KIZLAR,NASIL DAVRANMALI VE NE YAPMALIYIM?

ya kızı sırf bu nedenle ciddi zührevi hastalığa yakalansa...

ya ben nerede yaşıyorum.... bu tür yorumları okudukça gelecekten korkuyorum... her şey free.

Karışamazsın dediği mesajlaşması değil, sevgilisinin olması. Ve evet 16 yaşındaki kıza sevgilin olamaz diyemezsin. Karışamazsın. Çünkü yasak koydukça gençler daha çok heveslenir, yasağa yönelir. Sevgilin olabilir ama şu şekilde olmalı, şu sıklıkla görüşmelisin, eve geç gelmemelisin, dikkatli olmalısın diyebilirsin. En fazla oda.

Elbette anne olarak çocukları yönlendirmekle yükümlüyüz. Doğruya ve güzele. Ama kısıtlamak, sınırlamak ters teper. Öyle güzel bir anne kız ilişkisi kurulmalı ki, çocuk annenin yönlendirmelerinden rahatsız olmamalı. Anne kızına saygı duymalı. Çağ değişiyor, hayat değişiyor. Engellemekle, müdahale ile, karışmakla olmaz.

En iyi senaryo, liseye kadar baskıyla uğraşan kızlar ya da erkekler, üniversite de yalnız kalınca özgürlüğün dibine vururlar. Çok arkadaşım vardı, ailesinden ayrılınca kendini kaybeden. Bu şekilde mi olmalı?
 
Son düzenleme:
Nice ya da konu sahibi abla, durumlar nasıl?
 
Karışamazsın dediği mesajlaşması değil, sevgilisinin olması. Ve evet 16 yaşındaki kıza sevgilin olamaz diyemezsin. Karışamazsın. Çünkü yasak koydukça gençler daha çok heveslenir, yasağa yönelir. Sevgilin olabilir ama şu şekilde olmalı, şu sıklıkla görüşmelisin, eve geç gelmemelisin, dikkatli olmalısın diyebilirsin. En fazla oda.

aşağıdaki arkadaşın mesajıydı... karışamazsın... cinsel hayatı aktif olan 16 yaşındaki çocuğa mı? ki sanalda yaptığı belli. gerçekte de yapıyorsa... erkek arkadaşı kastetmedim....


Annesi evlenmeden önce biraz hayatı yaşamış, tecrübe kazanmış olsaydı çocuğuna bu kadar sert davranmazdı; demeye çalıştığım bu. Kadınlar tecrübe kazanmalıdır ki, hayatta büyük hatalar yapmasınlar. Üslup güzel-çirkin tartışılır da, şu kadının öz kızına olan davranışı tartışılmaz. Ne olursa olsun, bir çocuk doğuruyorsan sahip çıkacaksın, bağrına basacaksın. Beğen ya da beğenme; o senin evladın. Onun hayat tarzına saygılı olacaksın.

Ha bu arada, kızının cinsel hayatı ergen olmasına rağmen bayağı renkliymiş. Şu an bu bana da garip geliyor; ama bir yandan da saygı duyuyorum. İlerde pişman olur veya olmaz; ama bu kız kocaya kaçıp 2 çocuk doğurmuş olsaydı daha mı iyi olacaktı? Kafasına göre eğlenmiş işte. Birkaç yıl sonra hatırlamaz bile bunları. Ergen deyin geçin. Hayatından memnun mu, mutlu mu? Önemli olan bu.
 
aşağıdaki arkadaşın mesajıydı... karışamazsın... cinsel hayatı aktif olan 16 yaşındaki çocuğa mı? ki sanalda yaptığı belli. gerçekte de yapıyorsa... erkek arkadaşı kastetmedim....

İlk alıntıladığın mesaj sevgili üzerineydi, o yüzden yazdım ben. Açıkçası bende 16 yaşındaki bir çocuğun doğru tercihler yapacağına inanmam.Ha 22, 23 olur, tamam ama o yaşlar çok küçük. Ama bu da yine anneyle ilgili. Doğru yönlendirmesi gerekir çocuğunu. Nice bilerek yada bilmeyerek çeşitli hatalar yapmış. Şimdi düzeltebilir bu durumu. Hala geç sayılmaz bence.
 
