Kış hazırlığı - Buzluğa ne koymalıyım?

Ben ocakta yapiyorum.
Közleme tavası ya da teflon tava kullaniyorum. Soyup dograyip soğuttuktan sonra buzluğa koyuyorum.
Kışın salata ya da yemeğe koyuyorum.
Üzerine kiyma kavurup domates sosla fırına veriyorum mesela. Bayıla bayıla yiyorlar.

heh işte bende öyle istiyorum patlıcanı kavurayım kırmızı biberi kavurayım ortaya salata yapayım ya da dediğin gibi yemeklerin yanına koyayım istiyorum

geçen sene yaptıklarımızı kavanoza koymuştuk buzluğa koymadığımız için sanırım olmadı hemen bozuldu

peki buzlukta donuk oluyor ya o etkiliyor mu tadını vs

heh işte bende öyle istiyorum patlıcanı kavurayım kırmızı biberi kavurayım ortaya salata yapayım ya da dediğin gibi yemeklerin yanına koyayım istiyorum

geçen sene yaptıklarımızı kavanoza koymuştuk buzluğa koymadığımız için sanırım olmadı hemen bozuldu

peki buzlukta donuk oluyor ya o etkiliyor mu tadını vs
Yok hayır biz çok fark etmedik.
Ben ateşe temas ettiriyorum kozlerken o yüzden güzel bir koz tadı oluyor.
Geçen hafta koydugumu denemek için bu hafta açtım gayet guzeldi.

Şu an mutfaktaki kışlık hazırlıklardan tükenip kendini koltuğa atmış perişan bir ev kadını ile karşı karşıyasın:)) buzluğa neler koyduğuma gelince ;
Şu anda 9 paket türlüm var
Barbunya
Taze fasulye ( yemeklik, diblelik, smilalık olmaz üzere bir kaç çeşidi)
Etli biber dolması
Doğranmış kıl biber ve kapya biber
Maydanoz, dereotu,reyhan
Bamya
Bezelye
Sarılmaya hazır asma ve karalahana
Bunun yanı sıra 35 kavanoz domatesim var
Çilek, vişne, şeftali reçellerim var
Eylül sonuna doğru ortalama 30-35 kilo fasulyeden turşu yapacağım nasipse
Kışlık hazırlıkları parça parça yapıyorum ben hepsine gücüm yetmiyor. Bu hafta izinliyim o yüzden biraz hız verdim. Ağaçtan toplanmış organik elmalarım var onlardan sirke yapacağım yarın. Kızarmış yağların dondurulması sakıncalı olduğundan artık kızartma türü şeyleri koymuyorum buzluğa

oyy maşallah allah yemeyi nasip etsin :KK54:

şimdi etli biber dolmasını etiyle mi koydun onu anlamadım, bende dolmalık biber koymayı düşünüyorum nasıl koyuyorsun ilk defa yapıcam

maydanoz dereotu nasıl koyuyorsun buzluktan çıakrdıktan sonra dağılmıyormu ya da salatada donuk kalmıyor mu?

Ocakta közlemek için aparat var, hatta adı közmatik :p Ben onda közlüyorum patlıcan salatası, kırmızı biber mezesi vs. için. Hatta şu an kışlık fasulye hazırlığımı bitirip oturmuştum. Dün de domates konservesi yaptık. Gün içinde yine kapya ve çarlistonları yemeklik doğrayıp güneşte bekletip kaldırdım buzluğa. Turşu kurdum. Parmaklarım su topladı. Çok güzel fikirler geliyor, benim de ilk hazırlığım, takipteyim konunuzu.

kapyaları ve çarlistonları neden güneşe koydun ?

közmatik bende de var 3 yıldır hiç kullanmadım kısmet artık bu seneye :)

Ocakta közlemek için aparat var, hatta adı közmatik :p Ben onda közlüyorum patlıcan salatası, kırmızı biber mezesi vs. için. Hatta şu an kışlık fasulye hazırlığımı bitirip oturmuştum. Dün de domates konservesi yaptık. Gün içinde yine kapya ve çarlistonları yemeklik doğrayıp güneşte bekletip kaldırdım buzluğa. Turşu kurdum. Parmaklarım su topladı. Çok güzel fikirler geliyor, benim de ilk hazırlığım, takipteyim konunuzu.
Biberleri güneşte nekadar beklettin acaba?

