Kız kardeşimle konuşmam lazım ama doğru yaklaşımın ne olduğunu kestiremiyorum bi bakar mısınız

Sonami

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
15 Ekim 2023
1.487
1.788
53
26
Kızlar şimdi sorun bi kaç tane. Annemle babamı çok zora sokuyor kardeşim. 23 yaşında yıl itibariyle. En çokta sorunların anne babama yansıması beni rahatsız ediyor yoksa yolunu düşe kalka elbet öğrenecek. Sıralıyorum sorunları kardeşimi alıp karşıma konuşmam lazım ama neyi nasıl desem kavgasız konuşma bitse (hoşuna gitmeyen a deseniz dilinin ucuna gelen her şeyi söylüyor) bilemedim.

1. 120 bin lira iş yerinde bi kaç aydır tanıştığı bi kıza kredi çekmiş. Kredi sebebi de babasına babalıktan red davası açacakmış. Ablasıyla sorunları varmış sıkıştırıyomuş borcunu ödeyecekmiş. 12 aylık kredi çekip vermiş. Açıklamaya borç yazmamış ama mesjlarda her şey kanıtlı. Kızla aynı yerde çalışıyor ama iş yerinde konuşmak olmaz diye de yüzyüze değil hep mesajla konuşuyor. Aylık 15 bin ödemesi var zaten aldığı 30 bin. Kız ilk ay ödedi bu 2. Ay taksit parasını ödemiyor kız. Bizimki cebinden ödüyor.

2. Durum buyken bi de tutturdu oynadığı oyunu telefonu kaldırmıyomuş FPS çok oluyormuş diye resmen aylarca zorlaya zorlaya telefon aldı. 3 aylık krediyi babam çekti ama kardeşim ödeyecekti güya. E kızın krediyi ödeyince para da kalmmaış şimdi ödeyemiyor babama. Babamda bunlar olmadan hemen önce araba değiştirdi. Annem babam çalışıyor maaşlarının çok büyük kısmı borca gidiyor. Bi de kardeşimin ki. 5 kuruş para kalmadı bu ay diyor babam. Bunların olacağını bilsem arabayı değiştirmezdim asla diyor.

3. Bi erkek arkadaşı var. Benden ya da ailemizden onay alamıyor. Evlenicem diyor da ne bi hazırlık, ne maddi bi birikim bilmem ne. Her şeyi annemlerden bekleyecek. Çocukla da tanıştım bu arada kardeşim hayatını cehenneme çevirecek çocuk adım kadar eminim. İsterseniz sebepleri detaylı anlatırım çok uzadı zaten. Ailem çocuğu biliyor ama annem babam kardeşime güvenmiyor hem ev çekip çevirme konusuna, hem maddi yönetimde berbat olması yüzünden, hemde çocuğun aile hayatının bizimkine uygun olmaması sebebiyle uyum sağlayamayacağını düşünüyorlar. Ama diğer durumlardaki davranışlar falan bu durumu baya solluyor.

Babam dün ilk defa bana kardeşimle alakalı napıcamı bilmiyorum çok yoruldum böyle davranmasına diye biraz dert anlattı. Annem desen en son kızla ben konuşacağım böyle olmaz şimdiden vereceği 30 bin diyor. Kimse bana konuş karış demiyor ama annemle babama çok zıt gidiyor arada tansiyon yükselse de en azından ben konuşabiliyorum kendisiyle. Yani görseniz hallerini. Hatalı, para verdiği içni pişman, çocukla geleceğinin olmadığının farkında kendi ağzıyla söylüyor ama gel gör hiç bişeye adım atmıyor. En azından şu para mevzusunu konuşup yönlendirecek konuşma yapmak istiyorum. İstediğini yapmakta özgür ama annemle babama maddi olarakta manevi olarakta yansıyacak sorunlar çıkarıyor. Hem diyorum bırak kendi başına çözecek elbet hem diyorum ki uygun yolu gösterecek kimse yok etrafında. Yani ya da hiç bu konuşmayı yapmasam mı? Çözüm üretelim böyle olmaz demesem mi? Destek olup yol mu göstersem yoksa karışmasam mı? Siz olsanız naparsınız?