İlk alıntıladığın mesaj sevgili üzerineydi, o yüzden yazdım ben. Açıkçası bende 16 yaşındaki bir çocuğun doğru tercihler yapacağına inanmam.Ha 22, 23 olur, tamam ama o yaşlar çok küçük. Ama bu da yine anneyle ilgili. Doğru yönlendirmesi gerekir çocuğunu. Nice bilerek yada bilmeyerek çeşitli hatalar yapmış. Şimdi düzeltebilir bu durumu. Hala geç sayılmaz bence.

hatalarını bende fark ettim. inşallah güzel haberlerle döner... en azından kızına terapi görmesi için birşeyler ayarlamıştır...
 
Kızımdan tiksiniyorum demişsin. Asıl sen ne biçim annesin ki öz be öz doğurduğun kendi evladından tiksiniyorsun? Senin gibi olmadığı için mi? Lise 2'de olup erkek arkadaş edindiği için mi?

33 yaşındayım, lise 2'ye giden kızım var demişsin. Bu kız 14.15 yaşında olsa senin onu 18-19 yaşında doğurmuş olman lazım. Senin 18 yaşında ergenken kocaya gidip kovalayan varmış gibi peşi sıra çocuk yapman çok normal; 15 yaşındaki kızının erkek arkadaşıyla öpüşmesi anormal öyle mi? Dua et o kız hala seninle aynı evde. Eğer evden kaçarsa hiç şaşırmayacağım. Çocukları boğmuşsun resmen; orta 2'ye kadar okula götürmek nedir? Öğle yemeklerinde yanına gitmek nedir? Bırak rahat olsunlar biraz; onların da bir hayatı var. Zamanı gelecek cinselliği de yaşayacak kızın; buna kendini alıştırsan iyi olur. Çünkü normal olanı budur arkadaşım. Olması gereken bu çünkü. Senin 18 yaşında, gözün açılmamışken ilk gördüğün erkekle gerdeğe girmen değil.

Devir değişti artık. Genç kızlar tecrübe kazanıyorlar, sizin düştüğünüz hatalara düşmeyecekler. Çünkü erkekleri tanıyorlar. Zoruna mı gitti de kendi öz kızından tiksiniyorsun? Tiksiniyorsan doğurmayaydın. O her ne yaparsa yapsın, her ne olursa olsun senin çocuğun. Onu her haliyle kabul edemeyeceksen çocuk peydahlama işlerini başkalarına bırak. Sizin gibiler de doğurmasın bir zahmet...

Psikolojik tedavi alması gereken de sensin, çocuğun değil. Bir de utanmadan onu dövdüm demişsin. Umarım yaşlandığın zaman o çocuğa muhtaç kalırsın da dövmek ne demek anlarsın.
Sakin bu konuya yorum yazma.sende cok rahatsinnn...bende senin dusuncelerine yazardim ama su anda acim cok buyuk.
 
ya kızı sırf bu nedenle ciddi zührevi hastalığa yakalansa...

ya ben nerede yaşıyorum.... bu tür yorumları okudukça gelecekten korkuyorum... her şey free.
Her şey free değil ama yasaklamak yerine yanında olup bilgilendirsek daha sağlıklı nesiller yetiştiririz. Seks başlı başına tabu, değil ki korunma yöntemleri konuşulsun. Üniversitelerde akran eğitimi ile veriliyor bu bilgiler öğrencilere. Ailenin yapmadığını biz birbirimize anlatıyorduk yani. Cinsel ilişki ve her türlü sonuçlarını bilen biri zührevi hastalık riskini de düşünür gebe kalma riskini de. Bizdeyse eğitim öğretim yok tu kaka var sonra buralar sürtündük kızlığım gitti mi göbeğime boşaldı hamile miyimlerden geçilmiyor. Ha bir de vajinusmus var dillere destan.
 
Konu sahibinin üstüne gidilmisten kastım,eğitimli baska insanlarin da çocuklarının bu sekilde davranislar sergiledigiydi. Yani sadece bu kadincagiz kizina sahip çıkamamis basarisiz olmus gibi yorumlaraydi. Direk olarak senin yüzünden olmuştur yazılmış... Herkes yasamiyor boyle evet, bazilari iste. Bunun nesini bu kadar irdelediniz? Sonucta yasayan insanlar da 'bazilari' olmuyor mu?
Baska sorunlarim oldugu icin arkadaslarin eglencelerine katilamadim. Nerden bileyim? Belki olmasaydi 'hele bi dur la napiyo bunlar? ' derdim durtulerimi onlar gibi yukarilarda yasamadigim halde...Ama sonra begenmez cikardim yarisinda zannedersem.
Ek: Siz kacirmissiniz, ben zaten diger yorumumda bunun bir sorun olmadığını yazmıştım. Sorun kontrolsuz durtulerin Türkiye coğrafyasında basina isler açması..

