- 18 Mart 2015
- 2.642
- 4.874
Medeni Kanunumuzun 6.maddesi ispat yükümlülüğünü iddia eden tarafa yükler. Yani bir dava açtığınızda iddia ettiğinizi ispat yükümlülüğü size düşer. Boşanma davalarında davacı olmak demek, mahkeme huzuruna iddia ettiklerinizi kanıtlarla beraber ilk olarak sunabilmenize imkan tanır. Böylece dava süreci kısalır. Yani karşı tarafın dava açmasını ve dava dilekçesinde belirttiği iddiaları savunmaya alıp daha sonra kendiniz yeni olguları iddia edip ispatlamaya uğraşmazsınız bu birincisi.Sabırla tüm yorumları okudum
Cok merak ediyorum yorum sahiplerinin hepsi evli mi yada boşanmış mı?
Adamin yaptiklari elbette doğru degil!
Birde şunu ogrenebilir miyim neden önce o dava açsın diye israriniz? Fark mi var?
İkincisi özellikle şiddetin vuku bulduğu davalarda, (bu şiddet insanların içinde olduysa daha kolay olur.) medeni kanunumuzda boşanma sebeplerinden biri olan pek kötü ve onur kırıcı davranışa maruz kalmaya dayanarak boşanma davası açabilmek için, 6 ay içinde dava açmalısınız. Yoksa yapılan davranışı kabul etmiş, affetmiş sayılırsınız. Aldatılsanız bile durum böyledir, aldatma olayını öğrendiğiniz Zaman'dan başlayarak 6 ay içinde dava açmazsanız affetmiş sayılırsınız. Hukuk düzeni bu hukuk kuralıyla aldatıldığınızı sürekli olarak kullanıp aile birliğini sürekli tehlikeye düşürmeye mahal vermemeniz için koymuştur. 6 aylık süreden sonra da dava açabilirsiniz ancak 160. Maddeye (zinaya) değil 166. Maddedeki evlilik birliğinin Temel'inden sarsılması be evliliği sürdürmenin kendisinden beklenemeyecek hal almasına dayanarak dava açarsınız. Böylece dava süreci uzar. Kusurlu olmadığınızı kanıtlamak zorunda kalırsınız. Uzun dava süreci tahmin ettiğinizden daha yorucu ve yıpratıcıdır.
Kusurlu olup olmamanın önemi, maddi ve manevi tazminat istemlerinde önem taşır.
Ben 1.5 yıllık evliyim. 2,5 aylık bir oğlum var. Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Ayrıca Boğaziçi üniversitesi siyaset bilimi mezunuyum