Kızlar şimdi sorun bi kaç tane. Annemle babamı çok zora sokuyor kardeşim. 23 yaşında yıl itibariyle. En çokta sorunların anne babama yansıması beni rahatsız ediyor yoksa yolunu düşe kalka elbet öğrenecek. Sıralıyorum sorunları kardeşimi alıp karşıma konuşmam lazım ama neyi nasıl desem kavgasız konuşma bitse (hoşuna gitmeyen a deseniz dilinin ucuna gelen her şeyi söylüyor) bilemedim.

1. 120 bin lira iş yerinde bi kaç aydır tanıştığı bi kıza kredi çekmiş. Kredi sebebi de babasına babalıktan red davası açacakmış. Ablasıyla sorunları varmış sıkıştırıyomuş borcunu ödeyecekmiş. 12 aylık kredi çekip vermiş. Açıklamaya borç yazmamış ama mesjlarda her şey kanıtlı. Kızla aynı yerde çalışıyor ama iş yerinde konuşmak olmaz diye de yüzyüze değil hep mesajla konuşuyor. Aylık 15 bin ödemesi var zaten aldığı 30 bin. Kız ilk ay ödedi bu 2. Ay taksit parasını ödemiyor kız. Bizimki cebinden ödüyor.

2. Durum buyken bi de tutturdu oynadığı oyunu telefonu kaldırmıyomuş FPS çok oluyormuş diye resmen aylarca zorlaya zorlaya telefon aldı. 3 aylık krediyi babam çekti ama kardeşim ödeyecekti güya. E kızın krediyi ödeyince para da kalmmaış şimdi ödeyemiyor babama. Babamda bunlar olmadan hemen önce araba değiştirdi. Annem babam çalışıyor maaşlarının çok büyük kısmı borca gidiyor. Bi de kardeşimin ki. 5 kuruş para kalmadı bu ay diyor babam. Bunların olacağını bilsem arabayı değiştirmezdim asla diyor.

3. Bi erkek arkadaşı var. Benden ya da ailemizden onay alamıyor. Evlenicem diyor da ne bi hazırlık, ne maddi bi birikim bilmem ne. Her şeyi annemlerden bekleyecek. Çocukla da tanıştım bu arada kardeşim hayatını cehenneme çevirecek çocuk adım kadar eminim. İsterseniz sebepleri detaylı anlatırım çok uzadı zaten. Ailem çocuğu biliyor ama annem babam kardeşime güvenmiyor hem ev çekip çevirme konusuna, hem maddi yönetimde berbat olması yüzünden, hemde çocuğun aile hayatının bizimkine uygun olmaması sebebiyle uyum sağlayamayacağını düşünüyorlar. Ama diğer durumlardaki davranışlar falan bu durumu baya solluyor.

Babam dün ilk defa bana kardeşimle alakalı napıcamı bilmiyorum çok yoruldum böyle davranmasına diye biraz dert anlattı. Annem desen en son kızla ben konuşacağım böyle olmaz şimdiden vereceği 30 bin diyor. Kimse bana konuş karış demiyor ama annemle babama çok zıt gidiyor arada tansiyon yükselse de en azından ben konuşabiliyorum kendisiyle. Yani görseniz hallerini. Hatalı, para verdiği içni pişman, çocukla geleceğinin olmadığının farkında kendi ağzıyla söylüyor ama gel gör hiç bişeye adım atmıyor. En azından şu para mevzusunu konuşup yönlendirecek konuşma yapmak istiyorum. İstediğini yapmakta özgür ama annemle babama maddi olarakta manevi olarakta yansıyacak sorunlar çıkarıyor. Hem diyorum bırak kendi başına çözecek elbet hem diyorum ki uygun yolu gösterecek kimse yok etrafında. Yani ya da hiç bu konuşmayı yapmasam mı? Çözüm üretelim böyle olmaz demesem mi? Destek olup yol mu göstersem yoksa karışmasam mı? Siz olsanız naparsınız?
Kardeşiniz arkadaşıyla krediyi ortak çekmiş olabilir mi ? Belki içinden sadece küçük bir miktarı arkadaşına vermiş,arkadaşı da aldığı borcu geri ödemiş olamaz mı ?