Diğer yorumunuzu görmüştüm, o konuda aynı fikirdeyiz. Ama konu sahibinin üstüne eğitimsiz olduğu için gidilmiyor.

Sanki dünya üzerindeki en kötü şey kızının yaptıklarıymış, ya da sadece kızı yapıyormuş gibi davrandığı için üstüne gidiliyor. Açıkçası o nedenle irdeledim yorumunuzu. Gençlerin ciddi oranda bir kısmı konu sahibinin kızı gibi davranıyor bu yaşlarda. Anormal bulmuyorum ben zaten, hatta çoğu kısmını yanlış da bulmuyorum.

Yani konu sahibine kızınızı bu hale getirmişsiniz derken kasıt eğitimsizliğine değil, abartı ve etkisiz hareketlerineydi, açıklamak istedim.

 
Her tarafı kötü değnek.
Yasak koymuşsunuz olmamış, güzelce konuşmuşsunuz yine olmamış.
Arkadaş seçimi çok önemli hakikaten.
Nasıl yaklaşacağınıza dair sanırım bir aile terapistiyle görüşmelisiniz.
 
Bazilariniz beNi geri ,modern olmadigimi soyluyor.oyle soylemeyin kizlar.icimin nasil yandigini,size anlatsammm,yanimda olsaniz bir de benden dinleseniz o zaman anlarsiniz beni.bir tek burdan sizinle konusuyorum.omuzuna kafami koyup agliyacagim kimsem yok.cunku bunu kimseyle paylasamiyorum.esim hic konusmuyor.sadece eve gelip arada ic cekiyor...ve goz goze geliyoruz.ikimizde perisaniz.kolumuz kanadimiz kirilmis,bir battaniyeye sarilip uyuyoruz.yatagimizi bile yapmiyoruz.

Bazilariniz cinselligi ogretmek lazim,bilincli olmak lazim,diyorsunuz.bu bilgileri cocuk yasta yapmak icin mi ogrenmek lazim.
Yoksa insan kendi vucudunu tanimasiyla alakali bilmesi mi lazim.bu iki seyi ayirt edelim.ve evlendigimizde tecrubeli mi olmamiz lazim.bunu yasamadan evlenilmiyor mu? yok cinselligi yasamazsak vajinusmus olurmusuz.niye ilk yasadigimizfda bu olmuyor mu.evlenmeden once antreman mi yapmamiz lazim vajinusmus olmamak icin..benim konum cok farkli.burada bir cocuktan bahsediyorum.benim kizimin yaptiginda ask bile yok.her kezle konusmasi boyleymis.bir kisi bile degil.

Birliktelik yok.sadece sanalda.cunku firsati olmamis.her konusmanin sonun da davet edilmis,ve teyzesi bile bizde yokken annemler yok dur teyzem yuruyuse cikacakmi sorayim,ve soruyormus gibi yapiyor ,aa cikmiyormus teyzem,gelemem...hic bir zaman teyzesi bizdeyken ben ve esim bir yere bile gitmedik.bizi de evdeyok diyor.hemde bundan iki hafta once.teyzesi bir aydir bize gelmiyor.en son ben bu olayi ogrendigim gun gelmisti..yok boyle bir durum yani

Firsati olsa kesinlikle birliktelik olurmus.ama beni tanisaniz siz bile ihtimal veremezsiniz...diyorsunuz ya ortaokula kadar goturup getirdiniz.nedeni,bende cocuklarimi calacaklarmis korkusu var...hat safada..cocuklar kucukken aksamdan islerimi yapardim ki bahcede oynarlarken,bende orada otururdum,onlar oynar gelirlerdi.tuvalete giricem dimi iceri alirdim ve sonra tekrar disari cikardik.ben cocukkende kardeslerimi kaybedicem diye bir korkum vardi.onlar derse girerlerdi tekrar gider ogretmenleri girdimi diye bakardim.ama bu elimde degil.komsuya birsey almaya bile yollamazdim,ya kaybolurlarsa.bu kadar .yanlis bastan sona yanlis,ama elimde degil.komsuya gonderdigimde telefon veriiyordum,hemen tel.ediyorum,aldin mi.hadi kos cabuk camdayim..bu beni mahvettiii..

