Kızımın Otizm Şüphesi:(

Merhaba kendi etrafında dönmesi yan bakması filan varmıydı.otizm tanısınalmak üzere kızım eğitim aldırmaya başladım. Törpilenebilir die biliyorum eğitimde ama tamamen biz gibi olabilir mi geçer mi yani. Sizin durum nasıl
Etrafında donmesi yoktu yan bakması oarmak ucunda yürümesi yoktu sadece dönen cisimlere ilgi vardı oda bir kaç dk .saplanıp kalmadı hiç dönen cisimlere

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Bu konuda fikri olan var mı acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.
Kendi etrafında dönmeyip göz teması kuruyorsa otizm değildir.

Devlet hastanesindeki doktora aşina olmadığı için söylediklerini yapmamış olabilir, bence kötü düşünmeyin.
Allah yardımcınız olsun, umarım güzel haberler alırsınız 💕

Kendi etrafında dönme ve parmak ucu basma vardı ama çok bariz değillerdi.
23 aylıktı o zaman şuan 29 aylık olmak üzere.
Oğluma en iyi gelen şey ekranı tamamen kesmek oldu.
Birde 23 aylıkken otizm teşhisi konulamıyormuş erkenmiş ama doktor ciddi problem var demişti.

Şimdi tekrar götüreceğim inşaALLAH ihtimali dahi kalkmıştır ortadan.
Ben şunu merak ediyorum. Bu kadar minik çocuğa ekranı nasıl alıştırdınız? Rencide etmek değil asla amacım ama telefonu verip eline uyuyor muydunuz ya da işlerinizi yapacak kadar vakitte izliyor muydu sıkılmadan çocuk?

Otizm tanısı için oyuncakları birakip sesleri cikarmamasi yeterli değil ki bence otizm yok
TV izliyor mu

Ben şunu merak ediyorum. Bu kadar minik çocuğa ekranı nasıl alıştırdınız? Rencide etmek değil asla amacım ama telefonu verip eline uyuyor muydunuz ya da işlerinizi yapacak kadar vakitte izliyor muydu sıkılmadan çocuk?
Çalışıyorum, o dönem evden çalışıyordum yazılımcıyım ve beni hiç bir şekilde bilgisayar başına oturtmuyordu.
Yerde ya da koltukta otursam sorun yok ama bilg. başına geçtiğimde kıyamet kopuyordu 1 yaş civarı.
Saatlerce kalmadı ama doktorun dediği her çocuk aynı etkiyi yaşamıyor, bazı çocuklar bu duruma yatkın olabiliyor dedi.
Tek bir etkene de bağlamamak lazım dedi malum korona dışarı çıkılmıyor başka çocuk görülmüyor parka gidilmiyor bu şekilde ebeveynlerin iletişimi de yeterli gelmeyince olabiliyormuş.
Keşke olmasaydı ama oldu. Çok şükür ki atlattık
Zor bir bebekti zaten ne gazı bitti ne ağlaması o dönem annem bakıyordu evde, b
irde o dönem hava soğuk dışarı çıkartmakta mümkün olmayınca o şekilde aralıklarla 15 dk. 20 dk. Şeklinde gün içerisinde aralıklarla izledi ve alıştı.

Tüm dünyada inanılmaz bir öğrenme güçlüğü artışı var... buna otizm de dahil. erken mudahale çok şey kazandırıyor. eğitimin zararı neresinde. üstelik Türkiyede ücretsiz özel eğitim hizmeti var.

Her ne kadar tv tablet su saatten sonra kapansada o acık yasıtlarına gore tamamen kapanmaz diye dusunuyorum yanlıs dusunuyorsam ekleme yapabilirsiniz.Soyle dıyeyım bellı bır yasta normalde yapması gerekenleri tv tablet telefonun olumsuz etkilerinden dolayı hep gec ogrenecek 2 yasta ogrenmesı gerekeni 3 yasında yakalıyacak hep kriz dönemlerini kaçıracak gec varacak.Atıyorum ılkokul 1 de ogrenmesı gereken bilgiyi normal diğerlerine gore daha gec ogrenecek gıbı.Bu demek degıl kı aman bosver oldugu kadar..cocukla oyun oyun oyun en guzelı en faydalısı en eglencelısı oynarken konuşmak anlatmak ogretmek gerekır.Al kıryasıyeden resımlı dergi kitaplar yasına gore okuyun anlatın zararın neresinden dönersen kardır tabı en azından daha fazla kayba ugramamalı cocuklarımızı ziyan etmemeliyiz Sevgili anne bugünden basla
hiç öyle olmuyor gelişim merak etmeyin. çocuk akranını yakalıyor ve hatta geçebiliyor. beyin ne kadar zorlanırsa o kadar kendini gelişitiriyor.

İlgisini çeken birşey varsa size işaret edip paylaşmaya çalışıyor mu peki?mesela kedi görünce size göstermeye çalışıyor mu?

Bir şey yemiyor diye eline telefon verip yedirme durumuna girdim hep.Onun dışında da annemle yalnız evde akşama kadar hep tv izledi çok da ilgilenmedik oyun konusunda gerçekten çok hatalarımız oldu.İnşallah dediğiniz gibidir.
Kreşe vereceksiniz o zaman. Tv telefon tamamen bitirmedikçe düzelme şansı yok.

Anneniz neden oyun oynamadı ki?

