Kızımın Otizm Şüphesi:(

Anne olarak konduramıyor insan çocuğuna, inşallah değildir ama ilgisini ne çekerse çeksin ismine bakar çocuk. Tamam oyuncakları bırakıp gitmemesi normal olabilir ama ismine bakmaması normal değil.

hayır bakmayabiliyorlar. çok net gözlemlediğim durumlar var.

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Bu konuda fikri olan var mı acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.
TV ve telefona çok maruz kaldı diye yüklenme kendine canm çocuğunda bence otizm yok elbette burda uzman değiliz ama farklı doktor görüşü bile almışsın zaten. Bence konuşma terapisti üzerine yogunlas özel kreşlere götür yasitlariyla vakit geçirmesini sağlayın oradaki ortam kesinlikle çok faydalı olduğunu düşünüyorum

Otizimli cocuklarıda neden TV ve tel olarak gorunuyormus ki. Ben tam bilmiyorum ama benimde 22 aylık kızım var konusuyor mesela her sabah pencereye yem koyarız kuslar yesin diye kızım sabah uyanır uyanmaz anneci(annecim demek oluyor) kus mama yidi? Diye soruyor bana. Ya da işte 3 kelimelik cumleler kuruyor baba anne bıcıbıcı ,anne baba uyyo, işte teyzesine dedmki teyzesi biz virüs olduk dedm tece tece viius diyor.yani aslında onunla konusurken bastıra bastıra konusun özellikle cocuklar sabah uyanır uyanmaz beyinleri daha cok sey alıyor ozaman birsey söyletmek isterken tekrarlayın hemen soyluyor cunku uykudan uyank henüz TV tel gormuyor ne deseniz beyin alıyor hemen. Ama sahsen ben TV tel sebeb olarak gormuyorum benim kızımda ona surekl egitici videolar acıyorum renkleri sekilleri hayvanları vs renkleri ögrenmşş bi nevi boyama yapacakken anneci boya boya diyor soeuyorum bu ne renk Mai bu sa(sarı) bu Pepe(pembe) yani egitici izlettkren sonra bi sorun olmaz bence hatta diş fırçalama ve tırnak kestirme alıskanlıgını telden ogrendi acıkcası önce ben keserdım izin vermezdi pepenun tırnak kesme videosundan sonra kendisi uzatıyor.dişlerinş ben fırcalarken kadardı ya da ahzınu acmazdı bıkac diş fırcalama videosu izlettm smdı kendisi tabureye cıkıp fırcalıyor.yanı orasıda biraz egitici ögretici oluyor. Demem o ki bende tel izletiyorum ama otızm ya da konusma geriligi görmedim tabi uzman dsgilm bende belkıde benim kızımda baska bir bebege gore daha geridir.sonucta her cocuk farklı 2 bucuk 3 yasına kadar yegenim konusmuyodu tek tek kelime soyluyordu ama oda anlasılmas seyler asırıda inattı evdeyken yaptıgı seyleri dıaarıda yapmazdı biriyle konusurken hadi opucuk at derdik kafasını boynumuza sokardı yapmazdı.smdi 4 yasınds ama bğyümğşte kuculmus dersin beni arar koala napoyon gelde Cay demleyelm diyor🤣🤦🏼‍♀️ esımın yegenıde nerdeyse 4 yasına kadr konusmdı Cat pat konusuyordu ama onunkide cok içine kapanık bir cocuk oldugu içindi 2 kız kardeşler buyugj daha aktif konuskan bilmiş 5 yasında oyleydi.kucugu iyice bastırmıstı.oda içine kapanık bir cocuk oldu 4 5 yasında cay pat konusurdu ve asırı cekimerek bişey soylerdi smdı bülbül.yani kendinizi Boyle uzuntuye sokmayın telefondan egitici oldugu surece izlemesine izin verin ama TV gercekten odak problemi yaratıyor ve tvdeki cizgimfilzmlerin hiçbir faydası yok.ve cocugunuzla sık sık iletişim kurun.goz teması cok onemli.goz teması odlukca cocuk kendini önemsediginizi dusunerek daha cok iletişim kurup daha cok sey paylasıcak sizinle.sizde cok konusun yanında oturun birlikte oyun kurun oyuncaklarını konusturarak hayal dünyası yaratın ona. Siz konusturrken oda diger oyucnagı konusturun falan yanı Boyle seyler onu geliştirecek.bak doktorun dedıklerınj yapmıs elini tutmus kaldırmış vs demek ki isteseniz onunla bu tarz diyalogları rahatlıkla kurarsınız cunku cocugunuz uyumlu bir cocuk.ama biz gunumus anneleri malesef cocuklara kızarken elimzden tel veya TV de dizi basından kalkmıyoruz.e cocuk goruyor annem yaptıgına gore kotu bisey degıl demek ki diyip oda yapıyor.ben son 4 aydır telefona gunde 2 saat vakır ayırma kararı aldım o bile fazla ama gun içinde 1 saat oda cocugum uyudugu saatlerde veya babasıyla takıldıgı saatlerde.1 saatte gece cocuk uyuduktan snra.oyle olunca evinizede bebegınızede cok fazla vaktinzi kalıyor.bol bol konusun sohbet edin onun dusuncelerini soyledıklerını ciddiye alın mesela pelus oyuncagı çiş yapmıssa, evet gercekten yapmıstır. Gibi🤭