Bu halen de boyle.oglumun oglen arasi telefonunu ucuncu acsin elim ayagim titriyor.hemen yere duserim,kayboldu caldilar diye bagiririm.asiriyim kizlar.elimde degil.ama baski yapmadim.her yere gidebilirler ama benim gozetimim de,ve her yere de gotururuz.

Kizim buyudu ve sabah sekiz,babasi birakiyor.saat dortte cikiyor ceyrek gece evde.bilirki gec gelirse ben komaya girerim.hafta sonu bir yere beraber gideriz.arkadaslari var,evine gider,annesini tanirim,ve annesi evde durursa gider.oyle basi bos degil.mesela sinemaya gidecekler,kendi der baba bizi sen biraksana.babasi da goturur,siz gelirsiniz der.ve bir bakariz ariyor bizi alsana baba.ve tam film bittigi an.esim alir ve getirir.okuldan bir yere cikmasi mumkun degil.cikis karti yok.gecenlerde evde bir seyini unutmustu,tel etti baba eve gelmem lazim ama izin kagidi cikarmadiginiz icin gelemiyorum.esim gitii ve ancak velisiyle geldi...yaz boyu odasinda,cik azicik yuruyus yap diyorum,yok..giz. diye arkadasi var gidin carsiya yok ya cok sicak.park var burada gidin azicik aksamlari bir seyler icin,hep evdesin diyorum,gitmiyor.kizlar kendi de gitmiyor.dusunuyorum,bunlari yazan kisi yasamak ta ister ve firsat yaratir,ama yok.yazin bir tek annemlere gidiyor,annem bize gelince alip gidiyorlar,orada hic disari cikmaz,teyzesiyle ve cevre farkli.disari diye bir sey yok yani.baska da balkonda dahi oturmaz.yani bunlari anlatmamin sebebi bunlari yasayacak ne firsati var.ne de kendi firsat yaratiyor.konusmalarinda konusuyor,sonucu yok.hep redddetmeler..ilk bende onunla konustugum da anne benim bunlari yasamam icin bir dakika disarida basi bos bir zamanim var mi diyor.

Kizimla konustum.hic bir sey soylemiyor.agliyor sadece.bilmiyorum neden boyle bir sey yaptigimi.ama hic yapmadim,ama konustum.diyor.baska da bir sey yok.yarin ilk randevumuz var.esim okuldan alacagini soyledi.benimle de bu konuyu ne yapmamiz gerektigini konusmuyor.

Yuzyuze esimle konusmak mumkun degil,telefon ettim esime,dedim ki.bu olaylari ben yapsam bir dakika beni evde tutmazdin disari atrdin.agzimi burnumu kirardin.ama bak o halen bizim evimizde.demek ki o her seyden degerli.kotubir sey yapsa da atamiyoruz,vazgecemiyoruz.evlattan vazgecilmiyor.rabbim bizi bir sinava soktu.bu da en buyuk sinav .evlat. hani rabbim diyorya biz sizi evlatlariniz ve mallarinizla sinariz.aynen oyle.sinavin bransi yok.biz burada ki sinavi olum diye sandik,ama bu sekilde de sinav olunuyormus.dedim.ve tamam,isim var kapat dedi.bitkin bir sekilde.

Bu gun lise arkd.bir anda geldiler.kahvalti yapiyorduk.ben bitkin bir sekildeyim.gecenlerde bir arkadasimin oglu sunnet oldu.oradaydik.liseden bir kiz geldi.kiz icin iyi konusmuyorlar.ve bu gunde onadn konu acildi.her kez bir sey soyledi,ben sustumm,ve kizimi dusundum.bu omru boyunca pesinden gider mi.kalirmi bu yuk omuzlarin da.

Nerden baksam aci.nerden tutsam elimde kaliyor.su anda herkez suskun.her kez hasta.
 
Diğer yorumunuzu görmüştüm, o konuda aynı fikirdeyiz. Ama konu sahibinin üstüne eğitimsiz olduğu için gidilmiyor.

