseniz. Hoş demişsinizdir de. Bu kadar müdahale etmesi anlamsız geldi. Şahsen ben bir yere gittiğimde donatılmış sofra görsem mutlu oluyorum hiç mahçup hissetmiyorum😁

Mesela eşimin arkadaşının evine gitmiştik çeşit çeşit yemek yapmıştı biz onları davet ettiğimizdeyse standart sayıda yemek yaptım çünkü o kadar çok yemek yapamam. Eşim de dile getirdi hatta sizin kadar yapamadık diye. Kendimi hiç mahçup hissetmedim.

İsraf mı derseniz fazla yenilen ve dökülen her şey israftır. Patlayana kadar yemiyor ya da yiyecek dökmüyorsanız bütçenizi de sarsmıyorsa sorun olmaz sanırım

Ben

Hic sanmıyorum 🙊

Kesinlikle eminim.
Hayatımda masaya bıçak koyulmadigini ya da kullanilmadigini görmedim. Çevrenizde bu kadar yaygın olmasına şaşırdım.

Ayy böyle şeylere karışan koca çok itici🤣🤣
Benim eşim asla karışmaz. Kafana göre takıl der.
Yemek yaptığınızda artanlar israf oluyormu?
Asla olmaz evde yenir mutlaka.
Benim evimde misafir gelince çıkan tabaklar yoktur. Kendime de en güzel tabakları kullanırım misafire de..

Misafir demek gözünü doyurmak demek değil hem. Sohbet etmek, gönül doyurmak manasına geliyor bana göre. İkram tabi ki hazırlanır ama abartısız.. Bu insanlar 1 haftalık yoldan aç susuz gelmiyor, bizi görmeye geliyor. Evimizin en ince ayrıntısına kadar toz var mı diye bakmaya da gelmiyorlar..

Ben yerinizde olsam her misafir geleceği zaman arar kocama ne yapayım diye sorardım. Bir zaman sonra O da hep bana soruyorsun diyerek sıkılır size bırakır :)
Bende böyle düşünüyorum. Evet misafir takımlarım ayrı. Çünkü ben takım kullanmayı seviyorum. Tek tek tabak kullanmak hoşuma gitmiyor. Günlük kullandığım takımlar daha kolay kırılıyor, takım bozuluyor. Sürekli misafir için tabak çanak satin alamam. Bu yuzden ayrı ama o takimlarim asla sadece misafir için değil. Haftasonlari mesela kızlarım içinde inanılmaz güzel sofralar hazırlıyorum bu takımları kullanıyorum. Veya sunumluklarimi kendimizede kullanıyorum. Deli gibi misafir takintim yok ama evime geleni güzel ağırlamak istiyorum. Belki yanlış düşünüyorum diye sizlere danışmak istedim ama bu fikri beğendim. Bunu deneyeceğim.

Eşiniz nereli bilmiyorum ama kulturden dolayi oyle. Benim eism misafire yapilana laf etmez. Ama biz bizeyken o da yapma ne gerek var, ben yemicem der durur. Sofrada yemegi yer yemekten baska ne atıştırmalık ne çay yani ne tatli hicbisey yemez. Meyve yer misin diye sorsam ona bile soylenir durur bana sorma ben yemem diye. Biz ikram severiz , yemeyi de severiz. Adanaliyim Hatayda da yasadim. Sizi cok iyi anliyorum. Ama kavga etmeye degecek seyler de degil yani. Boş yapmis esiniz. Valla asagilamak icin soylemiyorum herkesin kulturu kendine ama esim de ic anadolulu ve bu konularda cidden aşırı görmemişler. Kayinvalidemin degil agir misafirine biz gidince bile sofraya koyduklarina onun yerine ben utaniyorum. O kadar deger vermiyorlar ki bogazlarindan geçene. Ben bir seye emek verip ugrasinca amaaan karnimiz doysun yeter iste ugrasma diye soylenip duruyorlar. Yemin ederim defalarca kez memleketler8ne gittigimde yemeklerden tiksindigimden ve acliktan agladim. O kadar uzaklar mevzuya. Esimle tek sorunumuz da hicbiseye heves etmemesi, ikram ettigimde kabul etmemesi, dengeli beslenmek açısından meyve vs tuketmemesi. Yoksa buyuk sorun edilecek seyler degil sonucta. Kiymet biliyor yaptigim seyin neyse ki

Standart misafir akşam yemeği zaten çorba ana yemek pilav ortaya zeytinyağlı ve yoğurtlu meze yada cacık değil midir? Minimumu bu zaten. Siz haklısınız. Eşinizin ailesi pek akşam davetine kimseyi çağırmamış herhalde
Gerçekten artık en minimumda tutmaya çalışıyorum ama o kadar yoruldum ki. Mesela yemeğe içecek al diyorum. Asitli içecek sağlıklı değil ayran yapalım diyor. Yahu nor alde evimize girmez zaten asitli içecek ama misafir geldigindede aliverelim şunu. Bunun bile tartışmasını yapmak inanılmaz yoruyor beni

Esinize evin ikram ve yemek islerine karismamayi ogretin bildigin cimrilikten yapiyor. Sen gorgusuz olabilirsin cimride olabilirsin ama ben degilim misafiri nasil agirlayacagima karisma diyin bune ya tabiki ana menu ve ortaya dedikleriniz misafir geldiginde olmasi gereken seyler bicakta olmali esiniz dagdami yasamis acaba
Vurma artık adam öldü 😁

Hic sanmıyorum 🙊

Kesinlikle eminim.
Aileden gelen birşey demek ki yetiştirilme tarzı ben de Mersinliyim Akdeniz taraflarında Adana,Hatay, Mersin genellikle ikrmliklar biraz bol hazırlanıyor evet gelen misafire .

