Kış hazırlığı - Buzluğa ne koymalıyım?

Buzluykenmi tepesine sıcak su döküyorsunuz? Buzluğa koymadan önce hangi işlemlerden geçiyor yaprak? Sadece yıkıyormusunuz? ?

Yaprakları sapları üst üste gelecek şekilde dizin, kaynamakta olan suya batırın rengi dönünce çıkarıp ayrı bir yerdeki soğuk suya basın sonra çıkarıp süzdürün. İyice süzüldükten sonra buzluk poşetlerine yine üst üste desteli şekilde koyun. Bu şekilde hem çok yer kaplamıyor hem de buzlukta kırılmıyor. Çıkarınca çözdürüp kullanabilirsiniz. Aynı yöntemle kara lahana ve beyaz lahana da yapıp donduruyorum ben. Salamura çok tuzlu olup pişirmeden tuzunu çıkarmak epey uğraştırıyor bu yöntemle tuz sorunu da olmuyor

Evet, annemede söyledim buzluga yaprak bile konuluyomuş diye.
Oda tabiiki konulur fakat fazla yer kapladığı için salamura alıştık işte dedi :)
Derin dondurucu olunca çılgınca dolduruyoruz, öyle şeylere yer kalmıyor.
Ince detaylarıyla anlattığın için tşk ederim

Ben geçen sene ilk kez kışlık hazırladım. Onda da epey bir ıspanak almıştım, hepsini yıkadım, ayıkladım. Budolabı poşetlerine koyup buzluğa koydum. Kışın 10 dakikada hazırlamış oluyordum çok faydasını gördüm. Ama nohut vs koyan varmış. Nasıl yapıyorsunuz, bilen varsa bana da anlatabilir. Hasliyor muyuz, ne kadar başlıyoruz vs vs

Normal haşlama süresinde tam olarak pişiriyorsunuz.

Ay Maşallah valla hepinize imrendim :)
Bende sebzeciyim etle pek aram olmamasına rağmen Kurban Bayramı sonrası buzluğum lahmacunlugu çiğköfteliği kuşbaşılığı yemekliği vs vs et doldu.
sadece Alinaziklik için közlenmiş doğranmış patlıcanım.
kuru dolma için kurulukları haşlayıp poşetleyip dolaba koydum.
Nohut haşlayıp koydum hazır olsun diye 3 4 poşet
çalışan bir bayanım kolay olsun die otlu pilavı hazırlayıp koydum.İşten gelince çıkarıp buzunu çözdürüp soganı kavurup üstüne atıp karıstırıp suyunu koyup otlu pilav yapıyorum.
20 kavanoz falan domates konservem var.
birde geçen sene annemlerin komsusu taze fasulyeyi kurutmuştu birazda bana verdi.Haşlayıp ister zeytinyaglı ister etli yemegi çok güzel oluyor.
Annemde bamyayı kurutur o da çok güzel olur. İster yine zeytinyaglı bamya tavası ister etli bamya sulu yemegi.
Ayrıca patlıcanları dolmalık için oyup kuruturken başlarını hatta yeşil kabuklu yerleri de dahil orta büyüklükte dograyıp kurutunca da harika oluyor.yemegı için haşlayıp yumusattıktan sonra soganı kavurup yumusayan biberi patlıcan başlarını atıp salçayla kavurunca kahvaltıya falan çok güzel oluyor tavsiye ederim. aynı tarzda üstüne pirinç atıp birazda ekşi atıp (ekşi sevenler için) mıcırık aşı denen çok güzel bir yemek olur.
buzlugunda yer olmayan arkadaslar fasulyeyi ve bamyayı kurutarak kilerinde saklayabilir
şimdilik aklıma gelenler bunlar hepinize kolay gelsin

annem patlıcanları güzelce kızartır dolaba atar karnı yarıklık biberleri kızartıp koyabilirsin hep yapıyoruz

bunlar benim kışlıklarım

Eklentiler

• 20170827_125336.webp
    81,3 KB · Görüntüleme: 103
  • IMG-20170823-WA0013.webp
    55,5 KB · Görüntüleme: 124
  • 33.webp
    80,5 KB · Görüntüleme: 116
  • 20170817_125848.webp
    102,6 KB · Görüntüleme: 132
  • 20170823_132016.webp
    59,4 KB · Görüntüleme: 113
  • 20170827_083017.webp
    64 KB · Görüntüleme: 107
bunlarda karnıyarıklık patlıcan