Artık ne yazıkki kreşlerde de baya ekran maruziyeti var. Devlet anaokuluna gidiyor oğlum günde 2 çizgi film bide boyamalar yapılırken çocuk müzikleri videolu açılıyor e toplayınca yine baya oluyor sanki. 😞
Bilmiyorum bi kurtulamadık . 2 yaşında başladık 6 olduk hala tam yakalamış değil. Gerçi her çocuk kendine özeldir . İnşallah tez zamanda bizde yakalarız. Rabbim tüm çocuklara şifa versin.

Bir şey yemiyor diye eline telefon verip yedirme durumuna girdim hep.Onun dışında da annemle yalnız evde akşama kadar hep tv izledi çok da ilgilenmedik oyun konusunda gerçekten çok hatalarımız oldu.İnşallah dediğiniz gibidir.
Acaba ne yaptınız son durumu yazar mısınız?

Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.

Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.

Bu konuda fikri olan var mı acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.
Bence kızınız otizm değil gibi geldi. Siz nasil normalde yapıyor dediğiniz halde sizi onemsemez ve aklınıza şüphe koyar bence oraya gitmeyin bir daha içiniz rahat etsin istiyorsanız başka başka doktorlara pedegoglara götürün ama bu kadar küçük bir şeyden tanı koyan birine gitmeyin

hayır bakmayabiliyorlar. çok net gözlemlediğim durumlar var.
Oğlumu gecikmiş konuşma için psikiyatriste götürdüğümde oğlum odada Li oyuncaklara daldığı için doktor hanım e hani bu çocuk ismine dönmüyor demişti.10 saniyede tanı koymuştu.En az 1 saat gözlem yapmak gerekiyor.Oğlum normla bir çocuk demem o ki tek doktorla sınırlı kalmayın hatta bu gibi durumlarda çocuk gelişim uzmanı yada ergoterapist gözlemi daha değerli oluyor.

Kusura bakmayın uzun zamandır giremedim.Bu süreçte benim gibi kafasına takılan anneler vardır diye yazmak istedim.Kızımı bulunduğumuz yerde özel eğitim hocalarının olduğu bir ekip gördü.Kesinlikle otizm yok dediler.İlk başta sadece kelimelerin ilk ya da son hecelerini söylemeye başladı.Uzunca bir süre bu şekilde devam ettik.Konuşma terapistine de gitmeye başladık.Sonra bu işin eğitimini almış bir uzman da görsün deyip çocuk pskiyatri uzmanına gittik.O da otizmin olmadığını, sadece dikkatinin biraz geliştirilmesi gerektiğini, er ya da geç kesinlikle konuşacagını söyledi.Giderken evde yaptığı bütün şeyleri videoya çekerek gitmiştim.Konuşma terapistine devam ediyoruz hala.Ve artık istediği her şeyi; "Anne ver, Baba kalk, baba gel, anne su ver" tarzında ifade ediyor.Dün ilk kez ablasına abla hadi birlikte oynayalım dedi.Dört kelimelik cümlelere başladı.Hala anlaışmayan kelimeleri olsa da öğretmenleri de inanılmaz iyi gelişme olduğunu söylüyor.Ve altı aydır yarım gün kreşe gidiyor.Kreşten dolayı birden yirmiye kadar sayıyor, renklerin hepsini biliyor.

-son postunuzu şimdi okudum, geçmiş olsun-
aslında otizm bir spektrum. Otizmin spektrum olması ne demek? Belirtileri çok hafif çocuklar olabileceği gibi çok fazla belirtisi olan çocuklar da olabilir. Çok hafif belirtisi olan çocuklar ilgisizlik ve yanlış müdahale sonucu daha fazla belirti göstermeye başlayabileceği gibi fazla belirtisi olanlarda da doğru müdahaleler ile belirtiler azaltılabilir. Kızınız sizin dediklerinize göre pek otizm belirtisi göstermiyor ancak doktorun yanındaki davranışları bir yandan otizmi düşündürüyor, belki otizmi yok, belki de otizm spektrumunun az belirtili bir yanında diye düşünmek normal. Ben psikolog olarak kesin karar veremezdim bu bahsettiğiniz durumda, doktorunuzun test istemesi gayet doğal. Üniversite-egitim araştırma hastanesinde bir çocuk psikiyatrisine ve ek olarak otizm alanında özelleşmiş bir özel eğitim&rehabilitasyon merkezine de (mahalle özel eğitimlerine değil) başvurabilirsiniz. Her halükarda otizm de konuşma geriliği de öcü bir şey değil, otizm sorunu olan bir çocuk gayet işlevsel ve başarılı bir hayat sürebilir doğru müdahalelerle. Otizmli çocuk demiyorum bakın, sizde demeyin, otizm çocuğa ait bir sıfat değil, nasıl gözü bozulana miyoplu insan demeyiz, otizm olan da otizm olmuştur, hayatı otizmden ibaret değildir. Bu nedenle şu an konduramayıp çocuğunuzu doğru tanı ve müdahaleden mahrum bırakmayın.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim.Biz çok şükür çok ilerleme kaydettik.Çocuğun karnı acıktığında acıktım demesi bile ne büyük nimetmiş.Allahım bütün çocuklarımıza şifa, sağlıklı gelişimler versin inşallah.

Artık ne yazıkki kreşlerde de baya ekran maruziyeti var. Devlet anaokuluna gidiyor oğlum günde 2 çizgi film bide boyamalar yapılırken çocuk müzikleri videolu açılıyor e toplayınca yine baya oluyor sanki. 😞
Dünyanın en saçma şeyi anaokulunda TV izletmek ya, ne saçma 🤬🤬
İnsanlar çocuğumun ekran karsisinda beyni erimesin diye krese anaokuluna veriyor,onda da TV izliyorlar

X