Burdaki hazirliklari okuyunca hepsinden yapasim geldi kasimda 2 yillik evli olcam insallah gecen yaz hic bir hazirlik yapmadim cunku esim kışın askere gitcekti.Elim varmadi yapmaya ki o yokken annem yanıma tasindi kendi mutfağını da tasidi diyebilirim her seyi gittikce getirdi sagolsun.Ama ise başlamadan ben de kucuk kucuk hazırlıklar yapmaya basladim .Bugün fasulye tursusu yaptim yarin da domates sosu yapacagim

bezelye taze barbunya bende de var

biberle patlıcan konserve nasıl oluyor anlamadım

Tatlım hani marketlerde kırmızı biber Konserve şeklinde satılıyor ya sade aynı onun gibi . Yıkayıp susuz bir şekilde fırında güzelce pisiriyorsunuz sonra kabuklar soyuluyor sarımsak tuz ve zeytinyaği eklenerek konserve yapıyoruz cokk güzel oluyor hazırlar halt etmiş .. çıkarıp sade de yiyebilirsiniz ben yoğurtlu salatasina bayılıyorum :)

Patlıcan da karışık yapılır bizde hani yemek gibi hazir konserve olarak .. biber soğan domates ve patlıcan olarak .. sadede oluyor aynı kırmızı biber gibi ama ondan karnıyarık olmaz o sıkıntı :)

maydanoz ve nane de taze doğrayıp koyuyorum ama maydanozu yıkadıktan sonra tam kurut ıslak kalmasın o sulanmasini engelliyor . Pazı da haşlayıp koyuyorum . Doğranmış domatesde az koyuyorum çünkü onunda konservesi bana daha makul geliyor sos gibi koyuyorum.

Taze fasulye (haşlanmış ) bezelye barbunya ve şeker fasulyesi (favorim) hepsi çiğ olarak koyuyorum. Çok da memnunum.

Meyveler de marmelat şekersiz yada komposto olarak değerlendiriyorum.

Tatlım hani marketlerde kırmızı biber Konserve şeklinde satılıyor ya sade aynı onun gibi . Yıkayıp susuz bir şekilde fırında güzelce pisiriyorsunuz sonra kabuklar soyuluyor sarımsak tuz ve zeytinyaği eklenerek konserve yapıyoruz cokk güzel oluyor hazırlar halt etmiş .. çıkarıp sade de yiyebilirsiniz ben yoğurtlu salatasina bayılıyorum :)

Patlıcan da karışık yapılır bizde hani yemek gibi hazir konserve olarak .. biber soğan domates ve patlıcan olarak .. sadede oluyor aynı kırmızı biber gibi ama ondan karnıyarık olmaz o sıkıntı :)

maydanoz ve nane de taze doğrayıp koyuyorum ama maydanozu yıkadıktan sonra tam kurut ıslak kalmasın o sulanmasini engelliyor . Pazı da haşlayıp koyuyorum . Doğranmış domatesde az koyuyorum çünkü onunda konservesi bana daha makul geliyor sos gibi koyuyorum.

Taze fasulye (haşlanmış ) bezelye barbunya ve şeker fasulyesi (favorim) hepsi çiğ olarak koyuyorum. Çok da memnunum.

Meyveler de marmelat şekersiz yada komposto olarak değerlendiriyorum.

offf kırmızı bibere bayılıyorum dediğin gibi yoğurtlu ya da sade mis gibi bir salata oluyor

tamam biberleri attım fırına kızarttım sarımsak tuz yağ ne kadar koyacağım

oyy maşallah allah yemeyi nasip etsin :KK54:

şimdi etli biber dolmasını etiyle mi koydun onu anlamadım, bende dolmalık biber koymayı düşünüyorum nasıl koyuyorsun ilk defa yapıcam

maydanoz dereotu nasıl koyuyorsun buzluktan çıakrdıktan sonra dağılmıyormu ya da salatada donuk kalmıyor mu?

Biberlerin içini etli olarak hazırlayıp dolduruyorum, pişirmeden koyuyorum, en pratik buzluk yemeğim bu, çıkarınca çözdürmeden kaynayan salçalı suya koy yemek hazır:) küçük boy dolmalık biberleri ayıklayıp iç içe geçirerek de koyuyorum, onlar zeytinyağlı oluyor. İçi hazırlayınca çıkarıp çözdürmeden çabucak doldurup ocağa atıyorum. Maydanoz , dereotu ve reyhanı sirkede bekletip bolca yıkıyorum, sonra leğenin içine dikleyip kurutuyorum, doğrayıp kaldırıyorum, yemeklerde kullanıyorum salatada olmaz onlar soluyor çünkü bu arada dolmaya kırık pirinç kullanıyorum çünkü normal pirinç buzlukta kırılıp lapa gibi oluyor dolmanın içinde, kırık pirincin performansı daha iyi

allahımm keşke komşum olsaydın :halay: közlenmiş patlıcanla biberi nerede közlüyorsun ve nasıl koyuyorsun

maydanozla dereotu bir de taze nane koymayı düşündüm ama salatada donuk olmuyor mu?

doğranmış salatalık da ilk kez duydum onu da alıp direkt salataya mı koyuyorsun
Keşke :) Ben közlenecekleri eşimin eline tutuşturup en yakın fırına yolluyorum. 1 saate hazır oluyor. Temizleyip hemen buzluğa atıyorum. Salatalıkları ben cacık için kullanıyorum. Çözdürmeden hemen yoğurdun içine atıyorum. Çok da lezzetli oluyor.

Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.

Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.

Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.

Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?

Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?

Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?