Eklentiler

• 12049702_1489333544694359_3435591638585032146_n.webp
    43,9 KB · Görüntüleme: 115
Resim ekleyemedim ama bende kışlık hazırlıkları bitirdim kızlar
  • 10 kg közlenmiş patlıcan
  • 2 kg köz kırmızı biber
  • 1 paket dolmalìk biber
  • 1 paket karnıyarık için patlıcan
  • 11 paket taze fasulye
  • 5 paket domates soslu karışık kızartma
  • 4 paket karışık kızartma(yoğurtlu yapmak için)
  • 1 paket bamya
  • 3 paket barbunya
  • Yarım kilo salatalık
  • 3 yemelik kuru bamya
  • 30 kilo domatesdende konserve yaptım.

Bunlar dışında
  • Haşlanmış nohut
  • Kavrulup soğanla sotelenmiş ıspanak
  • Köfte
  • Çorbalık ve pilavlık ayrı olarak haşlanıp didiklenmiş tavuk
  • Tavuk suyu
  • Börek
  • Çorbalık minik köftede koyuyorum derin dondurucuya
Tarhanam var. Salçamda önümüzdeki ay gelecek. Benim kışlık hazırlıklarım bu kadar

Ben de yazayım annemle beraber yaptık
50 kavanoz domates.
20 kavanoz taze fasulye.
12 kavanoz türlü.
20 kavanoz patlıcanlı domates(türlü yemeği için)
20 poşet karnıyarıklık patlıcan.
Yine 20 poşet taze fasulye
15 poşet barbunya
Kabak koyduk dolmalık ve yemeklik.
12 poşet bamya
Bezelye oda 12 poşet
Doğranmış yeşil biber 10 poşet
10 poşet börülce
10 poşet civarı kırmızı biber
5 poşet süs biberi
15 poşet doğranmış salatalık
Biber kızartması 10 yada 12
Patlıcan kızartması oda 12 poşet civarı
5 kg yakın soyulmuş sarımsak
Közlemiş patlıcan ve köz biber
Dolmalık patlıcan ve dolmalık biber
Yaprak 10 kg bu sene bidona bastı annem
Kurutmalık olarakda fasulye,patlıcan ve biber dolması kuruttuk,yine salata yapmak için patlıcan ve biber kuruttuk,fasulye kuruttuk,toz biber ve nane yaptık.kabak kuruttuk dolmalık.

En son da salça yaptık.
15 kg domates salçası 20 kg da biber salçası yaptık.kış hazırlığı bitti.
Turşuda sıra :)

Ben patlıcanın ne konservesini ne de buzluktan çıkanı sevdim, hele buzluktaki çok kötü oldu.
Taze fasülye de konserver mis gibi oluyor ama buzluktakini hatırladıkça midem bulanıyor.
Bence her sebzeden farklı yöntemler ile az az deneyerek yapın, seneye sevdiklerinize yönelirsiniz.