Anne - babanız sert bir tepki koymalı. Kardeşiniz ev masraflarına katılmadığı gibi bir de ekstradan anne babanıza yük oluyor.

Kardeşiniz arkadaşıyla krediyi ortak çekmiş olabilir mi ? Belki içinden sadece küçük bir miktarı arkadaşına vermiş,arkadaşı da aldığı borcu geri ödemiş olamaz mı ?

Anne - babanız sert bir tepki koymalı. Kardeşiniz ev masraflarına katılmadığı gibi bir de ekstradan anne babanıza yük oluyor.
Hayır tamamını göndermiş. Keşke öyle olsaydı.

Evet ve hepsi üst üste bencillik ediyor yani böyle tek başına bi hayat istiyosa çıksın kendine ev tutsun. Ama yapamaz.Dw en Eve aldığı şeyler hep abur cubur sadece kendi yiyeceği şeyler.

Ya bi de bana sende 23ünde evlendin diyor da ben yaptığı hiçbir şeyi yapmıyordum ki. Kendi çeyizimi kendim dizdim. Ev eşyaları açısından da bi babam ocağımı hediye diyerek aldı. Onun dışında koltuk takımı taksiti bilmem ne eşimle ortak ödedik. Yani kendini öyle bi duruma soktu ki bunları nasıl yapacak?

Dışarı kahve içmeye çıkarın dışarıda konuşma daha temkinli ve stabil ilerler istese de yükselemez. ona gelecek planlarını vs sorun ne düşünüyorsun? Ben sana yardımcı olmak istiyorum yapabileceğim bir şey var mı? O konulara girdikçe yavaş yavaş detay sorun ve yönlendirin. Kardeşiniz 23 yaşında dediğiniz gibi her şeyin farkındadır ama bir şeyleri yapacak güç cesaret bulamiyordur erkek arkadaşıyla ayrılmak, iş arkadaşından borcunu almak gibi birde doğru bir kaç insanla tanışsa bence düzelir gibi.

Kredisini odemeyin, asla para vermeyin. Bence sne de ailen de net, sert ve ciddi olun konu sahibesib yoksa bu gidisati durduramazsiniz. KOnu bastan sona kredi ve cope atilmis, har vurup harman savrulmus paralardan ibaret. Telefon icin para vermemeliydiniz mesela, ailen net tavir almazsa bu isin sonu gelmez. Ayagini yorganina gore uzatmayi ogrenmeli. 1 TL dahi vermeyin.

Hayır tamamını göndermiş. Keşke öyle olsaydı.

Evet ve hepsi üst üste bencillik ediyor yani böyle tek başına bi hayat istiyosa çıksın kendine ev tutsun. Ama yapamaz.Dw en Eve aldığı şeyler hep abur cubur sadece kendi yiyeceği şeyler.

Ya bi de bana sende 23ünde evlendin diyor da ben yaptığı hiçbir şeyi yapmıyordum ki. Kendi çeyizimi kendim dizdim. Ev eşyaları açısından da bi babam ocağımı hediye diyerek aldı. Onun dışında koltuk takımı taksiti bilmem ne eşimle ortak ödedik. Yani kendini öyle bi duruma soktu ki bunları nasıl yapacak?
Siz kardeşsiniz; kardeşinize annelik yapamazsınız. Bunları kardeşinize anne - babanız söyleyecek. Kardeşinizin arkasını toplamayı bırakacaklar.

Dışarı kahve içmeye çıkarın dışarıda konuşma daha temkinli ve stabil ilerler istese de yükselemez. ona gelecek planlarını vs sorun ne düşünüyorsun? Ben sana yardımcı olmak istiyorum yapabileceğim bir şey var mı? O konulara girdikçe yavaş yavaş detay sorun ve yönlendirin. Kardeşiniz 23 yaşında dediğiniz gibi her şeyin farkındadır ama bir şeyleri yapacak güç cesaret bulamiyordur erkek arkadaşıyla ayrılmak, iş arkadaşından borcunu almak gibi birde doğru bir kaç insanla tanışsa bence düzelir gibi.
Erkek arkadaşıyla bi kere cidden aklı başında davranıp kendi kararıyla sürekli kavga ediyoruz anlaşamıyoruz diyerek ayrılmış. 2 hafta sürdü 🤦 hatta çok takdir ettim bolca cesaret verdim ki bi anlık zayıflık yaşamasın yine aynı. Bu sefer bari en az 1 sene daha ver bu sefer adım atmadan önce bak bakıyım sorunlar devam edecek mi dedim. Öyle yapıyorum dedi 🤷🏻‍♀️ bende dışarı çıkarmayı düşündüm evde olsak bağırmaya sözlerine dikkat etmemeye başlar bu sefer sinirlenir kızarım. Sonra istediğim şeyi yapamamış olurum