23 aylık kızım, gayet normal yetişkin bir insan gibi konuşabiliyor. Ama sizin konunuzda belirttiğiniz her iki doktora da götürsem, onlar kızıma seslenseler, bir şeyleri yapmasını isteseler kesinlikle yapmaz. Yüzlerine bile bakmaz. Şahsı fikrim hiç tanımadığı bir ortamda, yabancı bir kişinin anlık isteklerini yapmaması çok çok normal. Bu şekilde yapılan bir test de güvenilir değil. En güzeli gün içinde evde, kendi ortamında olan davranışlarını videoya çekin.Eğer doktor kabul ederse onları da izletin.

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Tam olarak ne kadar süre izliyor. Benim kızım 16 aylık yemek masasında bir şey izletmeden drdurmak mümkün değil. Bunun gibi şeyler mi yoksa daha fazla mı izledi

Hiç sıkıntı yapmayın çocuğunuz normalde göz teması kuruyor, komut alıyor uyguluyorsa yabancı yanında hemen yapmayabilir bir kereyle değerlendirme yapılmaz.oğlum 3 yaşına yaklaşmıştı konuşmuyordu anne baba o kadar herşeyi işaretle ama renkler hayvanlar eşyalar vs sorunca gösteriyordu birkaç ay pedagoga gittik biraz yardım aldık ama son zamanda ağlayınca falan o da psikolog görsin dedi götürmedik hemen 3 yaşı bitirdi sonra bir açıldı ki herşeyi söylüyor. Her çocuk bir değil..birebir oyun oynayın özellikle evcilik oyunları karşılıklı çay içme bebek bakma doktorculuk vs..seslerle başlayın harfleri çıkarmasını sonra birleştirmeyi bol iletişim açılacaktır

Bir gelişme yaşadınız olumlu olumsuz ...lütfen yaşadıklarınizi ara ara paylaşır mısınız benim gibi bir çok anne sizi takip ediyor.insallah olumlu bir gelişme olmuştur .

TV ve telefonu daha doğrusu ekranı olan herşeyi en az 3 ay süre ile tamamen kesin. Ekran orucu yapacaksınız. Sizde yanında elinize alıp bakmayın. Onunla sürekli konuşup oyun oynayın. 3 ay sonra bütün kelimeleri bülbül gibi şakır. Ekrana devam ederse eğer ekran bağımlılığına bağlı gelişen otizmli özellikle taşıyan bir çocukluğu olur.