Merhaba,daha önce sizin fasulye kavurması için verdiğiniz bir fasulye turşusu veya siz Simi mi demiştiniz öyle bir tarif vermiştiniz ama not etmemişim.Tekrar vermeniz mümkün mü acaba.Fasulye konservesini nasıl yapıyorsunuz onu da merak ettim.Şimdiden teşekkürler

Ben bu sene domatesi ve kirmizi biberi robotta cekip, köpük bardaklara koydum ve o sekilde dondurdum. Aynısından cilek de yaptım. Biraz yesil biber dograyip koydum. Biraz da taze fasulye, domatesle 7 8 dk kavurup soguduktan sonra buzdolabi poşetlerine koyup attim
Bir de bulasik makinesinde domates konservesi denedim ama tutmadi

Fasulye turşusundan yapılan turşu kavurmasıdır sanırım verdiğim tarif. Turşuya gelince öncelikle cam 5 litrelik bir kavanoz alıyoruz , hiç bir turşuyu plastik kapta yapmıyorum sağlık açısından. 3 kg fasulyeyi önce yıkayıp sonra başlarını keserek ayıklıyoruz bu arada tencerede suyumuzu kaynatıyoruz. Ayrı bir kapta soğuk su hazırlıyoruz. Fasulyeleri kaynar suya atıp 1 dk haşlıyoruz, kaynar sudan alıp soğuk suya atıyoruz. Sonra fasulyeler iyice soğuyana kadar bekliyoruz bu arada 12 diş sarmısağı soyup hazırlıyoruz.
Bu ölçüler için 2lt turşu suyu yeterli oluyor; 2lt içme suyuna 1 su bardağı üzüm sirkesi ve 8 kaşık kaya tuzu koyup eriyene kadar karıştırıyoruz.
Kavanozumuza fasulyeleri iyice sıkıştırarak diziyoruz aralarına sarmısakları da koyuyoruz ve en son suyunu koyup kapatıyoruz, serin bir yerde altına derin bir kap koyarak bekletiyoruz ilk günler taşacak çünkü, eksilen suyunu arada ilave ediyoruz, 15 günde nefis bir turşu oluyor. Bu turşuda haşlama süresi çok önemli, fazla haşlarsanız turşu erir

Son düzenleme:
Çok teşekkürler.Evet aradığım tarif bu.Bu Karadeniz’lerin turşu kavurması yaptıklar tarif değil mi?Bir şey daha soracağım.Dayanma süresi ne kadardır?ve yemek yapmadan önce suya ıslatılıyor mı?

Evet turşu kavurması bu turşudan yapılıyor, kavurmadan iki üç saat önce ılık suya koyun, su soğuyunca döküp tekrar normal su koyun, sarmısaklarını atmayın fasulyeyi doğrarken onları da doğrayın , bol soğan doğrayın kavurmanın özelliği bol soğandır. Soğanlar kavrulunca kaşığın ucu ile azıcık salça ilave edin, doğranmış turşularınızı da koyun, beş dakika kadar orta ateşte kavurun, ister sıcak ister soğuk servis edin yanında haşlanmış patates olsun:))) benim turşular iki yıl dayanıyor arada açıp kontrol edin baktın yumuşuyor üzerine bir avuç kaya tuzu koy yumuşama durur. Bu süreyi kaçırdıysan yumuşayan turşuyu atma sakın, turşulu mısır ekmeği yaparak değerlendirebilirsin, buzluk poşetlerine birer pişirimlik böl at buzluğa öyle de kullanılır, fasulye turşusu karadeniz mutfağının vazgeçilmezi her şeye kullanırız, turşu koyulan barbunyalı bir yemeğimizde var nefis olur:)

Çok makbule geçti bu tarif.yarın Pazar’a çıkınca fasulye alıp deneyeceğim.Bugün almıştım ama ne konserve yapmaya ne de turşu yapmaya cesaret edemedim.Tencerede biraz pişirip buzluğa atacağım.

Çok makbule geçti bu tarif.yarın Pazar’a çıkınca fasulye alıp deneyeceğim.Bugün almıştım ama ne konserve yapmaya ne de turşu yapmaya cesaret edemedim.Tencerede biraz pişirip buzluğa atacağım.

Küçük küçük doğrayıp 5 dk haşlayın soğutup buzluğa atın bir kısmını diblelik olarak onunda tarifini yazarım yarın:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…