Yemeğe alınan bir misafir için,ana yemek,çorba,pilav normal şeyler ortayada genellikle 2 çeşit salata türü yapılır genelde,en basiti bir lahmacun koysan yanında yine 2-3 çeşit meze salata yaparlar.

Çaya misafir varsa tatlı, börek,salata türü olur genellikle kısır, mercimekli köfte tarzı.

Sanırım bu birazda yetisilen çevre ile alakalı.

Hic sanmıyorum 🙊

Kesinlikle eminim.
Ben doğu kültürüyle büyüdüm bizim taraf iki ana yemek+ çorba+salata şeklinde yapılıyor. Çok daha fazlasını görmedim. Ama yurttayken arkadaşlarımın evine gidince böyle sizin anlattiginiz gibi bir sofra kuruyordu anneleri. Bir de bu çaya davet meselesinde de bizim burası hep çiftçilik yapılıyor. Misafirliğe gelinde yada gidilse öyle bir tatlı ve çay ikram ediliyor ( evde ne olursa işte.) Yani biraz kültür ve yetişme tarzı etkiliyor işte. Arkadaşlarimin evine davet edildiğimde masada 8/7 çeşit görünce çok garipsemiştim. İnsan alışık olmayınca israf görüyor galiba😁

Eşinizle farklı kültürlerden geldiğiniz için böyle. Güneydoğu ikramı sever,davet sofralarına çok özenir ama batı öyle değildir. Siz de sofrayı kim için hazırlıyorsanız ona göre yapın çünkü batıda görgüsüzlük olarak adlandırılabilir hazırlıklarınız. Benim de ailem güneydoğulu,eşim batılı. İkramlarımı batıya göre yapıyorum çünkü evimize gelenler batılı.

Çiğ köfte de çay sofrasında olmaz ama onu da söyleyeyim. Çiğ köfte özellikle gece yarısı yapılır, yanında sadece yeşillik ve ayran olur. Çayın yanına yakışmaz.

Eşiniz nereli bilmiyorum ama kulturden dolayi oyle. Benim eism misafire yapilana laf etmez. Ama biz bizeyken o da yapma ne gerek var, ben yemicem der durur. Sofrada yemegi yer yemekten baska ne atıştırmalık ne çay yani ne tatli hicbisey yemez. Meyve yer misin diye sorsam ona bile soylenir durur bana sorma ben yemem diye. Biz ikram severiz , yemeyi de severiz. Adanaliyim Hatayda da yasadim. Sizi cok iyi anliyorum. Ama kavga etmeye degecek seyler de degil yani. Boş yapmis esiniz. Valla asagilamak icin soylemiyorum herkesin kulturu kendine ama esim de ic anadolulu ve bu konularda cidden aşırı görmemişler. Kayinvalidemin degil agir misafirine biz gidince bile sofraya koyduklarina onun yerine ben utaniyorum. O kadar deger vermiyorlar ki bogazlarindan geçene. Ben bir seye emek verip ugrasinca amaaan karnimiz doysun yeter iste ugrasma diye soylenip duruyorlar. Yemin ederim defalarca kez memleketler8ne gittigimde yemeklerden tiksindigimden ve acliktan agladim. O kadar uzaklar mevzuya. Esimle tek sorunumuz da hicbiseye heves etmemesi, ikram ettigimde kabul etmemesi, dengeli beslenmek açısından meyve vs tuketmemesi. Yoksa buyuk sorun edilecek seyler degil sonucta. Kiymet biliyor yaptigim seyin neyse ki
Ah yorumun alnı olsada öpsem dedikleri. Yemin ediyorum aynılarını yaşıyorum. İnsan memlekete gidip aç döner mi ya. İnanın aç dönüyorum. Yemek kültürü diye birseyleri asla yok. Karnımız doysun ne yersek yiyelim modundalar.

Eşimin ailesi köyde yaşamışlar, genel anlamda öyle yakın akraba harici misafir çağırmamışlar akşam yemeğine. Dolayısıyla onlar için misafir geldiğinde ortaya aynı yemekleri koymak normal. Misafir geldiğinde ekstra en fazla etli yemek yada dolma yapar.
Ama bizim ailede daha çok misafir eş dost çağırılır. Ondan mesela bize tanışma yemeğine geldiğinde ailesi garipsemişti bizi.
Bizde çünkü menü çok fikstir. Süzme mercimek çorbası, etli yemek pilav, zeytinyağlı barbunya yada fasülye yemeği, cacık yada yoğurtlu meze, salata konur ortaya. Tatlı yapılmaz pek genelde misafir getirir zira.
Çay misafirine de börek kurabiye kısırdır.
Normal olan standart olan bu bana göre

Ben

Hayatımda masaya bıçak koyulmadigini ya da kullanilmadigini görmedim. Çevrenizde bu kadar yaygın olmasına şaşırdım.
Çocukluk travmam 😂
Çay tabağında karpuz ikram edenler var. Bıçak koyar mı o adam şimdi,koymaz tabii. Çatalı batırırsın karğuz fırlar gider. Yemeyelim diye yaptıklarından eminim 😊🤣

X