Bir gelişme yaşadınız olumlu olumsuz ...lütfen yaşadıklarınizi ara ara paylaşır mısınız benim gibi bir çok anne sizi takip ediyor.insallah olumlu bir gelişme olmuştur .
Ben bu konuda daha kötüsünü yaşadım, çocuğum hiç konuşmuyordu, parmakla işaret etmiyordu, göz teması kurmuyordu, ismine tepki vermiyordu.
Gelişimsel pediatri bize bu otizm sınırında, özel eğitim alması gerekiyor mutlaka rapor alın dedi. Rapor almak istemedim. Doktorunda tavsiyesiyle ekranı tamamen kestim, 2 ay kreşe gönderdim (çok hasta olmasa göndermeye devam ederdim), sürekli oyun oynamaya çalıştım. Çok değil 3 ay içinde tüm problemlerimiz kalktı ortadan. Şimdi bülbül gibi şakıyor, bilmediği yok maşaAllah.
Bu işin şakası yok kesinlikle ekran orucu ve özel ilgi şart.

Yazdıklarınızın aynısını birebir yaşadım oğlumda. Bizde bir devlet hastanesine gittik çocuğun önüne farkli oyuncaklar çıkardı ve sorular sordu bizi odadan çıkardı çocuk gormedi bile ve direk otizm dedi. Başka bir doktora gittik ve içimiz rahatladi 5 dakika da bir çocuğa otizm teşhisi konmaz dedi doktormuz. Bizde de konuşma geriliği çıktı.

Ben bu konuda daha kötüsünü yaşadım, çocuğum hiç konuşmuyordu, parmakla işaret etmiyordu, göz teması kurmuyordu, ismine tepki vermiyordu.
Gelişimsel pediatri bize bu otizm sınırında, özel eğitim alması gerekiyor mutlaka rapor alın dedi. Rapor almak istemedim. Doktorunda tavsiyesiyle ekranı tamamen kestim, 2 ay kreşe gönderdim (çok hasta olmasa göndermeye devam ederdim), sürekli oyun oynamaya çalıştım. Çok değil 3 ay içinde tüm problemlerimiz kalktı ortadan. Şimdi bülbül gibi şakıyor, bilmediği yok maşaAllah.
Kreşe tam gün mu gönderdiniz bende yarimgun haftada ucgun göndermeye başladım.cocugunizda olan tüm belirtiler bizde de vardı şükür gitti birçoğu ama konuşma yok daha.tv telefon kapalı belki beş dk günde .o da hasta bu aralar ilacı vermek için.o kadar .üç ayımız bitti gelişme var ama insan emin olamiyor çok zor bir durum

Çocuğu bir rahat mı bıraksanız acaba? 2 buçuk yaşındaki çocuğun daha neler söylemesi ve nasıl tepkiler vermesi gerekiyo?

Kreşe tam gün mu gönderdiniz bende yarimgun haftada ucgun göndermeye başladım.cocugunizda olan tüm belirtiler bizde de vardı şükür gitti birçoğu ama konuşma yok daha.tv telefon kapalı belki beş dk günde .o da hasta bu aralar ilacı vermek için.o kadar .üç ayımız bitti gelişme var ama insan emin olamiyor çok zor bir durum
Bize doktor sıfır ekran önemli demişti biz yanında elimize bile almadık. Doktorun örneği oruç gibiydi susuzluktan ölsekte bir damla su nasıl orucu bozarsa sizin durumda öyle 3 ay boyunda 1 dk dahi yok İsterse ağlamaktan bayılsın yine de vermeyeceksiniz unutacak dedi. Gerçekten de bir müddet sonra unuttu telefonu görse bile ilgilenmedi. 23 aylıktı oğlum o uüzden yarım gün gitti. Telefonu tamamen kaldırın bu gerçekten önemli çünkü.

Medipol üniversitesi nde konuşma terapisi seansları var. Öğrenciler verdiği için fiyatları çok uygun..
Bence orası ile de görüşüp öyle karar verin..

