Kızımın Otizm Şüphesi:(

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Bu konuda fikri olan var mı acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.
oğlum 22 aylıkken göz teması yoktu, ismine tepki yoktu, parmakla gösterme yoktu, 10 aylıkken söylediği anne, baba, dede, mama gibi kelimeler tamamen kesilmişti hiç bir şekilde iletişim ve konuşma yoktu. Sadece bazen el younu falan oynadığımızda gülüyordu, bir şey istediğinde elimizden tutup istediği şeye götürüyordu.
Ve gelişimsel pediatriye gittik otizm sınırında dedi doktor ama henüz 2 yaşına girmediği için kesin teşhis koyamayız da dedi.
Özel eğitim alması lazım bu da çok masraflı öncelikle heyete girip rapor almanız lazım dedi.
Oğlumun fazlaca telefon maruziyeti vardı bunların hepsini söyledim doktora.
Olabilir ama ekran bu seviyeye getirmez dedi.
Bu arada oturduğumuz ilçenin ram merkezinin müdürü yakınımız oraya gittik müdür bey ve öğretmenler de oğlumda otizm olma ihtimalinin çok fazla olduğunu ve mutlaka rapor ve özel eğitim almamız gerektiğini söylediler.
Ben kesinlikle rapor almak istemiyordum bu yzden çok araştırdım ne yapabilirim diye.
Doktorunda tavsiyesiyle 3 ay ekran orucu yaptık sıfır ekran (tv-tablet-telefon) hepsi kapatıldı, yanında hiç bir şekilde açmadık.
Seslerini dahi duymadı. Bizlerde elimize almadık telefon tablet vs.
Sürekli çocuklu ortamlara girdik, park, çocuklu arkadaşlarımız vs. ben işten geldikten sonra sürekli oyunlar oynamaya çalıştım.
Sonra çocuk psikiyatrisinin tavsiyesiyle kreşe yazdırdık.
Şimdi 27 aylık. Konuşuyor, parmak ile gösterme işareti yapıyor, göz teması kuruyor, şakalar yapıyor. Normal bir çocuk.
Kreşe iki ay gidebildi ama gerçekten çok ciddi katkısı oldu kreşin kesinlikle size ilk tavsiyem kreş veya oyun grupları olur.
Mutlaka kendi yaşıtlarının olduğu bir ortama girmeli.
Ekranı bir müddet minimum 2-3 ay hayatınızdan çıkarın.
Çocuğunuzla sürekli oynamaya, sohbet etmeye gayret edin.
Telefonunuzu yanındayken elinize almayın.

Teste gidin ama kendi çocuğumdan ve etrafımda gördüğüm örneklerden, yaptığım araştırmalardan yola çıkarak söyleyebilirim ki çocuğunuzda bir şey yok.
Ekran gerçekten ama gerçekten çok zararlı bunu kendi oğlumda o kadar net gördüm ki.
Maalesef çalışan bir anneyim ve bu konuda zamanında önüne geçmediğim için çok pişmanım.
Şimdi tekrarlanmaması için elimden geleni yapıyorum.

ALLAH kolaylık versin, korkmayın tüm taşlar zamanla yerine oturur.

İlgilenmek çok önemli ama her çocuk farklı. İki çocuğumu da aynı şekilde ben büyüttüm. Mesela ilk elli sözcük kartını iki yaş civarı ikisine de öğrettim. Hep konuşurak gostererek anlatarak büyüttüm ikisini de. Büyük oğlum kartları taniodu. Ama isimleri söylemiyordu. Kelimesi konuşması azdı. Anne baba normal basit kelimeleri zamanında söyledi . Ama konuşmasının açılması çok uzun zaman aldı. Şuan altı yaşında okula gidiyor. Konuşması anlaşılır değildi. Dil terapisi ne gidiyoruz . Üç ay olmak üzere. Cokkkk cokk şükür Rabbime çok farketti. Sesli harfleri doğru kullanmayi ogredik önce. Sonra sessizlere geçtik. Şuan çok anlaşılir konuyosuyor. Z harfi deyiz. R harfini y olarak söylüyor. En son r harfi caliscaz zaten.
Küçük oğluma gelelim. O erken konuştu. Şuan iki buçuk yaşında bile değil. Ama herşeyi konuşuyor. İkisininde aynı şekilde büyüttüm. Ama gelişimleri tabiki farklı oldu.
Ama büyük oğlumda yaptigim en büyük hata sesleri yalnıs kulladiginda uyarıp düzeltmemem oldu. Bazı şeyler kendiliginden duzelmiyor çünkü. Harika bı dil terapisti ile çok yol aldık. Konudaki çocuk ta bana göre dil gelişimi geri biraz. Benim oğlum gibi. Kimi kendiliğinden olması gerektiği gibi akar gider. Kimi desteğe ihtiyac duyar. Allah'tan zamanımızda terapistler var. Çocuklar destek alabiliyor.
Çok sevindim sizin adınıza herşey yoluna girmiş 🤗benim demek istediğim bazen anneler kendi dünyasına dalıp çocukları ihmal edebiliyor ya da evde geçimsizlik varsa bunların hepsi çocuğu etkiliyor hani acaba unutulan bişeyler var mı dedim ki zaten konu sahibi ekrana çok maruz kaldı dedi siz çok güzel bir şekilde ilgilenmiş ve sorubu çözmüşsünüz bazı aileler var ki sorun olmadığını düşünüp beklemeyi tercih ediyor.