Fikirlerinizi bekliyorum:hamarat:
Patlıcanı eşim için kızartıp koyuyorum hem karnıyarık için hem kurdan kebabı için
Bamya koyuyorum olmazsa olmaz
Börülce koyuyorum salatası harika
Kırmızı biver ve oatlican koyuyorum
Zamani geçti ama bezelye koyuyorum
Fasulye koyuyorum mutlaka az domatesli
Mısır koyuyorum mutlaka ege ve Akdeniz de harika mısır oluyor
Domatesi az pişirip konserve koyiyorum
BUraz da doğrayıp koyuyorum ama çok beğenmedim geçen sene nedense
Bir de tabi hazor yemekler sululofte falan

Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.

Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.

Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.

Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?

Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?

Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?

Fikirlerinizi bekliyorum:hamarat:
Canım bu konuyu dün ben açmayı düşünmüştüm meğer sana nasipmiş :)

Patlıcanları senin dediğin gibi yapıyorum bende, kızartmadan çok daha lezzetli oluyor, yağlayıp fırına vermeden önce bi süre bol tuzlu leğende bekletsen, arada elinle ovalayıp bi süre daha bekletsen, sonrada tuzunu yıkayıp az bi süzdürsen patlıcanları..
Dahansonra yağlama ve fırınlama işlemi..tuz iyice içine geçince, fırında çabucak içine kadar pişiyor zaten.

Ben kvnin bahçesinde meşe odunuyla soba yakıyorum ve orda kapyaları ve patlıcanları közlüyorum, közmatik filan sobanın yerini tutmuyor lezzet olarak.

Dolaba koyarkende kapya ve patlıcanları tane hesabı birlikte saklıyorum, bir misafir geldiğinde hemen bi tavada kuru soğan sarimsak kavur, bi poşet patlıcan kapya çıkar doğra koy, üzerine yine dolaba kaldırdığım taze temizlenip doğranmiş maydanoz, dereotu muhteşem oluyor.

Ekmek banıp ye..

Ha birde biberleri dolaba çiğdenmi kaldiriyosun acaba?

offf kırmızı bibere bayılıyorum dediğin gibi yoğurtlu ya da sade mis gibi bir salata oluyor

Közlediğin biberleri buzluğa atabilirsin, çıkarınca damak tadına göre sirke, yağ,tuz. Kavanozdada çok leziz oluyor ama buzdolabında saklamak gerekiyor ve çok yer tutuyor

Keşke :) Ben közlenecekleri eşimin eline tutuşturup en yakın fırına yolluyorum. 1 saate hazır oluyor. Temizleyip hemen buzluğa atıyorum. Salatalıkları ben cacık için kullanıyorum. Çözdürmeden hemen yoğurdun içine atıyorum. Çok da lezzetli oluyor.
Salatalıkmı? :KK57:
Doğrayıptamı koyuyorsun? Gerçi yoğurda katıyorsan..diğer türlü sulanir ama dimi

Pişmiş soyulmuş biberleri yarım kiloluk şişelere doldur önce sonra 4 5 dış sarımsak koy ve bir tatlı kaşığı dolu kalın tuz koy zeytinyaği hep göz kararı koyduğum için zorlandım ama zaten kavanoz dolacak ya malzemelerle onu ayarlayabilirsin diye düşünüyorum. .

Salatalıkmı? :KK57:
Doğrayıptamı koyuyorsun? Gerçi yoğurda katıyorsan..diğer türlü sulanir ama dimi
Evet doğrayıp koyuyorum. Sonra kışın ben yemeği hazırlarken, yoğurdun içine donmuş salatalıkları atıveriyorum. Kesinlikle bekletmiyorum yoksa dediğiniz gibi sulanır.

Ben domatesleri yıkayıp koyacağım sanırım bu gidişle sadece. Süper oluyor.
Kolay gelsin sağlıkla yemeknasip olsun inşallah .
Donatesleri geçen yıl denemek amaçlı bende oyle yaptım, üsendim doğramadım bile, ikiye bölüp dondurdum.
Rondo yoksa zor iş ama rondoda yarı buzlu kabuklarını soyup geçirince güzel oluyo yemeklerde.

Fakat kabuğunu dondurmadan önce kesmediğime pişman oldum, buzluyken çok uğraştırdı

Biberlerin içini etli olarak hazırlayıp dolduruyorum, pişirmeden koyuyorum, en pratik buzluk yemeğim bu, çıkarınca çözdürmeden kaynayan salçalı suya koy yemek hazır:) küçük boy dolmalık biberleri ayıklayıp iç içe geçirerek de koyuyorum, onlar zeytinyağlı oluyor. İçi hazırlayınca çıkarıp çözdürmeden çabucak doldurup ocağa atıyorum. Maydanoz , dereotu ve reyhanı sirkede bekletip bolca yıkıyorum, sonra leğenin içine dikleyip kurutuyorum, doğrayıp kaldırıyorum, yemeklerde kullanıyorum salatada olmaz onlar soluyor çünkü bu arada dolmaya kırık pirinç kullanıyorum çünkü normal pirinç buzlukta kırılıp lapa gibi oluyor dolmanın içinde, kırık pirincin performansı daha iyi

ooo etli dolma fikrini sevdim bende yapıcamm :)

zeytinyağlıları iç içe koyunca biberler donuk ya kırılmıyorlar mı?

Back
X