Yazdıklarınızın aynısını birebir yaşadım oğlumda. Bizde bir devlet hastanesine gittik çocuğun önüne farkli oyuncaklar çıkardı ve sorular sordu bizi odadan çıkardı çocuk gormedi bile ve direk otizm dedi. Başka bir doktora gittik ve içimiz rahatladi 5 dakika da bir çocuğa otizm teşhisi konmaz dedi doktormuz. Bizde de konuşma geriliği çıktı.

Merhaba kendi etrafında dönmesi yan bakması filan varmıydı.otizm tanısınalmak üzere kızım eğitim aldırmaya başladım. Törpilenebilir die biliyorum eğitimde ama tamamen biz gibi olabilir mi geçer mi yani. Sizin durum nasıl

Neden bu kadar diretiyorsunuz dr.lar normalken bişey yok demiş sonuçta sadece biri var demiş ve sizde buna inanmamışsınız zaten
Benimde çocuğumda konuşma geriliği var herşeyi anlıyor
Geçen seneden bu yana biraz açıldı değişik şeyler söylüyor artık
Mesela bizimki yapısal olarak oluşan bi rahatsızlık genellikle çekingen narin sessiz bir yapısı var
Böyle olunca kelimeleride az oluyor haliyle
Sizinde desteğinizle zamanla açılacaktır hiç kafaya takmayın sadece sosyal ortamlar oluşturun o çocuğa yetecektir

Merhaba kendi etrafında dönmesi yan bakması filan varmıydı.otizm tanısınalmak üzere kızım eğitim aldırmaya başladım. Törpilenebilir die biliyorum eğitimde ama tamamen biz gibi olabilir mi geçer mi yani. Sizin durum nasıl
Kendi etrafında dönme ve parmak ucu basma vardı ama çok bariz değillerdi.
23 aylıktı o zaman şuan 29 aylık olmak üzere.
Oğluma en iyi gelen şey ekranı tamamen kesmek oldu.
Birde 23 aylıkken otizm teşhisi konulamıyormuş erkenmiş ama doktor ciddi problem var demişti.

Şimdi tekrar götüreceğim inşaALLAH ihtimali dahi kalkmıştır ortadan.

• Beğen
Reactions: Cac
Kendi etrafında dönme ve parmak ucu basma vardı ama çok bariz değillerdi.
23 aylıktı o zaman şuan 29 aylık olmak üzere.
Oğluma en iyi gelen şey ekranı tamamen kesmek oldu.
Birde 23 aylıkken otizm teşhisi konulamıyormuş erkenmiş ama doktor ciddi problem var demişti.

Şimdi tekrar götüreceğim inşaALLAH ihtimali dahi kalkmıştır ortadan.
Anladım. Peki sizden ricam gelişmelerinizden beni haberdar edebilir misiniz. Yada telefonda konuşabilir miyiz. Şuan kelime tekrarı takıntılı oyun. Dönme var problem olarak.05425291550 nşşahh geri dönüş yaparsınız çünkü ayları çok yakın sürecinizi merak ediyorum birde destek amaçlı birbirimize görüşmek isterim ayrıca.

Tabiki her anne çocuğunun hem bilişsel hem fiziksel anlamda tamamen sağlıklı olmasını ister ama otizm bir hastalık değil. Öcü gibi korkulacak ya da kondurmak istemeyecek bir durum yok ortada. Konu sahibesi geçmiş olsun endişe etmeyin her koşulda çok da korkulacak bir şey yok
Sizi Kutluyorum Keske herkes sizin gibi dusunse otizmli bir cocugun annesi olarak gurur duydum saygilar...

Anladım. Peki sizden ricam gelişmelerinizden beni haberdar edebilir misiniz. Yada telefonda konuşabilir miyiz. Şuan kelime tekrarı takıntılı oyun. Dönme var problem olarak.05425291550 nşşahh geri dönüş yaparsınız çünkü ayları çok yakın sürecinizi merak ediyorum birde destek amaçlı birbirimize görüşmek isterim ayrıca.
Numaranızı özelden yazsaydiniz keşke

X