Bir şey yemiyor diye eline telefon verip yedirme durumuna girdim hep.Onun dışında da annemle yalnız evde akşama kadar hep tv izledi çok da ilgilenmedik oyun konusunda gerçekten çok hatalarımız oldu.İnşallah dediğiniz gibidir.

şurda beni linç etsinler ağzıma etsinler yine de yazmadan duramayacağım..
otizmden korktuğunuz kadar çocuğunuzu ekrana maruz bırakmaktan, ilgilenmeyip oyun oynamamaktan ve yemek yedirmeyi gelişiminden çok düşünmekten korkmalıydınız.. şimdi çare arama çabaları beni çok sinirlendiriyor..
inşallah aklınız başınıza gelmiştir de bu saatten sonra enerjinizi gerçek manada çocuğunuzun gelişimine harcarsınız..
ben otizm olduğunu düşünmüyorum.. bilinçsiz ebevenylerinin sapasağlam beynine zarar verilmiş bir çocuk olduğunu düşünüyorum.. bundan sonra da ekrana maruz bırakmaz, evde düzgün oyun oynar ve düzenli psikolojik destek alırsanız düzene gireceğini düşünüyorum..

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Göz teması otizmde kilit belirtilerden biri. Yabancılarla genel İletişimi farklı ortamlara uyumu nasıl yancı biri adıyla seslendiğinde tepkisi nasıl komut algılayışı nasıl? Parka götürdüğünüzde çocuklarla iletişimi var mı

Bir yabancı önüne oyuncak koyup sonra başka bir şey için çağırsa çocukların çoğu gitmez. Ben olsam kendi doktoruma güvenirim

kendimden biliyorum doktorun yaklaşımı çok önemli, çocuk üzerinde çok önemli , devlette 10 dk muayene süresi uygulaması var . gönlünüzü ferah tutun ne gerekiyorsa yaptırın .

Ekran maruziyeti olabilir, arkadaşın oğlu da geç konuştu ve ekran maruziyetinden kaynaklı olduğu ortaya çıktı, sizin anlattığınızdan yola çıkarak muhtemelen ekran maruziyeti, terapi alsa iyi olur

Hanfendi bakin oğlumu görseniz otizm degil dersiniz otizm genis bir yelpaze gittigim kurumda buna yakından şahit oldum. Oglumda kisitli göz temasi varmiş ama kurumdaki otizmli cocukta aylar sonra bikere göz göze geldim. Oglum yerinde duramiyor o cocukta oyle ve köşelere esya toplama gibi davranislari var. Oglumda konusma var ikili iliski surdumede zorluk cekiyor. O cocukta hic konuşma yok. Oglumda ziplama var o cocukta da ayni sekil.sevinince yada gerilince alkis yapar. Yasi daha kucukken bunlari yapmazdi.simdide el çırpma var.. dışarda cildiriyor anlamlamsizca cigliklar atiyor. Surekli bi koşma cabasi var izin vermediğimde yerlere atiyor kendini.

Bakin eski konularima bende inanmadim oglumun otizm olduguna. Kuruma gidince anladim birseylerin ters gittigini.bazi uyeler benim gibi otizm olmadığını dusundu bazılarıda doktora git dedi.iki farkli doktora gittim tani aldi.eger hafif turuyse anlayamiyabilirsiniz.birseyler icin gec kalmayin.farkli farkli uzmanlara gidin

Mesela vücutta bir kitle olsa doktorlar önce kanser mi acaba diye inceliyor ya. Konusma geriliğinde de önce otizm mi acaba diye inceleniyor. Çünkü geç kalınmadan hareket edince çok yol alınıyor diye.
O yüzden üzülmemek elde değil fakat yine de üzülmeyin yine de test yaptırın ve gelişimine destek olacak şeyler yapmaya gelişimini sekteye uğratacak tv tablet gibi şeylerden uzak tutmaya devam edin. ❤️
Ben otizme benzetmedim ama bunu boşverin diye söylemiyorum. Çünkü tv tablet verirseniz bol bol normal çocukların gelişimini bile uyaran eksikliği şeklinde kaydırabilirsiniz

