Altin alin; hisse senedinden kaçinin'
Garanti Özel Bankacilik Birim Müdürü Sermet, küresel ekonomilerde belirsizliklerin devam ettigi ortamda yatirimcilarin hisse senedinden uzak durmasini önerdi.
MB'nin son hamlelerini de destekleyen Sermet, dolar kurunun 1.75 ile 1.80 TL arasinda bir yerde tutunacagini ve altinin ise 2012'nin gözdesi olacagini öngördü.
Merkez Bankasi'nin TL'deki deger kaybini önlemek için aldigi önlemleri olumlu buldugunu belirten Garanti Özel Bankacilik Birim Müdürü Demet Apak Sermet, 'Merkez'in attigi adimlari bankacilik sisteminin üzerindeki yükü kaldirmak anlaminda alinan önlemleri olumlu degerlendiriyoruz' dedi. MB politikalarinin dolar kurunu 1.75 ile 1.80 TL arasinda tutacagini öngören Demet Apak Sermet, euronun ise Avrupa'daki sorunlar nedeniyle dolara karsi gücünü kaybedecegini savundu.
Yatirimcilara bugünkü ortamda hisse senedi önermeyen bono, mevduat ve emtiaya dayali korumali fonlari öneren Sermet, altinin 2012 yilinda da en gözde yatirim araci olacagini öngördü.
Iste Aksam gazetesinde yer alan o söylesi...
- Ne kadarlik bir fonu yönetiyorsunuz?
7 binin üzerinde müsterimizin 7 milyar liralik fonunu yönetiyoruz. En büyük özelligimiz biz sadece gerçek kisilere hizmet veriyoruz. Ortalama 700 bin dolar ile 1 milyon dolar arasi yatirimi olanlar hedef kitlemiz. Alt sinirimiz 500 bin dolar varlik büyüklügü. Bu mutlaka mevduat olmak zorunda degil. Hisse senedi veya herhangi bir yatirim araci da olabilir. Bu hedef kitlesine 192 kisilik ekibimiz ve 12 subemiz ile hizmet veriyoruz.
- Yatirim stratejiniz nasil olusuyor?
Piyasada volatilitenin arttigi dönemlerde mevduata olan ilgi artiyor. Örnegin; risk istahi azalip da risk algisi yükseldigi vakit hisse senedinden çikis bonolara bir kayis oluyor. Su andaki ortama bakacak olursak; müsteriler biraz daha konservatif hareket ediyor. Bono, mevduat ve anapara korumali ürünler tercih ediliyor. Biz bir strateji olusturup ortami degerlendiriyoruz. Türkiye'ye bakiyoruz. Müsterilerimizin risk profillerine göre de bir takim ürünler gelistirip onlari öneriyoruz. Riski seven hisse senedine devam ediyor. Küresel belirsizliklerin devam ettigi ortamda Türkiye'nin de etkilenmemesi kaçinilmaz. Böyle bir ortamda zaten hisse senedinin iyi getiri saglamasi beklenemez.
KRIZDEN ÇIKIS UZUN SÜRECEK
- Küresel krizden ne zaman çikacagiz?
Süreç uzun olacak. Hakikaten Avrupa'da devletlerin bir borç yükü var. Bankalarin sermaye yeterliliklerinde sorunlar var. ABD'de büyük bir issizlik sorunu var ve konut satislari hala canlanmadi. Bunlar ekonomiyi ayakta tutan en önemli göstergeler. Krizden çikis sürecinin uzun olacagini düsünüyoruz. Harfleri konusuyorduk, düzeltme süreci sanki L olur gibi. Sahsen ikinci dip olmasini beklemiyorum. Türkiye su ana kadar iyi ayristi, insallah böyle devam ederiz.
EURODA KAN KAYBI
- Avrupa'daki sorunlar, euroyu nasil etkiler?
Acil önlemler gerektiriyor. Ne yapilacagina karar verilmesi lazim. Orada da politikacilara çok is düsüyor. Ama su anda gördügümüz kadariyla AB kesin bir karara varmis degil. Kurtaracak mi, yoksa bu ülkeleri kaderlerine mi terk edecek seklinde. Orada çözüm saglanana kadar Avrupa para biriminin çok güçlü olmasini beklemiyoruz.
ÇIN VE HINDISTAN'IN EMTIA TALEBI GÜÇLÜ ÇIKIS TRENDI SÜRER
- Bu senenin favori yatirim araci emtia mi?
Öyleydi ama dünyada genel bir büyüme tehdidi var. En son IMF verilerine bakacak olursaniz dünya genelinde büyümeye dair soru isaretleri var. Gelismekte olan ülkeler hala büyük bir potansiyel oldugu için ileriye dönük emtia fiyatlarinin artmasini bekleyebiliriz. Zaten tarim, bakir ve platin fiyatlari çok ciddi düstü. Bunlar 2010 ve 2011 yilinin ilk yarisina çok ciddi çikis yaptilar. Daha sonra büyümeye iliskin tedirginlikten dolayi bunlarin fiyatlari düstü. Ama önümüzdeki dönemde Çin, Hindistan gibi ülkelerden çok ciddi talep gelecek. Ve arz kisiti olan emtialar var ki, altin, bakir, misir bunlara örnek. Bu emtialarda yine fiyat artisi olacagini düsünüyoruz.
FED PARA BASARSA ALTIN YENIDEN TIRMANISA GEÇER
- Altina iliskin beklentileriniz?
Altina olan talep gelismekte olan ülkelerden geliyor. Yatirim amaçli ve mücevher endüstrisinde kullaniliyor. Gelismekte olan ülkeler ABD gibi bilançosunu büyütüp para basinca ne oldu? Altinin degeri arzi çogalmadigi için altinin degeri artti. Biz altindaki trendin devam edecegini düsünüyoruz. Uzun vadeli alinmasi gerektigini düsünüyoruz. ABD beklendigi sekilde piyasaya para enjekte ederse, bilançosunu büyütürse yine altina olan talebin artmasini bekliyoruz. Hindistan, Çin bu tip zenginlesen ülkeler altini yatirim araci olarak biliyorlar. Mücevher endüstrisinin talebi artiyor.
BORSAYI ÖNERMIYOR
- Bugünkü ortamda yatirimcilara ne öneriyorsunuz?
Hisseyi pek önermiyorum. Bono, mevduat olabilir. Hisse için zaman var. Iyi kagitlar uzun vadede tutmak için alinabilir ama hisseden ziyade daha çok bono, mevduat ve ana para korumali fonlar olarak öneride bulunuyoruz. Ayrica altin olabilir.