Kredisini odemeyin, asla para vermeyin. Bence sne de ailen de net, sert ve ciddi olun konu sahibesib yoksa bu gidisati durduramazsiniz. KOnu bastan sona kredi ve cope atilmis, har vurup harman savrulmus paralardan ibaret. Telefon icin para vermemeliydiniz mesela, ailen net tavir almazsa bu isin sonu gelmez. Ayagini yorganina gore uzatmayi ogrenmeli. 1 TL dahi vermeyin.
Benden isteyemez zaten çalışmıyorum. Ya babam normalde hayırı hayır bi adamdır niye verdi niye yaptı bilmiyorum. Bi gün bi baktım yenisinden yazıyorum dedi. Ama ne kadar diretti görseniz ben bile bunalmıştım. Dedim ki 2 ay yarısını kenara atsan maaşının istediğin telefonu rahatlıkla 3. Ay alırsın. Yapsaydı şu an almak üzere olurdu. Dinlemiyor öyle bi dik kafa ki. Bi de istemediğin bişey söyle surat mahkeme duvarı oluyor kollar bağlı boş boş suratına bakıyor cevap vermiyor.

Siz kardeşsiniz; kardeşinize annelik yapamazsınız. Bunları kardeşinize anne - babanız söyleyecek. Kardeşinizin arkasını toplamayı bırakacaklar.
Zaten toplayacak maddi güçleri yok şu an mecbur çalışıp ödeyecek. Kendi yaptı çeksin. Söylüyorlar zaten ama konuşulmuyor ki. Onlarında sabrı yok artık kavgasız bitmiyor konuşmaları. Daha önce böyle bi konuşma hiç yapmadım dışarı çıkarız otururken konuşmaya başlar ve konuşmalarımız bu şekilde bi ortamda olur genelde. Ama en azından beni dinliyormuş gibi davranıyor hiç değilse cevap veriyor. Ben sadece bu konuşmayı yapıp, yardım isterse o yardımı sağlayıp sonra çekileceğim kenara.

Kardeşinin akılsızlığını ailen ödüyor. Krediyi niye çekmiş yahu. 120 bin kredi kartı nakit avans limiti. Nasıl bir çare bulunur bilemedim. Kendini kullandırtıyor. Sevgilisi neden onay almıyot

Kardeşinin akılsızlığını ailen ödüyor. Krediyi niye çekmiş yahu. 120 bin kredi kartı nakit avans limiti.
Aynen öyle ve madem evlenmek hayatını başka yöne götürmek istiyor aklını başına alması lazım. Bu ilk vukuatı değil ki aynı bu şekil daha düşük miktar eski iş arkadaşına da yapmıştı. Sonra işten çıkınca konuştu kalan miktarı aldı. Ama 120 bin yani Aralık'ta son bulcak koca bir yıl çalıştığını buraya verecek aklı yok yeminle hatırladıkça sinirim zıplıyor