İlgilenmek çok önemli ama her çocuk farklı. İki çocuğumu da aynı şekilde ben büyüttüm. Mesela ilk elli sözcük kartını iki yaş civarı ikisine de öğrettim. Hep konuşurak gostererek anlatarak büyüttüm ikisini de. Büyük oğlum kartları taniodu. Ama isimleri söylemiyordu. Kelimesi konuşması azdı. Anne baba normal basit kelimeleri zamanında söyledi . Ama konuşmasının açılması çok uzun zaman aldı. Şuan altı yaşında okula gidiyor. Konuşması anlaşılır değildi. Dil terapisi ne gidiyoruz . Üç ay olmak üzere. Cokkkk cokk şükür Rabbime çok farketti. Sesli harfleri doğru kullanmayi ogredik önce. Sonra sessizlere geçtik. Şuan çok anlaşılir konuyosuyor. Z harfi deyiz. R harfini y olarak söylüyor. En son r harfi caliscaz zaten.
Küçük oğluma gelelim. O erken konuştu. Şuan iki buçuk yaşında bile değil. Ama herşeyi konuşuyor. İkisininde aynı şekilde büyüttüm. Ama gelişimleri tabiki farklı oldu.
Ama büyük oğlumda yaptigim en büyük hata sesleri yalnıs kulladiginda uyarıp düzeltmemem oldu. Bazı şeyler kendiliginden duzelmiyor çünkü. Harika bı dil terapisti ile çok yol aldık. Konudaki çocuk ta bana göre dil gelişimi geri biraz. Benim oğlum gibi. Kimi kendiliğinden olması gerektiği gibi akar gider. Kimi desteğe ihtiyac duyar. Allah'tan zamanımızda terapistler var. Çocuklar destek alabiliyor.
Merhaba, benim kızım da 4,5 yaşında ve konuşması çok iyi. Zeka olarak da üstün zekalı olma potansiyeli yüksek diyor öğretmenleri ama dili basık yani kelimeleri tam çıkartamiyor. Biz çok sevimli bulsak da ilk okula başladığında akran zorbalığına maruz kalmasından çok korkuyorum. Nasıl bir yol izlediniz dil terapisi için? Biz İstanbul'dayiz. Nereye giderek başlamamız gerekiyor dil terapisine öğrenebilir miyim?

Bence insanlarin otizm gibi durumlarda korkutugu sey cocugunun otistik olmasindan ziyade hayatin icinde karsilasacagi zorluklar. Toplum olarak bu konuda gelisme saglayamiyoruz ne yazik ki. Ozel egitim ihtiyaci olan cocuklar okul bulamiyor kendilerine en basit ornek olarak. Ne gelirse Allahtan tabiki insan cocugunu her türlü sarip sarmalar. Ama sosyal hayatta alacagi yaralardan da korkar.
Tabi öyle ama değişim kişiden başlar. Bakın biz bu meseleyi sosyal açıdan ele aldığımızda belki kimsenin fikri değişmeyecek ama en azından yorumlarımızı okuyacaklar. Belki otizmi hastalık sanan ve özel çocuklara önyargıyla yaklaşan birinin kafasında soru işareti oluşturacağız. Yoksa konu sahibine kızmıyorum ben de. İnsan evladı için tabiki endişelenir

Otizmin birçok çeşidi var, bir doktor farketmez diğeri yakalar. Ne olursa olsun testi yaptırın. Ayrıca çocuklarınızda gelişim geriliği yaratacak kadar onlarla ilgilenmemek de istismardır. Bunu da unutmayın. Çocuğunuzu beyin gelişim çağında bu kadar ilgisiz bırakmak bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Herkes çok basit bir şeymiş gibi yazıyor tvye telefona aşırı maruz kalmasını. Şüphe varsa üstüne gidilmeli, görmezden gelinmemeli.

