- 14 Nisan 2013
- 2.182
- 2.122
- 333
- Konu Sahibi AnlatmayaGerekYok
-
Canım bu konuyu dün ben açmayı düşünmüştüm meğer sana nasipmiş :)
Patlıcanları senin dediğin gibi yapıyorum bende, kızartmadan çok daha lezzetli oluyor, yağlayıp fırına vermeden önce bi süre bol tuzlu leğende bekletsen, arada elinle ovalayıp bi süre daha bekletsen, sonrada tuzunu yıkayıp az bi süzdürsen patlıcanları..
Dahansonra yağlama ve fırınlama işlemi..tuz iyice içine geçince, fırında çabucak içine kadar pişiyor zaten.
Ben kvnin bahçesinde meşe odunuyla soba yakıyorum ve orda kapyaları ve patlıcanları közlüyorum, közmatik filan sobanın yerini tutmuyor lezzet olarak.
Dolaba koyarkende kapya ve patlıcanları tane hesabı birlikte saklıyorum, bir misafir geldiğinde hemen bi tavada kuru soğan sarimsak kavur, bi poşet patlıcan kapya çıkar doğra koy, üzerine yine dolaba kaldırdığım taze temizlenip doğranmiş maydanoz, dereotu muhteşem oluyor.
Ekmek banıp ye..
Ha birde biberleri dolaba çiğdenmi kaldiriyosun acaba?
kapyaları ve çarlistonları neden güneşe koydun ?
közmatik bende de var 3 yıldır hiç kullanmadım kısmet artık bu seneye :)
Biberleri güneşte nekadar beklettin acaba?
ooo etli dolma fikrini sevdim bende yapıcamm :)
zeytinyağlıları iç içe koyunca biberler donuk ya kırılmıyorlar mı?
Ay sana zahmet şu türlü işini bana anlatsana. Onu denemedim hiç yapmak istiyorum bu seneŞu an mutfaktaki kışlık hazırlıklardan tükenip kendini koltuğa atmış perişan bir ev kadını ile karşı karşıyasın:)) buzluğa neler koyduğuma gelince ;
Şu anda 9 paket türlüm var
Barbunya
Taze fasulye ( yemeklik, diblelik, smilalık olmaz üzere bir kaç çeşidi)
Etli biber dolması
Doğranmış kıl biber ve kapya biber
Maydanoz, dereotu,reyhan
Bamya
Bezelye
Közlenmiş patlıcan ve kapya biberler
Sarılmaya hazır asma ve karalahana
Bunun yanı sıra 35 kavanoz domatesim var
Çilek, vişne, şeftali reçellerim var
Eylül sonuna doğru ortalama 30-35 kilo fasulyeden turşu yapacağım nasipse
Kışlık hazırlıkları parça parça yapıyorum ben hepsine gücüm yetmiyor. Bu hafta izinliyim o yüzden biraz hız verdim. Ağaçtan toplanmış organik elmalarım var onlardan sirke yapacağım yarın. Kızarmış yağların dondurulması sakıncalı olduğundan artık kızartma türü şeyleri koymuyorum buzluğa, patlıcan biber kızartmalarını kavanozlamayı düşünüyorum
Tepsilere diz en yakınındaki fırına yolla. Hem isi pisi olmuyor hem çok iyi pisiyor.işte közleme kısmını bir türlü bilemiyorum
mangal da mı közlenecek, yoksa ocakta mı közleniyor? ya da fırında mı?
hiç denemedim ne annemde gördüm ne de kayınvalidem de
Donatesleri geçen yıl denemek amaçlı bende oyle yaptım, üsendim doğramadım bile, ikiye bölüp dondurdum.
Rondo yoksa zor iş ama rondoda yarı buzlu kabuklarını soyup geçirince güzel oluyo yemeklerde.
Fakat kabuğunu dondurmadan önce kesmediğime pişman oldum, buzluyken çok uğraştırdı
Asma yaprağını saklamak için tuzlayıp bidona basıyolar bizim burda, buzlukta hiç duymamıştım..
Patlıcanın içindeki bir madde dolayısıyla dondurulmasınız sağlıksız olduğunu duymuştum, bilginize. Diğerleri hakkında yorum yapamayacağım, biz pek döndürülmüş gıda yemeyi sevmiyoruz eşimle. Mevsiminde sebze, meyve tüketiyorum. Bir tek bezelye atıyorum az bir şey garnitür olarak kullanmak için.Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.
Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.
Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.
Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?
Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?
Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?
Fikirlerinizi bekliyorum
Erzulüm de yaşıyoruz (eşim memur 3 sene daha. Iradayız) kışın domatesin kilosunu 10 liradan biberin patlıcanın 8-10 liradan alınca dondurucu almaya karar verdim bende.
Yeşil fasulyeyi enlemesine ve boylamasına birer kez kesip bol domatesle 15 dk soteleyip koydum.
4 paket karnıyarıklık kızarttığım patlıcanları koydum.
2 paket küp kızarttığım patlıcanları koydum. Ç
Yeşil biberi ikiye üçe bölüp 4 paket koydum kızartmak için.
2 paket yeşil bir paket kırmızı biberi yemeklik doğrayıp koymayı planlıyorum.
Yaklaşık 20 kilo da domatesi yıkayıp kurulayıp tüm tüm bir çekmeceye yerleştirdim.
15 tane süt mısırı tanesini ikiye böldüm üç beş de yaprak atıp 5 poşet attım dolaba
3 paket bamyayı çiğden koydum.
Ekimde istanbulda olacağız. İkişer kilo temizlenmiş farklı çeşit balık alıp galeta ununa bulayıp onları da dondurucuya atmayı planlıyorum.
Bir de bizim orada(ist-şile) mantar olur 8-10 paket de mantar atarım.
Annem bugün biber ve patlıcan közlemiş dolap için 3 er 5 er bana da verir.
Ekimde yine şileden kestane getirip çizer öylece atarım 3-5 poşet.
...
Sadece bamya ve karnıyarıklık patlıcanı öndeden denememiştim. Diğerlerine kefilim ama bu ikisne ı ıh.
Biberi soruyorsun değil mi, aslında patlıyor ama o biberin kendi cinsliği tazesi de patlıyor meretin. Ben biberi kızgın yağa atıp tencerenin ağzını kapatıyorum başka türlü baş edemiyorum.ben erzurumluyum en yakın arkadaşım da ağvalı anlıyorum seni
bizim orda sebzeye pek önem vermezler ama siz seversiniz sebzeyi ondan zorlanıyosundur
dondurucudan çıkınca kızartma için nasıl oluyor acaba? donuk ya kızartmada patlamıyor mu? donuk patates gibi mi oluyor yoksa
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?