Kardeşinin akılsızlığını ailen ödüyor. Krediyi niye çekmiş yahu. 120 bin kredi kartı nakit avans limiti. Nasıl bir çare bulunur bilemedim. Kendini kullandırtıyor. Sevgilisi neden onay almıyot
Öncelikle kardeşimi çok kısıtlıyor. Yani ergen erken neden gittin neden açmadım bilmem ne. Yazın kardeşim bize kalmaya gelirdi. 1 akşam ya. Oyun oynayıp uyurken konuşmak için ablanla oturma, bırak filmi napıcaksın, seni bekliyorum gibi sçama tavırlar. Küfür ediyor direk kardşeime olmasa da ağzı da temiz değil. Bi de bence öfke kontrolü de yok. Kavgalar öyle kavgalar sebepte öyle minik sebepler ki saçma sapan. Bi kere de her şey yolunda giderken ailem seni istemiyor diye ayrılmış çocuk. Kardeşim de annemlerin aile işi, aile apartmanı (biraz utanmasalar aynı ev diyecekler), bizimkinden çok daha farklı iç içe akrabalık ilişkileri falan derken karşı çıkmalarını bi kez yansıtmamış. Sonradan yalan söylediği de ortaya çıktı bu arada öyle bişeyde yokmuş. Resmen keyfine gelmiş ayrılmak. 10 ayda dolmuş beyefendi. Öyle tavizler veriyor ki nerde bana aslan kesilen kardeşim nerde o çocuğa böyle davranan kız. Çocuk dışarı çıkmak için babasından izin alıyor hala, ehliyeti var babası arabayı kullanmasına izin vermiyomuş misal. Yani aileye bağımlı hala. Hani burda kocamın ailesi diye konular okuyoruz ya aha öyle saf saf bekleyecek ki bana değer versinler. Kendini de korumaz çünkü dili bi bize çalışıyo. Eski iş yerinde falan uğradığı haksızlığa ses çıkarmak yerine işten çıkmayı tercih ediyor mesela. Bi de ev işi nedir bilmez kardeşim. Annem kaldıramazsın evlilik sorumluluğunu diyor. Haklı bence. Böyle liste uzar gider tonla şey var

Sadece bir kez karşınıza alıp sakince konuşun. Yaptıklarının hiç mantıklı bir yanı yok, doğrusu budur diye anlatın, artık yaşının büyük olduğunu da söyleyin ve vereceği kararların sorumluluğuna katlanması gerektiğini de. Ardından kesinlikle yardım etmeyin. Yoksa ettiğiniz yardım aslında ona zarar vermek olur. Mesela acır da 1-2 ay sonra krediye yardım ederseniz asla ders çıkarmaz. Bazı insanlar böyledir ayan beyan ortada da olsa nasihatten anlayıp hayatını düzene koymaz, yaşayarak öğrenir. 1 kerede öğrensin istiyorsanız kesinlikle yardım etmeyin

Sadece bir kez karşınıza alıp sakince konuşun. Yaptıklarının hiç mantıklı bir yanı yok, doğrusu budur diye anlatın, artık yaşının büyük olduğunu da söyleyin ve vereceği kararların sorumluluğuna katlanması gerektiğini de. Ardından kesinlikle yardım etmeyin. Yoksa ettiğiniz yardım aslında ona zarar vermek olur. Mesela acır da 1-2 ay sonra krediye yardım ederseniz asla ders çıkarmaz. Bazı insanlar böyledir ayan beyan ortada da olsa nasihatten anlayıp hayatını düzene koymaz, yaşayarak öğrenir. 1 kerede öğrensin istiyorsanız kesinlikle yardım etmeyin
Ay hayır yardımdan kastım o değil. Mesela kızla konuşurken ne diyeceğim, yanımda ol falan der size geleyim kafamı toplayayım, dışarı çıkalım ihtiyscım var der gibi şeylerden bahsettim. Maddi bi destek bekleyemez benden çalışmadığım için. Çalışsamda yapmazdım. Babamlarda nasıl yardım etmeyecekler. Yarısı krediye gidiyor. Yarısı ay bitmeden suyu çekiyor. Yiyip içmesi yolu var. Saçma sapan bi hale soktu kendini ya

Anne babanız şımartmış. Hala da şımartmaya devam ediyor..o nedenle büyüyememiş. Salın gitsin. Yapacak birşey yok. Bişey deseniz sana ne oluyor senlik birşey yok der geçer. Bir insan bir problem yaşar hayatonda sonra kendi çözer ve ders alır. Kardeşiniz bugüne kadra bir sorun çözmemiş kendi muhtemelen. Siz ya da anne babanız çözmüş. Şimdi de onu yapıyorsunuz. Yapmayın tavsiyem

23 yasinda essek kadar. Belli sureye okuyana kadar erkek sandim.yani bu yasta bir kizin ailesine bu kadar sikinti sorun cikarmasinin sebebi sadece bencil ve simarik olmasidir baska birsey degilm calisabiliyorsa kredi cekebiliuorsa gayet akli dengesi yerinde.isine geldigi gibi davraniyor. Asla borcunu odemeyin destek cikmayin. Evlenecegi zamanda herseyi kendisinin yapacagini karismayacaginizi soyleyin. Bu boyle gelmis boyle gider. Yuz verdiginiz surece yarin evlenir oburgun cocuguyla geri gelir

Ay hayır yardımdan kastım o değil. Mesela kızla konuşurken ne diyeceğim, yanımda ol falan der size geleyim kafamı toplayayım, dışarı çıkalım ihtiyscım var der gibi şeylerden bahsettim. Maddi bi destek bekleyemez benden çalışmadığım için. Çalışsamda yapmazdım. Babamlarda nasıl yardım etmeyecekler. Yarısı krediye gidiyor. Yarısı ay bitmeden suyu çekiyor. Yiyip içmesi yolu var. Saçma sapan bi hale soktu
O zaman yol gösterin ama sizden yüz bulmasına izin vermeyin. Detaylı tavsiye veremeyeceğim çünkü böyle insanlarla konuşurken ben çok sakin kalamıyorum aranızı bozmiyim

Ya bilmiyorum kimine dogru gelir yanliş gelir ama sacmaliklari diz boyu olan birine ben artik kirmadan konusayim aman agzimdan her cikama dikkat edeyimle bir şey cozuldugunu görmedim. Bazen sert olmanin sorun cozdugunu gördüm canli olarak 😃
Yaptigi sacmaliklardan utnacagina bi de size yükselebiliyor yani ve siz yukselmesinden korkuyorsunuz. Bilmiyorum bi dayagimi yerdi hem borc yapcak bi de babaya ödetecek yetmez gibi kendi borcunu da ödetecek hem de yükselecek öyle mi.. 😄😄😄bi yukseltirim onu
Bak oturudgum yerde ben yükseldim suan 😃
Para vermeyin bir seyini kapatmayin en azindan

Babanız telefon için Kredi cekmeyecekti ders olmuş bence aile evinden kiraya cikio dünya kaç bucak görmesinin vakti gelmiş geçmesin mümkünse.İki arkadaş bir ev yada oda tutup bı görsün hayatı gelsin bence .Para vermeyince akıl niye veriyorsunuz der bu kardesiniz yaşı da küçük değil bence sorumsuz önünü arkasını düşünmeden bol keseden harcayan biri . Millete kredi çekmiş kendi telefon borcu varken birde .Nasıl aliştirirsaniz öyle gider

Anne babanız şımartmış. Hala da şımartmaya devam ediyor..o nedenle büyüyememiş. Salın gitsin. Yapacak birşey yok. Bişey deseniz sana ne oluyor senlik birşey yok der geçer. Bir insan bir problem yaşar hayatonda sonra kendi çözer ve ders alır. Kardeşiniz bugüne kadra bir sorun çözmemiş kendi muhtemelen. Siz ya da anne babanız çözmüş. Şimdi de onu yapıyorsunuz. Yapmayın tavsiyem
Sonuna kadar katılıyorum ben evlenip gidene kadar çalışmamıştı okul falan zaten evleneli 3 buçuk sene oluyor. Yüzüne de söyledim çok kez bana gösterilmeyen bi ton fırsat müsamaha sana gösteriliyor diye. Maddi bi destek alamaz benden. Evet sorun çözmedi. Bu yaşında hala çocuk. Anlatıyorum. Dinleyen yok. Annemle babama da söyledim İstanbul'da yaşıyoruz uzak yerlere gitmesine falan izin vermiyorlardı güvenipte. Verin izin bırakın gitsin bi kere kaybolur ikinciye yol bulur diye bi ton söyledim. Hatta yol yordam benimle öğrendi artık kaybolmaz bile. Her yalnız dışarı çıkışımda aldım yanıma görsün öğrensin diye. İlk çocuk benim ama gerçekten gözbebek büyüyen ksrdeşim oldu. Nasıl büyüyecek bilmiyorum

Back