Sanki dünya üzerindeki en kötü şey kızının yaptıklarıymış, ya da sadece kızı yapıyormuş gibi davrandığı için üstüne gidiliyor. Açıkçası o nedenle irdeledim yorumunuzu. Gençlerin ciddi oranda bir kısmı konu sahibinin kızı gibi davranıyor bu yaşlarda. Anormal bulmuyorum ben zaten, hatta çoğu kısmını yanlış da bulmuyorum.

Yani konu sahibine kızınızı bu hale getirmişsiniz derken kasıt eğitimsizliğine değil, abartı ve etkisiz hareketlerineydi, açıklamak istedim.
Egitimsizlik derken neyi kast ettiniz.?
 
Egitimsizlik derken neyi kast ettiniz.?

Eğitimsizlik değil derken neyi kastettiniz demek istediniz herhalde. Alıntıladığım üye anne babanın eğitimi farketmeksizin çocukların böyle davrandığını yazmış.

Ben de zaten kimsenin eğitime vurgu yapmadığından bahsediyorum, böyle bir eleştiri almadınız.
 
Ben liseyi bitirdim.bir bankada hemde iyi bir bankada iki sene staj yaptim.ve kadroya alinacagim soylendi.ama ben dogru karar veremdeim,evlenince devam ederim dedim.esim kesinlikle izin vermedi.kiskancligindan.o hakkimi kaybettim.bir iki sene sonra karsi ciktim esime yarim biraktigim ve muhasebe uzerine egitim aldim.calistim da.halen kizimi da oglumu da sinavlara ben hazirlarim.arkadaslarim bile nasil cozebiliyorsun su sorulari,nasil hatirliyorsun derler.
 
Yazdim cnm.bir de okulunu degisecegiz.buna karar verdik.

Okulunu değiştirme kararını kızınız uzmanla görüştükten sonra uzman önerirse verin.

Hatta mümkünse vereceğiniz her kararı bu şekilde verin artık.

Kendi yaptığınız her hataya elimde değil, yapım bu yazıyorsunuz. Kızınızın yaptığı hatalara ise ne yazdığınızı ben yazmak bile istemiyorum. Halbuki sizin aşırılıklarınız kızınızı istemediğiniz durumlara sürüklemiştir muhtemelen.

Aslında duygusal yapınıza üzülsem de bu sürekli kendinizi düşünür haliniz beni irrite ediyor, bu konuya yazmayı bırakıyorum, umarım her şey yoluna girer aileniz için.
 
Ben liseyi bitirdim.bir bankada hemde iyi bir bankada iki sene staj yaptim.ve kadroya alinacagim soylendi.ama ben dogru karar veremdeim,evlenince devam ederim dedim.esim kesinlikle izin vermedi.kiskancligindan.o hakkimi kaybettim.bir iki sene sonra karsi ciktim esime yarim biraktigim ve muhasebe uzerine egitim aldim.calistim da.halen kizimi da oglumu da sinavlara ben hazirlarim.arkadaslarim bile nasil cozebiliyorsun su sorulari,nasil hatirliyorsun derler.

Okumuyorsunuz değil mi yorumları?

Bunu itiraf edin artık.

Okumadınız yani yazdığım şeyi.

Ne istiyorsanız onu düşünüyor, ne istiyorsanız onu anlıyor, ne istiyorsanız onu yazıyorsunuz.

Son mesajım demiştim, bu mesaj için özür diliyorum kendimden.
 
Ben liseyi bitirdim.bir bankada hemde iyi bir bankada iki sene staj yaptim.ve kadroya alinacagim soylendi.ama ben dogru karar veremdeim,evlenince devam ederim dedim.esim kesinlikle izin vermedi.kiskancligindan.o hakkimi kaybettim.bir iki sene sonra karsi ciktim esime yarim biraktigim ve muhasebe uzerine egitim aldim.calistim da.halen kizimi da oglumu da sinavlara ben hazirlarim.arkadaslarim bile nasil cozebiliyorsun su sorulari,nasil hatirliyorsun derler.

Okuldan alıp başka okula vereceksiniz değil mi? Okula kesin gidecek değil mi?

Psikologla görüşmeden okuldan almayın. Onun önerilerine göre hareket edin.
 
Back