Kendi doktorunuzun teşhislerine güvenmeniz daha yerinde olur.
Özellikle ilk konuşma dönemleri pandemi dönemlerine denk gelen çocuklarda bazı uyaran eksikliklerine bağlı konuşmada gerilemeler vs. gözlemlenebiliyor.
Anlattıklarınızla otizmin tanı kriterleri uyuşmuyor. Elbette uzmanlar bunu bilecektir ama hemen kalbinizi karartmayın.
Bol bol uyaran ve konuşma terapisi ile konuşmasının gelişeceğini umuyorum.
Sevgiler

Merhaba, benim kızım da 4,5 yaşında ve konuşması çok iyi. Zeka olarak da üstün zekalı olma potansiyeli yüksek diyor öğretmenleri ama dili basık yani kelimeleri tam çıkartamiyor. Biz çok sevimli bulsak da ilk okula başladığında akran zorbalığına maruz kalmasından çok korkuyorum. Nasıl bir yol izlediniz dil terapisi için? Biz İstanbul'dayiz. Nereye giderek başlamamız gerekiyor dil terapisine öğrenebilir miyim?
Özelden yazdım size.

Çok sevindim sizin adınıza herşey yoluna girmiş 🤗benim demek istediğim bazen anneler kendi dünyasına dalıp çocukları ihmal edebiliyor ya da evde geçimsizlik varsa bunların hepsi çocuğu etkiliyor hani acaba unutulan bişeyler var mı dedim ki zaten konu sahibi ekrana çok maruz kaldı dedi siz çok güzel bir şekilde ilgilenmiş ve sorubu çözmüşsünüz bazı aileler var ki sorun olmadığını düşünüp beklemeyi tercih ediyor.
Bizdede TV vs var tabi. Sınır koymaya calistik hep. Ama çocuklardan biri hasta olunca diğer çocuk mecbur TV izlio . Ama mümkün olduğunca az tutmaya çalışırız. Yada ödevler bitmeden TV izleyemez. Okul başladığından beri tableti tamamen kaldırdım . Çünkü beyni çok yoruluyor.

daha ayrıntılı bir test yapılmasının hiç bir zararı yok, zaten bu kadar arada kalındıysa otizm olsa bile çok çok düşük seviyede çıkar. eğer doktorun çok tecrübesi yoksa anlamayabilir hafif olan durumları. Psikolog zaten utangaç inatçi ya da autizmli çocuğu birbirinden ayırabilir

Her ne kadar tv tablet su saatten sonra kapansada o acık yasıtlarına gore tamamen kapanmaz diye dusunuyorum yanlıs dusunuyorsam ekleme yapabilirsiniz.Soyle dıyeyım bellı bır yasta normalde yapması gerekenleri tv tablet telefonun olumsuz etkilerinden dolayı hep gec ogrenecek 2 yasta ogrenmesı gerekeni 3 yasında yakalıyacak hep kriz dönemlerini kaçıracak gec varacak.Atıyorum ılkokul 1 de ogrenmesı gereken bilgiyi normal diğerlerine gore daha gec ogrenecek gıbı.Bu demek degıl kı aman bosver oldugu kadar..cocukla oyun oyun oyun en guzelı en faydalısı en eglencelısı oynarken konuşmak anlatmak ogretmek gerekır.Al kıryasıyeden resımlı dergi kitaplar yasına gore okuyun anlatın zararın neresinden dönersen kardır tabı en azından daha fazla kayba ugramamalı cocuklarımızı ziyan etmemeliyiz Sevgili anne bugünden basla

3 yaşında benim oğlumda konuşmadı , 4 yaşına kadar normal dedi . 4 yaşındada konuşmazsa sıkıntı demişti. ama içiniz rahat etmezse siziz yönlendiyeim dedi , bizde konunun uzmanına gittik . oğlum denilen hiç birşeyi yapmadı. ama biz evde yaptıklarını anlattık . çekingen olduğunu söyledi. korkmuş olabilir dedi. 1 konuşmazsa 1 yıl sonra gelin dedi .konuştu akıllı sağlıklı bi çocuk

8,5 yaşında otizmli oğlum var. Yazdıklarınıza göre bence otizm değil takıntısı yok kriz yok anlamsız sesler tikler yok göz TEMA’sı var konuşma var vs. Ama tv ye bağlı bir gelişim geriliği olabilir , testleri yaptırın , tv tablet telefon kaldırın , bol bol yaşıtlarıyla bir araya getirin

Merhaba. Ben özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde gelişimsel dil çalışıyorum. Otizmin seviyeleri var onu burada anlattıklarından anlamak zor ayrıntılı bir değerlendirme gerekli. Ama gecikmiş konuşma olduğunu düşünüyorum. 24 aylıkken 2 kelimeli cümleler kurmalı. Mesela "anne ver" gibi... Sürekli TV'ye maruz kalma gecikmiş konuşmaya sebep verir. Dil ve konuşma terapistine ihtiyacı var. Ama bunlar haftada 2 saat olur. İş ailede bitiyor. Sürekli onunla ilgilenip oyun oynamanız gerekiyor. Çocuklar oyun oynayarak öğrenir.

X