kistik fibrozis kalıtsal bir hastalık,birden çok organı etkilediği için organlarda fonksiyon bozukluklarına yol açıyor.Akciğer,pankreas,ter bezleri gibi organlardaki normalde akışkan olan salgıların sertleşmesine neden oluyor,bu nedenle balgam güçlükle sökülüyor, sürekli balgam akciğerlerde kalıyor dolayısıyla hava yolları tıkandığı için nefes darlığı,aşırı terleme yani kısacası akciğer enfeksiyonuna neden oluyor.Pankreas,yediğimiz besin maddelerinin sindirilerek vücuda yararlı hale gelmesini sağlayan enzimler salgılarlar,bu hastalık nedeniyle hastalarda salgılar salınamadığından veya kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle bağırsaklara akamaması sonucu besinler sindirilemiyor,bu nedenle de sayı olarak çok fazla,yağlı bol kaka oluşumuna neden oluyor ve tedavi edilmezse (kesin tedavisi yok,ömür boyu süren bir hastalık),yeteri kadar kilo alamıyorve büyümeleri geri kalıyor. 10.kromozomun bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık,eşim henüz dna testini yaptıramadı,yani onda taşıyıcılık var mı yok mu bilmiyoruz.şimdilik emin olduğumuz tek şey,bu hastalığın taşıyıcısının ben olduğum.şunu da eklemek isterim:ben 29 yaşında öğrendim taşıyıcı olduğumu ve kızımda görülen hiç bir belirti bende olmadı şimdiye dek...ayrıca bu hastalık akraba evliliklerinde görülen bir hastalıkmış,işin kötü yanı eşimle hiçbir akrabalığımızın olmaması,ikimizde bambaşka yerlerdeniz..benneyaptımkibenneyaptımkibenneyaptımki
eğer merak ettiğiniz birşey olursa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım